1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

80w x 100d x 50h Dhiffushi (Fatih Kahraman)

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde Fatih Kahraman tarafından 15 Aralık 2017 başlatılmıştır.

  1. burberrysboy

    burberrysboy

    Mesajlar:
    321
    İsim:
    umut sayın
    Işığı kesmeyecek kadar aralıklı balıkların geçemeyeceği kadar açıklı nylon tellerden tankınıza göre ince pvc cıta gecerek etrafına şık bir kapatıcı elde edebilirsiniz geçen hafta arkadaşa yaptık otomatk yem makinesinden dökülen yemlerede mani olmuyor ışığı da kesmiyor gayet işlevsel nano tankta arka arkaya 2 banner fish im atlayınca bende yapmıstım atlama zıplama olaylarının önüne geçmiştim.​
     
    Fatih Kahraman bunu beğendi.
  2. Fatih Kahraman

    Fatih Kahraman

    Mesajlar:
    54
    Yer:
    Eskişehir
    İsim:
    Fatih
    05/01/18 akşamı itibariyle,

    Nitrat: 5
    Nitrit: 0,05
    Amonyak: 0
    Fosfat: 0
    Ph: 8,15
    Tuzluluk: 1026
    Sıcaklık: 25.5 derece
    Işıklar: Günde 12 saat yanıyor.

    Eskişehir biraz soğuk bir yer, bu sebeple ısıtıcım bozulursa sıkıntı olmasın diye 2. ısıtıcıyı da sumpa yerleştirdim. Onu ise yaklaşık 1 derece daha düşük devreye girecek şekilde ayarladım, pek devreye girmiyor.

    Şimdi sorularıma gelecek olursak :)

    1) Dikkatimi çeken nitritim ve nitratım sürekli artış eğiliminde, amonyak ise sıfırlamış. Şimdiye kadar hiç su değişimi yapmadım ( yaklaşık 25 gündür), fakat protein skimmer'ın ayarını yaparken taşan su yaklaşık 4 kovayı ( 35 litre) bulmuştur. Eksileni tamamlarken tuzla karıştırıp ilave ettiğim için su değiştirme yerine kabul edilir mi? Normalde her ay %20 su değişimi (65 litre) planlıyorum. Bu durumda 30 litre değiştirmek kafi gelecek midir? 2 haftada bir % 10 mu yoksa ayda bir % 20 mi daha efektif olur?

    2) Akvaryum üstü örgü ızgara için böyle bir şeyler ( ) yapmayı planlıyorum, fakat bu genişlikte hazır file nerde vardır bilmiyorum. Arayış içerisindeyim, forumda gördüğüm kadarıyla Bauhaus'ta bahçe çiti diye önerilerde bulunanlar olmuş. Gidip bakacağım. Sizler nasıl bir şeyler yaptınız?

    3) Tankım için UV filtre almayı planlıyorum. Timer koyup günde 20 dk civarında çalıştırsam diyorum. Bana faydası zararı ne olur?

    4) Dün itibariyle, çift inişimde de filtre çoraplarını (4 inch-200 mikron) kullanmaya başladım. Üstteki delikli Durso'dan gelen köpüklü su direk kafa motoruna kadar gelip çok küçük parçacıklara kadar ayırılıp tekrar tanka geri dönüyordu. Böylelikle bu kabarcık oluşumunu ve köpürme sesini önlemiş oldum. Filtre çoraplarını 3 günde bir değiştirmeyi planlıyorum. Filtre çorapları normalde sump'ın üst kenar seviyesinden başlanacak şekilde tasarlanmış; ama bence bu durumda suya girmeyen kısım hiçbir filtre görevi görmüyor. Düzeltmek için biraz modifikasyon yapıp, verimliliği arttırmayı planlıyorum. Aslında şelale tipi kule filtre kullanıp elyaf değiştiririm diye düşünmüştüm. Filtre çorabı daha kolayıma geldi. Filtre çorabı kullananlar var ise, nasıl temizlediklerini paylaşabilirler mi?

    Değerli fikirleriniz için şimdiden teşekkürler :)
     
    MESUT_KERİM ve Montimahir bunu beğendi.
  3. burberrysboy

    burberrysboy

    Mesajlar:
    321
    İsim:
    umut sayın
    Fatih Bey bilgim dahilinde cevaplamaya çalışacağım sorularınızı tekrar hayırlı olsun kurulumunuz,
    1-su değişimi şimdilik kabul edilebilir bi düzeyde farzetsek bile toplam su hacmimizin en az %10 luk kısmını bir hafta ya da 10 günde değişmemiz gerektiği bilgisi direk bağlantılı olarak sistemimizden nitratı uzaklaştırma amacı taşıdığından değildir,bu sadece küçük hacimli nano ya da pico tanklarda yerinde bir uygulamadır çünkü çoğunda ps bulunmaz,su değişimiyle idare edilir,fosfat-nitrat ve amonyağın biri veya hepsinin fazla olduğu tanklar da agresif su değişimleriyle bile nitrat veya fosfat düşmez çünkü büyük ihtimalle kullanılan canlı kayalar nitrat ya da fosfat kusmaktadır tanka bunda iyi kürlenmemiş canlı kayalar kullanıldığından olabileceği gibi sıfırdan kurulmuş kayalarla bile zaman içinde bu problem görülmektedir,şimdi o halde biz neden toplam su hacmimizin en az yüzde 10 unu değiştiriyoruz bunun öncelikli sebebi sisteminiz ilerde bu haliyle kalmayacak yeni canlı girişleri,mercan girişleri vs olacak ve onların belli düzeyde mg ca kh amino asit vitamin ihtiyaçları var biz işte taze hazırladığımız suyla onlara bu minerallerin bir kısmını karşılama amacıyla bu değişimleri yapıyoruz kimimiz 1 haftalık kimimiz 10 günlük kimimiz 15 günlük periyodlarla bunu yapmaktayız.

    2.Ben o silikonvari kalın örgülü teli reklam olmasın ama koçtaşta buldum mahallede ki pvc ustasına pvc'den kanallı çita yaptırtım akvaryum ölçülerimde videoda ki sekilde pvc citaya tutucu lastiği plastik hamur keseceğiyle monteledim :) bozduğum nano tankım da ama büyük tankım da böyle bir uygulama yapmadım,bauhaus ta bulamazsanız birde koçtaş'a bakın derim.

    3-uv filtrem benimde varhatta soğutucum uv takılabilir model bir soğutucu henüz taktırmadım haricen kullanıyorum ama karantina tankımda bilen ve kullananlara bende sormustum uv patojenler i yok ettiği gibi sistemde olmasını istediğimiz yararlı organizmaları yok ediyor malesef o yüzden sürekli kullanımı kimse önermedi önerenler ayrıca bir karantina tankı kurulu sistemde kullanılmasından yanalar.

    4-bende 200 micron çorap kullanıyorum suyumu berraklastırmak istediğimde her zaman kullanmıyorum filtre çorap tutucum yukarı aşağı ayarlınabilir asansör sistemli uygun yere hizaladığımda vidayı sıkıstırıp sabitliyorum böyle tutucular var bbelki sizin soırununuzu çözer bi araştırın derim,temizliği önce direk ılık suda sabunsuz deterjansız durulamayla iyice yıkayıp son defa durulamayı 2 litre ro suda yapıp hallediyorum.
    keyifli hobiler dilerim.
     
    Fatih Kahraman ve Montimahir bunu beğendi.
  4. Fatih Kahraman

    Fatih Kahraman

    Mesajlar:
    54
    Yer:
    Eskişehir
    İsim:
    Fatih

    Umut bey, değerli katkılarınız için teşekkür ederim.

    Örgü ızgara için bu gün Koçtaş'a gidip bakayım. UV filtre için benim boyutlarımdaki tank için 18W öneriliyor, o halde karantina tankına kullanırsam oldukça büyük gelecek. Ona göre küçük bir şey düşüneyim. Daha önce asansör sistemli filtre çorabı tutucu hiç görmemiştim. Bu benim için iyi olur. Araştırmalara gireyim :)
     
  5. burberrysboy

    burberrysboy

    Mesajlar:
    321
    İsim:
    umut sayın
    Rica ederim oyle cok teferruatli bisey degil basit bir mekanizma ama inis borulari bizim gibi sorunlu sumplar icin kullanisli bir urun fotografini atiyorum[​IMG][​IMG]

    LG-H990 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
    Fatih Kahraman, Montimahir ve veysel bunu beğendi.
  6. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    @burak ozu ile @ka2n da akvaryum üstü için güzel bir çalışma yapmıştı.
     
  7. Fatih Kahraman

    Fatih Kahraman

    Mesajlar:
    54
    Yer:
    Eskişehir
    İsim:
    Fatih
    09/01/18 akşamı itibariyle,

    Nitrat: 2.5 (5'ti)
    Nitrit: 0,05 (değişmemiş)
    Amonyak: 0 (değişmemiş)
    Ph: 7.7 (8.15'ti)
    Mg 1290 ( ilk kez ölçülüyor)
    Kh: 6.4 (İlk kez ölçülüyor)
    Alk: 2.28 (İlk kez ölçülüyor)
    Ca: 400 (İlk kez ölçülüyor)
    Tuzluluk: 1026
    Sıcaklık: 26 derece
    Işıklar: Günde 12 saat yanıyor.

    PH değerim azalmış, nedenini anlamadım. İlk kez ölçtüğüm değerler için yorumlarınızı alabilir miyim?
     
  8. burberrysboy

    burberrysboy

    Mesajlar:
    321
    İsim:
    umut sayın
    Fatih Bey muhtemelen kh ınız düştüğü için ph nız düşmüştür, bu ikisi birbirini tamponlar ca ile mg birbirini tamponlar kh 8-10 arası uygun olarak görülüyorbenim tavsiyem 8.5 civarlarında stabil sabit tutulması ilerde mercanlarınız için oldukça iyi olacaktır aynı zamanda ph nızı tamponlayacagı için ph dalgalanmaları olmayacak ve balıklarınız stresten uzak yaşayacaklar,tuzlu su bir denge işi yaradan muazzam bir düzen kurmuş biz taklit etmeye calısıyoruz testlerle günlük tüketiminizi bulursunuz ve kh girişi yaparak 8.3-8.4 gibi bi değere sabitlerseniz ph nızda sorun olmaz ca ve mg oranları da ca:420-450 mg:1300-1350 arası uygun olursu değişimi katkı ilaveleriyle zamanla rahatca harcadıklarınızı yerine koymayı öğreneceksiniz zaten hobinin zevkli kısımlarından biri bu hesap kitapçı oluyoruz:D
     
    Fatih Kahraman bunu beğendi.
  9. ZodiJackly

    ZodiJackly

    Mesajlar:
    274
    İsim:
    Ümit MARAŞLIOĞLU
    Fatih bey tankınız hayırlı olsun. Konuyu baştan sona okudum. Ekipmanınız ve kullandığınız ürünler çok güzel. Devamlı olması dileğiyle. Balıklar neden atlıyor hiç gözlemlediniz mi? Bir kovalamaca mı var? Yoksa uyku halinde mi atlıyorlar? Atlama durumu sürekli olmayacaktır diye tahmin ediyorum. Bu yüzden akvaryum üzeri için herhangi bir tedbir almanıza gerek yok diye düşünüyorum. Bir de suyun kimyasıyla çok kafayı bozmuşsunuz gibi geldi bana. Biraz daha oluruna bırakmanız daha iyi olur diye düşünüyorum. Aylarca, hatta yıllarca suyu değişmeyen, sadece buharlaşan suyun yerine ilave edilen tanklar biliyorum. Daha rahat olun. Siz yorulursunuz. Bu kadar yormaya gerek yok. ******* bir durum çıkmadıkça bu değerler sürekli takip edilmesi gereken şeyler değildir.
     
  10. Fatih Kahraman

    Fatih Kahraman

    Mesajlar:
    54
    Yer:
    Eskişehir
    İsim:
    Fatih
    Son bir haftadır akvaryumumda sanırım dinoflagellates ile uğraşıyorum. Önce küçük küçük adacıklar şeklinde kumun üstünde belirdi. Sonra zamanla akvaryumumun akıntısı nispeten az olan kum üzerlerinde sonra da kayalarıma iyice yayılarak hava kabarcıkları arttı da arttı. Resmen 10 mm den fazla uzunlukta ve ucunda baloncuk olan kahverengi yosunlanmalar oluştu. Ph değerimin düştüğünü farkettim. Kumum ise sertleşme eğilimi gösterdi. Sanırım Ph düşünce Ca çökelmesi olmuş olacak ki tüketen canlım olmadığı halde Ca 400'ün altına düşmüş. KH kontrolümü yaptım ve 6.4 çıktı. 3 gün böyle artarak devam etti. Belirgin bir şekilde ışıkların kapanmasıyla azalma açılmasıyla dino'da çoğalmalar oluşuyordu. Akvaryumuma ilk defa katkı olarak **********'ın KH ve Magnezyum katkısını kontrollü olarak dozladım ve ışıkları 2 gün kapattım sonrasında da günde 4 saat civarında açmaya başladım. PH'ı 8.15 seviyesine kadar çıkartınca kendiliğinden kaybolmalar gözlemledim. Salı gününden beri düzenli katkı girince nerdeyse artık hiç kalmadı diyebilirim. Şu an ışıkları tekrar açmaya korkuyorum. Ama korkunun evele faydası yok pazartesiden itibaren günde 12 saat yakmaya başlayacağım sanırım.
     
    Çağatay Utku bunu beğendi.
  11. Fatih Kahraman

    Fatih Kahraman

    Mesajlar:
    54
    Yer:
    Eskişehir
    İsim:
    Fatih
  12. Fatih Kahraman

    Fatih Kahraman

    Mesajlar:
    54
    Yer:
    Eskişehir
    İsim:
    Fatih
  13. Moliro

    Moliro

    Mesajlar:
    678
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Cengiz
    Ben de kurulumda dinoyla epey mucadele ettim, ısık kısmadan kalıcı bir çözüm bulamamıstım.. 12 saat aydınlatma yapmayın bence bu aşamada, asama asama aylara yayarak arttirin ısıgı, oturmamis suda bol ısıkla hemen yayılirken su oturdukca artan ısıga pek tepki vermiyorlar
     
    Fatih Kahraman bunu beğendi.
  14. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Hala daha bazı dengelerin oturduğu aşamadasınız hiç bir şey yapmayın. Normal su değişimlerini yapıp devam edin. Daha önce dediğim gibi elinizdeki refraktometrenin doğru ölçtüğünden emin olun.
     
  15. Fatih Kahraman

    Fatih Kahraman

    Mesajlar:
    54
    Yer:
    Eskişehir
    İsim:
    Fatih
    Ekvatorda gece gündüz süresi eşit olduğu için böyle bir mantık yürütmüştüm. Niye fazla olduğunu düşünüyorsunuz?
     
  16. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Ekvatora kaç saat boyunca tam dik olarak güneş ışığı vuruyor. 12 saat mi?


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
    MESUT_KERİM bunu beğendi.
  17. Fatih Kahraman

    Fatih Kahraman

    Mesajlar:
    54
    Yer:
    Eskişehir
    İsim:
    Fatih
    21 Ocak 2018 itibariyle

    1 Blue tang
    1 Yellow tang
    1 Sailfin
    2 cardinal
    1 Torch Coral girişi yaptım, çok şükür sıkıntı yok şimdilik.
    Dino problemim geçti diyebilirim. Kumumda hiçbir şey kalmadı. Işığı günde 5 saate çıkartmaya karar verdim. Zamana yayıp aşama aşama arttırmayı planlıyorum.
     
    zorvolkan bunu beğendi.
  18. Fatih Kahraman

    Fatih Kahraman

    Mesajlar:
    54
    Yer:
    Eskişehir
    İsim:
    Fatih
    Üzgünüm ama LostRua olarak üslubunuzun hoş olmadığını söylemeden geçemeyeceğim.

    Işık alma miktarı Ekvator'da 12 saat, fakat eğim konusunun ışık alma süresiyle bağlantısını kuramadım. Ha diyecek olursak ışığın verdiği enerji günün her saati aynı değil buna katılırım; ama eğimi değil toplam süreyi konuşuyorduk. Ati dimm armatür sayesinde ışığı 12 saate yayabilme imkanımızın olduğunu düşünüyorum. Ekvatordaki duruma paralel şekilde gün doğumunu ve batışını elinizden geldiğince şu kadar saat boyunca doğaya yakın gibi simüle etmelisin diyerek daha yapıcı olabilirdiniz.
     
  19. Aynı anda bu kadar canlıyı eklemek azot döngüsü açısından sıkıntı yaratabilir. Hele Blue Tang gibi yem canavarı bir canlı.. Bu aralar amonyak ve nitrat ölçümü frekansınızı arttırmanız yerinde olabilir.

    Saygılarımla..
     
    Fatih Kahraman bunu beğendi.
  20. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Smiley kullanmayınca böyle anlaşılabilir :) Fatih bey alıngan olmayalım bence, bu forumda bir çok insan ile yüzyüze tanışmış bir insan olarak söylüyorum, bizim burda böyle şeyler olmaz. :)

    bu arada ben sorunun dinodan kaynaklandığını sanmıyorum, dino hakikaten bela bir alg türüdür, görünüm olarak diatoma benzer ama tam olarak aynı şey değil, sizinki biraz gürbüzleşmiş diatoma benziyordu,

    blue tang, sailfin ve yellowda benim favori balıklarım, özellikle yetişkin, şişman ve desenleri kontrastlı sailfinlerleri izlemek çok güzel oluyor. Size tavsiyem tankınıza katman haldeki mikroalg ve diatom yemeği seven kole tank (yellow eye tang de denir) ve foxface eklemeniz. Özellikle irisinden bir kole tang bulursanız kayaları her daim tertemiz tutar.

    Tank oldukça büyük fazla yemlenmezse rahat gider gibi bence endişe edilecek bir şey yok. Fatih bey balıkların ebadından bahsetmemiş ama olasılıkla küçük boylardır.
     

Sayfayı Paylaş