1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tarık K. 180x60x80h Son Resif

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde Tarık KÜÇÜK tarafından 3 Ekim 2019 başlatılmıştır.

  1. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    Son paylaşımdan bu yana su kalitesiyle ilgili bişey yapamadım sadece bakteri kültürü ve nitraphos girerek devam ediyorum. Sumpta tam bir kablo yığını vardı haftasonu ona bir düzenleme yapıp kablo kanalı ve aralara 6lı prizler koyup düzenleme yaptım. Kayalar konusunda bir girişimde bulunacapım ancak bu hafta böbrek taşı kırdırdım o yüzden uzanamıyorum ağrı yapıyor. Tankın güncel hali bu şekilde:
    IMG_20200423_143235.jpg IMG_20200423_193941.jpg
     
    Erdem., veysel ve Ufuk_Arslan bunu beğendi.
  2. Ufuk_Arslan

    Ufuk_Arslan

    Mesajlar:
    1.103
    Yer:
    Istanbul - Sefaköy
    İsim:
    Ufuk
    Cok ama cok cokmis olsun Tarik. Klasik bir tasci olarak agrisini sizisini cok iyi bilirim.

    Oncelik senin sagligin. Sonra tank. Bu arada masallah tankta guzel gorunuyor
     
    Tarık KÜÇÜK bunu beğendi.
  3. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Geçmiş olsun Tarık. Kaya dizaynı da hafif değişmiş çok daha güzel olmuş.
     
    Tarık KÜÇÜK bunu beğendi.
  4. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    Teşekkürler iyi dilekleriniz için.
    Evet kaya dizaynında da değişiklik oldu bu şekli daha da hoşuma gitti açıkçası. Kötü yanı kumla çok fazla temas eden yer olduğundan sanırım diplerde birikme oluyor bu nedenle nitrat düşmüyor.
     
  5. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Geçmiş olsun Tarık.
     
  6. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    Sağol abi. Uzun süredir ihmal ediyordum aradan çıkardım.
     
  7. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    Bir süredir güncelleme yapmıyordum, nitrat sorunum hala devam ediyor. Nitraphos girmeyi kestim, girsem de girmesem de nitrat sabit duruyor zaten. Eldeki ıvır zıvır malzemeyle alg reaktörü yaptım onu bağladım çalışıyor bir tutam olan cheato alg bir miktar büyüdü ama mükemmel büyüme hızına ulaşamadı. Zoaları yemeye başlayan asteria yıldızlar yüzünden tüm zoaları söküp sumpa attım toplayabildiğim yıldızları toplayıp çıkardım, sump frag tankı gibi oldu. Bu dönemde alg reaktöründen biraz su sızmış dışındaki ledler yandı ona da yine uydurma başka bir çözüm buldum şimdilik çalışıyor. Nitrat sorununu çözmeye yardımcı olur diye ikinci ps'yi ekledim (2 ps mi olur efektif çalışmaz gibi düşünceler yıllar öncesinde kaldı o sebeple bu düşünceden biraz sıyrılmak lazım BK uzakdoğudaki bir çok sisteminde çift ps ile kurulum yapıyor) ama ikinci ps anlamsız şekilde ayar tutmuyor bunu da ps'nin sıfır olup daha içini yağ tabakası kaplamamasına bağlıyorum. Bunun da üzerine acımadım 50 litre siporax sipariş verdim geldiğinde bir yöntem bulacağım en efektif çalışması için. Olanlar bitenler bu kadar tankta atraksiyon yok bir tek palyaçolar yumurta dökmüştü ama ertesi gün yeri boştu yumurta kalmamıştı onun dışında herşey stabil.

    WhatsApp Image 2020-06-16 at 08.59.40(4).jpeg WhatsApp Image 2020-06-16 at 08.59.40(1).jpeg WhatsApp Image 2020-06-16 at 09.06.23.jpeg WhatsApp Image 2020-06-16 at 09.04.38.jpeg WhatsApp Image 2020-06-16 at 08.59.40(2).jpeg WhatsApp Image 2020-06-16 at 08.59.40.jpeg WhatsApp Image 2020-06-16 at 08.59.40(3).jpeg WhatsApp Image 2020-06-16 at 08.59.40(6).jpeg
     
    hiter, veysel, Ufuk_Arslan ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  8. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    Bugün zamanımı temizliğe ayırdım, sump, ps ve anatank dip çekimi yapıp su değişimi yaptım. Epey bi kir çıktı bakalım nitrat konusunda faydası oldu mu yarın test yapacam.

    IMG_20200620_095818.jpg IMG_20200620_095902.jpg IMG_20200620_100526.jpg IMG_20200620_100945.jpg IMG_20200620_122007.jpg
     
  9. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    50 lt siporax dün geldi, bu arada kumdan dip çekimi yapmam sonucu epey kir çıktı ve kabaca yaptığım nitrat testinde düşük değer okudum ama emin olmak için yeniden test yapacağım. Siporax'ı sumpta şu an PS'nin durduğu yere koyup PS'yi bir sonraki böüle koyup çalıştırmayı planlıyorum. Farklı fikirlere açığım.

    siporax dizilim.png
     
    veysel ve hiter bunu beğendi.
  10. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Bu tip ürünler bildiğim kadarıyla düşük debili ortamlarda efektif çalışıyorlar. Mesele nitrat ise bahsettiğiniz yerde nasıl çalışır bilemedim. Şahsen siporax kullansaydım üzerinden geçecek debiyi hesaba katardım.
     
    Tarık KÜÇÜK bunu beğendi.
  11. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Alg kullanmışsınız mesela. Nitrat ve fosfatta büyümesi lazımdı normalde ama neden büyümedi? Bence bunun cevabı önemli. Karbon ile birlikte Alg’in büyümesi lazımdı, e karbon zaten tankta bolca vardır kesin. Geriye ilk ihtimal olarak fotosentez için ideal ışık spektrumunun yakalanamamış olması kalıyor. Diğer ihtimal ise Alg için de özellikle kh değerine adaptasyon önemli. Acaba o noktada mı sorun çıktı? Bu da önemli. Alg işine biraz kafa patlatın bence. Deneme yanılmalar falan olur ilk başta ama sonrasında olumlu sonuç neticesinde sistem sürekliliği açısından çok fayda sağlar.
     
    Tarık KÜÇÜK bunu beğendi.
  12. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    Erdoğan abi yorumun için teşekkürler. Aydınlatmayla ilgili şöyle bir yol izledim aslında dediğin gibi sorun burdan kaynaklı olabilir bunu hiç düşünmemiştim, radionlar şu an %50 güçte çalışıyor gün içinde 5 saat 4 adet t5 eşlik ediyor. Işık fazla geliyor gözüme diye ben kurulumdan bu yana %30 civarında tutuyordum led güçlerini daha 1 ay önce biraz daha arttırayım dedim%5 şeklinde haftadan haftaya. Ledi yine haftalara yayarak %10luk periyotlarla %100'e çıkarayım ne tepki verilecek ona bakayım. Led hep güçlü diye konuşulduğundan bende düşük tutuyordum aydınlatsa yeter gözüyle baktım. Aydınlatmaya ayar vereyim gelişmeleri gözleyeyim. Siporax konusunda da elimde tuz koymak için gıda uyumlu 30 litrelik bidonum var onu reaktöre çevirdim bugün temizleyip sızdırmazlığını kontrol edip siporaxları içine dolduracam ve sumpun içine oturtacam.
     
  13. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Alg reaktöründeki aydınlatmadan bahsetmiştim aslında. şerit led belki yeterli gelmeyebilir. Ledin bir dezavantajıda ışığı çok doğrusal vermesidir. O sebeple özellikle Radion gibi ledlerin beyazını tam kapasite çalıştırdığımızda mercan yanığı durumu ile sıklıkla karşılaşılır. Sump içinde akışın yüksek olduğu bir noktaya delikli pleksi içinde Alg eklemiştim. Üstten yaylı bir masa lambası ayağı ile 4300k ışık vererek mükemmel büyüme yakalamıştım. Nitrat ve Fosfat sıfırlanıp Alg bozulmaya başlayana kadar bu şekilde çok hızlı büyümüştü. Birde şunu belirteyim; ben kh değerini 6,8-7 gibi tutuyordum. Alglerin genelde yüksek kH değerlerini çok sevmediğini bazı hobicilerden duymuşluğum vardır.
     
    hiter bunu beğendi.
  14. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    30w bi projektörüm var onu bağlayıp deneyeyim. Kh'ta biraz yüksek 10,5 gibi belki onun da etkisi vardır.
     
  15. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Tarık merhaba
    Konuyu çok takip edemedim ama ara arada olsa girip okuyorum.
    Öncelikle ps temizliğine gözüm takıldı.Ne kadar sürede ps o hale geldi bilmiyorum ancak bence ps efektif çalışmıyor.Ps dibinde o kadar tortu birikmesi iyi bir ayarda çalışmadığını yada motor kuvvetinde sorun olduğu fikrini uyandırdı bende.Ps yi tanımadığım için çok yorum yapamayacağım ancak ben neredeyse 8-10 ayda bir ps temizliği yapıyorum sendeki tortunun 1/4 ü olmuyor.Öncelikle ps ayarı üstüne eğilmeni tavsiye ederim.
    Diğer taraftan sadece nitrat problemimi var tankta, yoksa N/P aynı oranda mı yükseliyor.
    Siporax falan bana göre hikaye, hiç bulaşma taraftarı değilim.N/P sorunu varsa herkese refi tavsiyesinde bulunuyorum artık.Önceden çok sıcak bakmıyordum ancak sağolsun Burak’ın tavsiyesiyle pembe ışığa geçtikten sonra inanılmaz fayda gördüm.Işığın pembe olduğunda daha fazla fayda görüldüğüyle alakalı brs tv de çeşitli deneylerde var ve kesinlikle işe yarıyor.
     
    Erdem. ve mekatronik bunu beğendi.
  16. Ayhan PELİN

    Ayhan PELİN

    Mesajlar:
    5
    İsim:
    ayhan_106gti
    Merhaba pembe ışıkla ilgili bilgi alabilirmiyim

    SNE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  17. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Şu çinde satılan 3W lık power ledler ile dıy armatür yapıyoruz.4 kırmızıya (660nm deep blue) karşılık 1 adet mavi (445nm royal blue, farklı bir mavide olabilir) kullanarak kullanılacak refiye göre yeterli miktarda gelecek kadar güçlü bir aydınlatma yapıyoruz.Ben 70 lt lik refiye 90W civarında bir aydınlatma yaptım ve gayet yeterli geliyor.
    Önemli olan aydınlatmayı güçlü yapıp, günlük gerektiği kadar yakarak dengeyi kurabiliyoruz.
     
    mekatronik ve hiter bunu beğendi.
  18. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    Ps yaklaşık 3-4 ayda o hale geldi, bence de dipteki o birikim normal değil, hava emişini ince ayar için kısmıştım acaba baloncuk oluşumu yetersiz geldiğinden mi dibe çöküyor partiküller. Sadece nitrat değil aslında sorun nitrat fosfat beraber var ama ben özellikle nitrat üzerine yoğunlaştım fosfat bi şekilde çözülür diye. Nitrat 50'yken fosfat 0.25. Sumpta fragları koyduğum büyük bir alan var orayı boşaltıp refi tarzı bi alana çevirebilirim
     
  19. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    N/P ikilisi tek tek ele almaya çalışırsan farklı sıkıntılar yaşayabilirsin.En başta cyano gibi...
    Benim tavsiyem istersen bakteri kültürü ile N/P oranın düzgün bir seviyeye çekebilirsin, ya da dediğim gibi refi kurup sistemi kontrol altına alabilirsin.
     
  20. Ayhan PELİN

    Ayhan PELİN

    Mesajlar:
    5
    İsim:
    ayhan_106gti
    Teşekkür ediyorum

    SNE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     

Sayfayı Paylaş