1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Fosfatla Mücadelede Etkili ve Ucuz bir Yöntem Demir Oksit

Başlığı 'İleri Seviye Deniz Akvaryumu Konuları' kategorisinde harfuzmani tarafından 21 Kasım 2018 başlatılmıştır.

  1. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Başlıktan da anlaşılacağı üzere tanklarımızda fosfatla mücadele için kullanabileceğimiz ucuz ve etkili bir yöntemden bahsetmek istiyorum.
    Daha önce herhangi bir forumda ya da tankta denendiğini görmedim ve birazda cesaret isteyen bir deneme ile bu yöntemi uygulamaya başladım ve yöntemin kesinlikle bir yan etkisi olmadan hedefe odaklı sonuç ürettiğini gördüm.Bir kaç haftadır kendi tankımda denemeler yaptım ve bir takım veriler elde etmeyi başardım.
    Öncelikle kullanacağımız ürün Demir 3 Oksit, yani bildiğimiz demirin pası.Aslında fosfatla mücadelede demir türevi materyalleri zaten kullanıyoruz ancak bu malzeme formunda daha önce kullananı görmedim.
    Malzemeyi dolar kurları artmadan önce 1 kg 18TL ye almıştım, şuan ne kadar bilmiyorum ancak ne olursa olsun normal medyalara göre çok ucuza mal edilebileceği kesin.Çünkü uzun süre kullanılabilir.
    İlk başta malzemenin form yapısından dolayı nasıl kullanabileceğimi çözemedim.Çünkü un gibi bir yapısı var ve herhangi bir medya reaktörü içerisinde çalıştırılabilecek bir malzeme değil.
    [​IMG]
    [​IMG]

    Tankımı takip edenler gayet iyi bilir, tankım bir resif tankı ve içerisinde hassas denebilecek çeşitli canlılar bulunmakta.Sps sinden anemonuna, karideslerinden Achilles tangine kadar var oğlu var ve tankta bu güne kadar denemelerimden kaynaklı herhangi bir canlı kaybım olmadı çok şükür.
    Ancak yinede denemek isteyen arkadaşlara temkinli yaklaşmalarını, çünkü başka herhangi bir tankta deneme yapılmadığını belirtmek isterim.

    Ürünü kullanma yöntemimi ve dozajını belirterek varsa sormak istediğiniz sorulara geçmek istiyorum.
    Ürünü genelde ışıkların sönmesine yakın yaklaşık 200ml ro su içerisine takribi dolu dolu 7 çay kaşığı toz ilave ederek karıştırıp sumpa boşaltıyorum.Tabi öncesinde ps motorlarını durduruyorum ve bu şekilde 15 dk bekliyorum, sonrasında psyi devreye alarak tanktan demir oksit tozlarını toplamasını sağlıyorum.Tankım yaklaşık 1400 lt su hacmine sahip ve bu işlemi hergün yaptığımda toplam 10 gün sonunda ölçtüğüm fosfor 50 den 25 e düştü.
    Yani fosfat değeri 0,15 ten 0,075 e düşmüş diyebiliriz.

    [​IMG]
    Tanka eklendiğinde fotodaki gibi suyu resmen boyuyor gibi ancak ertesi akşam döndüğümde su yine pırıl pırıl haline geri dönmüş oluyor.
    Malzemenin mercanlara olumlu etkileride söz konusu, sps lerin polip açtığına ve renklerinin canlandığına da şahit oldum ancak bunun nedeni düşen fosfat oranımı yoksa direk bu tozun etkisi mi bilemiyorum.
    Deneyecek arkadaşlara sorumluluk kabul etmediğimi önemle bildirim. :)
    [​IMG]
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 22 Kasım 2018
    emrah aytekin, WELLY, burak ozu ve diğer 6 kişi bunu beğendi.
  2. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Geleneksel yöntemler işe yarıyor elbette ancak anlamsız bir şekilde dolar kuru bahane edilerek medya fiyatının bir kaç ay içerisinde üç katına çıkması beni yeni arayışlara itti diyebilirim.Yüksek tonajlı bir tanka sahibim ve günümüz ekonomik şartları göze alındığında sürdürmek zorlayıcı olabiliyor.Sevdiğim bu hobiden vazgeçmek yerine Temel abiden öğrendiğimiz üzere, girdilerimizi nasıl ucuzlatabilirizi araştırmak hobi içinde ayrıca bir hobi sahibi yaparak gün yüzüne çıkmış oluyor.Hobiye başladığımda bu hobinin olmazsa olmazı haftalık su değişimlerini de bu yüzden bırakmıştım, senelerce su değiştirmemişliğim de oldu, aylarca ps açmadığımda...
    Netice itibari ile deneyerek tecrübe ettiğimiz bu bilgileri diğer hobidaşlarımız ile paylaşmak hobinin geleceği açısından son derece önemli.
     
  3. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Mesut un tanka tel atmístik su rakı gibi olmuştu o aklıma geldi. :D

    Ancak çivi, tel, demir vs tanka atıp paslandırıyorduk bu direkt olarak pas bir farkı oluyor mu acaba.
    Ayríca,
    Valla iyi cesaret etmişsin Hakan, kesinlikle tecrübesi olanların yapması gereken bir deneme, tebrikler.

    Ayrıca hacim küçúk olan tanklar da denemek daha riskli olabilir.
     
    motie bunu beğendi.
  4. seckinmucteba

    seckinmucteba

    Mesajlar:
    733
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    seckin dogan
    Uzun sure bende cesme suyu girdim.ozellikle yazin.tds 170 cuvari.su degisimi de yapmayinca haliyle yosunlar geldi ve gunluk on cam 3 saat arayla yem yesil tozlaniyordu.ro yu iptal ettim. Tds0 eklersem haliyle katki eklemem gerekecekti.deniz yakinda olsa da devamli gidemiyorum..recine aldim.amacim sadece silikati yok etmekti.duzenek kurup damlatma ile 1 damacana su aldimm.atik su 0.tasma derdi yok..tds olctum. 3 ila 5 arasi cikti.yani sanirim cesme suyunun tamami silikat miydi? Recine sadece silikat recinesiydi oysaki. Peki cesme suyundaki diger elementler nerye gitti.onlar da olmus olsa tds yuksek gelmesi gerekmez miydi?
     
  5. Ufuk_Arslan

    Ufuk_Arslan

    Mesajlar:
    1.103
    Yer:
    Istanbul - Sefaköy
    İsim:
    Ufuk
    Hakan abi kullanim sonrasi gozlemlerin nasil. Degisim ne oldu?
     

Sayfayı Paylaş