1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Herbie Taşma Yöntemi 1

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde cystein tarafından 2 Ocak 2017 başlatılmıştır.

  1. Herkese Merhaba,

    Uzunca bir süre akvaryum hobisi ile ilgilenmiş birisi olarak son zamanlarda amacım bir Resif Tankı kurmak. İkinci el aldığım bir tank ile kurulum aşamasındayım ve akvaryumdan sump bölümüne iniş boruları su sızdırınca tüm tesisatı yeniden revize etmem gerekti. Bu esnada araştırma yaparak pek çok iniş yöntemini inceledim. Bu sistemlerden en gelişkin olanı BeanAnimal olarak anılan yöntem, bu yöntem ile ilgili İngilizce kaynaklardan Türkçe çeviri yapılmış durumda. Herbie olarak adlandırılan ve Türkiye’de pek çok tankta adı bu olarak olmasa da kullanılan bu yöntemin anlatıldığı İngilizce kaynağı Türkçeleştirmek istedim. Çevirinin 1. bölümünde sistemin genel mantığı anlatılıyor. İlk etapta bu bölümü çevirdim. Zaman bulabilir isem kurulum ile ilgili 2. bölümü de çevirerek eklemeye çalışacağım. Umarım faydası olur..

    Not: Çevirisi yapılan metin http://gmacreef.com/herbie-overflow-reef-tank-plumbing-method-basics/ adresinde yer almaktadır..

    Herbie Taşma Yöntemi ile Resif Tankı Borulama Rehberi

    Herbie Taşma Yöntemi, uzun yıllar boyunca kullanılmış basit, kendini kanıtlanmış bir borulama yöntemidir.
    [​IMG]

    Sistem temelde 2 iniş borusundan oluşmakta; üzerinde bulunan vana ile drenajın ayarlanabildiği bir ana iniş ve vanası olmayan “emniyet inişi”. Bu kurulum şunları sağlar:

    1- Taşma kutusundan Sump’a kadar tamamen sessiz bir su inişi
    2- Uygun tasarım ve bakımla taşmalara karşı tam koruma

    Sessiz ve güvenli bir drenaj sağlayan en basit borulama yöntemidir Herbie.

    Tarihçe


    Yöntem, 2004 yılı civarında reefcentral.com sitesi üyesi “Herbie” tarafından başlatılan bir forum konusu ile popülerleşti. Başka insanlar da bu yöntemi tanklarında kullanmaya başlayınca, birçok forum konusu açıldı ve bu konulara yüzlerce mesaj gönderildi. Zorluk, yöntemin kendisinde değil, bunca forum mesajında paylaşılmış pek çok bilgi parçasını süzüp yöntemin mantığını anlamaktadır.

    Kılavuz Hakkında ve Uyarı

    Bu kılavuz normal çalışmayı, tasarımın her bileşenini açıklar ve size kurulum için üpuçları verir. Basitlik adına, içerik ve diyagramların tümü, en basit ve geleneksel Herbie kurulumunu anlatmaktadır -taşma kutusunun tabanından geçen 2 adet iniş borusu- . Bazı durumlarda iniş boruları tankın arka kısmından geçmek zorunda olabilir, bu yöntemin mantığını değiştirmeyecektir.

    Şunları aklınızdan hiç çıkartmamalısınız:

    • Herbie yöntemi “kur ve unut” bir kurulum değildir.. Sistem düzenli olarak denetlenmeli ve gerektiğinde bakımı yapılmalıdır.
    • Bu yöntemi kullanan pek çok kişi var ve hepsinin yöntem hakkındaki düşünceleri/uygulamaları birbirinden farklı. Ben de bu insanlardan birisiyim. Bu anlamda önemli olan şey yöntemin mantığını anlayarak kendi kurulumunuza adapte etmektir. Tasarımı farklılaştırabilirsiniz ancak bunu yaparken bazı riskleri arttırabileceğinizi unutmayın.
    • Tasarımda biraz daha karmaşık olan ve 2 değil 3 iniş borusu kullanan “Beannimal” drenajı (ilk uygulayanın adıyla adlandırılmıştır) adı verilen benzer bir yöntem daha var. Beananimal, “kuru acil” drenaj da dahil olmak üzere birçok yönüyle üstündür (artan güvenlik) ve Herbie tasarımından çok daha fazla kapasiteye sahiptir.
    • Kafa karılıklığına neden olmamak adına Herbie ve BeanAnimal tasarımlarını aynı anda açıklamaya çalışmayacağım. Hedefim bu kılavuzu okuduktan sonra sadece Herbie tasarımını anlamakla kalmayıp, limitlerini de anlamanız.
    Herbie’yi çalıştıran ana öğe “sifonlama

    İniş borusu içinde (akış miktarı ne kadar az olursa olsun) hava ve su birlikte iniyor ise kesinlikle gürültü olacaktır. Durso ve benzeri tek iniş borusu olan sistemlerin en büyük sorunu budur. Sessiz olarak çalışmanın yanında iniş borusu içindeki hava bir kez sistemden atıldıktan sonra akış kapasitesi daha çok olacaktır.


    Herbie yönteminde ana iniş üzerinde bulunan vana yardımı ile akış miktarında ince ayarlamalar yapılabilir. Bu sayede ana iniş borusunda bulunan hava hattan tamamen atıldığında ve sifonlama tam olarak devreye girdiğinde, geri dönüş motorunun durması/kapanması gibi bir durum olmadıkça drenaj 7/24 çalışmaya devam eder.

    Sifonlanan su ile geri dönüş motorunun yukarıya pompaladığı su miktarı birbirine yakın olmalıdır.

    Geri dönüş motoru için, motorun suyu yer çekimine karşı tanka itme mesafesi ne kadar büyük olursa, o kadar az su tanka dönecektir.

    Fakat sifonlama yerçekimi ile çalışıyor; dolayısıyla, taşma kutusundaki giriş ile sumptaki çıkış arasındaki dikey mesafeyi artırırsanız, su daha hızlı hareket eder.

    İdeal şartlarda, ana iniş borusunun sumpa dikey düzlemde uzanması yatay düzlemde uzanmaması tercih edilmelidir. Bu sayede daha akıcı bir sifonlama yapabilirsiniz. Her zaman mümkün olmasa da bunu aklınızda tutmanızda yarar var. Borulama, mecburiyetler sebebi ile yatay düzlemde de devam edecekse mümkün olduğunda esnek bir boru kullanmaya veya dönüşlerde 90° yerine 45° dirsekler kullanmaya özen gösterin.

    Vananın Ayarlanması

    Başlangıçta vanayı tamamen açın, – sifonlama başlayınca yavaş yavaş kapatın. Daha sonra, sifonun akışı tanka geri gönderilen suyun miktarı ile eşleşene kadar ince ayarlar yapın, böylece taşma kutusundaki su seviyesi dengeye gelecektir.
    [​IMG]

    Sifonlanan su miktarının, geri dönüş motoru ile tanka gönderilen su miktarına mükemmel şekilde eşitlenmesi vana yardımı ile bile olsa çok zahmetli ve çok zaman alıcı bir iştir. Yapılan ayar sonrası her ne kadar istikrarlı görünse de borulama içindeki direncin (boru çeperinde oluşacak yosun vb.) değişmesi ve bunun gibi ufak tefek değişiklikler süreç içinde dengeyi bozacaktır.

    [​IMG]

    Bu sorunu aşmak için emniyet inişini kullanıyoruz, çok az miktarda suyu acil durum inişinden indirerek sumpa ulaştırıyoruz. Burada çok az bir sudan söz ediyoruz – emniyet iniş borusunun çeperlerinden süzülerek akacak ve ses yapmayacak miktarda su sürekli olarak sumpa inecek, ayrıca gerekli olduğu durumda (ana inişimizin bir sebepten tıkanması durumunda) emniyet inişinden tam sifonlama yapılabiliyor.

    Yukarıda anlatılan olayı gerçekleştirmek için, taşma kutusu içindeki su seviyesini en iyi şekilde sabitleyin, ardından ana inişin vanasını çok az kapatın. Bu küçük ayarlamadan sonra, taşma kutusu içindeki su seviyesi çok yavaş artacak ve emniyet inişinden suyun hafifçe ses çıkartmadan sızarak aşağı inmesi sağlanacaktır. Eğer su miktarı ses çıkartacak kadar fazla olursa ana inişteki vanayı hafifçe açarak en sessiz şekilde sistemi ayarlamayı denemeye devam edin.

    Bakiye suyu emniyet inişinden indirmenin faydaları
    Suyu bu şekilde emniyet borusundan damlama/sızma şeklinde indirmenin faydaları şunlardır;

    • Taşma kutusunda su seviyesi yüksek olacak bu sayede tanktan taşma kutusuna dökülen su ses yapmayacaktır.
    • Su yüzeyinden sızma şeklinde boruya akan su yüzey yağlanmasını önleyecektir.
    • Sürekli ayarlamalara olan ihtiyaç önemli ölçüde azaltılır. Harika görünüyor, değil mi?
    Ancak unutmayın! – Emniyet inişiniz kuru değil ıslak olacaktır. Bu durum tıkanmalara neden olabileceği için sisteminize ilave bir risk ekleyecektir. Birçoğunun yaşayabileceği veya elinden gelen en iyi düzeyi en aza indirmeyi seçtiği ancak yine de mevcut olan bir risk seviyesi.
     
    mekatronik, Montimahir, Alparslan ve diğer 8 kişi bunu beğendi.
  2. yekim

    yekim

    Mesajlar:
    946
    Yer:
    Samsun
    ''Beannimal'' sisteminde 3. boru emniyetten daha yüksekte olacak anladığım kadarı ile. İkinci emniyet gibi.
     
    cystein bunu beğendi.
  3. Montimahir ve yekim bunu beğendi.
  4. yekim

    yekim

    Mesajlar:
    946
    Yer:
    Samsun
    Teşekkür ederim

    SM-A800F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  5. Aklınıza takılan bir şeyler olursa her zaman bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya gayret ederim..
     
    Alparslan ve yekim bunu beğendi.
  6. yekim

    yekim

    Mesajlar:
    946
    Yer:
    Samsun
    Arkadaşımın yeni tankına dün akşam BeanAnimal uygulaması yaptık. Bu akşam suyu basmayı düşünüyoruz. Eğer bir sorun olursa buradan bildirimde bulunurum

    SM-A800F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
    cystein bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş