1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Led + MH (Bir akıl verin)

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde Respected tarafından 14 Aralık 2018 başlatılmıştır.

  1. Respected

    Respected

    Mesajlar:
    18
    İsim:
    Nazmi
    Selam arkadaşlar.
    Armatür konusunda yardımınıza ihtiyacım var. Akvaryum ölçüm 100x55x55 aydınlatma olarak AquaReef Pro3 kullanıyorum ama SPS türü mercan bir türlü olmuyor. MH kullanmak istiyorum ilave olarak yani Led +Mh olacak ancak işte bu noktada yardımınız gerekiyor.
    AquaReef Pro3 akvaryuma ayakları üzerinde ve ortalı bir şekilde duruyor. Bu akvaryuma MH lambaları 2x150 w yada 1x300 w olacak şekilde nasıl bir düzende yerleştireceğim ?
    Led ortalı olduğuna göre MHları ya ledin önüne yada arkasına koymam gerekecek o şekilde akvaryumda ışık yayılımı orantısız olacak.
    Diyelim ki sorunu çözdük 2x150w yada 1x300w hangisi mantıklı olur?
    MH hep set halinde görüyorum sitelerde tek armatür alabileceğim yada lamba kasa ve balastını alıp daha kaliteli bir set-up yapabileceğim bildiğiniz bir site varmı?
    AquaReef Pro3e bu MH lambaları nasıl ekliyeceğim bir türlü işin içinden çıkamıyorum.
    Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.
     
  2. hiter

    hiter

    Mesajlar:
    455
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    Fuat BALKAR
    Benim de merak ettiğim bir soru bu takipteyim
     
  3. ismetsami

    ismetsami

    Mesajlar:
    31
    Yer:
    ISTANBUL
    İsim:
    ?smet Sami
    Merhaba
    Led armatürünüzü satın 2x150 MH Mavi renk alın ilave olarakta royal blue led bir sıra alıp tankın üstüne ayakları ile koyun hazır satılıyor.
    Başka maceralara gerek yok
     
    Düzenleme: 14 Aralık 2018
  4. Respected

    Respected

    Mesajlar:
    18
    İsim:
    Nazmi
    Satmak istemiyorum şikayetçi değilim led den sadece ilave MH yapmak istiyorum. Hiç yapan yokmu yani elimdeki ledi değerlendirip MH ilave eden?
    Led armatür ön ortada kalacak şekilde arka sağ ve soluna 150w MH koysam sonra Led ve MHı tekrar akvaryuma ortalasam MHlar biraz arkada kalmış olur onların sehpasınada açı verdirip MHların 10-15 derece gibi öne bakmalarını sağlasam olmazmı açı verdirerek
     
  5. ismetsami

    ismetsami

    Mesajlar:
    31
    Yer:
    ISTANBUL
    İsim:
    ?smet Sami
    Kullandığınız ledleri MH ile kullananı hiç görmedim desem yeridir. O yüzden MH'ye dönmeniz daha mantıklı. Çünkü sps için en iyisi MH yada T5. Ama zevk sizin tabi. Sonuçta mevcut ledleriniz MH'nin yanında gereksiz ve estetik olmayan bir opsiyon olacak. Saygılar.
     
    hiter ve Respected bunu beğendi.
  6. hiter

    hiter

    Mesajlar:
    455
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    Fuat BALKAR
    Mh ın görüntüsünü hiç görmedim mercan olarak faydalı kabul peki görsel olarak nasıl sadece mh istenilen görüntüyü veriyor mu?
     
  7. ismetsami

    ismetsami

    Mesajlar:
    31
    Yer:
    ISTANBUL
    İsim:
    ?smet Sami
    MH gün ışığına en yakın aydınlatmadır. MH renk olarak Mavi kullanırsanız seyir zevki açısından güzel bir görüntü elde edersiniz.
     
    hiter bunu beğendi.
  8. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Mh sps için iyidir elbette fakat mevcut armatür ile hangi sps’lerin olmadığını düşünüyorsunuz? Ya da şöyle soralım ; mevcut sisteminizdeki ekipmanlar ve su şartlarınız bazı mercan türleri için uygun ve yeterli seviyede midir?

    Hayal kırıklığı yaşamamanız adına soruyorum, lütfen farklı şekilde algılanmasın. Mevcut armatür ile mh armatür arasında birbirlerine göre bazı dezavantajlar var. Probleminiz ışık kaynağıyla ilgili olabilir de, olmayabilir de.
     
    Respected bunu beğendi.
  9. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Erdoğan önemli bir noktaya değinmiş, öncelikli problem sadece ışık kaynağımıdır çözmek gerekir.
    Sahip olduğunuz armatür ile yürüyen sps tankları da var, led ile sps olmaz değil, ancak ne kadar olur tartışılır.
    Mh benimde vazgeçilmezimdir, ilave mavi ledler ile desteklenerek görsel şölen yakalanır.Ancak her mh la da bu iş olmaz.Alınacak lamba , balast ve reflektör üçlüsünün iyi analiz edilmesi gerekir.
    Kullanmak istediğiniz wat değerlerinede yeni bir boyut kazandırmak 2x250 olarak değerlendirmenizi öneririm.Fazla elektrik sarfiyatı olacak diye düşünmeyin, 9 saat yakacağınıza daha az yakar aynı sarfiyata eşitlersiniz, ancak mercanların faydalanacakları par değerlerini daha iyi sağlayabilirsiniz.
    Fayda sağlayabileceği düşüncesiyle zamanında yaptığım ve hala kullandığım armatürün yapım aşamaları.

    https://r.tapatalk.com/shareLink?sh...H-+-Led-Takviyeli-Armatür.22861/&share_type=t
     
    veysel, Montimahir ve Respected bunu beğendi.
  10. Respected

    Respected

    Mesajlar:
    18
    İsim:
    Nazmi
    Genel kanı olarak spslerde en iyi aydınlatma mh sanırım. Flourasan düşünmememin sebebi 6 ayda 1 lambaların değişimi ve tabiki maliyeti.
    Açıkçası sps için su derlerimin uygun olup olmadığını bilmiyorum ancak katkı ilavesiyle yada reaktörle çözülecek bir sorunsa onlarıda alırım. Led armatürümün par değerlerinin sps için düşük kaldığını düşünüyorum. Daha çok amatörüm fakat okumayı severim ve forumlardan çok şey öğrenip kendimi geliştirmeye çalışıyorum. İyiki sizler gibi ustalar var ve bizler de akvaryumcuların insafına kalmıyoruz. Elbette yazılan herşey doğru değil fakat yeterince araştırılınca doğru yol bulunuyor.
    Merak ettiğim AquraReef Pro3’ün sehpasına yada ayrı bir sehpa yaptırarak MHları adapte edebilirmiyim?
    Hazır elimdeki led armatüre MH ilave etmek isteyen ilk benmiyim. Elimdekini satmadan hiçbir yolu yokmu yani?
    Tüm yorumlarınız benim için çok değerli.
    Şimdiden teşekkürler.
     
    Düzenleme: 16 Aralık 2018
    veysel bunu beğendi.
  11. Respected

    Respected

    Mesajlar:
    18
    İsim:
    Nazmi
    Öncelikle armatürünüze talibim onu söyleyeyim. Hatta belki satıyorsunuzdur diye çaktırmadan hergün forumu takip ediyorum
    Daha önce attığınız linki dikkatli bir şekilde okumuştum ve çok faydali oldu. 250w düşünmememin sebebi dediğiniz gibi maliyet.
    Elimdeki ledin sağına soluna önüne yada arkasına ne bileyim bir şekilde o MHları koymak istiyorum ancak aklıma gelen hiçbir mantıklı yolu yok gibi ama belki bir ihtimal ne bileyim açı verdirerek belki bir aparatla bir yolu vardır ilk değilimdir diye elimdeki armatürden de vazgeçmek istemiyorum.
    Neyse dediğim gibi çare yoksa Armatürünüze talibim ancak benim akvaryumun 100cm olduğu şimdi aklıma geldi ozaman bir kısmına dahilim diyelim. Kurbanda danaya ortak girer gibi oldu ama yapacak bişi yok o dıy reflektörleri istiyorum gerekirse eve süs yaparım :)
     
    Düzenleme: 16 Aralık 2018
  12. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Nazmi Bey elimdeki armatürü anca tankı kapattığımda elimden çıkarabirim.İşlevsel olarak ve görüntü açısından son derece memnun olduğum bir çalışma oldu.Yakın zaman içinde de öyle bir niyetim yok açıkçası ve dediğiniz gibi ölçüsel olarakta size uyacak bir armatür değil.
    Armatür yapımı konusunda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım ancak mevcut ölçülerinize uyacak hazır armatürler satın almanız daha kolay yöntem olacaktır.Diyorsanız ki yok elim yatkındır dıy birşeyler üretmek istiyorum o zaman elimizden geldiğince yardımcı olalım.Ancak baştan söyleyeyim maliyet olarak ucuza maal edebileceğinizi düşünmeyin, işlemler bir hayli tutuyor.Fabrikasyon bir ürün ile maliyetler arasında uçurumlar olabiliyor.Sanayide tanıdıklarınız yoksa baştan pes edin derim.
    Elinizde ki armatüre ilave yapmaktansa sıfırdan tasarlayarak isteğinize en yakın ürünü oluşturmak daha efektif ve kolay olacaktır.Hem elinizdeki armatürü de değerlendirerek çalışmanıza kaynak üretmiş olacaksınız.
    Mh lambanın 250 W olmasında ısrar etmemin sebebi radium lambalarda e40 duylu olarak 150w lamba bulunmuyor.
     
    veysel, mekatronik ve JOEBLACK73 bunu beğendi.
  13. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Hakan’ın son paragraf önemli, o ayrıntıyı ihmal etmemek lazım. Eğer 250 watt’a sıcak bakılmıyorsa mh’ye bulaşmamak daha doğru olur.

    Şu aşamada bence mh düşünmemek doğru olacaktır. Bu yazınızdan sonra bende böyle bir izlenim oluşturdunuz. Aydınlatma elbette çok çok önemli fakat genelde biz hobicilerin patladığı nokta suyun durumu oluyor. Öncelikle buna odaklanmanız daha iyi olacaktır şeklinde düşünüyorum. Keşke söylediğiniz gibi katkıları v.s. ekleyerek herşey güllük gülistanlık olsa ama olmuyor ve hatta bazen işler arapsaçına dönüyor bunları eklediğimizden ötürü. Eldeki armatür belli seviyeye kadar sps’de iş görecektir bence.

    Aslında hangi mercanların bakılmak istendiğini, akvaryum genel durumu, su değerleri, ekipman yapısı v.s. konuşsaydık daha net tartışabilirdik ama bunları paylaşmadığınız için çok yuvarlak hatlarla konuşmak zorunda kalıyoruz.

    Montimahir’ in son kurulumuna bakmanızı öneririm. Kullandığı armatüre karşılık sps polip açılımları zaten bütün bu konuştuklarımızı lafta bırakmayıp, görsel olarak desteklediğinden daha anlaşılabilir kılacaktır.

    Led ile Acropora bile büyüttük, bu aslında zor da değil ( bazı varyeteler için). Birçok başlıkta bunu görebilirsiniz.
     
    hiter, burak ozu ve veysel bunu beğendi.
  14. Respected

    Respected

    Mesajlar:
    18
    İsim:
    Nazmi
    Yardımlarınız ve öneriniz için çok teşekkürler. Dediğiniz gibi öncelikle su kalitesini yükseltmeye yoğunlaşsam daha iyi olacak zira çok sık bozuluyor hep su değişimleriyle işi toparlamaya çalışıyorum dolayısıyla ilk bozulanlar da spsler oluyor üzerleri yosun kapladığı için. Su kimyası işini anladıktan sonra aydınlatma işini düşünsem daha sağlıklı olacak.
    Herkese yardınları için çok teşekkürler.


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
    mekatronik bunu beğendi.
  15. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    746
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    Radion xr30 gen 4 pro ledi sps için nasıl buluyorsunuz
     

Sayfayı Paylaş