1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Sohal Tang Sürtünme Problemi

Başlığı 'Hastalık/Parazit Tanı ve Tedavileri' kategorisinde Yiğit44 tarafından 29 Haziran 2018 başlatılmıştır.

  1. Yiğit44

    Yiğit44

    Mesajlar:
    595
    İsim:
    Yiğit44
    Arkadaşlar merhaba. Akvaryuma 3 gün önce L boy sohal tang ekledim. 2.Günün sabahında yem aldı ancak şuanda yem almıyor ve sürtünme problemi ilk geldiği günden beri var. Genel anlamda çok sağlıklı ve hareketli ancak çok nazlı ve tedirgin. Bazen kayaların arasına saklanıyor, bazen de beni görünce yem vereceğimi anlayıp hemen olduğu yerden çıkıyor, yemin dibine giriyor ancak maalesef yem almıyor. Dün gece kayaya nori yosunu bağladım ancak ona da müdahale etmedi. Konu hakkında forumda bir ustadımız Cenk Bey çok yardımcı oluyor sağolsun. Sizlerin de görüşlerini almak isterim.

    Balığın üzerinde herhangi bir beyaz benek vs. şuanda belirgin bir şekilde yok. Sadece üst kısımlarda sanki belli belirsiz çok hafif beyazlıklar var.

    Su değerlerini bilmiyorum testlerim mevcut değil.

    Akvaryum 80x80x55 ölçülerinde.

    İçerisinde 2 adet perçula, 1 adet kardinal, 3 adet chromis, 1 adet filefish ve 1 adet sohal tang var.

    1. Gün 60 litre, ikinci gün 80 litre su değişimi yaptım.

    Şuanda beklemedeyim. Tahminimce en kısa sürede yem alacak ancak bu süreci en az zararla atlatabilmek için başka neler yapabilirim ?

    Tavsiyelerinizi beklemekteyim.
     
  2. hiter

    hiter

    Mesajlar:
    455
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    Fuat BALKAR
    Öncelikle geçmiş olsun. Balık stres yapmış sanki keşke su değerlerini bilsek. Balığı tanka koyarken alıştırma nasıl yapıldı ve ışıklandırma durumu süreleri nasıl? Balığı rahatsız eden başka baskın tür var mı? Tabi bunları beyaz benek olmadığını varsayarak söylüyorum
     
    Yiğit44 bunu beğendi.
  3. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    747
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    Dondurulmuş yem verin (Mysis) ilk öncelik balığın direncini yükseltmek ve yukarıda söylendiği gibi stresini azaltmak. Yeni ithalattan aldıysanız balığı ondanda olmuş olabilir
     
    Yiğit44 bunu beğendi.
  4. Yiğit44

    Yiğit44

    Mesajlar:
    595
    İsim:
    Yiğit44
    Merhabalar. Değerli yorumlarınız için öncelikle çok teşekkür ederim. Canlıya 4. gün yemek yedirmeyi çok şükür başardım. Şuanda çok sağlıklı. Sürtünme problemimiz de kalmadı çok şükür. Herhangi bir benek vs. problemimiz de bulunmuyor. Her şey yolunda. Destek olan tüm arkadaşlara bir kez daha teşekkürler.
     
  5. hiter

    hiter

    Mesajlar:
    455
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    Fuat BALKAR
    Maşallah maşallah çok sevindim ben de haber bekliyordum durum ney yazacaktım bugün geçmiş olsun temo8
     
    Yiğit44 bunu beğendi.
  6. Rubbertooth

    Rubbertooth

    Mesajlar:
    841
    Yer:
    İstanbul
    Nasıl gerçekleştiğini de anlatırsanız sizden sonrakiler de yöntemden faydalanabilir.
     
    Yiğit44 ve hiter bunu beğendi.
  7. Yiğit44

    Yiğit44

    Mesajlar:
    595
    İsim:
    Yiğit44
    Evet çok haklısınız. Hemen uzun uzun anlatıyorum.

    Öncelikle Cenk Bey (facebookda tanıştık forumda da mutlaka üyeliği vardır) bana her konuda çok yardımcı oldu. Balığı aşılama yaptıktan sonra ana tanka ekler eklemez sürtünme problemi başladı. Bu sürtünme işlemini 3 gün boyunca yaptı. Sürekli saklandı ve yeme hiç tepki vermedi. 3. günün Cenk Bey in tavsiyesi ile sürtünme probleminden dolayı 500 litrelik akvaryumuma 5ml agumentin çocuk antibiyotiği girdim. Antibiyotiği girmeden önce ps yi 2 saat kapattım. 2 saatin sonunda ps yi çalıştırdığımda en kısık ayara aldım ki taşma olmasın diye. Balığın en çok bulunduğu yerlere nori yosunu bağladım. Saatte 1 olmak üzere 4-5 adet granül yem attım. Balığı kesinlikle rahatsız etmedim, ışık sürelerini azalttım. 3. gün balık yeme yaklaşıp hatta dibine girip yememeye devam etti ama zafere çok yaklaştığımızın farkındaydık. Sürtünme devam ettiği için birazcık daha agumentin ekledim tahmini 4ml kadar. 4. gün yine saatte 1 olmak şartıyla (tabi evde olduğum süreçlerde) çok az miktarda yemlemeye devam ettim. Ve nihayet yemi ağzına alıp attı. Sonraki saatlerde de artık çekinmeden yemek yemeye başladı ve şuanda çok sağlıklı. Hiç bir balığa yem bırakmıyor silip süpürüyor :) Şuanda da granül yeme sarımsak yağını emdirip veriyorum ki parazit varsa tedaviye yardımcı olsun diye.

    Ek olarak sohal tangin yemek yemesini sağlamaya çalışırken farketmeden elimdeki bangai kardinali kuru yeme de bu vesileyle alıştırmış oldum :)

    Şuanda nori yosununu ve pul yemleri sohal tang yemiyor ama onlara da alıştırmak sanırım çok zor olmayacak. Bugün sabah sadece yemleme yapabildim. Akşam eve gittiğimde aç olacağı için pul yemlere saldıracaktır diye düşünüyorum.

    Benzer problemleri yaşayanlar olursa öncelikle kesinlikle altın anahtar sabır ve balığı rahatsız etmemekten geçiyor.
     
    hiter bunu beğendi.
  8. hiter

    hiter

    Mesajlar:
    455
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    Fuat BALKAR
    Agumentin baya agresif bir tedavi olmuş ama işe yaradığına sevindim maşallah inşallah sağlıkla büyürler
     
    Yiğit44 bunu beğendi.
  9. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    747
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    Sonuçta augmentin işe yaramışmı evet . Marin akvaryum sanırım.
     
    Yiğit44 bunu beğendi.
  10. Yiğit44

    Yiğit44

    Mesajlar:
    595
    İsim:
    Yiğit44
    Bu arada akvaryum marin değil :) Mercan yığılı desem yeridir. Cyano tedavisinde de çekinmeden kullandığım bir yöntemdir agumentin.
    Mercanlardan zoa, polip, star polip, leather, bubble coral, plate, mushroom, xenia ve ismini tam hatırlamadığım 2 çeşit lps bulunmaktadır.
    Aşırı dozlama yapılmadığı sürece şuana kadar bir problem görmedim. Hatta bir zamanlar ayda 1 kez olmak şartıyla sorun olmasa bile 500 litreye 5ml agumentin eklerdim. Bu aralar hiç ekleme yapmamıştım sohal tang sayesinde eklemiş bulundum.
     
    hiter bunu beğendi.
  11. EmirG

    EmirG

    Mesajlar:
    149
    Yer:
    Erenköy/İstanbul
    İsim:
    Emir Giresunlu
    antibiyotik girdikten sonra bakteri takviyesi yapılması tavsiye ediliyor. siz nasıl bir yol izliyorsunuz
     
    Yiğit44 bunu beğendi.
  12. hiter

    hiter

    Mesajlar:
    455
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    Fuat BALKAR
    Valla süpersin agumentini tatlı suda çok kullandım ne bitkilere ne omurgasızlara bir zarar verdiğini görmedim ama doz çok önemli ve kullanım sıklığı. Allah ihtiyaç duyurmasın ama tuzlu suda da kullanımı olduğunu görmek beni bir hayli sevindirdi güvendiğim bir ürün sonuçta. Yazdım kenara :cool:
     
    Yiğit44 bunu beğendi.
  13. Yiğit44

    Yiğit44

    Mesajlar:
    595
    İsim:
    Yiğit44
    Evet. Malum antibiyotik yararlı, zararlı demeden tüm bakterileri öldürüyor. Ben herhangi bir bakteri kültürü girmiyorum. Zaten iki saatlik bir zaman diliminde çok fazla yararlı ve zararlı bakteri öldürdüğünü sanmıyorum. Sadece cyano tedavisi için uyguladığım zamanlarda ilk 3 gün 500 litreye 5ml girdiğim için sonrasında yani 4.gün %30 oranında su değişimi yapıyorum. Bu süreçte de bakteri kültürü girmiyorum.
     
  14. Yiğit44

    Yiğit44

    Mesajlar:
    595
    İsim:
    Yiğit44
    Kesinlikle doz çok önemli. Fazlası mutlaka zarar verecektir. En kötü durumlarda bile örnek vermek gerekirse cyano için 500 litre suya 3 gün 5 er ml yani toplamda 15ml girdim ve 4. gün %30 su değişimi yaptım ki bütün bakterileri öldürüp sıfır noktasına gelmeyelim. Tabi kullanılan zaman diliminde ps yi iki saat kadar kapatıyorum ve sonrasında en kısığa alarak taşmayı engelliyorum. Taşma olasılığı geçtikten sonra da ps yi yine 3-4 gün sulu toplatıyorum, sonrasında eski sistem devam.
     
    hiter bunu beğendi.
  15. Yiğit44

    Yiğit44

    Mesajlar:
    595
    İsim:
    Yiğit44
    Bu arada agumentin 400/57 olanını kullanıyorum. Üzerinde nasıl hazırlanacağı yazıyor ama çoğu arkadaş maalesef dikkat etmiyor. Bunu çocuklu arkadaşlardan biliyorum. Doktor çocuklarına agumentin tarzı antibiyotik verdiğinde kaynamış ve ılımış suyla hazırlıyorlar ki bu çok yanlış bir uygulama.

    5dk. boyunca kaynayan su ılımaya bırakılacak ve ılıma gerçekleştirildikten sonra su soğutulmak üzere dolaba koyulacak. Su soğuduktan sonra karışım hazırlanacak. Zaten üzerinde de yazıyor kaynatılmış ve soğutulmuş su diye yanı ılıtılmış su ile değil kaynayıp tamamen 3-4 derece olan soğuk su ile hazırlanacak. Sonrası basit zaten. İlk etapta kaynayıp soğutulan su şişenin üzerindeki çizginin yarısına denk gelecek şekilde koyulacak, sağlam bir şekilde şişeyi çalkalayıp 5dk. bekleyeceğiz. 6.dk. dan sonra kalan suyu şişenin üzerindeki çizgiye denk gelecek şekilde doldurup tekrar şişeyi çalkalayacağız ve 5dk. sonra kullanıma hazır hale gelecek. 3-5 derecedeki dolapta dondurucu da değil buzdolabının normal gözünde 7 gün saklanabilir.

    Bunu neden yazdım. Kullanacak arkadaşlar dikkat etsin diye. Çocuğuna bile yanlış hazırlayan, açıklamayı dikkatli okumayan anne babalar gördüm maalesef. Hobicileri de uyarmak istedim :)

    Bu arada her türlü sorunda bu yönetimi uygulamak yanlış olur. Ben sadece cyano tedavisinde ve balıktaki parazitte uyguladım.
     
    Montimahir, hiter ve Çağatay Utku bunu beğendi.
  16. hiter

    hiter

    Mesajlar:
    455
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    Fuat BALKAR
    Hazırlanışı aynen böyle insan çocuğu olduktan sonra öğreniyor. Bekarlığımda kullanırken annem söylemişti kafama vurup öyle mi yapılır o diye koca şişeyi çöpe attırdı git yenisi al dedi :sopa: aldım geldim sonra sizin gibi hazırlattı. Hiç aklıma buraya kullanımını yazmak gelmemişti elinize sağlık bilmeyen arkadaşlar için çok faydalı temo19
     
    Yiğit44 bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş