1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Canlı Kaya Nasıl Kürlenir

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 1 Aralık 2013 başlatılmıştır.

Etiketler:
  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Canlı kaya nasıl kürlenir bilgilerini bazı yeni deniz akvaryumu kurulumu yapacak arkadaşlar araştırıyor. Aslında kürleme işlemi tuzlu suya merak salanları ilgilendirdiği kadar canlı kaya satanları da ilgilendiren bir konu. Kaya kürleme işlemini hobici arkadaşların yapmaları da elbette mümkündür. Tabii esnaf bazında yapılması gereken canlı kaya kürleme işlemini neden hobici arkadaşlar yapmak ister ve yine canlı kaya nasıl kürlenir bunu anlama çalışacağız.

    Canlı Kaya Kürleme Neden Tercih Ediliyor?

    canlı kaya nasil kulenir.jpg

    Bu işlem nedir sorusunun cevabı doğadan çıkarılan kayaların dezenfekte edilmesi ve akvaryumlara zararlı canlılardan arındırılmış olarak eklenmesi anlamını taşır. Hobici arkadaşların bazıları kürlenmemiş olan kayalar daha ucuz olduğu için tercih ediyor. Bazıları ise kürleme işlemini kendi yaparak daha sağlıklı kayalar elde edeceğini düşünür. Fakat aradaki fiyat farkına bakarsak pek değecekmiş gibi görünmüyor. Kürlenmiş kayaların ortalama kilosu 10-12 Lira civarında, kürlenmemiş canlı kayaların kilosu ise 6-7 Lira civarında. Canlı kaya kürleme işlemine aşağıda bakarak kürlenmiş kaya mı yoksa kürlenmemiş kaya mı almalıyız birlikte karar verebiliriz.

    Canlı Kaya Kürleme Nasıl Yapılır?

    Eğer Canlı Kaya Satışı yapanların 'kürleme' işlemine güvenmiyorum’ demiyorsak fiyat kıyaslamasına bakabiliriz ama böyle düşünüyorsak nasıl yapıldığını anlamaya çalışarak kendimiz yapabiliriz. Canlı kaya kürleme ister kurulmamış akvaryumumuz içinde, istersek ayrı bir haznede uygulanabilir. Kürleme işlemi için Ro osmos su veya damacana su kullanılır. Standart deniz akvaryumu tuzu su içinde eritilerek su hazırlanır ve canlı kayalar erime işlemi ardından akvaryuma ilave edilir. Sağlıklı canlı kaya kürleme yapabilmek için akıntı sağlanması zorunludur. Kayaların çıkarıldıkları bölgeye göre yani kirlilik durumuna göre su değişimi miktarı ve sıklığı değişebilir. Normal şartlarda haftada bir su değişimi yapılması gerekir. Elbette su değişiminde kullanılacak su yine tuz katılarak hazırlanacak ve Ro veya damacana su olacak. Canlı kaya kürleme sırasında ışık kullanılması zorunlu değildir ancak kullanılması daha sağlıklı olur. Kürlemenin yapıldığı hazneye protein skimmer bağlamak hem oksijen sağlaması açısından ve hem de pisliklerin toplanmasında faydası olur. Protein skimmer bağlanmayan kürleme işlemlerinde su daha sık değiştirilir ve oksijen hava taşı veya şelale filtreler ile sağlanırsa faydalı olur.

    Canlı Kaya Nasıl Kürlenir ve Zamanı Ne kadardır

    Canlı kaya kürleme zaman dilimi elbette biraz da elde bulunan kayalara bağlıdır. Aşırı lağım kokusu varsa, aşırı yosun kokusu veya üzerinde fazla alg varsa süre uzun tutulmalıdır. Standart süre 10 gün olarak ifade edilebilir. Fakat tamamen elinizdeki kaya ve sizin titizlik durumunuza bağlı olarak süre uzatılabilir. Kürleme sırasında bazı kayaların oyuklarında tüylü yengeç türleri görülebilir. Gece dikkatli bakılarak bunlar yakalanabilir. Yine aiptasia gibi istenmeyen anemon türleri kayalar üzerinde bulunabilir. Bu süreçte bunların uzaklaştırılması gerekir. Canlı kaya kürleme işlemine bu açıdan bir bütün olarak bakmak gerekir ve tüm istenmeyen unsurlara müdahale edilmesi yerinde olur. Güçlü akıntı sağlanması canlı kaya kürleme işleminde çok daha fazla tortunun kayaları terk etmesine yardımcı olur. Bunun yanında ışık ile birlikte akıntı iyi ayarlanırsa coraline alg yapısı çok daha belirgin ve sağlıklı gelişir. Kürleme yapılan zaman dilimi içinde kayaların olduğu akvaryuma bakır içeren ilaçlar veya deterjan gibi maddeler kesinlikle eklenmemelidir. Kayaların kürlendiği akvaryum veya türevi malzemenin içindeki suyun ısısı aşırı soğuk olmamalıdır. Kış aylarında balkonda tutmak ve orada canlı kaya kürleme işlemi yapmak aşırı soğuk su ortamı yaratır. Soğuk yüzünden canlı kayanın biyolojik yaşamına zarar verir. Canlı kaya kürleme işlemi yapılmış olarak almak mı yoksa kendinizin yapması mı kararı size aittir. Su değişimlerinin tuz ve su gideri, elektrik gideri hesaplandığında avantaj görüyorsanız tercih edilebilir, kendi canlı kaya kürleme işlemini yaparak daha sağlıklı kayalar hedefleyenlere ise kolay gelsin.

    Akvaryum Portalı
     
  2. İbrahim Yeşiltepe

    İbrahim Yeşiltepe

    Mesajlar:
    78
    Yer:
    Menemen/İzmir
    İsim:
    iyesiltepe
    Merhaba kayaları portaldaki diy bölümünden ve YouTubeden izleyerek kendim yaptım:) şu anda şebeke suyuyla ısıyı ortalama 27 derecede tutarak kafa motoru ve dalga motoruyla birlikte kullandığım tuzun ve gevşek parçaları ayrıştırıyorum 1 gün su beyaz ve bol parçacıklarda doluydu (parçalar kova dibine çökmüştü) 3. Gündeyim ve su berraklaştı her gün komple su değişimi yaptım. Sormak istediğim RO su ve tuz ekleyerek kürleme işlemine ne zaman başlamalıyım.
     

    Ekli Dosyalar:

    Rubbertooth bunu beğendi.
  3. Rubbertooth

    Rubbertooth

    Mesajlar:
    841
    Yer:
    İstanbul
    Kayalar için malzeme olarak neler kullandınız?

    Keşke şebeke suyuna hiç sokmasaydınız, en azından damacana su ile yapabilir mişssiniz.. Çok fazla ağır metal var şebeke suyunda..

    Kürleme içinde 1020 tuzlulukla su hazırlayıp 24-25 dereceye ısıtıp kayaların sığacağı bir kapta minimum 1 ay döndürmelisiniz.. kovanın içine skimmer, fosfat medyası ve karbon koyarak daha verimli hale getirebilirsiniz.. elinizde bakteri kültürü varsa eklerseniz süreç daha da hızlanır.
     
    veysel ve İbrahim Yeşiltepe bunu beğendi.
  4. İbrahim Yeşiltepe

    İbrahim Yeşiltepe

    Mesajlar:
    78
    Yer:
    Menemen/İzmir
    İsim:
    iyesiltepe
    İri Mercan kırığı Portland beyaz çimento ve kaya tuzu kullandım.
    Akşam tekrar su değişimi yapıcam arıtma suyu ile bir hafta daha çevireyim
    Stop ammo geldi, biodiges bir hafta içinde gelir o zaman RO su iyi devam edeyim
     

Sayfayı Paylaş