1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Nitrat & Fosfat Sorunu

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde Collector tarafından 12 Mart 2017 başlatılmıştır.

  1. Collector

    Collector

    Mesajlar:
    224
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Yağız
    İşin içinden birtürlü çıkamadım nitrat ölçümlerim 0000 fosfat ölçümlerim 0000 hepsi sıfır olunca doğal olarak sorunlar baş göstermeye başladı.Spsler polipleri kapattı chalice ler acanlar çok keyifsiz hatta ölümler başladı.Ne yaptıysam yukarı çekemedim.Bolca yem atıyorum ps in toplama kabının tıpasını cıkarttım ps toplamıyor sadece oksijen veriyor suya.Sumptaki kayaları çıkarttım kurutup öldürdüm sonra tekrar temizlemeden sumpa attım su değişimi yapmıyorum ama naparsam yapiim yok yok yok tık yok.Nasıl bi bakteri oturduysa tankta banamısın demedi hatta yeri geldi balık öldü tanktan çıkarmadım suda çürüsün diye o bile kar etmedi.Sıvı nitrat yada fosfat katkısı varmıdır ? hep tersini yapmaya ugraşıyroduk bu işin bu sefer çalışmadığım yerden geldi sorayım dedim :)
     
    burak ozu ve sahinozturk bunu beğendi.
  2. Collector

    Collector

    Mesajlar:
    224
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Yağız
    Hayır girmedim
     
  3. yziyas

    yziyas

    Mesajlar:
    156
    Yer:
    BURSA
    İsim:
    Yusuf Ziya
    Mahir Bey bir kaç fritzli kurulumda bu tarz nitratsızlık ben de gözlemledim.Acaba bu Fritz gerçekten bu bakteriyi yapabildiği için mi nitrat fosfat oluşmuyor yahut başka bir sebebi mi vardır.Yeni bir kurulum öncesi editörün görüşünü merak ediyorum.
     
    burak ozu bunu beğendi.
  4. utkufk

    utkufk

    Mesajlar:
    73
    İsim:
    Utku
    Mercanlari yemliyor musunuz? Plankton bazli yemleyin canlilari mutlaka. Balik yukunu arttirmayi da deneyebilirsiniz. Mercanlari beslediginiz muddetce sprun olmayacaktir. Eger renkleri soluklugundan sikayetciyseniz kz'nin special xtra urunu guzel bir cozum oluyor.
     
  5. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Şayet tankta balık var ise ve yemlemeyi de düzgün yapıyorsanız, ara sırada olsa aa girişi yapıyorsanız; mercan ölümlerinin sebebinin düşük nutrient olduğunu düşünmüyorum ben.
    Testlerinizin doğruluğunu başka bir tank ya da test ile teyid etmenizi öneririm.
    Bu arada Fritzli kurulumda bu N/P arttıramama olayını bende yaşamıştım.
     
  6. Collector

    Collector

    Mesajlar:
    224
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Yağız
    testlerin dogru olduguna eminim testleri bircok baska tankta kullandık hanna bile dijital ve hassas ölçmesine rağmen 0000 ölçtü fosfatı :)Balık yüküm yok evet balık pek sevmem daha çok mercan var balık olarak sadece yellow tang war bide ufak tefek cromisler palyacolar vs var.Sanırım balık eklemem gerekicek
     
  7. utkufk

    utkufk

    Mesajlar:
    73
    İsim:
    Utku
    Beyazlama dipten mi basliyor? Aclik nedeni ile stn oluyorsa once en az isik alan zayif bolgeler feda edilir. Amino asit ve plankton bazli bir yem kullanirsaniz (reefroids, marinesnow, hikkarinin toz mercan yemi vs..) mercanlarda asiri salyalanma gorebilirsiniz. Bunlar hep aclik nedeni ile beyazlama oldugunu gosteren endikatorler. Bence kh daki oynamalari da ciddiye alin.
     
  8. Collector

    Collector

    Mesajlar:
    224
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Yağız
    Tankta ca reaktoru var kh ta buyuk dalgalanmakar olmuyor.olumler dipten baslıyor ama 24 saat icnde koskoca actonun bile butun dokusu soyulmus oluyor okadar hızlı soyuluyor yani dokusu.kz nin amioasidini kullanıorm haftada 1 ayrıca yine 2-3 gunde bir zeo chem reef chocolade kullanıyorum ama sanırım yeterli gelmiyor bunlar ayrıca fauna marinin color elementslerinide kullanıyorum.flolarım eskiydi baya onlardanmıdır acaba diye onları degistirdim umarım durur.cok ilginc uzun polipli salkım sacak polipli acrolar bile polip acmayıp kasılıp kalıyorlar nedendir cozemedm
     
