1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Mh + T5 Hakkında yardımlarınızı bekliyorum.

Başlığı 'İleri Seviye Deniz Akvaryumu Konuları' kategorisinde Respected tarafından 26 Şubat 2019 başlatılmıştır.

  1. Respected

    Respected

    Mesajlar:
    18
    İsim:
    Nazmi
    Arkadaşlar Giesemann - infiniti - 2 x 250 w m.h. / 4 x 54 w t5 armatür satın aldım.

    Siz tecrübeli ustalarımdan bu armatür ile led kıvamında görsel olarak mercanların renklerini iyi alabileceğim T5 ve Mh markaları modelleri sıralaması hakkında şu kombineyi (kullandım / kullanıyorum) yaparsan memnun olursun diyebileceğiniz tecrübelerinizi aktarırsanız memnun olurum.
    Sitede bu konu ile ilgili konuyu okudum. Eski bir yazıydı belki yeni çeşitleri çıkmıştır ya da zamanla kullanıcıların daha fazla tecrübeye sahip olmuştur gibi sebeplerden bu konuyu açtım. Şimdiden teşekkürler.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 26 Şubat 2019
  2. Gökhan Erdağı

    Gökhan Erdağı

    Mesajlar:
    83
    Yer:
    İstanbul-Göztepe
    İsim:
    Gökhan
    Merhaba Nazmi bey aynı armatürü bende kullanıyorum full SPS tankımda Mercan büyütmeye katkı çok büyük yanlarındaki 2 x 54 w ati blue plusla birlikte kullandığın mh ampullerde önemli ben Giesemann 14,500 coral kullanıyorum sıfırını zar zor buldum ama T5 göre 6 ila 8 ayda ampul değiştirme derdin yok en kötü 2-3 yıl gider ben 2. yılda değiştirdim ürettiği ısı çok fazla akvaryumun su yüzeyin 40 cm üste duruyor bu halde bile suyu ısıtıyor ama benim tankta karanlık yer olmuyor yazın suyu soğutma derdin olacak birde ışık altında mercanların gerçek renkleri soluk görünecek lümen +par değerleri çok iyi renklenmeyi göremediğim için bu yüzden birde led armatür aldım şimdi güzel oldu.elektrik masrafını hiç söylemeyeyim.temo12 ürettiği ısı çok berbat yazın suyu ısıtmasın diye vantilatör koydum.sormak istediğin bir şey olursa yardımcı olurum.
     
    veysel ve Respected bunu beğendi.
  3. Respected

    Respected

    Mesajlar:
    18
    İsim:
    Nazmi
    Hocam seni gökte ararken yerde buldum.
    Öncelikler T5 ve Mh tavsiyeniz ve sıralamanız nedir? T5 ve Mh nereden bulabilirim? Dışarıdan getirtme imkanımız var mı? Keşke şöyle yapsaydım dediğiniz bişey var mı? Led armatür aldım demişsiniz neresine nasıl monte ettiniz? Ayrı olarak koyduysanız arkasına önüne yada altınamı koydunuz? Altında olursa gölge yapar. Bende de Aqua Reef Pro 3 var onu beraberinde kullanma imkanım olur mu?
    Cep telefonu 0 538 6268619
    Müsait olduğunuz bir zaman bana cepten ulaşırsanız sevinirim.


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
    Gökhan Erdağı bunu beğendi.
  4. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Sanırım iki yere konu açılmış, diğer tarafta yazılanları mod arkadaşlardan rica edelim buraya taşısınlar.
    Bunlara ek olarak yanlış bilinen bir kaç noktaya değinmek istiyorum.
    Mh lambalar suyu en çok ısıtan lambalar olarak bilinir ancak bu bilgi yanlıştır.
    Sıralamada çoktan aza T5>MH>led olarak sıralama yapmak daha doğru bir ifade olur.Bu ışık dalga boylarının suda yayılımı ile alakalı bir durum ve bilindiği üzere t5 lerde shimmer efekti bulunmamaktadır, buda suyu daha fazla ısıtmasına neden olmaktadır.
    Gelelim ekonomik olarak elektrik sarfiyatına.Led ile Mh ı elbette karşılaştırma yapmak mantıksız olacak ancak led lambaların uzun yıllardır resif tanklarında kendini tam olarak ispatlayamaması da bir kenarda durmalı.Bunun dışında aynı wat değerlerine sahip mh ve t5 arasında par değeri bakımından mh lar kelvin değerlerininde düşük olması sebebi ile ( ki bazı lambalarda aynı kelvin değerinde dahi) daha üstün durumdadır.Buna yıllık lamba değişme maliyetlerini de dahil edersek MH lambalar kesinlikle T5 ten üstündür (ekonomiktir) diyebiliriz.
    Son dönemde günlüğümü takip edenler bilecektir, mevcut mh balastlarımı elektronik olanlar ile değiştim.Elektrik sarfiyatında %50 nin üstünde bir ekonomi sağladığını ve gözle görülür bir par değeri artışı sağladığını net söyleyebilirim.Bu parametreyi de dahil edince Mh lambalar ipleri iyice eline alır kanaatindeyim.
    Gelelim dez avantajına, yukarıda ki mesajda arkadaşımızında belirttiği gibi düşük kelvinli lambalarda maalesef cafcaflı renklerde mercan görmek mümkün olmuyor, bu yüzden mavi ledler ile takviye edilmesi gerekebiliyor.
    Yani mh lambaların t5 ile değilde led lambalar ile desteklenmesi daha mantıklı olacaktır.
     
    MESUT_KERİM, hiter ve veysel bunu beğendi.
  5. Respected

    Respected

    Mesajlar:
    18
    İsim:
    Nazmi
    Hocam size de teşekkür ederim. Çok değerli bilgiler vermişsiniz.


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
  6. hiter

    hiter

    Mesajlar:
    455
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    Fuat BALKAR
    Üstad çok faydalı bir yazı olmuş eline emeğine sağlık
     
  7. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    747
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    Aquareef diğer ithal led markalarına göre gerek fiyatı( 3 kat daha ucuz) , gerekse satış sonrası servis garantisi nedeni ile yerel bir marka olma yolunda hızla ilerliyor.
     
    Gökhan Erdağı bunu beğendi.
  8. Gökhan Erdağı

    Gökhan Erdağı

    Mesajlar:
    83
    Yer:
    İstanbul-Göztepe
    İsim:
    Gökhan
    Benim bahsetmek istediğim Hakan Bey suyu ısıtması yanı sıra akvaryumun bulunduğu oda yı çok ısıtıyor bu sıcaklık oda ısınınca akvaryumuda ısıtıyor akvaryumun soğutucusu hiç durmuyor yazın üç ay çok sıkıntılı geçti 500 watt 15 m2 odanın içinde hamam gibi yapıyor nasıl akvaryum ısınmasın T5 göre daha tasarruflu doğrudur. Giesemann - infiniti - 2 x 250 w m.h. bu armatür'de elektronik balast yok sanıyorum. eski tip balastlar var, Hamilton M.H gibi değil bu armatüre elektrik masrafı yüksek bilginize
     
    Respected bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş