1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Resif Bölgesi Yamyamları

Başlığı 'Genel Tuzlu Su Konuları ve Tartışmalar' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 8 Temmuz 2012 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Resif bölgesi denilen yer sandığınız kadar masum değil ve birçok yamyam bulunur. Farklı tiplerdeki yaratıkların bir araya geldiği, güneş doğmasıyla renklenen ve yaşamın baş kaldırdığı bir alan olarak resif bölgesi aklınıza gelebilir. Fakat, buralarda da kirli yüzler zaman zaman ortaya çıkar. Buralarda dost, arkadaş, komşu kavramı yoktur, kıyasıya bir mücadele ve çıkar ilişkisi bulunur. Birilerinin gözü hep bir başkasının konumundadır. İnsanoğlu buna 'cebinde gözü var' der ama orada cep yoktur, benzer kavramla işler yürür. Alan boşaltmak, boşalan alanı kapmak, yakın komşusunu yok etmek için hep pusuda bekleyenler vardır ve her fırsatta saldırı gerçekleşir. Adete bu yaşananları görseniz yamyamlar bir araya toplanmış sanarsınız. Şimdi siz renklerle bezeli dünyadan nereye düştük diye düşünebilirsiniz ama kusura bakmayın kirli yanlarını bilmeyenler, güzel yanlarına aldanırlar. Bizde resif bölgesi denen bu yerdeki yamyamları tanımaya çalışacağız işte.

    Ne yazık ki; Resif Bölgesi yok olacak bunu unutmayın!

    Resif Bölgesi Yamyamları:

    image.jpeg

    Resif bölgesi güneşle birlikte tüm güzel yüzünü gösteren yerlerdir ve doğanın sunduğu harika alanlardır ama burada müthiş bir mücadele yaşanır, görünmeyen bu yüzü o kadar acımasızdır ki şaşırmamak mümkün değil. Birçok deniz yıldızı sürüsü kum tabanda ilerlerlerken yoluna gidiyor diye düşündürür ama aslında önüne gelen her şeyi talan etmekle, yiyip bitirmekle meşguldür. Kendi türlerini dahi ayırmadan, belki de kendi yavrusunu dahi tanımadan eritir ve tüketir. Resif bölgesi yamyamları demek hiç abartı olmaz sanırım. Bu tür deniz yıldızına örnek, Acanthaster planci Thorn denizyıldızı verilebilir. Tam bir resif bölgesi belası diyebiliriz. Hep güzel yanları ile hayal ettiğimiz noktada bu durumlar insana reef nedir dedirtiyor.

    Resif Bölgesi Mercan Savaşları:

    Resif bölgesi aynı zamanda mercanların savaşlarıyla ünlü alanlardır. Çok az tür diğer mercanı yok etmeye çalışmaz, fakat birçok tür sonsuz bir mücadeleye girer. Pes etmek yoktur, geri çekilmek yoktur. Kazanan yaşamını devam ettirir, kaybeden bir umut suya dağıttığı parçalarının esrarengiz dalgalar ile yeni yerlerde yeşermesini umut eder. Bu mücadeleler genellikle karanlıkla başlar ve gece boyunca sürer. Resif bölgesi mercanları genişlemek ve koloni kurmak için adapte olmuştur. Baskın türler bu yüzden hükümdarlık şeklinde koloniler kurabilir. Fakat resif bölgesi hükümdarlığı garanti edecek yerler değildir. Her an hükümdarlığı sona erdirebilecek tehlikeler suyun hareketleri gibi gelir gider. Doğal afetler, insanoğlu faaliyetleri ve kısmen doğal düşmalarıyla risk hep vardır. Tabii hiçbir resif bölgesi doğal olayı insanoğlu kadar yıkıcı olamamıştır.

    Resif Bölgesi Son Söz:

    Resif bölgesi denen yer masum değildir, kimilerince güzel ve doğa harikasıdır ama her yerin bir gerçek yaşam hikayesi vardır. Bazı resif bölgesi alanları ise çakal sürüsüyle doludur. Bunlar besin değeri olmayan balıkları sadece turizm için telef ederler.

    Resif bölgesi tam bir ticari faaliyet alanıdır.

    Ticaret ilişkisinin burnunu soktuğu yerden vatana, millete, doğaya, dünyaya ve dünya mirasına fayda gelmez. O halde bize düşen bu zihniyeti yıkmaya çalışmak olmalı. Resif bölgesi keşke akıllarda hep iyi yanı ile kalsa ve gelecek kuşaklara miras olarak bırakılsa. Fakat bunu doğanın kendi dengesi için söylemek zor, her mercan diğer mercanın yaşam hakkına, gelişme hakkına saygı duysa, bir deniz yıldızı keşke kendi türünü ve diğer canlıları yemese, balıklar mercanlara, mercanlar planktonlara dokunmasa hiç iyi olmazdı sanırım. Neden derseniz, resif bölgesi canlıları belkide ilk bakışta kötü gelen bu yanlarıyla mercan dünyası bünyesinde var olmuştur. Bu da her bir unsuruna saygıyı gerektirir. Bizler de saygı duyuyoruz ve sonuç olarak resif bölgesinin kılları, adam satanlarıyla bütün olarak resif bölgesi olduğunu iyi biliyoruz. Resif Çöpleri - Video Vidivodo videosunda resif bölgesi çöplüğünü yani kirlenmeyi anlatan bir video var.
     
    Düzenleme: 14 Şubat 2016
    eltes elektriks, seaman038, Humility ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  2. Erolemir

    Erolemir

    Mesajlar:
    187
    İsim:
    Erol Emir
    Cevap: Resif Bölgesi Yamyamları

    Görünen köy kılavuz istemiyor üstadım,bir çok resif bölgelerindeki yaşam dediğin gibi insanoğlunun elinden yıkıma uğruyor,ne güzelki bilinçli insanlar tarafından korunan bir bölgemiz var :) Bu bölgede nice mercanlar yetişir.
     
    seaman038 bunu beğendi.
  3. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Cevap: Resif Bölgesi Yamyamları

    Ellerine sağlık üstadım. Güzel yazı olmuş. Benim gibi hayatında hiç resif bölgesi vb görmemiş hobiciler için uyarı niteliğinde bir başyapıt olmuş.
    Yalnız kafamı kurcalayan bir konu var; yamyamlar, adam satanlar , kıllar sadece buralar da mı yaşar. Başka yaşam alanları yok mudur?
     
    seaman038 bunu beğendi.
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Resif Bölgesi Yamyamları

    Başka yaşam alanı bulmak kolay değil sanırım, şöyle düşünmek gerekir; yamyam yıldız sürüsünün beslendiği besinler resif bölgesi gibi yerlerde toplu olarak bulununca doğal olarak besinin bol olduğu yerleri seçerler.

    Düşünsene, açık denize geldiklerini?

    Yıldızların vantuzlarını ısıracak bir sürü yamyam düşmanı bulunur açık sularda. Mama yoksa riske değmez diye düşünüyorlardır.
     
    seaman038 bunu beğendi.
  5. Erolemir

    Erolemir

    Mesajlar:
    187
    İsim:
    Erol Emir
    Cevap: Resif Bölgesi Yamyamları

    Bülent hocam, bu tip yaşam formu bilimsel olarak insan ırkı sayılmamakta, sonuçta organizma bunlar. Yapılan araştırmalar bu organizmaların uzaydan bir şekilde dünyaya meteor üzerinde veya benzeri bir şekilde geldiği yönünde. Malesef ki yaşam alanları çok geniş.
     
    seaman038 bunu beğendi.
  6. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Cevap: Resif Bölgesi Yamyamları

    Mesajlarda ince ayrıntılar gizli, her nekadar konuya fransız olsamda; güzel bir makale olmuş :ay:
     
    seaman038 bunu beğendi.
  7. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Cevap: Resif Bölgesi Yamyamları

    Eline yüreğine sağlık Temel abim. Twitterda da gördüm makaleyi tekrar yüreğine sağlık . saygılar:gif
     
    seaman038 bunu beğendi.
  8. balıkosman

    balıkosman

    Mesajlar:
    257
    İsim:
    Osman Tuna
    Cevap: Resif Bölgesi Yamyamları

    Güzel makale Temel Bey,insanın elinin deyipte sağlam kaldığı kaç yer kaldı sanki.Yazanın ellerine sağlık.
     
    seaman038 bunu beğendi.
  9. ercolog

    ercolog Firma Yetkilisi

    Mesajlar:
    42
    İsim:
    ERCAN EROĞLU
    Tesadüfen okudum bu konuyu nasıl buldum onu da bilmiyorum anlamak istedim ama anlayamadım da açıkçası :) doğada resif bölgesini de mercan dünyasını da gezen ve bir çok canlı ile tanışma fırsatı bulan biri olarak kendimce nacizane bir şey söylemek isterim, her bölgenin, dünyanın veya x yerin adı her ne olursa olsun kendi içinde iyisi iyi kötüsü kötüdür, bazen iyiler çoktur bazen kötüler ama emin olun her zaman ikisinden de vardır.

    Önemli olan iyiyi güzeli ayırt edip bünyeye alabilmektir.
     
    seaman038 bunu beğendi.
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    İstisnalar durumu bozmaz, kurtlar vadisinde bir Muro vardı, eski otobusü boşken yakan, kamu malına zarar verecez madem eski otobüs yakalım vatandaş yenisine binsin diyordu. Pkk üyesi Muro.

    Vel hasıl, elbette iyi.olur ve kötü olur ama ciğerdir, var oluş mantığıdır, nasıl ilerlediği, resifin üstünde mercan yerine ne logoları olduğu, neye hizmet ettiği, neyin peşinde olduğudur önemli olan. Kısaca ciğerdir önemli olan, yoksa her resiften masum canlılar geçer gider.

    Bu tarz resiflerin oksijeninin kesileceğinden kimsenin şüphesi olmasın. [.]
     
    seaman038 bunu beğendi.
  11. ercolog

    ercolog Firma Yetkilisi

    Mesajlar:
    42
    İsim:
    ERCAN EROĞLU
    valla Abi vardır bir bildiğin belli ki benim kaçırdığım bir şeyler var ben açıkçası portalı seviyorum, güzel bilgiler ve paylaşımlar var, tek bir eleştiri getirebilirim sanki böyle dışa kapalı bir havası var özellikle şu bu sebepten diyemiyorum ama öyle geliyor işte, belki de yukarıda bahsedilen ve vurgulanmak istenen sorunlardan bu şekilde uzaklaşılıyor ama şu bir gerçek istatistik yalan söylemez kişi sayısı ve bilinirlik arttıkça abidik gubidik tip sayısı artar (x alan sahibi veya yöneticisi böyle bir tipse bu apayrı bir durum) en bariz istatistik örneklerini askerde ders gibi görmüştüm benim dönemimde Türkiye' de örneğin her 100 insandan 2 tanesi hepatit hastasıydı gittiğim yerde ilk kontrollerde her bölükte (ortalama 130-140 kişi) 3-4 hepatitli çıkmıştı.

    Bilgi paylaşımı yapılması gereken yerlerde de bu böyle istatistiki noktaları istediğiniz gibi çoğaltabilirsiniz, eğer ölümcül derecede büyük yanlışları ve zararları yoksa bence hiçbir yer oksijensiz kalmasın çeşit iyidir ama aksini dşünüyorsanız o zaman da masum canlıların gelip geçmesini beklemeyin bir plan dahilinde hayata tutunmalarını ve bu hobiden kopmamalarını sağlayın tabi yöntemini ben bilmiyorum bunu sizin bulmanız gerekiyor, bence bu saptamaları yapıyorsanız bundan sorumlusunuz :)

    Saygılarımla..
     
    seaman038 bunu beğendi.
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    :) Dışa kapalı olan portal mı sence? Sözü edilen unsurlar üye olunmasını zorunlu koşmuş, üye olursan konuları görürsün. Kısaca haybeden üye sayısı artırmaktan başka işe yaramaz. Portal tüm ziyaretçilere açık, üyelik istemiyor, isteyen aradığını alır gider, isteyen paylaşıma katılmak için üye olur.

    Tuzlu su söz ettiğini yerlerin çok önünde aktif, dışarıdan herkesi evet kolay sindiremiyoruz ama yapımız ve çizgimiz gereği böyle. Üye ve kişi peşinde olmayız, adam seçeriz, bu çok net. Kuru kalabalıktan vatana ve millete hayır gelmez.
     
    Beril olcay, seaman038, Alparslan ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  13. ogurcay

    ogurcay

    Mesajlar:
    2.336
    Yer:
    Silivri/İSTANBUL
    İsim:
    Ozan Gürçay
    Temel abim hayırdır yav....noldu celallenmişsin? :)
     
    seaman038 bunu beğendi.
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Forumu ziyaretçilere kapatıp dışa açılalım mı diye tartışıyorduk güzelce.:) Her yerede banner olsun ama esnaf olsun para versin diye reklam mı koysak diyorduk, üretmemek, bulmamak sadece ekipman tavsiyesi yapan yer mi olsak, üye olsun kim olursa olsun mu diye düşünsek diye sesli düşünüyorduk sadece.:)

    Bozuk üye, düzelsin diye emek verdiğimiz çok ama düzelmeyen üye gibi, bozuk esnafında canı cehenneme. Buraya emek verenlere sözüm var ve yemem, bilgi ve hobi forumu olarak kalacak.
     
    Düzenleme: 10 Mayıs 2016
    TencoMelih, SerdarKartal34, seaman038 ve diğer 4 kişi bunu beğendi.
  15. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Bizim çizgimiz güzel beyenen beyensin beyenmeyenin yolu açık olsun.
     
    seaman038 ve Alparslan bunu beğendi.
  16. balıkosman

    balıkosman

    Mesajlar:
    257
    İsim:
    Osman Tuna
    Herkesler anlıyor iyi forumları merak etmeyin diyorum.
     
    seaman038 bunu beğendi.
  17. seaman038

    seaman038

    Mesajlar:
    862
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    ahmet soner bal
    Valla üstadlar istediğinizi düşünebilirsiniz hakkımda portalda edindiğim dostlarım başka gerek canlı alımında gerek takasta tanıştığım vs va vs kişilerin hiç birinden zarar görmedim hatta faydası bile oldu
    Saolsun geçenlerde arabamda arıza oluştu king elvis ( aşkın ) abi ta istanbullardan yetişip firma isim vermiyorum arayarak işimi bitirdi tekrar teşekkürler aşkın abi daha niceleri burdan bütün dostlarıma ve portal ailesine sevgiler selamlar
     
    Pennywise bunu beğendi.
  18. seaman038

    seaman038

    Mesajlar:
    862
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    ahmet soner bal
    Yanlız temel abi resif bölgesi yazınca google da 3. Sırada resif bölgesi yamyamları çıkıyor.:)
     
  19. Böyle olduğu için burdayız....
     
  20. eltes elektriks

    eltes elektriks

    Mesajlar:
    113
    Yer:
    Tekirdağ
    İsim:
    Sait ibiş
    Tüccarlarının çıkarlarına takoz koyunca hemen siliyorlar.birde sponsor yalakaları var.
     
    seaman038 bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş