1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Ca, Kh, Mg İyon Dengesi Nasıl Sağlanır?

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde cystein tarafından 29 Eylül 2017 başlatılmıştır.

  1. Herkese Merhaba,

    Tankıma geçen hafta eklediğim Guttatus ile SPS dünyasına ufak bir giriş yapmış oldum. Bu vesile ile elimde kurulumdan beri bulunan Ca ve Mg testlerini kullanıp ölçüm yapmak aklıma geldi. Testler Salifert. Ve sonuçları şöyle;

    Ca: 480 ppm
    Mg: 1200 ppm
    Kh: 7.5

    Bu değerler çok büyük soruna işaret etmese de ufak dengesizlikler görünüyor. Kimya ile haşır neşir olan birisi olarak bu konuyu biraz irdelemeye çalıştım ancak tam olarak netleşemediğim kısımlar var. Daha önce bu konu tartışılmış olabilir ancak forum aramalarımda tam olarak merak ettiğim sorulara cevap veren bir tartışmaya rastlamadım.

    Aklıma takılanlar şunlar; Kh ve Ca arasında malum bir ilişki ve denge mevcut. Bu ikisinin fazlası tankta kalsiyum karbonat olarak çöküyor. Bu iki iyonun arasındaki dengeyi sağlamak için de Balling metodları kullanılıyor. Ve bu metod; fazla fazla Ca ve Kh yükle kullanılmayan nonbiyolojik kalsiyum karbonat olarak çöksün mantığında sanıyorum. Bu şekilde sürekli bir kalsiyum karbonat çökmesi sistemi uzun sürede sıkıntıya sokmaz mı? Yoksa iki parçalı Balling yönteminde dozaj iyi ayarlanırsa bu tip bir şökme yaşanmaz mı? İyonik denge üzerine çok düşünmeden düşen Kh değerimi yükseltmek adına hazır bir Kh çözeltisi alıp tarifi uyarınca kullandım. Tankın arka camında ve sumpta sanıyorum ki bolca kalsiyum karbonat çökeltisi oluştu.

    Yukarıda yazdığım değerleri daha ideal bir noktaya çekmek için nasıl bir yol izlemem lazım? Veya sadece küçük bir frag Guttatus olan tankta bu işlerle uğraşmaya gerek yok mu demeli? İyonik denge konusunda her türlü bilgi paylaşımını bekliyorum.

    Saygılarımla..
     
    Sinan09 ve Ufuk_Arslan bunu beğendi.
  2. HAKAN ÖZÇELİK

    HAKAN ÖZÇELİK

    Mesajlar:
    168
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    hakan
    Mahir bey çok güzel açıklamış ve örneklemiş izniyle bir küçük genel hatırlatma yapmak istedim
    Konu denge konusu olduğu için bizde bu denge içerisinde yol gösterici (doğruluğu veya netliği tartışılsa da ) uyguladığımız testleri aynı marka almaya özen göstermemiz gerekmektedir. Mahir bey in de söylediği gibi canlılar size yol gösterirken oluşturduğunuz denge her zaman ölçüm yaptığınız aynı test markası ile olması dozlama miktarınızı sabitler
    her test markasının kendine göre yanılma payı vardır biz hangi testle yola çıkmışsak ve denge sağladıysak o testle yola devam etmek de bizi dengenin devamlılığına götürür diye düşünüyorum
    saygılarımla
     
    Ufuk_Arslan ve cystein bunu beğendi.
  3. Biraz daha araştırma yaptım. Mahir Beyin verdiği linkleri zaten incelemiştim. Tekil müdahaleler sorun oluşturmuyor anladığım kadarı ile. Mesela Ca yüksek Kh düşük ise Kh solüsyonu ilavesi ile Kh düzenlemek mümkün. Bir şekilde değerleri istenilen seviyelere getirince dengeli gitmesi için gerekli miktarı yakalama olayı oluyor iş.

    Cuma akşamı bir kez daha ölçüm yapayım dedim ve Ca 410 ppm çıktı test sonucu. Bu arada kullandığım tuzun 25 c de 1024 yoğunlukta 450 ppm Ca verdiği bilgisine ulaştım. Ve şu çıkarımları yaptım kendi tankım adına. Tanka 1 hafta önce eklediğim Guttatus dışındaki türler sanıyorum ki Ca tüketiminde cimriler. Tankımda aşırı Ca tüketimi olmadığı için tuz ile gelen (ki 450 ppm verdiğine göre tuzun Ca miktarı yüksek sayılır) Ca bir miktar birikmiş tankta. Bu durum Kh'de düşüşe de yol açmış diye düşünüyorum. Ben Kh katkısı ilave ettikçe nonbiyolojik kalsiyum karbonat şeklinde çökmeler oldu. Guttatus eklememle beraber Ca ve Kh'nin nonbiyolojik değil de mercan gövdesinde kalsiyım karbonata dönüşeceğini düşünüyorum. Bu aşamadan sonra değerleri takip edip tüketime göre uygun bir katkı girişi metodu bulmam yerinde olacak sanırım. Bu dengeyi sağlar isem ve Guttatus'ta iyi bir gelişme takip edersem bir tür daha SPS ekleme planım var. An itibarı ile Guttatus'un tüm uçlarında ikiye çatallanma gözlemliyorum ve uç kısımlar beyaz renkte.

    SPS için malum su kimyası/iyon dengesi önemli; bu SPS denemesi ile bilgi birikimimi arttırmak amacındayım. Tabii aydınlatma da faktörlerden birisi ama onu değiştirmeden su kimyası üzerinden gözlemlemeye devam edeceğim.

    Saygılarımla..
     
  4. Herkese Merhaba,

    Tankta son 5 gündür kH, Ca ve Mg ölçmekteyim. Çıkan sonuçlar açıkçası kafamı karıştırdı. kH sürekli düşüş içinde iken Ca ve Mg sabit gidiyor gibi görünmekte. Bu test sonuçlarının yorumlaması nedir? Saygılarımla..
    Ekran Görüntüsü - 2018-01-18 12-03-22.png
     
  5. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Ca ve Mg çok tüketilmiyor olabilir haftalık veya iki haftalık tüketimlerle günlük tüketimi bulmayı deneyebilirsiniz. Günlük kH tüketimini dozlarsanız. Ca ya göre oranı tutturursanız tüketimin artması beklenir.


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
    Burcu bunu beğendi.
  6. Koralin oluşumu hızı nasıl, tankta monti plate (kh canavarı) veya guttatustan başka sps mercan var mı? İlk sps eklediğim zamanlardaki benim eski tankımın kh,ca,mg kullanımına çok benziyor.
     
    cystein bunu beğendi.
  7. Koralin alg oluşum hızı yavaş tankta. Montipora platede gelişme emareleri var. Bir güncelleme; guttatus ne yazık ki tam sabitleyemediğim için düştü ve kırıldı, sonrasında toparlatamadım ve eridi. Şu anda tankta sps olarak sadece montipora var. Lps türlerinden cup coral, octopus ve hammer var. 2 peppermint karides ve bir teke karidesi, 15 conch ve 1 snaili de unutmamak lazım.

    Doğuş Bey, ben de sizinle aynı yorumu yaptım kendimce. Malum kH belli seviye altına inince Ca tüketimi otomatik olarak durmakta. Başka bir konuda da paylaşmıştım firmanın birinin easy balling adını verdiği bir dozaj yöntemini kullanmaya karar verdim. Şu anda dozu hesaplamak için ölçüm safhasındayım. Bir de dolap içine dozaj pompası monte etme işi var. Ufak ufak uğraşıyorum :)
     
    Burcu ve LostRua bunu beğendi.
  8. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Ben bu tabloya bakıp yazıları okumdan önce dedim ki kendi kendime tankta sps yok lps var ;)
     
    cystein bunu beğendi.
  9. Biraz daha açabilir misin Mesut? LPS'lerin tüketimleri üzerine bir bilgi midir bu? Bu tüketimlere bakıp kendimce yaptığım hesaplar sadece su değişimi ile 160 litrelik tankın düzgün iyonik dengede götürülmesinin maliyetli ve eziyetli olacağı yönünde. 3'lü dozaj pompası aldım bu görüşle, hata mı ettim?
     
  10. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Tankta bir canlı varsa tüketim yapar. Karbon ortak tüketilendir (Kh) Sertlerde Kalsiyom yoğundur softa doğru gidildikçe Kalsiyum azalırken Magnezyum artar. Ayrıca az olsa da coralin iyi derecede magnezyum tüketir.
    Bunları bilimsel bir makaleden okumadım. Tanklarımdaki canlı/ölçüm tecrübelerime dayanarak söylüyorum.
     
    Burcu ve cystein bunu beğendi.
  11. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Hah bilimsel arkadaşımız da geldi en iyi o bilir :)
     
  12. Bir hata bu ama ilk ölçüm dışında pH ölçmedim Mahir. O da 8.2 çıkmış.
     
  13. Hüküm nedir arkadaşlar?
     
  14. ayrancı

    ayrancı

    Mesajlar:
    94
    Yer:
    Edirne
    İsim:
    Erhan Ayran
    Arkadaşlar konu biraz eski de olsa benim sorunuma uygun ,bendeki TM CA ölçtüğümde hiç bir değer okuyamıyorum herseferinde 1ml şırınga bitmesine rağmen renkte değişiklik olmadığı için okuduklarım da ve bana söylenende CA çok düşük okunmuyor dendi,KH 6,4 ,açıkçacı CA yüklemesi yapıp çökeltme olmasını istemiyorum ve hassas bir CA test almayı düşünüyorum,Araştırmalarımda API CA çok iyi deniyor ancak Türkiyede bulunmuyor,JBL e yöneldim bende.
     
  15. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Salifert bulunmuyor mu acaba esnafta? Jbl tuzlu su konusunda iyi konumda değil. Salifert tercih etmeniz iyi olur.
     
  16. ayrancı

    ayrancı

    Mesajlar:
    94
    Yer:
    Edirne
    İsim:
    Erhan Ayran
    Bırada tuzlu su ile ilgili hiç birşey yok açıkçası mecburen internetten sipariş vereceğiz .Jbl kullanımı basit diye incelemiştim
     
  17. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    746
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    Yeni bir test kiti çıkmış fiyat 899$. Kh, Ca, Mg, Nitrat, Fosfat otomatik olarak ölçümü yapıyormuş tüm bilgim bu kadar.

    FB_IMG_1552076718522.jpg
     
  18. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Varsa şayet, link paylaşabilir misiniz lütfen? Bunu üreten firmayı ve çalışanlarını çok merak ettim.

    Sağdaki enjektör mü, yoksa bana mı öyle geliyor? :confused:
     
  19. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    746
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    Facebookta redsea max/ reefer owners grubunda gördüm link yoktu
     
  20. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    746
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    Düzenleme: 10 Mart 2019

Sayfayı Paylaş