1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

60x55x45h Alttan Sump Nano Resif Denemesi

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde cystein tarafından 3 Ekim 2016 başlatılmıştır.

  1. Son durumu sizlerle paylaşmak istedim. İniş borulamasını dün akşam tamamı ile revize etmiş durumdayım. Fotoğraflarını aşağıda paylaşıyorum. İniş sistemim karma bir şey olacak. "Herbie Overflow" adında bir inişin ana inişini, "BeanAnimal" ın ise 2 numaralı iniş ve emniyet inişi bendeki ağzı aşağı dönük iniş olacak. Ana iniş için 2 adet 90 derece dirsek ile ağzı aşağı döndürme konusunda uzun uzun düşündüm. Bu iniş tamamen ve sürekli su içinde kalmak zorunda olduğu için bence ağzının aşağı dönük olması ile bu şekilde açık kalması arasında bir fark yok. Ağız aşağı dönük olduğunda sump tarafında borunun suya girdiği seviyenin 1-2 cm üzerine delik açılması da gerekiyor. Bu sebeple ana inişi "Herbie" metodundaki gibi ağzı açık bırakmaya karar verdim. Fotoğraflar aşağıdadır. Yorumlarınızı esirgemeyin..
    IMG_20161229_075035.jpg IMG_20161229_075136.jpg
    IMG_20161229_075101.jpg
     
    veysel, burak ozu ve nefret59 bunu beğendi.
  2. nefret59

    nefret59

    Mesajlar:
    62
    Yer:
    Tekirdağ
    İsim:
    cem sakallı
    Durso kutunuzun derinliği buna engel olurmu bilmiyorum ama ağzı açık boru içindeki havayı atıp tam emişe geçtikten sonra oluşan girdap emiş sesi yaparmı? İkinci soruda iki inişte hava yapmaya müsait en azından elektrik kesintileri sırasında kafa motorunuzun debisine göre icerdeki havayi atana kadar su seviyesi tehlikeli sınıra gelmemesi icin 3. Bir hava yapmayacak emniyet inişine ihtiyaç duyulmayacak mı?
     
    cystein bunu beğendi.
  3. Cem Bey,

    Yorumlarınız ve sorularınız için teşekkürler. Ana iniş borusunu tam olarak yapıştırmış değilim. Depo adaptörüne giren dişli adaptör ve biraz yükselsin diye kısa bir boru var yukarıya doğru. 2 adet 90 derece dirsek ile yapılmış bir dönüş de hazır kenarda duruyor. Test aşamasında bahsettiğiniz gibi girdap nedeni ile hava emme sorunu yaşarsam revize ederim boruları. Herbie sistemi anlatan sayfada boru ağzı ile su yüzeyi arasında 6" (15 cm civarı) olmalı mesafe denilmiş. Bu mesafeyi yakalarım sanırım.

    Ana inişin ağzı açık ve yukarı doğru olduğu için havayı atma diye bir sorun olamaz bu şekilde. Su elektrik kesintisi sonrasında taşma kutusunu doldurmaya başlayınca ağzı açık ve yukarı dönük boruya zaten kolayca su ile dolarak havayı dışarı çıkartacaktır. Bu nedenle bu şekilde kullanırsam sump tarafında sudan bir kaç cm yukarıda deliğe ihtiyaç kalmaz.

    Ben tankı 2. el satın aldım ve taşma kutusunun altında sadece 2 adet delik var. Gönül 3 delik olmasını ve BeanAnimal metodu uygulamayı isterdi ancak eldeki malzeme ile 2 iniş yapabiliyorum. Bu durumda 2 numaralı iniş aynı zamanda emniyet inişi de olacak yapacak bir şey yok.

    Tankın taşmasına önlem olarak bir şamandıra daha kullanacağım. Su seviyesi belli bir düzeyin üzerine çıkınca kafa motorunun elektriğini kesen bir röle kullanacağım.

    Saygılarımla..
     
  4. nefret59

    nefret59

    Mesajlar:
    62
    Yer:
    Tekirdağ
    İsim:
    cem sakallı
    Sizi çok iyi anlıyorum hatta en iyi ben anlıyorum galiba:) çünkü bende tankımı 2.el olarak aldım ve siz şanslısınızki dursolu bi tankınız var benim aldigim tankta sadece 50 mmlik bir tasirma deligi var ve daha once sump gormedigim icin ne olacak ya yukari basilan su buradan donecek dedim ve aldim. Sistemi hic test etmeden kurdum ve calistirdim. Aman allahim evin icinde birakin uyumayi muhabbet edilmiyor sesten velahsıl kelam 3 aydir bunun sesini kesmeye ugrasiyorum ve dun itibari ile sesi kestimtemo4 simdi 25 lik tam emisten su donuyor ve 50 lik deligi ise 25 lik boru havayi atana kadar tahliye icin kullaniyorum. Demem o ki yanlış anlaşılmak istemem.Bilmişlik gibi algılanmasın yazdıklarım yorumlarımı mantığımca soru şeklinde yapıyorumki benden daha iyi bilenler hatam varsa duzeltsin.Cunku tanka canlı girdikten sonra mudahale hiç kolay olmuyor. TesT sonuçlarını sabırsızlıkla bekliyorum. Bir yanlışım olduysa affola...
     
    cystein bunu beğendi.
  5. Estağfurullah ne yanlışı olacak. O kadar yavaştan gidiyor ki kurulum süreci canlı girmeye daha çok var :) Tüm borulamaları bitirdiğim zaman tankı ıslak zemin bir alana çekip (sanırım mutfak olacak) musluk suyu ile doldurup bir süre döndürmeyi düşünüyorum. Bu test sürecinde her senaryoyu denerim ve video da çekmeye çalışırım. Her ne kadar fizik kurallarını gözeterek bu teorik tasarımları yapıyor olsak da gözle görüp denemek (ampirik metod) gibi yok :)
     
    nefret59 bunu beğendi.
  6. nefret59

    nefret59

    Mesajlar:
    62
    Yer:
    Tekirdağ
    İsim:
    cem sakallı
    Kesinlikle teori ile pratik maalesef aynı şey degil sanirim bu hobide. Basit bir ornek vanaya ince ayar cekiyorsunuz tankin su seviyesini ayarliyosunuz 10 15 dk takip ediyonuz tamamdir deyip arkanizi dondugunuzde su seviyesi ya dusuyor ya yukseliyor.Bence sistem normal su ile enaz 24 saat calismali eksikleri bulup cozmek icin sonrasi zor oluyor.Bunlari yaziyorumki denk gelip okuyan yeni baslayan arkadaslar hevesle acele davranmasinlar.Sizi bu konuda takdir ediyorum adim adim ilerliyosunuz.Zamaninda Cok okudum ama dediginiz gibi teori ile pratik bambaşka.Hayatta sump,ps gibi ekipmanları resimlerde gormus benim gibi hevesli cok arkadas var en azindan yazdiklarim örnek olur yeni başlayacak arkadaşlara dusuncesindeyim..
     
    cystein bunu beğendi.
  7. burak ozu

    burak ozu

    Mesajlar:
    1.583
    Yer:
    Bursa
    İsim:
    burak özügeldi
    Benim ana tankimda iki inisli bir tanesi asagiya bakan dirsekler ve tam suyun altinda kalacak sekilde tam emis yapiyor, digeri yarim emis ve yine asagiya bakan dirsekler ancak uzerinde hava deligi var.

    Aslina bakarsaniz yarim emis olan boruyu ayni zamanda emniyet olarakta dusunebilirsiniz. Soyle ki newjet 3000 kullaniyorum ve boru caplari (yanlis hatirlamiyorsam 25 lik, 32 nin bir kucugu) vanasiz butunuyle suyu zaten indiriyor.

    Tam emisi vana ile kisarak, suyun yarim emisten cok az akmasino sagladigim icin ses sorunum yok.

    Diyelimki tam emis tikandi (ki bence sizde tikanma olasiligi gayet yuksek, dursoya biraz irice bir snail kacsa tikanabilir) yarim emis aslinda emniyet vazifesi gorecek cunku hava cikisi oldugu icin tikanma sorunu olmayacak ve boru capi newjet 3000 i fazlasiyla karsilayacak sekilde.

    Sizde asagiya bakan borular icin benim kafama yatmayan sey, havanin yukarida sikisacak olmasi. Yani asagiya acilacak olan deikten bir miktar hava mutlaka cikacaktir ama ust tarafta takilan hava nereye kacacak ?
     
    cystein ve nefret59 bunu beğendi.
  8. @burak ozu Hocam,

    Bizim tankların ikisi de aynı elden çıkma :) Benim iniş de ilk etapta sizinki ile aynı idi. Su sızdırınca o borulamayı kesip tamamen sökmek zorunda kaldım. Yenisini kendim yapmak isteyince bayağı bir araştırdım. İniş sistemleri esasen aynı esasa dayanmasına rağmen (yerçekimi ve suyun en ilginç özelliği olan zayıf hidrojen bağları) bir hayli varyete var bu işte. İşin ilginç yanı da bu sistemler genelde onları ilke kez düşünüp deneyen kişilerin adları veya soyadları ile anılır olmuş. BeanAnimal, Herbie, vb.

    Sizin ve benim tankımda kullanılan melez bir sisteme benziyor. BeanAnimal'in emniyet inişi ve bakiye inişi aynı boruda olan şekli gibi bir şey. Bu açıdan Herbie'ye de benziyor. Herbie deyip duruyorum da havada kalıyor, görsel olarak ne olduğunu paylaşayım;
    [​IMG]

    aslına bakarsanız bizim tanklardaki sistem buna daha yakın. 2 adet iniş var, ana inişte vana var ve diğer iniş hem bakiye suyu indiriyor hem de 1 numara tıkanırsa emniyet inişi rolü üstleniyor.

    Aşağı bakan boru konusunda haklısınız, o boruyu öyle bırakırsam sifonlama falan yapmaz. O nedenle aynen BeanAnimal'de olduğu gibi 90 derecelik dirseklerden iniş borusuna yakın olana minik bir delik açacağım. Ucu aşağı bakan taraf henüz tangit ile yapıştırılmadı (aslında o parçayı yapıştırmayı da hiç düşünmüyorum zira dediğiniz gibi bir tıkanma durumu olursa 90 derecelik dirsekleri çıkarttığımda kolayca boruya erişim oluyor). Bu delik açılmaz ise ağzı aşağı dönük boru içinde sıkışan hava yüzünden boru sifonlama yapmaya başlamaz. Aynı durum ana iniş için de gerekli. Ama orada yapılabilecek 4 seçenek var gördüğüm kadarı ile;

    1. Aynen 2 numaradaki gibi dirseklere bir delik açmak
    2. Borunun Sump giriş tarafında su seviyesinin 2-3 cm kadar üzerine bir delik açmak
    3. Borunun Sump tarafını su seviyesinin üzerinde bırakmak
    4. Ana iniş borusunun ağzını aşağı dönük değil de açık ve yukarı doğru bırakmak
    1. seçenekemilen su miktarını azaltma dezavantajı getiriyor, 2. seçenekte belli bir dezavantaj yok ancak Sump'taki su seviyesi değişimlerine hassas olabilir, 3. seçeneğin en büyük dezavantajı ses olarak görünüyor, 4. seçenekte ben bir dezavantaj göremedim. Belirttiğiniz gibi o ağızdan bir şeyler girip tıkanmaya neden olabilir. Bunu engellemek için de yukarıdaki şemada görülen gibi bir ağızlık/süzgeç arıyorum şu anda.

    Katkılarınız çok işe yarıyor, sorularınız ve mesajlarınız için teşekkür ediyorum..

    Saygılarımla..
     
    burak ozu bunu beğendi.
  9. Cem Bey,

    Bu tasarımda 2 numaralı iniş tam da bu sorunu çözmek için var. Siz ana iniş ve kafa motoru çıkışını ne kadar ince ayarla eşitlemeye çalışırsanız çalışın ufak bir fark olacaktır. İlk etapta olmasa da zaman içinde kafa motorunda ve inişte oluşacak yosun vb. tıkayıcı daraltıcılar, kafa motorunun zaman içinde debisinin düşmesi gibi meseleler, motoru besleyen elektrik akımında oluşacak hafif dalgalanmalar bile sizin bin bir zahmet ile kurduğunuz eşitliği bir süre sonra bozacaktır. Bu nedenle konuştuğumuz sistemde mantık şu; ana iniş üzerindeki vanayı kullanarak yukarı çıkan suyun çok az bir miktarda ana inişten inen sudan fazla olmasını sağla, fazlalık su 2. inişten çeperlerden süzülerek insin. Bu sayede hem tam sifonlama yapan boruda hem de 2. boruda ses sorunu olmasın. Vana ile sürekli oynamaya sistemi sürekli takip etmeye gerek kalmasın.

    Saygılarımla..
     
    nefret59 bunu beğendi.
  10. Bu arada şunu eklemeden geçmeyim; BeanAnimal sisteminin anlatıldığı sayfada sistemin Kur-Unut olmadığı özellikle belirtilmiş. Bu sistemlerin hepsi sürekli gözetlenmeli, sorun tespit edilirse vana kullanılarak revizyonlar yapılmalı. Her ne kadar bu sistemlerin hiç biri Kur-Unut olmasa da sanıyorum ki Kur-Unut olmaya en yakın sistem BeanAnimal. Uzun süre yeni bir tank kurmayı/almayı düşünmüyorum ama ileride yeni bir tank edinirsem BeanAnimal'a uygun ve coast-to-coast olmasını sağlayacağım.

    Saygılarımla..
     
    burak ozu bunu beğendi.
  11. Güncelleme geçelim. Aradan geçen uzun sürede yine kaplumbağa hızı ile ilerlemeye devam ediyorum. Tankı kademeli olarak su ile doldurdum. Ana tankı sızıntıya karşı bir anlamda test etmiş oldum. 2 gün önce tank tam olarak doldu ve taşma kutusu ve borulama üzerinden sumpa su inmesi için ana tanka su eklemeye devam ettim. Ve beklediğim sorun bu sayede ortaya çıktı. Depo adaptörünün rakora bağlandığı dişlilerin arasından teflon bant ile izolasyon yapmış olmama rağmen su sızdı. Zaten bildiğim bir durumdu bu. PVC elemanlarında bu tip izolasyonun sıvı conta veya macun ile yapılması gerektiğininin yazılıp çizildiği bir kaç forum konusu görmüş idim. Bu bilgi ışığında, boruları ve fittingsleri temin ederken aynı satıcıdan sıvı conta da temin etmiş evde bir kenara koymuş idim. Teflon bant iş görmeyince elimde bulunan Loxeal 55-03 isimli ürünü biraz araştırayım dedim. Büyük ihtimalle kullansam tam bir izolasyon sağlardı bu ürün. Fakat ürün bilgi kartlarında ürünün metal elemanlar için olduğu plastikte kullanımının sorun yaratabileceği belirtilmiş. Bununla beraber bir kaç doğalgaz tesisat konusunda ürünün çok iyi izolasyon sağladığı ancak sökülmek istenildiğinde çok mukavemet gösterdiği belirtilmiş. Ana amacım olan "hareketlilik"ten feragat etmemek adına geç olsun da güç olmasın dedim. Tanka test amaçlı su basma işlemine ara verip bağlatıları sudan arınmaya bıraktım. Dün de RectorSeal No: 5 isimli ürünü ithalatçı firmasından sipariş ettim. Ürün elime bu sabah gibi geçti. Merak edenler için fotoğrafı şudur;
    [​IMG]
    Bu akşam toplamda 2 adet olan sorunlu bağlantıları bu malzeme ile izole edip kurumaya bırakacağım. Ve umuyorum ki artık tesisat/borulama işleri bu hamle ile son bulacak.

    Bu sorun kendini gösterene kadar iniş sistemimi iyi kötü test etme şansı buldum. Yedek iniş üzerine gerekli olan deliği açtım. Ana iniş zaten ucu açık olduğundan hemen sifonlamaya başlıyor. İkinci iniş de su seviyesi oraya kadar çıktığında gayet güzel sifonlamaya başlıyor. Bir problem görünmüyor iniş tasarımımda. Tabii ancak tank tam olarak dolup kafa motoru ile sirkülasyon yaptığımda her şey düzgün mü, sistem sessiz mi görebileceğim. O aşamada sizlerle sistemin videosunu paylaşmaya çalışacağım.

    Saygılarımla..
     
    burak ozu bunu beğendi.
  12. burak ozu

    burak ozu

    Mesajlar:
    1.583
    Yer:
    Bursa
    İsim:
    burak özügeldi
    Neden direk tangitle sabitlemiyorsun Abi
     
  13. Tangit ile yaparsam ileride sökmek istediğimde yine kesmek lazım elemanları. Statik olsun istemiyorum o kısım. Yoksa dediğin gibi tangit ile hayata sızdırmaz..
     
  14. burak ozu

    burak ozu

    Mesajlar:
    1.583
    Yer:
    Bursa
    İsim:
    burak özügeldi
    Biraz ustunden kesersin. Sonucta yine ayni capta boru kullanmak durumundasin her zaman.

    Biraz uzerinden kesip mansonla yeni birlestirmeyi yaprsin.
     
  15. Ufuk_Arslan

    Ufuk_Arslan

    Mesajlar:
    1.103
    Yer:
    Istanbul - Sefaköy
    İsim:
    Ufuk
    Bedreddin bey tank ne alemde varmi gelisme. Ben kacirmadim degilmi degisimleri
     
  16. Yok Ufuk Bey :)

    Zaten benim tank kurma hızımda bir şeyleri kaçırıyor olmanız mucize olur :) Hobide bu olayı seviyorum, istediğim zaman istediğim kadarını yapıyorum. Aceleye mahal yok. Bir önceki tankım tatlı su 350 L idi. Genel geçer şeyleri elbette bilerek girişmiştim işe fakat detaylarda çok sıkıntı yaşadım. Bu nedenle bu kurulumda her şeyi baştan öngörerek ve esnek olarak kurmak amacındayım. Mesela bir üstteki mesele. Depo adaptörü ve rakor dişlilerini tangit ile yapıştırsam sızmazdı ama ben aynı zamanda o bağlantının istediğim zaman açılmasını da istiyorum. Bu nedenle yukarıda bahsettiğim malzemeyi ithalatçı firmadan orta düzeyde bir uğraş ile satın aldım diyebilirim. Bunlar da kurulumu uzatıyor.

    Şu anda elektrik panosunu akıllandırma işleri ile uğraşmaktayım. PS geciktirici ve su tamamlama sistemini DIY olarak elektrik panosunda yaptığım revizyon ile kendim yapıyorum. İşi hemen hemen bitirdim gibi. Yaptığım işlem ile ilgili bir konu açacağım sanırım DIY bölümüne.

    Şimdilik durum budur. Elektrik panosundaki işim bitince her şeyi yerli yerine yerleştirip tanka R/O su doldurmaya başlayacağım.

    Selamlar..
     
    YMR_AY, burak ozu ve Ufuk_Arslan bunu beğendi.
  17. Ufuk_Arslan

    Ufuk_Arslan

    Mesajlar:
    1.103
    Yer:
    Istanbul - Sefaköy
    İsim:
    Ufuk
    Dum detaylari dusunerek bu kurulumu yapmak emin olunki daha hayirli. Ben ilk denememde o haldur huldur baslangicin cezasini hem maddi hem manevi cok cektim.
    Hemen hemen ayni durumdayiz. Ama sanirim ben elektrik panosunu bitirmeden tank ta suyu cevirmeye baslayacagim. Pano iside paralelde devam ediyor zaten sedece gidip malzemeleri almam lazim meshur elektrik elektronikciler carsisi perpadan :)
     
    cystein bunu beğendi.
  18. Merhaba,

    Bugün kurulum için düğmeye bastım. Eşim ile yaptığımız kaya dizaynı şöyledir;

    IMG-20170218-WA0006.jpeg

    Acımasızca yorumlar yapın :)

    Şu anda 5 litre ro su girdi tanka. İp gibi akan suyu bekliyorum sabırla. Toplam 20 saat sürecek gibi ro su üretimi.

    Selamlar..
     
    Scarface__, Moliro, burak ozu ve diğer 4 kişi bunu beğendi.
  19. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Hayırlı olsun abi güzel duruyor... Okey.PNG
     
    cystein bunu beğendi.
  20. Ufuk_Arslan

    Ufuk_Arslan

    Mesajlar:
    1.103
    Yer:
    Istanbul - Sefaköy
    İsim:
    Ufuk
    Ustam soyledigim gibi yengem kaya duzenine el attiysa burda kimse tek kelime soyleyemez :koptum:
    Tankin sagligi adina bence sende cok fazla kurcalama kayalar sabit olsun mercanlarin icin yuzey alanlari sagla yeter temo10malum bol bol izleyecegiz
     
    cystein bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş