1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tree coral

Başlığı 'Soft-Yumuşak Mercan Forumu' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 29 Mart 2015 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tree coral ağaç mercanı tıpkı bir ağaç şeklinde olduğundan bu ismi almıştır. Deniz akvaryumundaki mercanlar içinde ilk dikkat çeken mercanlardan olmalarının sırrı, su hareketiyle salınmaları ve güzel renkleri nedeniyle olur. Çok güzel arka plan akvaryum mercanı olurlar ve yine dekorun boşluk kısımlarını doğanın kesitlerinden biri haline getirebilirler. Tree coral ağaç mercanı farklı isimlerle tanınır. Fildişi ağacı mercanı Kenya ağaç mercanı, Oculina varicosa, Lophelia gibi boyut ve yine şekil olarak farklı tonlarla Mercan dünyasını süslerler. Agresif türleri ve yine yakıcı toksit salgılayan türleri pek yoktur. Tree coral ağaç mercanı makalemizde türün bilgilerini sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

    Tree Coral Yaşam

    tree coral.png

    Tree coral ağaç mercanı akvaryum ortamında uzun süreli ışık veya kısa süreli ışık varyasyonlarına uyum sağlayabilirler ama doğal olarak her mercanın bir yaşam döngüsü vardır ve zaten genel olarak akvaryumların ışık döngüleri uygundur. Tree coral ağaç mercanı nispeten derin ve sığ sularda bulunabilir, diğer birçok tropik mercan gibi güneş enerjisini kullanma konusunda uzmandır ve bunun için gerekli olan simbiyotik alglere sahiptir. Yayıldıkları bölgeleri aslında bir anlamda birçok balık ve kabuklu için uygun üreme ortamı haline getirebilirler.

    Orfoz, levrek, kriko türü, Snappers, porgies ve köpek balıkları gibi birçok tür bu alanları beslenme, üreme ve genç balık yavrularının gizlenmesi için kullanır. Tree coral ağaç mercanı kullanılan ortak isimler, Colt mercan, Katedral mercan, Pussey mercan, Soft mercan şeklinde. Verilen bilimsel isim ise Capnella sp. şeklindedir. Aile Neptheidae, dağılım alanı Hint-Pasifik, davranış biçimi uysal, akvaryum yerleşimi olarak ise tüm katmanlar olarak seçilebilir. Deniz akvaryumu su hareketi orta ve Düşük, aydınlatma olarak yüksek, orta ve düşük olarak verilebilir.

    Tree Coral Bakımı

    Tree coral ağaç mercanı bakımı aslında yeni başlayanlar için çok iyi bir seçim olur. Standart floresan aydınlatmalı akvaryumlarda bakılabilmeleri nispeten bakım kolaylığı sağlar. Mümkün olduğunca sakin ve arka planda yeterli ışık alan bölgeye yerleştilmeleri iyi olur. Akıntı koşulları eğer düşük akımda ise şişme ve genişleme daha büyük çaplı yapılır. Yeni eklenen Tree coral ağaç mercanı tipik Leather deri atma işlemine bir hafta içinde başlar. Bu işlem bir anlamda sizleri keyifsiz olduğu hissini yaşamaya itebilir ama aslında üzerindeki zarı atması işlemidir ve doğal bir süreçtir. Bu aşamada mercana doğru hafif akıntı artırımı yapılırsa zar değişim süresi daha sağlıklı ve kısa gerçekleşir.

    Akvaryumda yayılması ve çoğalması son derece kolaydır. Makas kullanılarak uygun dal kesilerek tutkal ile yapıştırılabilir. Bu işlemi Cg Coral glue kullanarak kolayca yapabilirsiniz, yahut paket lastiği ile uygun bir kaya parçasına tutturarak doğal kendi yapışmasını bekleyebilirsiniz. Bu işleme frag yapımı adı verilir ve frag yapmanı farklı şekilleri de bulunur. Tree coral ağaç mercanı bu işlemler sonrası kolayca çoğaltılmış olur ve ayrılan parçalar giderek gelişir.

    Tree Coral Beslenmesi

    Tree coral ağaç mercanı beslenmesi biraz da ilginç bir durumdur diyebiliriz. Çünkü sadece Tree coral ağaç mercanı için özel besin kullanmayan ama sağlıklı bakıldıkları birçok akvaryum vardır. Güçlü aydınlatma altında besin ihtiyaçlarını kendileri giderebilirler. Fakat düşük akım aydınlatma veya daha üst düzey renk alımı hedefliyorsanız zaman zaman fitoplankton veya rotifer verebilirsiniz. Bunlara ilave olarak mikserde karıştırılmış karides, kalamar, muz karışımlarını da verebilirsiniz. Fakat, bu gibi besin uygulamalarını yoğun mercan yükü bulunan akvaryumlarda yapmanızı öneririz. Büyük oranda yem çoğunluğunun boşa gitmemesi için bu daha doğrudur, birkaç parça mercan için atık yüküne dikkat etmek gerekir. Tree coral ağaç mercanı makale sonuna yaklaşırken çok güzel mercan olduğunu söyleyebilir ve özellikle yeni başlayanlara tavsiye edebiliriz. Sayabileceğimiz diğer birçok yumuşak mercanlar gibi toksik değildir ve sert mercanlar ile kolaylıkla kombine şekilde yaşayabilirler.

    Deniz Akvaryumu Portalı
     
    ugur bayoglu, Nadir, Pennywise ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  2. TencoMelih

    TencoMelih

    Mesajlar:
    2.287
    Yer:
    Karabük
    İsim:
    Melih
    Mükemmel bunlar kesinlikle en yakın zamanda alacağım
     
  3. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Çok güzel bir mercan hemde sallanıp yalpalanıyor bu mercan için tank kurulur, melek balığı olmasa da olur belki güzel diye oda dokunmaz denemek lazım...
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ben de emin değilim angel balıkları ile birlikte ne olacağından. Bazıları can sıkıntısından dahi bazı mercanlara sarabiliyor. Renkleri aslında caydırıcı balıklar için ama biraz da şans meselesi.
     
    Düzenleme: 29 Mart 2015
  5. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Valla dün aldım akvaryuma renk kattı diyebilirim. Beyaz ve kırmızı kombinasyonu ile çok güzel bir canlı. İsmini yanlış biliyormuşum. Bilgilendirme için teşekkür ederim. Benim aldığım mercan ile favia çarpışmıştı. Bir kısmında erime vardı. Angel balıklarının yanında hiç görmedim ama leather türü olduğundan dokunacağını sanmıyorum. Tabi denenmişini görmeden yorum yapmak oldukça güç.
     

Sayfayı Paylaş