1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Deniz Akvaryumu Başlangıç Bilgileri

Başlığı 'Deniz Akvaryumları Yeni Başlayanlar' kategorisinde MESUT_KERİM tarafından 3 Eylül 2014 başlatılmıştır.

  1. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Değerli Portal üyeleri ve misafirlerimiz, bizler forum yönetimi olarak imkanımız ölçüsünde hemen her mesajı okuyor imkanımız/zamanımız ölçüsünde sizlere yardımcı olmaya çalışıyor ve daha güzeli sizlerin ayrı ayrı yaşamış olduğunuz tecrübelerinizle daha fazla bilgi sahibi olup bu bilgileri yine sizlere aktarmaya çalışıyoruz.
    Özellikle tuzlu suya yeni başlayanların birbirine çok yakın ortak soruları, sorunları ve ön yargıları olduğunu fark ettim ve kısaca derleyip yardımcı olmak istedim.
    Öncelikle tuzlu suya başlamaya karar vermişseniz birtakım ön yargılarınızdan kurtulmanız gerekiyor. Bunlardan birincisi yapamam korkusu. Hayır yapabilirsiniz oyunu kuralına göre oynarsanız yapabilirsiniz. Bunun bir de tam tersi var ben yıllarca tatlı su akvaryumu baktım buda aynıdır nasıl olsa balık değilmi? Hayır tatlısu balıklarının toleransı tuzlu su balıklarına göre çok daha fazladır. Aynı umursamazlık içinde olursanız yapamazsınız. Bu gözünüzü korkutmasın ben hobinin görev halini aldığında itici geldiğini biliyorum ama şu da bir gerçek bazı olmazsa olmazların bugün değilde yarın yarın değilse öbür gün yapılması gerekiyor.
    Evet yapabileceğinizi düşündünüz ve başlayacaksınız şöyle bir fiyat araştırması yaptınız haliyle biraz tuzlu geldi ve önce küçük bir tane kurayım yapabilirsem büyütürüm böylelikle fazla masraftan kurtulurum diye düşündünüz. Bence hatanın en büyüğü bu şekilde düşünmek. Hayalini kurduğunuz hatta bir tık öte gidin ve evinize göre bir daha büyütme imkanı bulamayacağınız büyüklükte bir akvaryum kurun. Kurun ki aklınız hep bir büyüğüne kaymasın öyle olacak çünkü :) Hatta bu şekilde kurup yinede büyütme dürtüsüne dayanamayan ve evde duvar yıkıp daha büyük akvaryum yaptıranlar biliyorum :) Şunu unutmayın özellikle tuzlu suda küçük akvaryum büyükten daha zordur. Önce küçükle başlayayım düşüncesi iki türlü de yanıltıcıdır. Ya yapılamayıp tuzlu su hevesi başlamadan bitiyor veya büyüğe geçilirken alınan malzemeler ya elde kalıyor ya da yok pahasına satılıyor. Yani her türlü zarar ediliyor.

    Akvaryum ölçüleri netleştirildi akvaryum alınacak veya yaptırılacak. .deniz akvaryumunun Sumplu olması elinizi çok rahatlatır. Çok çeşitli akvaryumlar inceledim alttan, yandan , arkadan sumplu sumpsuz modelleri çeşitli taşırtma tiplerini. Benim şahsi fikrim hem görsel hem işlevsel anlamda en sağlıklısının alttan sumlu ve durso taşırmalı akvaryumlar. (Özet geçtiğim için bilmediğiniz terimler için portalı araştırınız hepsini cevabı olacaktır.)

    Akvaryumda hazır. Sıra geldi kullanılacak ekipmanlara. Şahsen ben önem sırasına göre şu şekilde sıralıyorum: Protein Skimmer - Su- Kaya- Tuz-Adınlatma-Kafa Motoru/Dalga motoru/ısıtıcı

    Çok yerde okumuş veya duymuşsunuzdur Protein Skimmer akvaryumun kalbidir beynidir şuyudur buyudur. Bilen bilmeyen hatta tuzlu su kurmamış biri bile aynı şeyi söyler ve emin olun haklılar :) Kaliteden ödün vermemek için tek hakkınız varsa onu PS den yana kullanın.
    Suya gelelim 3-5 ay sonra yosunla başedemiyorum, akvaryumun heryeri kıpkırmızı çamur gibi bişey oldu demek istemiyorsanız suyu Rewerse Osmos su veye damacana su kullanmalısınız. İlk tavsiyeme uyup büyük akvaryum yaptırdıysanız tankı dolduracağınız damacana su fiyatına RO cihazı alırsınız zaten ;)
    Kayanın kaliteli olması nitrat/fosfat dengenizi korumanızda çok faydalı olacaktır. Miktar olarak genel oran 10 kg suya 1 kg kaya şeklinde verilir. Ancak PS kalitesi ve kaya kalitesi bu oranı biraz daha düşürebilir. Kaliteli kaya terimi illede pahalı kaya demek olmayıp bol gözenekli kalıbına göre hafif kaya anlamını içermektedir. Kaya almaya mümkünle bilen birisiyle gidin. Ben ilk kurulumumda bilmeden deniz kayası yerine kaya görünümlü beton kütle koymuşum bir bilen gelip uyarana kadar nitratımı ne yapsam düşüremiyordum. Sonra kayaları değiştirdim ve aynı ekipmanla daha fazla canlıyla nitratım bir daha o değerin yarısına kadar bile yükselmedi.
    Tuzu amacınıza yönelik olarak bilindik markalardan almanızı öneririm. Dikkat edeceğiniz şey tuzu açtığınızda sertleşmemiş olması.
    Aydınlatma seçenekleriniz T5, led ve metal halide. Hangisi daha iyi bunun cevabı şuan bile herkese göre değişiyor. Derin bir konu :)
    Kafa motorunda dikkat edeceğiniz şey tuzlu su uyumlu yani seramik milli olması. Burda bütçenize göre hareket edebilirsiniz. Çin malı kullanan da en iyi motoru kullanan da memnun. Ancak Çin mallarının tüketim değerlerinin yazdıklarından daha fazla güçlerinin de daha az olduğunuzu bilmenizde fayda var.
    Dalga motorları sizin canlı yükünüze göre gücü değişecektir ancak genel olarak akvaryum hacminin 10-20 katı güçte dalgalandırma yeterlidir.

    Herşey tamam su dolduruldu tuz karıştırıldı kayalar konuldu akvaryum dönmeye başladı. Şimdi bu hobinin en zor kısmı var sabretmek :) Tuzlu akvaryumlarında biyolojik hayatın başlamakta olduğunun belirtisi olan diatom süreci vardır. başlaması 3-4 gün ila 3-4 haftayı bulabilir. Bu süreçte akvaryumu kahverengi alg kaplar. Tankınızın ilk misafirleri olacak temizlik ekibi olan conh ve snailleri bu süreçte girmeye başlayabilirsiniz bunlar diatomun kalkmasında da faydalı olup başlayan mikro hayatın hızlanmasına da katkıda bulunacaklardır.
    Tamam diatomda bitti hadi hemen gidip hayalini kurduğum bütün balıkları alayım derseniz başlamadan soğursunuz akvaryumdan. Canlılar eklenirken en dayanıklı olanlardan başlanmalı ve araya 3-4 hafta gibi uzun zamanlar konarak azar azar eklenmelidir tanka. Bu kurala uymayanların acı örneklerini çok sık yaşadık maalesef.

    Temel ve genel anlamda bu kadar yeterlidir sanıyorum. Daha özel yardım ve bilgiler için Portalda konu açabilirsiniz.
     
    rcp_cvk, hiter, arso ve diğer 38 kişi bunu beğendi.
  2. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Mesut çok güzel bir yazı olmuş. Aklımıza gelenleri ekleyelim derim müsade edersen.

    İlk bilinmesi gerekenlerden birisi bana göre ne istenildiğidir. Mercan ağırlıklı bir tank mı, yoksa renkli renkli balıklarım olsun tankı mı?
    İkisi de olsun tanklarında öncelik her balık her tankta beslenmez. Örneğin Butterfly türlerinin bir çoğu mercanların büyük bir kısmını yediği için problem çıkartacaktır. Trigger, Aslan Balığı gibi sert balıklar da yine kendisi gibi sert ve büyük balıkların yanında bakılmalıdır. Bunun yanında omurgasız beslemek de bu bakımdan zor olacaktır.
     
    Sinan09, g_olter, bayhiçkimse ve diğer 4 kişi bunu beğendi.
  3. msgokdemir

    msgokdemir

    Mesajlar:
    41
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Mustafa
    Öncelikler merhabalar benim gibi yeni başlayacaklar önemli bilgiler öncelikle teşekkür ediyorum. Fakat Discovery Channelda sürekli takip Ettiğim Özel Akvaryumlar Programı var. Dikkat ediyorum Her kurdukları Tuzlu Su akvaryumunda Hepsini aynı anda yapıyorlar. Kum Su Balıklar Peşpeşe. Burdaki süreçte durum nasıl?
     
    bayhiçkimse bunu beğendi.
  4. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Tv de seyrettiğiiniz akvaryumların kurulumunda hazır okyanus suları kullanıyorlar, ekipmanlar çok üst seviye kullanılan katkı vs yine üst seviye. Birde sonradan devamlılığı olan bir bakım hizmeti verdikleri için işlerinde kesinlikle risk doğuracak bir durum bırakmıyorlar.

    Bu şekilde bir kurulum yapmak isterseniz sponsorumuz olan firmalar ve ülkemizdeki bir çok firma size yardımcı olur. Yeter ki ne istediğinizi söyleyin.
     
    bayhiçkimse ve cesur bunu beğendi.
  5. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Diger konuya gelecek olursak, burada bizim kendi dünyamizdaki hobide de belli süreçleri takip ediyoruz. Bu süreçlerde kurulum konularında bol bol mevcut.
     
    bayhiçkimse ve cesur bunu beğendi.
  6. tahsinokul

    tahsinokul

    Mesajlar:
    24
    Yer:
    Manisa
    İsim:
    tahsin
    çok güzel bir yazı olmuş. ben akvaryumu henüz kurmadım ancak başlangıçta suyu deniz suyu haline getirirken bütün aletlerin kullanılması gerekiyor mu? yani şöyle açayım protein skimmer, aydınlatma, ısıtıcı,kafa ve dalga motorları yerleştirilip çalıştırılmalı mı o 3-4 haftalık dönemde?
     
    bayhiçkimse bunu beğendi.
  7. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Evet gerekiyor. Deniz suyu olduğu için reef yapılacak ise ekstra katkı tamamlaması da gerekebilir
     
    bayhiçkimse bunu beğendi.
  8. tahsinokul

    tahsinokul

    Mesajlar:
    24
    Yer:
    Manisa
    İsim:
    tahsin
    Dalga motoru ve skimmer gerekmez o zaman canlı yok diye düşünmüştüm ama üstadlar ne derse o tabi
     
    bayhiçkimse bunu beğendi.
  9. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Estağfurullah ne üstadı. 1 senelik acemiyim daha.
     
    bayhiçkimse bunu beğendi.
  10. tahsinokul

    tahsinokul

    Mesajlar:
    24
    Yer:
    Manisa
    İsim:
    tahsin
    olsun bilen ve bilgisini paylaşan herkes üstaddır gözümde :) kurulumdan itibaren diatom aşamasına kadar olan dönemde akvaryumda olması gereken ekipman aklımda önemli bir soru işareti gerçekten
     
    bayhiçkimse ve Pennywise bunu beğendi.
  11. cesur

    cesur

    Mesajlar:
    54
    İsim:
    cesur erel
    oldukça başarılı bir yazı olmuş ağzınıza sağlık
     
    bayhiçkimse bunu beğendi.
  12. salih-ars

    salih-ars

    Mesajlar:
    16
    İsim:
    salih arslantürk
    Mesut bey mrb.
    Verdiğiniz bilgiler benim gibi tatlı sudan tuzlu suya geçmek isteyenler için ön fizibilite noktasında süper bilgiler.
    Bunun için teşekkür ederim.
    Benim 230.70. h55 sumplı akvaryumum var. İçindeki tüm canlıları (trop ) sattım.
    Önceliğim Kum ve kaya. Özelikle Kum ne önerirsiniz. Bir de aydınlatma için led kullanacağım. Kendim yapacam bunu. Led oranları renkleri vs. ne gibi tavsiyede bulunursunuz

    Teşekkürler
     
    bayhiçkimse ve MESUT_KERİM bunu beğendi.
  13. emre6810

    emre6810

    Mesajlar:
    1
    İsim:
    yunus
    Normal akvaryumum var onu denız akvaryuma cevırmek ıstıyorum Ne malzemeler almam geregiyor cevirmek ıcın
     
    bayhiçkimse bunu beğendi.
  14. suret

    suret

    Mesajlar:
    2.115
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    Burak N
    Bu başlığın ilk sayfasında ve altıncı paragrafında yazılı sorunuzun cevabı.

    ve lütfen...
    Naçizane tavsiyem 6 değil 600 paragraf okumadan girilmesin bu hobiye.
    Selamlar...

    ▪Note5 ve Tapatalk▪
     
    bayhiçkimse, seaman038, wagrant ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  15. Ömer Faruk Gönül

    Ömer Faruk Gönül

    Mesajlar:
    21
    İsim:
    Hunter44
    Merhaba portal ailesi aranıza yeni katıldım inşallah 38 gün sonra akvaryumu sipariş edip sürece başlıcam bitkili akvaryumlardan sonra sıra tuzlu suda temo2
     
  16. ertnylmz

    ertnylmz

    Mesajlar:
    169
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    Ertan yılmaz
    Ellerinize sağlık arkadaşlar gerçekten yeni başlayacaklara çok yardımcı oluyorsunuz...
     
    bayhiçkimse bunu beğendi.
  17. seaman038

    seaman038

    Mesajlar:
    862
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    ahmet soner bal
    Güzel bir yazı olmuş yeni kurulum yapacak arkadaşların yinede kendilerine kurulum ile ayrı bir konu açması daha hızlı ve saha kaliteli bilgilere erişmesini sağlayabilir
    Örn 2001 yılından beri bu hobideyim t-5 armatür hariç ne metal nede led kullandım nede yaptım t5 ile bilgiyi verebilirim lakin diğerleri kulaktan dolma bilgiler arkadaşlar
     
    Okurt ve bayhiçkimse bunu beğendi.
  18. Murat Gümüş

    Murat Gümüş

    Mesajlar:
    1
    Yer:
    zambia
    İsim:
    murat
    yeni akvaryum kuracağım mercan ağarlıklı 500 lt hacim önerileriniz ne olur arkadaşlar
     
  19. sametyildiz28

    sametyildiz28

    Mesajlar:
    7
    İsim:
    samet
    Hocam ben kurulum aşamasını tamamladım bir hafta önce kurdum dün biogest ve bugün bacteria feeder ile aşamam bitti sanırım okuduklarıma göre.
    Şimdi sırada ki işlemim nasıl olacak temizlik elemanlarını ne zaman alacağım bilmiyorum
     

    Ekli Dosyalar:

  20. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    diatom süreci başlayacak bu zamanda alabilirsiniz.
     

Sayfayı Paylaş