1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Yapay Canlı Kaya Yapımı ve Basit Dekor Oluşturulması İle Başarı

Başlığı 'Sürdürülebilir Deniz Akvaryumu İçin!' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 4 Nisan 2011 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bir takım yapay canlı kaya yapımı veya dekor oluşturulması üzerine paylaşımlarda bulunduk. Amacı kısaca sorguladığımızda sebebler sırasıyla (Hobici bakışıyla sıralama ) önce maddiyat sonra doğayı korumak olduğunu görüyoruz. Bunlara ilave yapmak gerekirse bazı şehirlerimizde temin etme zorluğu gerçekler arasında yerini alır. Makale ve içeriğindeki anlatımı tamamen şahsıma ait olup Fotoğraflar Maille ulaşmıştır.

    Seçim sebebimiz ve bakış;

    Bu yazıda çevreyi korumak için yaygara kopardığımı söyleyemem. Doğallıktan yana bakış açım olsa da en azından ben hiç denemediğim yapay peyzaj üzerine birçok araştırmam olmuştur. Sahte canlı kaya sadece kaya veya dekor mudur, nasıl bir yaşam sağlayabilir, insan yapımı taşın akvaryumdaki ayarını anlamayı istemişimdir hep. Uzun vadeli etkilerini gözlemlemek istesem de şahsi olarak nasip olmamış ancak ciddi manada bilgi topladığımı açıkça belirtebilirim.

    Akvaryum sistemine biyoçeşitlilik getirilen canlı kaya yılllardır temin olarak maddi külfet istemiştir. Peyzaj olarak kaliteli canlı kaya kullanılmış birçok başarılı akvaryumlar vardır. ULNS (Ultra Düşük Besin Sistemi) ya da nihai olmayan besin sistemleri gibi son derece kişisel sistemleri yıllar içerisinde denemeyi hiç ihmal etmemiş bir hobici olarak akıllıca kurulacak olan her sistemin amacına hizmet edebileceğine inanırım. Yeterli biyolojik alan ve bu alanlara yerleşecek olan bakteri kolonileri sizin hazırlayacağınız veya bilmeden sisteme koyacağınız her nesneye yerleşebilir. Klasik olan oksijenli ortam ve oksijensiz ortam gibi ana kavramları yapay dahi olsa hayata geçirmek son derece kolaydır. Bu genel kavrama kafaları karıştırıcak bir cümleyi ilave etmekten çekinmeye de gerek yok. Bunca Canlı kaya yığınları ile kurulan akvaryumların hangisinde Nitrat sorununu canlı kaya çözmüştür, çözmüş olsa bunca Nitrat mücadelesi nedendir diye kendime değil sizlere sorarım ?

    Canlı kaya sadece bu amaca hizmet etmez ve biz bu yüzden diğer hatta belki de gözlerimizle gördüğümüz faydalarına bakarsak bu faydaları yapay kayalarında aynen sunacağını görürüz. Birçok organizma üzerinde yaşar, su arıtma sistemi gibi çalışacak birçok süzücü canlı yerleşebilir, besin sindirim sisteminin ilk savunma hattı yapay veya canlı kaya olsun bu yapılarda yaşayabilir.

    Sormamız gereken 3 soru;

    1: Hammaddelerin kimyasal özellikleri yanı sıra su ömrü üzerindeki uzun vadeli etkileri ?

    2: Gözenekli yapıda yüzey alanı ihtiyacı ile sonuçlanan biyolojik yaşımın sırrı ve daha az gözenekli yani likidite eksikliği zayıf filtrasyon yaratır mı ?

    3: Mikroorganizmalar da dahil olmak üzere geleneksel canlı kayadaki biyolojik çeşitliliğin yapay kaya üzerindeki doğal eksikliği ile karşılaştırıldığında ne sorun çıkarabilir ?

    [​IMG]

    Malzemeler su güvenli olmalıdır kullanılır. Ph değerini uç noktada aşağı yukarı çekecek malzeme kullanılamaz, fazla oksijen tüketecek biyolojik üst katman alanına sahip olmamalıdır. Yapay canlı kaya yapım malzemesi olarak güvenilir olan malzemeyi seçerek başlayalım. Yapay Canlı kaya ve akvaryum peyzaj çeşitleri yapımında kullanılan ürünlerden biri Beyaz Portland çimentodur. Yıllarca kamuya ait akvaryumların tutar dalı olmuştur. Son derece kolay şekilde ortaya çıkarılabilecek dekor oluşturma konusunda Beyaz Portland çimento yanında Slis kum kullanılabilir ancak biraz daha pahalı olsa da argonit kum kullanımı çok daha iyi sonuç verecektir. Ph değerinin tamponlanmasında olumlu etki yapacaktır. Alternatifler yine mercan kumu, ince midye kırığından kum kullanılabilir.

    İlk kum ve çimentoyu karıştırın ve sonra karışım miktarına göre biraz iyotsuz tuz ekleyin. Hafif kalın lapa haline gelecek kadar yavaş yavaş su ilave ederek karıştırın. Ro su veya damacana terciği daha iyi olur. Bu noktadan sonra, artık geri dönüşü olmayan yola girmişsiniz demektir. ;) Bu aşamaya gelinmiş olduğunda akvaryum boş olarak hazır olmalıdır ki karışım kurumadan dekoru yapmaya başlayalım. Yapıları sağlamlaştırmak için dal şeklinde ölü mercanlar veya önceden yapılmış çubuk şeklindeki dallar kullanılabilir.

    El ile yapım boş akvaryum içinde başlayabilir. Daha düzensiz bir şekil gibi görünebilir ama doğal durur. İyi düşünün yapmadan önce karışımınızı kurutmayın ona göre. Baya zamanınız olacak tasarım için ancak dalıp gitmeyin.

    Önceden hazırlanan çubukları zevkinize göre yerleştirin. Dekoru yaparken bütün bir yapı yerine yakın ama bağımsız parçalar şeklinde yaparsanız müdahale veya taşımak gerektiğinde kolaylık olur. Mağaralar, girin ve çıkıntılar tamamen hayal gücünüze kalmış. Ana dekor gördüğünüz gibi yukarda hazır. Tamamen kurumasını bekliyoruz ama dileyen akvaryum içerisine ön temizlik suyu ekleyerek bir süre bekleyip suyu boşaltabilir. Sonrasında tabana kumu seriyoruz. Artık akvaryuma suyumuzu ekleme zamanı geldi demektir.

    Suyumuzu ekliyoruz ve birkaç gün tuzumuzun tam erimesini ve sistemin kendisine gelmesini bekliyoruz. Tercih meselesi olsa da yapay yaşamı daha hızlı canlandırmak mümkün.

    [​IMG] [​IMG]

    Kalkerli yosun türleri, canlı kaya parçaları, Nitelenmemiş emülsiyon yani karides parçaları, artemia, amino asit karışımı az bir sıvıyı ilave etmek biyolojik yaşamı hızlandıracaktır. En iyi sistem çalışan organizmaların olduğu ve beslendiği sistemdir. Canlı kaya olarak bilinen kayaların adı canlı kaya sizin yaptığınızın adı yapay kaya bunu asla unutmayın. Ancak kısa bir zaman sonra artık yaşamın başladığı bir kayalığa sahip olacağınızı da bilmeniz gerekir.

    Yavaş yavaş canlı girişi yapılabilir. Temizlik ekibi, bazı dayanıklı mercan türleri örnek olarak.

    Bu sualtı dünyasını yaratmak bir anlamda kendi tasarımınla canlılara ev sahipliği yapmaktır. Her şey insan yapımı canlı kaya aktivasyon başarı oranına bağlıdır. O zaman mucize yaratmak için hayal gücünü kullanmanda artık sınır yok.
     
    Düzenleme: 31 Mayıs 2015
    nefret59, zipkinteam, TencoMelih ve diğer 12 kişi bunu beğendi.
  2. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Cevap: Yapay Canlı Kaya Yapımı ve Basit Dekor Oluşturulması İle Başarı

    Bu işlemi yaparken hava motoruyla karışımın içine hava versek nasıl olur? Belirli bölgelerden verilen hava gözenek oluşmasını sağlamaz mı?
     
  3. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Cevap: Yapay Canlı Kaya Yapımı ve Basit Dekor Oluşturulması İle Başarı

    Burak abi bizim kullandığımız hava mıotorları o karışımın içine hava vermez. Fakat kompresör tarzı makinalar verebilir. Fakat içerisinde kalacağını düşünmüyorum.
     
  4. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Cevap: Yapay Canlı Kaya Yapımı ve Basit Dekor Oluşturulması İle Başarı

    Kayaları bu şekilde oluşturmayı düşünüyordum fakat farklı görüşler var konuyla ilgili, karar veremedim bir türlü
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Yapay Canlı Kaya Yapımı ve Basit Dekor Oluşturulması İle Başarı

    Farkı kafanda yaratırsan daha iyi olur bence Burak. Beyaz çimonto ve argonit kum ile yapay kaya yapabilirsin, gözenekli olması için bu olabilir ama başka yollar denemek istersen düşünceni yaz biz de sana dizelim ne olacağını.
     
  6. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Cevap: Yapay Canlı Kaya Yapımı ve Basit Dekor Oluşturulması İle Başarı

    Aklımda çok güzel şeyler var. Zaten başka türlüsüne param yetmiyor şuan. Teoman abi'nin kayalar olmasaydı gerçekten yanmıştım. Kayaların çoğunluğunu bu şekil de yapmak istiyorum; rengin kararması adına diatomdan önce yetiştirmeliyim. Dekor kafamda hazır zaten.
     
  7. Cikletci

    Cikletci

    Mesajlar:
    249
    İsim:
    Ömer ADAK
    Cevap: Yapay Canlı Kaya Yapımı ve Basit Dekor Oluşturulması İle Başarı

    Temel abi tek kelimeyle muhteşemsin başka ne diyeyim.
     
  8. veligören

    veligören

    Mesajlar:
    109
    Yer:
    niğde
    İsim:
    veli gören
    elinize sağlık çok güzel olmuş ama formun kimi tarafında çimentonun salınım yapacağı söylenmekte hangisi doğru şimdi gerçi temel abi senin yaptığını yapmak lazım ama genede senden kesin bir cevap bekliyorum sana zahmet beni bir aydınlat abi
     
  9. basma tulumba

    basma tulumba

    Mesajlar:
    2.556
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Burhan Mutlu
    Bu yapay kaya yapıp, 1 yıl kullanmış bir hobici ile tanışmayı istiyorum. Genelde konular hep sonsuza gidiyor. Ne oldu ne bitti öğrenemiyoruz...
     
    zipkinteam, duman ve ogurcay bunu beğendi.
  10. zipkinteam

    zipkinteam

    Mesajlar:
    465
    Yer:
    Bandırma
    İsim:
    hakkı önder
    Merhaba yukarıdaki bazı resimler açılmıyor ilgilenirmisiniz.??
     
  11. Varmı kaliteli yapay kaya mercan bulabileceğimiz bir yer
     

Sayfayı Paylaş