1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Canlı Doğuranlarda Beyaz Benek ve Mantar Tedavisi

Başlığı 'Canlı Doğuran Portalı' kategorisinde Eren48 tarafından 20 Ocak 2018 başlatılmıştır.

  1. Eren48

    Eren48

    Mesajlar:
    2
    İsim:
    Eren
    Seneler sonra hobiye geri dönüş yapınca akvaryumcudan aldığım balıklar ve silis kumun püskürtmesi sebebiyle kılıçkuyrukların tamamı beyaz benek ve mantar hastalığına tutıldu. Hobiye 8-10 sene ara verince yalan değil, hafıza sıfırlanmıştı. Eski bilgilerimin kırıntılarıyla kendimce bir tedavi uyguladım. Ve bütün bunlara rağmen iki illet hastalığı alt ettim.

    Yukarıdan çektiğim fotoğraflara dikkat ederseniz bazı balıkların başlarının tepesinde mantar izlerini göreceksiniz. Şu an 1 camgöz platide ve lepistes yavrularında biraz benek var. Defalarca tuzlu suda beklettiğim halde geçmedi. Zamanla atacaklar...

    Merak edenler için, hastalıklar boyunca ölen balık sayısı: 1 yetişkin pilati ve 1 sakat lepistes yavrusu....
    ------------------------------------
    Beyaz Benek ve Mantar Tedavi Yöntemim

    1. Gün (13 Ocak Cumartesi)
    Akşam kapağa yeni taktırdığım ışığı açımca hastalıkları fark ettim. Geç vakit olduğu için bir işlem yapamadım. Mantıken hastalıklar en az 3 gündür var görülüyordu.

    2. Gün (14 Ocak Pazar)
    Nöbetçi eczaneden 1 tablet zolax mantar tablet, veteriner biladerimden tavuk toz genel vitamini aldım. Evdeki 1 tablet bactirim fortu tabletin yarısını ezdim. Zolax tabletin içindeki tozu boşalttım. Çay kaşığının çeyreğiyle bactirimden, toz vitaminden ve zolaxtan verdim (80 küsür kılıç olunca bolca attım. Dozajı kendi balık miktarınıza göre ayarlayın). İlaçları yem niyetine yediler. Gün içinde 2-3 kez daha yedirdim, az miktarda yem ile. Dış filtreyi kapattım.

    3. Gün (15 Ocak Pazartesi)
    Pet shoptan uyduruk marka, 2 şişe metilen mavisi ve iki tablet tuz aldım. Metilenleri boşalttıktan 2 saat sonra önce 1 tuz tabletini hava taşının yanına suyun içine koydun. Hava ile yavaşça eridi. Ardından ikinci tableti koydum. Akşam çin işi ısıtıcıyı 32 dereceye çıkardım. Ona rağmen zar zor 30.5 yapabildi. İlaçları vermeye devam ettim. Bitkileri işlemler öncesi çıkardım.

    4. Gün (16 Ocak Salı)
    Zolax tablet ile mantar yok olmaya başladı. Beyaz benek arttı. Vitamin tozunun ve antibiyotiğin dozunu arttırdım. Balıklar kırmızı kaka yerine ilaçların etkisiyle beyaz kaka yapmaya başladılar. Akşam dış filtreyi ve ışığı açık bıraktım.

    5. Gün (17 Ocak Çarşamba)
    Mantar ciddi anlamda bitti. Dış filtre ve ışık ile benek arttı. Yem miktarını arttırdım. Zolaxı son kez verdim. Vitamini antibiyotiğe devam. Kaya tuzu alıp 10 litre akvaryum suyuna 2 yemek kaşığı döküp (tepeleme değil) erittim. Gözüme kestirdiğim hastalığı aşırı olanları 1 dakika beklettim. Aşırı benekli bir kırmızı kılıcı toplam 3 dakika beklettim. Ancak hiçbirisinde benek dökülmedi. Yemi değiştirdim. Artemia pul yeme geçtim.

    6. Gün (18 Ocak Perşembe)
    Üzerinde neredeyse benek olmayan camgözde benek patlaması olmuş. Bol benekli kırmızı kılıçta da durum aynıydı. 2-3 litre su alan salata kasesine 2 tepeleme yemek kaşığı tuz döküp balıkların hepsini 30ar saye sudan geçirdim. Camgözü 2 dakika suda beklettim. Öleyazdı. Siyah balık beyazladı. Buna rağmen benek dökülmedi. Yavru lepistes ve yetişkin plati tuz işlemi sonrası öldü.

    7. Gün (19 Ocak Cuma)
    Camgöz pilati, kırmızı kılıç ve yavru lepisteslerde az miktarda hastalık var. Ne yapsam dökülmüyor. Ancak artık kuyruk kısmıyorlar, sürtünmüyorlar. Hastalık durdu. Bazılarında ise 1-2 benek var. Onlarda da durum aynı. Sürtünme, kaşınma yok. Diğerleri ise (70 kadarı) temiz. Düzeldiler. Şu an geçici süreliğine küçük tanka koydum hepsini. Yarın ana tankı tuz ve kaynar suyla temizliyeceğim. Kumu da ha keza...

    Tedavi sürecinde şunları anladım:

    1)Ne tuz ne antiyotik ne sıcak su tek başına çözüm değil. Tuzda bekletmek beneği ileri olanlarda acil işe yaramıyor. Yavaş yavaş etki ediyor. Metilen mavisi hikaye. En azından ismi cismi olmayan markalarda. Antibiyotik ise vitaminle işe yarıyor. Direnci arttırıyor. Bu iş komplike iş. Öyle sıcak su, tuz olayı değil.

    2)Mantarda en kral ilaç zolax. 2-3 günde işi çözüyor.

    3)Toz vitamin balıkta işe yarıyor.(Bir de o grupta neo tetramicin)

    4)Işık ve dış filtre beyaz beneği arttırıyor.

    5)Hastalıkta hava filtresi sürekli açık olmalı. Balıklar bir yere sürtünmedikleri halde ne zaman hava kabarcıklarından hususi geçiyor, bilin ki iyileşme başlamış demek. Çünkü üzerlerindeki ölü benekleri atmaya çalışıyorlar.

    6) Su eklemesi, su değişimi, dip çekimi yapmadım. Zira bu hastalıkta ısıyı yüksek derecede sabit tutmak gerekli. Tankın içindeki tuz miktarını da. Su değişimi sonucunda bunları başarmak imkansız. Su değişimi yapmadığım halde benimkilere bir şey olmadıysa sizinkilere de olmaz bence.

    Umarım tecrübem işinize yarar.

    IMG-20180119-WA0005.jpg IMG-20180119-WA0003.jpg
     

    Ekli Dosyalar:

    Düzenleme: 20 Ocak 2018
    veysel ve MUSTAFA DAĞLI bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş