1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bir de Kalsiyum Reaktörü mü Yapsam :)

Başlığı 'Kendin Yap-Kendiniz DIY Yapabilirsiniz' kategorisinde MESUT_KERİM tarafından 19 Nisan 2018 başlatılmıştır.

  1. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Daha önce pek ihtiyaç duymadığım için kalsiyum reaktörlerine hiç ilgi duymamıştım. Ancak gelinen nokta ve gelecek planları dikkate alındığında sanırım gerekli olacak.
    Araştırdığım modellerde ufak tefek farklılıklar olsa da işleyişin temeli aynı.
    Yalnız ölçüler konusunda karar veremedim. Tankımız şuan 600- 700 lt. Bu konuda fikir verebilirmisiniz.
    Aklımdaki modeller şu şekilde:

    1. MODEL:

    -2,5 lt hacminde pleksi tüp
    - 1.400 / lt ıkafa motoru
    - 3 lt CO2 tüpü ve gerekli aksesuarları


    2. MODEL

    - 5 lt hacminde pleksi tüp
    -2.600 lt/h kafa motoru
    - 3 lt CO2 tüpü ve gerekli aksesuarları

    Sizce hangisi ve neden?
     
    veysel bunu beğendi.
  2. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    1. seçenek diyorum. 3 kg medya kapasitesi olur yaklaşık ve senin tank ebatlarına rahatlıkla yeter. Yalnız burada önemli bir husus var, o da dizayn. Alçak-geniş bir tasarımdan ziyade dar-uzun imal edilmesi dıy olarak daha efektif sonuç verebilir.
    --Aşınmalara karşı dayanıklı ve uzun ömürlü bir motor( yedek parçası rahatlıkla temin edilecek)
    --Reaktör içini takip eden pH controller( bir çok hobici kullanmıyor fakat bence olmazsa olmaz, işleri çok kolaylaştırıyor)
    --İyi bir difüzör tasarımı( schuran 1 kopyalanır rahatlıkla)
    --Üstte toplanacak gazı emecek iyi bir venturi( Bir ara piyasada araştırmıştım, satılıyor bunlar hazırda. Bahçe malzemeleriydi sanırım ve fiyatı da çok uygundu)
    --Tüp için sakın gidip abuk subuk paralar harcama. Standart CO2 yangın söndürücü alıyorsun tamamdır, illa üzerinde Tunze yazmasına gerek yok. 1 kutu sprey boya ile efsane olur.
    --Regülatör zaten yerli imalat olmalı, önerebileceğim marka Yıldız olur mesela. 80-90 tl idi fiyatları ben aldığımda. Pnomatik malzeme satan yerden ince ayar için musluk ve gazı kapatmak için selenoid valf( sakın almamazlık yapma, önemli)

    Aklıma gelenler bunlar, başka da bir hikayesi yok zaten bu aletin.

    Alt kısıma musluk takmayı ihmal etme, reaktör içini boşaltmak istediğin zaman büyük kolaylık olur.

    Edit: Dozaj pompası almalısın, o da olmazsa olmazdır bence. Sanayi tipi bulaşık makinalarında kullanılan peristaltik pompa aynı mantıkta çalışır. Gidip sp4800 falan diye kasma kendini.
     
    veysel, burak ozu, Montimahir ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  3. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Çok aydınlatıcı oldu kardeşim. teşekkür ederim.
     
    mekatronik bunu beğendi.
  4. 8020_r31s

    8020_r31s

    Mesajlar:
    1.410
    Yer:
    İstanbul Anadolu
    İsim:
    ibrahim cengiz
    Ankara tayfası olduğunuz için açıkcası ebat yorumu yapamıyorum.Her an her boyutta tank kurma ve bozma eğiliminiz var.Ben 2. seçeneği ileriye dönük büyük tank için seçerdim.

    Pleksi boruyu nerden bulmayı düşünüyorsun?Banada 20 cm çapında veya daha büyük bir pleksi boru lazım.

    C02 tüpü için tatlı su bitki forumlarına bak.Uygun fiyata tüpler oluyor.
     
    veysel ve cystein bunu beğendi.
  5. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    746
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    co2 tüpü alırken son muayene tarihine dikkat edin . muayene tarihi geçmiş tüpü kimse doldurmuyor ve tüpü muayene ettirmek için 2-3 hafta beklemek gerekiyor.
    regulatör olarak pnömonotikçiden selenoid valf +ince ayar vanası+yıldız regulatör alıp teflon bant kullanarak voltranı oluşturabilirsin ama biraz ebatlı bir ürün oluyor bende var kullandım ve ince ayar vanası ile öyle ince ayar yapmak kolay olmuyor. bunun yerine 150 tl üstüne ekleyerek İstanın regulatörünüde tercih edebilirsiniz daha compact bir ürün ve ince ayar vanası daha rahat ayarlanabiliyor
     
    Düzenleme: 20 Nisan 2018
    veysel ve MESUT_KERİM bunu beğendi.
  6. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Regülatör ince ayar selonoid setini yurtdışından alacağım. Diffüzor için net bir karar veremedim örnekleri inceliyorum. Yangın söndürme tüpü fikri hoşuma gitti :) Pleksi silindirde evdeki imkanları değerlendireceğim :) PH kontrolü ve selonoid valf kontrolü için tabiiki de arduino kullanacağım evde ganii :D
     
  7. burak ozu

    burak ozu

    Mesajlar:
    1.583
    Yer:
    Bursa
    İsim:
    burak özügeldi
    Probe okuturken tanka soktugunda sapitmis degerler alirsan haber et 2 haftamizi aldi cozmek :))
     
    MESUT_KERİM bunu beğendi.
  8. burberrysboy

    burberrysboy

    Mesajlar:
    321
    İsim:
    umut sayın
    Mesut Abi yap valla ben co2 tüpü ve reaktörün basında malzemelere çöme çöme bakarken neyim eksik diye tarlası yanmış köylü dayıya döndüm yemin ediyorum bizede yol yordam öğret.Beceriksizim beeeennn:D
     
    MESUT_KERİM bunu beğendi.
  9. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Erdoğan süper özetlemiş, kesinlikle uyulması gereken noktaları belirlemiş.
    Bir tek noktaya takıldım sanırım yanlış ya da hatalı yazmış olabilir.
    Co2 tüpü evet standart ve sanayideki herhangi bir tüp alınabilir ancak bildiğim kadarıyla bu yangın tüpü olamaz.Doldurulmaları da kullanım şekilleri de bizimkilerden farklı diye biliyorum.
    Birde ev içerisinde kullanılacaksa alüminyum gövde olanlar tercih edilirse güvenlik açısından son derece önemli.
     
    mekatronik ve MESUT_KERİM bunu beğendi.
  10. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Bizim dalış tüplerinidenmi kullansam acep :rolleyes::D
     
  11. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Ahaha tüpleri karıştırıp onu alıyormuşuz. Oooh su da var aşağıda direk bitkisel hayata girip fotosentez yapmaya başlarım :koptum:
     
  12. phatign

    phatign

    Mesajlar:
    34
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Onur
    İşte aradığım konu :) Mesut bey günlüğünüzün de yaptığınız DIY çalışmaların da sıkı takipçisiyim. PH probu hangi markayı kullanacaksınız? Kalibresini sık sık kontrol etmek gerekecek sanırım. Zira yanlış ölçüm tankın tüm değerlerinin değişmesine neden olabilir.
     
    MESUT_KERİM bunu beğendi.
  13. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan

    Doldurma işlemi standart bir uygulama Hakan. Tüpün alüminyum ya da çelik olması bir şey değiştirmiyor, %99'luk gaz ise zaten aynı gaz. Tüpler arasında basınç farklılıkları var. Alüminyum yanlış hatırlamıyorsam 210 bar civarı test basıncına tabi tutuluyordu( et kalınlığına göre değişkenlik gösterebilir elbette), çelik ise 300 civarı olmalıydı sanırım. Burada en önemli husus aslında tüpün dolumunu yapan firma ya da şahıs. Konrolleri ve uygunluğu yapılmamış, olması gerekenden daha fazla gaz dolum yapıldığında tehlike bu noktada başlıyor. CO2 bilindiği üzere 25-30 derece üzerinde sıvı halden gaz fazına geçip tüp iç basıncını yükseltiyor. Normalde dolum basıncı ideal şartta 50 bar iken, eğer fazla gaz basılırsa veya ortam sıcaklığı yüksek seviyeye çıkarsa bu noktada tehlike arz etmeye başlar. Mesela CO2 için tehlike sınırı 60 derece olmalı hatırladığım kadarıyla.

    Alüminyum tüpün bazı avantajları var, mesela özellikle tüp sump dolabı içerisinde saklanacaksa çelik pas yaparken alüminyum korozyona uğramaz. Diğer husus ise patlamalara karşı davranış şekli. Alüminyum tüpün gövdesinin yırtıldığını fakat çelik tüpün parça tesiri etkisi göstererek parçalanacağı söylenir çeşitli yazılarda. Doğruluğunu bilemiyorum elbette çünkü hiç gözlemlemedim. Yalnız bildiğim bir şey varsa o da şudur; çelik tüp alüminyum tüpten çok daha yaygın şekilde kullanılır ve madem bu şekilde tehlike arz ediyorsa neden kullanımına izin veriliyor( İtfaiye yönetmelikleri) ? Özellikle kendi mesleğimle ilgili olarak örnek vereyim; mevzuata göre trafo ve şalt saha bölgelerinde C02 kullanılması olası yangınlara karşı kkt'lere nazaran daha etkili sonuç verdiğinden CO2 önerilir( kkt ile birlikte) . Madem çelikler patlıyor, o zaman benim gibi cereyancıların günahı nedir de ''bunu kullanın kardeşim, iyidir bu'' derler. Bakın burada anlatmak istediğim şu; Çelik tüp ev ortamı için tehlike değil, tehlike olan uygun şartlarda dolumu yapılmamış veya hatalı- hasarlı tüpün kullanımıdır. Yoksa ben canımı sokakta bulmadım, evlat sahibiyim bir çoğunuz gibi. Gün boyu tehlikeli ortamlarda çeşitli yangın tüpleriyle ömrüm geçiyor.

    Kısaca özetlersem; her halukarda co2 tüpünü ısı kaynaklarından uzak tutmak gerekiyor. Sırf ucuz diye hurdalıktan miadını doldurmuş tüp almamak gerekiyor. Hasara uğramış veya iptal edilmiş emniyet valfi olan tüplerden de uzak durmak gerekiyor. Son kullanım tarihi geçmiş tüp zaten hiç düşünmemek gerekiyor. Dolum yapılan noktanın resmi uygunluğunun olması, ve profesyonelce çalışan teknisyenlere sahip olması gerekiyor. 10 liraya tüp dolduran ve '' abi biraz fazla basayım, daha uzun süre kullanırsın'' şeklinde yaklaşım görüldüğünde ise, üç kağıdı düşünmeyip tüpü koltuğunun altına alarak hızlıca otomobille uzamak gerekiyor. Biliyorum bu yazıyı okuyan bazı dostlar '' yok artık daha neler'' diyecektir ama bilin ki bunlar oluyor bu ülkede. Bazılarının SKT' yi spiral taşıyla silip yeni tarih bastıklarını bile duydum benim çalıştığım firmadan. Yazık.

    Uzun ve sıkıcı bir yazı oldu yine ama nazarımda çok önemli olduğu için uyarma ihtiyacı hissettim. Hakan, sana da teşekkür ediyorum uyardığın için çünkü mesajıma baktığımda aslında elzem olan bu uyarıları gerçekten yapmamışım. Açıkçası alüminyum ya da çelik gövde farketmez, herkesin evinde CO2 tüpü kullanmadan önce dikkat etmesi gereken hususları öğrenmesi şart, neticede basınçlı kaptır bu. Dikkat çektiğin iyi oldu.
     
    MESUT_KERİM, Çağatay Utku ve veysel bunu beğendi.
  14. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Prob konusu önemli, kalibrasyon önemli Mesut efendi.

    Evveliyattan güzel bir hacı abimiz vardı buralarda, olsaydı sorardı kumunu, suyunu falan. Yokluğunu aratmayalım ve o ünlü soruyu adapte ederek soralım:

    '' Probun neydi gözüm? '' :D
     
    MESUT_KERİM, burak ozu ve veysel bunu beğendi.
  15. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Erdoğan ayrıntılı bilgiler için öncelikle teşekkür ederiz.Tam tarzını yansıtan bir yazı derlemesi olmuş yine.
    Serzenişlerinde son derece haklısın ancak ülkemiz şartlarını göz önünde bulundurduğunda cevap vermek çeşitli tartışmalara yol açacaktır diye bulaşmıyorum. :)
    Bu arada ben aslında tüpün malzemesinden ziyade ( alüminyum kullanılmasını özellikle şu parça tesiri muhabbetini duyduğumdan ötürü söylemiştim) tipinden bahsetmiştim.
    Yangın tüpleri ile sanayi tüpleri arasında kullanım işlevinden ötürü doldurma farklılıkları oluyormuş.Bunu reaktörü ilk aldığımda tüpleri doldurtturduğumuz firmanın sahibi söylemişti.Hatta bu yüzden aldığım mevcut yangın tüpünü atıp sanayi tipi tüplere geçiş yapmıştım.Aralarındaki fark tamamen dolum tekniğiyle alakalı ve yangın tüplerinin ki zor olduğundan dolum maliyeti diğerine nazaran yaklaşık beş katı gibi bir rakama dolduruluyor.Bu yüzden yangın tüpü yerine sanayi tipi tüplerden almak dolum maliyeti açısından daha uyguna geliyor.
     
    MESUT_KERİM, mekatronik ve veysel bunu beğendi.
  16. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    746
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    Erdoğan bey güzel bilgiler için teşekkürler yıllardır bitkili akvaryumda CO2 tüpü kullanıyordum hiç bu kadar detay bilgim olmamıştı, İstanbul yakasinda tavsiye edebileceğiniz bir tüp dolum yeri varmı?
     
    MESUT_KERİM bunu beğendi.
  17. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    İki ayrı işletmenin teknik yöneticisiyim. Yaklaşık 700 civarı çeşitli boyut ve sınıfta yangın tüpünün periyodik kontrolleri benim sorumluluğumda fakat açık konuşmak gerekirse ben hiç bir zaman bir tüpü koltuğumun altına alıp doluma götürmedim. Firmalar teklif metni verirler ve bende işletme kriterlerine uygun olan firma ile senelik anlaşma yaparım. Bunları anlatmamın sebebi şu; çalıştığım firmalar belli ölçekte oluyor, referansları falan sağlamdır ve zaten memnun kalırsam bende referans listelerine eklenirim. Diğer yandan bir adet tüpün dolumunu yapıp yapmayacaklarını bilmiyorum. Bunu kendilerine sormanız lazım. Yine de son olarak çalıştığım firmalar Hassa ve İvak’tı.
     
    Çağatay Utku ve MESUT_KERİM bunu beğendi.
  18. Toygar NİRON

    Toygar NİRON

    Mesajlar:
    1.372
    Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
     
  19. Rubbertooth

    Rubbertooth

    Mesajlar:
    841
    Yer:
    İstanbul
    Tüp : BKS Basınçlı Kaplar

    Arayıp akvaryum için co2 tüpü alıcam dediğinizde yardımcı oluyorlar, parayı havale yapıyorsunuz kargo ile gönderiyorlar. Yanında tüpün sertifikası, testleri vb'nin olduğu dökümanları da yolluyorlar, bir daha dolduracağınız zaman lazım oluyor..

    Benim Maltepe'de bir tüpçüm var, eski Habaş çalışanı, veriyorum, doldurup 1 günde geri veriyorlar. Lazım olan varsa tarif ederim yerini..

    Fiyatları uygundu..
     
    MESUT_KERİM bunu beğendi.
  20. 8020_r31s

    8020_r31s

    Mesajlar:
    1.410
    Yer:
    İstanbul Anadolu
    İsim:
    ibrahim cengiz
    Tarif ederseniz sevinirim.
     

Sayfayı Paylaş