  9. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Bahsettiğiniz ölüm nedeni Rtn, yani açlıkla alakası yok ve bir mercan rtn e başladıysa durdurmak neredeyse imkansız.En iyi ihtimalle ölümün başladığı noktayı 1-2 cm üzerinden kırarak başka yere konumlandırarak durdurabilirsiniz.
    Reaktör kullanımınız stabiliteyi büyük ölçüde sağlar ancak düzeni bozan muhtemelen başka birşeyler var.Adaptasyonu kaybeden canlılarda malasef bu kadar hızlı ölümler olabiliyor.
    Sıkıntının nereden kaynaklandığını bulamadığımızda yapılması gereken tek bir çözüm kalıyor geriye.
    Yapabildiğiniz kadar büyük ölçüde ve tek seferlik iyi bir tuzla su değişimi yapıp, bakteri kültürü ekleyip bir kaç ay geriye yatıp olacakları seyretmek.
    Ölecekler ölecek, kurtulacaklar ile yola devam edilecek.
     
    burak ozu bunu beğendi.
  10. utkufk

    utkufk

    Mesajlar:
    73
    İsim:
    Utku
    Reaktor kullanmak kesin stabilite demek degil, ben de reaktor kullaniyorum, tuketim surekli sabit kalacak bir sey degil. Donem donem dozaj pompasi ile desteklemek durumunda kaliyorum. Bazi durumlarda buyume tetiklenmis oluyor, bir gunde ciddi dusus olabiliyor ornegin kh degerinde reaktore ragmen. Poliplerin kaybedilmesi, rtn gibi durumlari dusununce kh'daki degisiklik, potasyum fazlaligi, veya bakir fazlaligi geliyor aklima. Fauna marin element katkisinda doz asimi da olabilir. Yuklu su degisimi bu sorunu cozer ama kullanilan tuzun kh, ca ve mg degerlerinin suyunuzun degerlerine yakin olmasina dikkat edin. Tankta stres varken bu degerleri hoplatmak daha cok rtn'ye sebebiyet verebilir. Benzer problemi ben de yasamistim, acliktan oldugunu dusunerek yemlemeyi arttirmistim, halbuki sorunumu su degisikligi cozmustu.
     
  11. Collector

    Collector

    Mesajlar:
    224
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Yağız
    hadi spsler rtn den ölüyorlar diyelim acanlar chalicelere ne oluyorda ölüyor ? dediğiniz gibi bi sumptaki suyu tamamen boşaltıp yeni su hazırladım sumpta,floları değiştirdim,carbon bagladım.Şuan ölümler tamamen durdu 2-3 gündür herşey yoluna girdi gibi görünüyor bakalım bekleyip göreceğiz
     
    burak ozu ve harfuzmani bunu beğendi.
  12. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Carbonu atlamışım, bağladığınız iyi olmuş.Dozaj aşımı yaparım diyede asla korkmayın.
    Sistemde devamlı bulundurmakta fayda var ve üzerinden sanılanın aksine yüksek debili su geçirmek gerekiyor.
    Normal kullanım miktarı 100lt ye 100 gr gibi ancak fazlası da dediğim gibi zarar vermez.Bu miktarı ayda bir değiştirmek yeterlidir.
     
  13. burak ozu

    burak ozu

    Mesajlar:
    1.583
    Yer:
    Bursa
    İsim:
    burak özügeldi
    Ben nitrat ve fosfat sifirlamasini kaliteli kaya ve fritze baglamistim. Haftada 3 kere ciddi anlamda dondurulmus (ikiser kup mysis ve artemia, 3 kasik AF Acro power tarzi yem, dekapsule artemia) basiyordum ve bana misin demiyordu tank. Topu kerameti 240 litre su ve iki tane M boy tang vardi. Sps lerde polip kasmasi ve renk kaybi yasadim ancak direk beyazlama ve hizli olum hic yasamadim. Haftalik duzenli ABC M kullandim. AF Vitaly ile renklenme konusunda olumlu donusler aldim.

    Ben karbon kullanmamistim onun yerine chemi pure blue kullaniyordum.

    Bana kalirsa da sorun nitrat fosfat kokenli degil. Umarim toparlarlar
     
  14. Collector

    Collector

    Mesajlar:
    224
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Yağız
    Sorun neydi bilmiyorum aklıma ilk gelen birkaç seçenek vardı flolar çok eskiydi yaklaşık 1 buçuk sene olmuştu nutrientte eksik olunca ikili combo yapmış olabilir.Yada reaktörden fazla magnezyum kaçmış olabilir.Veya 30 tds basan ozmoz cihazı yüzünden olabilir.Sonuç olarak ozmozoun filtrelerini değiştirdim,floları yeniledim,carbon bağladım,yüklü miktarda su değişimi yaptım toplamaya başladılar sanki.Sorun bunlardan herhangi birisi olabilir ama hangisi olduğundan sanırım hiçbizaman emin olamıycam şundandır kesin diyemiyorum hala
     
    Montimahir ve burak ozu bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş