1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Balıklar yaşar mı endişeliyim...

Başlığı 'Tatlı Su Hobiye Başlangıç Portalı' kategorisinde Engin Tezel tarafından 2 Mayıs 2018 başlatılmıştır.

  1. Engin Tezel

    Engin Tezel

    Mesajlar:
    6
    İsim:
    Engin Tezel
    Arkadaşlar Merhaba,

    Oğlumun istemesi üzerine çok basit hazır bir akvaryum ve 3 adet çin altın balığı alarak,
    aranıza katılmış bulunuyorum. Bu foruma üye olmak istedim çünkü bilinçsizce bazı hatalar
    yaptığımı farkettim. Ne yazık ki her hata gariplere istemeden işkence etmek demek.

    Aldığım hazır akvaryum bu 28lt şöyle bir şey:
    https://www.hepsiburada.com/eurostar-akdeniz-380-siyah-akvaryum-4w-led-38x26x40-5-p-HBV000001V2FJ

    İlk sorum şu bu akvaryumda 3 adet balığı yaşatabilir miyim? Bu akvaryum için bana verebileceğiniz
    bir tavsiye var mı ?

    Su hemen bulanıyor bende hatalı olarak bir kere tamamen değiştirdim... Sanırım ilk yapmam gereken şey yukarıdaki filtre haznesine aktif karbondan bir filtre yapıp en alta biyolojik seramik koymak olsa gerek.

    Biraz tecrübe kazanıp duruma göre ileride daha büyük bir akvaryum kurmak istiyorum. Aklımda bir çok soru var.

    Şimdiden teşekkürler.
     
  2. Rubbertooth

    Rubbertooth

    Mesajlar:
    841
    Yer:
    İstanbul
    28 lt hacimde 3 değil, benim fikrimi sorarsanız 1 japon yaşamaz, baştan hata bu. Japon balıkları hem kirletici balıklardır hem türüne göre 25 cme kadar büyüyebilirler ve büyük hacim ister.

    Öncelikle aldığınız balıkları geri vermenizi, daha farklı balık eklemenizi yada daha büyük bir akvaryum almanızı tavsiye ederim (70-80lt gibi)
     
  3. Engin Tezel

    Engin Tezel

    Mesajlar:
    6
    İsim:
    Engin Tezel
    Teşekkür ederim. Malesef japon balıklarını biraz araştırdıktan sonra bendeki kanı da bu yönde olmuştu... Şuanda balıklar yavru olduğu için idare ediyorlar anladığım kadarıyla.

    Bu küçük akvaryumda biraz tecrübe kazanmak istesem düzenli haftalık su değişimlerini , bakımlarını yapsam ne kadar süre devam edebilir balıklar ? Büyüme hızlarını bilmediğim
    kestiremiyorum. Balıkların en küçüğü 3cm en büyüğü 5cm civarı. Özellikle bir tanesinin cinsinin oranda olduğunu öğrendim ve o çok hoşuma gitti.

    İlerisi için aklımda 100 veya 200 lt gibi bir akvaryum var ama bilgi birikimi olmadan hemen girmek istemiyorum. Ekipmanları yeni yeni öğreniyorum
     
  4. Rubbertooth

    Rubbertooth

    Mesajlar:
    841
    Yer:
    İstanbul
    Keşke baştan büyük akvaryum alsaymışsınız.. Maliyetiniz öyle aman aman yüksek olmazdı standart 70lt bir kurulum için... Neyse..

    Balıkları en azından 1e indirin.
     
  5. Engin Tezel

    Engin Tezel

    Mesajlar:
    6
    İsim:
    Engin Tezel
    Eger boyle saracagini bilseydim daha buyuk alirdim. :)

    Yukaridaki hazneye aktif karbon ve biyolojik seramik ile bir filtre yaptim berraklik artacakmi cok merak ediyorum.

    Sormak istedigim soru su seviyesi dogrumu yani yukaridaki hazneden akvaryuma su akiyor. Bu sekilde yapinca suyun buharlastigini fark ettim daha once haznenin ortasina kadar doldurmustum. Akma olayi yoktu damlacik olusmuyordu.


    IMG-20180502-WA0003.jpg
     
  6. Rubbertooth

    Rubbertooth

    Mesajlar:
    841
    Yer:
    İstanbul
    .
     
  7. Engin Tezel

    Engin Tezel

    Mesajlar:
    6
    İsim:
    Engin Tezel
    Tekrar Merhaba Arkadaşlar ,

    Daha önce buradan fikir alışveri yapmıştık. Bu hobiye başlayalı yaklaşık iki ay oldu ve ilk balık kaybımı yaşadım ne yazıkki.

    Balıklarım gayet sağlıklı idi. 2 Yavru comet ve 1 oranda birlikte bakıyordum. Yaptığım sürekli bakımlar şunlar:

    1) Haftada %20 + %20 olmak üzere toplam %40 su değişimi. Suyu 3 gün dinlendiriyorum.
    2) Akvaryumun üzerindeki hazneye aktif karbondan filtre yaptım altına bunun altına azot çevrimini hızlandırmak için porselen yerleştirdim.
    iki ayda bir değiştiriyorum. Bu iki malzemeyi kullanmadan önce suda bulanıklık sorunu yaşadım ancak zaman içinde bulanıklık kalmadı.
    3) Haftada 2 gün dip çekimi. Dip çekimini yapmadan önce balıkları strese sokmadan zemindeki kumu karıştırarak dışkı varsa yüzeye çıkmasını sağlayıp çekiyorum.
    4) 1 öğün yemleme yaptım fazlasını küçük akvaryum kaldırmıyor.

    Gözlemlerim ise şu şekilde :

    1) Cometler çok iyi yüzüyor ve yem yarışında orandaya pek şans tanımıyorlar Bu nedenle dönem dönem orandayı ayrı bir kaba alıp besledim sonra geri koydum.
    2) Cometler hep birlikte, oranda onlara hep mesafeli ve uzak duruyordu.
    3) Zaman zaman cometlerin orandayı kovaladığına ve strese soktuğunu düşünüyordum. Bir dönem orandanın yüzgeçlerinde diriliğin kaybolduğunu gördüm
    Ayrı kaba aldım düzeldi. Tekrar eski yerine koydum.

    Son yaşadığım durum şu şekilde :

    Orandanın 5-6 gündür hafif yan yüzdüğünü fark etmiştim. Ancak hiç bir anlam veremediğim için bir şey yapmadım.

    Dün balığın yan yattığını ama nefes almaya çalıştığını fark etttim. Bir gün öncesine kadar dikkat edilirse fark edilebilecek yan yüzme sorunu vardı ancak
    yem yiyordu. Zaten geldiğinden beri en fazla 1-2 adet yiyordu. Hemen kabını ayırdım ancak kurtaramadım bu gün itibari ile.

    İnternetten yaptığım araştırmada swim bladder yüzme kesesi ile ilgili sorunu olduğunu anladım ancak buna ne neden oluyor anlayamadım. Bu balıkta kabızlık sorunu yoktu. Balığın ölmesine aşağdaki düşünebileceğimiz hangi etken neden olmuş olabilir ? Diğer iki balık için almam gerekene bir tedbir var mı ?

    1) Akvaryumun küçük olması ?
    2) Haftada iki kere bu bağılı ağ ile yakalayıp başka kapta beslerken darbe almış olabilir mi ? Bu yapılan doğru mu ?
    3) Balıktaki fiziksel belirtiler yüzgeçlerin diriliğinin kaybolması bunun dışında kızarıklık, beyazlık yok parazit olma ihtimali var mı ?
     
  8. hiter

    hiter

    Mesajlar:
    455
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    Fuat BALKAR
    Commetler daha doğala yakın japonlardır orandalar ise zamanla insan eli ile bilerek kusurlu balığı çoğaltarak üretilmiş canlılardır. Yani doğuştan hastalıklıdır bir bakıma. Bakımları zordur geniş yüzme alanı kendilerine uygun sivri olmayan yumuşak dekor isterler. Su değişimlerine bile tepki verdiklerine çok kez şahit oldum.

    Commetler doğaları gereği kendi bölgelerini seçip koruyucu olmaya çalışıcaklardır. Hacim zaten küçük normal şartlarda bir Japon için minimum 15 lt hesap edilir ki büyüdükleri zaman bunun bile az geldiğini görüp üzülürsünüz. Sizin hacminizde commetların hırçın davranmaları çok normal. Diğer balığı dışlayıp strese sokarlar. Yüzgeçlerdeki keyifsizlik dediğiniz yüksek ihtimalle didiklenmedir.

    Balığın hava kesesinin patladığını ön görmüşsünüz. Ya diğer balıklar yapmıştır yada siz incitmiş olabilirsiniz. Bunlarıda balığın kabız olmadığını varsayarak söylüyorum çünkü benim okuduğumdan anladığım muhtemelen strese bağlı kabız oldu. Dışkılarını iyi takip etmek lazım bir çok hastalığı bize önceden bildirirler. Bizimle sağlık konusunda iletişim şekli gibidir. Ufak ufak pislemezler Japon’lar bu konuda çok yeteneklidir.

    Sonuca gelirsek en baştan beri söylenen hacim yetersizi bende tekrar tekrar söylüyorum. Eğer bu hacimde devam edilicekse başka balık eklemeyin. Hatta mümkünse bunların yerine yakışıklı bir beta alabilirsiniz. Bağlığınız için gerçekten üzüldüm ama kesin ölüm nedenini foto veya video olmadan söylemek zor. Bu guruptaki japonları beslemek için geniş hacim bol saklanma alanı lazım. Balıklarınıza aftada iki kere sarımsak suyuna batırılmış yem verebilirsiniz ve ayda bir veya iki defa aç bırakarak öğün atlayarak daha sağlıklı ve formda tutabilirsiniz.

    Keyifli kayıpsız hobiler dilerim.
     
    Engin Tezel bunu beğendi.
  9. Engin Tezel

    Engin Tezel

    Mesajlar:
    6
    İsim:
    Engin Tezel
    thumbnail.jpg Teşekkür ederim.

    Ölü balık için resim çekmek istemedim. Bunun yerine güncel bir resim ekliyeyim ki çok basit bir şekilde yapmış olduğum aktif karbon ve porselen tabletlerin suya nasıl bir etki yapmış olduğu görülsün. Daha önceki yüklediğim resimde çok bulanıkmış.

    Oranda kabız da olmuş olabilir dışkılaması gayet normaldi ancak açıkçası son bir iki günde çok iyi takip ettim desem doğru söylemiş olmam. İnternetten okuduğum kadarıyla gövdesi küçük olan japon balıklarında bu sorunun olma ihtimali daha yüksek deniliyor çünkü organların hava kesesine baskı yapması daha hızlı olabiliyormuş. Bu olaydan iki ders çıkardım kendime göre :

    1) Uzun gövdeli japon balıkları ile kısa gövdeli balıkları bir arada tutmamak.
    2) Yan yüzen balığı hemen karantinaya alıp marul ve bezelye ile beslemek.

    Yeni bir balık eklemeyi düşünmüyorum zaten 20-25 lt bir su hacmi var. Suya bir test yapmak istiyorum daha önce yapmadım suyun dengeye oturduğunu varsaydığım için. Neyi test etmek mantıklı olur ? Amonyak mı nitrit mi nitrat mi ?

    Ayrıca ısıtıcım yok ileride bu akvaryumu karantina akvaryumu yapacağım bir ısıtıcı tavsiye edebilir misiniz ?
     
  10. Engin Tezel

    Engin Tezel

    Mesajlar:
    6
    İsim:
    Engin Tezel
    Arkadaşlar tekrar merhaba, bir üstteki resimde görülebilen kafa motoru bozuldu veya kirlendi motor dönmüyor.

    Yapısı gereği pislikleri sürekli çekiyordu bozulmasını bekliyordum. Acaba bunlar temizlenebilir mi ?
    Su + elektrikle çalışan bir sistem olduğu için temizlenebilir bir şekilde dizayn edilmiş temizleyip kullanmayı düşünüyorum.
     

Sayfayı Paylaş