1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Beyaz Benek Hastalığı Tedavisi

Başlığı 'Hastalık/Parazit Tanı ve Tedavileri' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 25 Kasım 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Beyaz benek hastalığı deniz balıklarının hızlı hareket eden katilidir. Beyaz benek tedavisi Klasik ve yeni tedavi yolları olmak üzere geniş olarak ele almaya çalışacağım. Beyaz benek hastalığı yıllardır büyük sorun olmuştur. Tuzlu su balıklarının birçok türünü akvaryumlarda üzücü olarak ölüme götürmektedir. Bir akvaryum sınırları içinde ve özellikle küçük bir akvaryumda kalabalık nufus barındırılıyorsa hızlı ve sürekli Parazitler yüzünden açılan yaralar ve ikincil ve yine üçüncül ileri seviyedeki mantarlaşma, çürüme gerçekleşir. Bu parazit türü son derece dayanıklıdır. Balıklar üzerinde etkili duruma geçmesi genel olarak su şartlarından kaynaklanır.​


    [​IMG]
    Beyaz Benek Hastalığı Parazit Yaşam Dögüsü

    Tuzluluk ve sıcaklık dalgalanmaları beyaz benek hastalığı tetiklemesi için etkili nedenlerdir. Suda herhangi bir alanda bulunan enfektif organizmaların sayısı ilk başlarda küçük bir nufus olarak bulunabilir ama ne yazık ki bu küçük parazitler hızlı bir şekilde balık mukozasında beslenip erişkin olan parazit tabanda kist oluşturarak bir süre sonra bölünür kat kat fazla sayıda akvaryumda tekrar konak aramaya başlar. Kısaca nufus patlaması yaratabilir. Beyaz benek hastalığı yaratacak etkenler öncelikle ortadan kaldırılmalıdır. Stres / düşük bağışıklık sistemi hastalığın önemli tetikleyicisidir.

    [​IMG]

    Solungaçlar beyaz benek parazitlerin ilk yerleşeceği alan olur, bunun sebebi yumuşak dokusundan dolayıdır. Parazit saldırısı sırasında balığın bağışıklık sisteminin gücü ve mukoza korumasının durumuna göre parazitin etki süreci değişir. Mukoza ve yüzgeçlerde beslenen ve ışık kaynağını kullanan parazit kist oluşturmak için ayrı bir evreye geçer. Serbest yüzüş aşamasında Uv filtre kullanımı faydalıdır. Oodinium olmanın ilk aşamasında balığın renginde hafif kayıp yaşanır. Bu erken bir uyarı sistemi olarak kullanılmalıdır. Renk kaybı yanında balık hızlı soluma, anormal sağ ve sol ani hareketler sergileyerekte belli eder. İştah kaybı da ortak bir belirti olarak kabul eilebilir. Daha ilerki aşamada akıntı karşısına geçme eğilimi görülür ve su yüzeyine yaklaşma eğilimiyle birlikte tank içindeki nesnelere sürtünme eğilimi gösterir. Ancak maalesef çoğu zaman akıntı karşısına nispeten zayıf mukozaya sahip ve ph değerine hassas türler daha fazla eğilim gösterir ve bu türlerde kayıplar çok daha hızlı gelir. Enfeksiyon ilerledikçe küçük beyaz / opak lekeler (trophonts) gövde üzerinde görülebilmektedir. Sık istila ilerledikçe balıkların gözleri üzerinde bulutlanma olur ve agresif tavırlar sergileme eğilimi artar. Bu hızlı hareket eden hastalığın yıkıcı olması küçük kalabalık akvaryumlarda ve özellikle UV Sterilizasyon olmayışıyla birlikte yine bozuk olan su değerleri yüzünden yıkım ve etkileme daha ileri düzeyde gerçekleşir. Deniz akvaryumu su değerleri akvaryumunda kararlılık sergilemelidir. Bozuk su değerlerinde ileri seviyeye ulaşan Oodinium solungaç solunum fonksiyonlarını tıkanmasından dolayıda öldüren seviyelere ulaşabilir. Deri dokusunun azaldığı solungaç ikincil enfeksiyonlara açık hale gelir. Acil tedavi gerektiren durumlar arasında yer alır bu evre ve tam tanı koyulması beklenmeden müdahale edilmesini gerektiren ileri bir evredir ( Tüm tank suyunun yenilenmesine kadar gidebilecek işlemler uygulanabilir )

    Beyaz Benek Hastalığı Klasik Tedavi

    Beyaz benek hastalığı tedavi etme yollarına giriş yapmadan önce sanırım önemli bir hatırlatma yapmakta fayda var. Hiçbir tedavi en başından alınacak önlemlerin ve sağlıklı tutulacak akvaryum şartlarının vereceği iyi sonucu veremeyecektir. Akvaryumların en önemli eksiği fırsat eksikliğidir. Eksiklerimizi tamamlamak ve genel kararlılığı korumak en iyi tedavidir. Piyasada etkili Oodinium tedavi ilaçları satılmaktadır. Bakır içerikli veya farklı içerikli ilaçların kullanımı mercan ve omurgasız durumuna göre kısıtlı hale gelmektedir.

    [​IMG] [​IMG]

    NoSickFish: Yeni bir ürün olarak adlandırılan "NoSickFish ( Transit) Metronidazol makul bir beyaz benek hastalığı ilacı. Bazı ileri durumlarda sınırlı etki göstermiştir bunu da belirtmek gerekir. Ancak mercan ve omurgasız ağırlıklı akvaryumlarda kullanılabilir olduğu iddaası ilacı bu yönde öne çıkarmıştır. Kullanımı 100 litreye 7 damla şeklinde 7 gün uygulanır.

    Bakır sülfat: Beyaz benek hastalığı parazitine karşı karşı en etkili tedavi bakır Sülfat kullanımıdır. Reef akvaryumlarında kullanılmaz. Hastalığın seyrine göre karantina tankında banyo şeklinde uygulanır. Akvaryum içinde uygulanması sırasında Uv ve ışıklar kapatılmalıdır. Bakır mevcut biyolojik yapıya zarar veren bir ilaçtır. Bu Yüzden tedavi sırasında ve sonrasında su değişimleri yapılmalıdır. Bakırın balık iç organlarında hasara yol açtığı bilinmektedir. Doz ayarlaması önemlidir. Banyo uygulamasında yine süre dikkate alınmalıdır. Banyo uygulamasında kristaller şeklinde bulunan bakır sülfatın 1 gramı 1 litre suda eritildikten sonra eriyik her bir litreye göre karantina tankına eklenir. Tabi bu uzun süreli banyo içindir. Tuzlu suda bakır çok hızlı çöker bu yüden 4-6 ve yine 8.gününde tekrarlanmasında fayda vardır. Sudaki bakır oranı 1.5 - 2 mg. dolaylarında tutulursa daha iyi sonuç alınır.

    Malagit yeşili; Cholorid ve oxalate halinde pazarlanır. Oxalate olarak pazarlananları balıklar için daha zehirli fakat parazitler ile mücadele için daha etkilidir. Önerilen doz 0.03 mg/litredir. Standart olarak 1.5 gr. malagit yeşili bir litre suda eritilir. Bu eriyikten 2ml/100 litre suya uygulanır. 2 ppm dozlu eriyikte balıklar 30 dakika banyo yapılır ise dış pazazit ve mantarlara karşı etkili mücadele yapılmış olur.

    Potasyum Permanganate; 1 gr./100 litre su oranı ile kullanılır. Bu yoğunlukta balıklar 10-30 dakika banyo yaptırılır. İlerlemiş mantar vakalarında bir tablet olabildiğince az suda eritilerek kulak pamuğu yardımıyla direkt mantar olan bölgeye uygulanır.

    Tatlı su banyosu: Tatlı su banyosu için ideal bir kova hazırlayın. Tatlı su banyosu için, ben pH ayarlaması yaparım ilk önce. Bunun için reef buffer hacime göre çay kaşığında kullanılabilir. Böylece bir anda şoktan ve stresten nispeten balığı uzaklaştırmış olunur. Özellikle mantar ve parazitlere karşı etkili olan bir kimyasal maddedir. Uzun süreli tedavi için eriyikten 5 litre suya 3 damla hesabı ile kullanılabilinir. Metilen mavisi banyo sırasında suya eklenebilir. Doğrudan balık solungaçları dahil Oodinium giderilmesinde etkilidir. Oodinium kist hücre zarının yanı sıra balığın tür ve genel yapısına bağlı olarak değişecek olan banyo sürecinde tatlı su banyosu en az üç dakika zorunludur. Osmotik basınç değişikliğine karşı dayanıklı değildir balıklar genelde ve süreyi normalden fazla uzatmak büyük hatadır. Banyo sırasında balığın gövdesini okşar gibi sıvazlama yoluyla parazitin dökülmesine yardımçı olunabilir. Banyo sonrasında unutulmaması gereken balığın zayıflayan mukozası yüzünden şartları iyileştirilmemiş akvaryuma geri koymamaktır. Bu fayda yerine zarar verecektir. Bu yüzden banyodan önce mevcut akvaryum şartları iyileştirilmiş olmalıdır veya banyo yaptırılmış balık karantina tankına alınmalıdır.

    Tuz Yoğunluğu İle Beyaz Benek Hastalığı Tedavisi

    Deniz Akvaryumu Tuz Oranı ile beyaz benek hastalığı tedavisi genellikle 1 ,012 ile 1,015 gibi düşük yoğunlukta yapılır. Ancak bu yöntem mercan, omugasız vb... kısaca reef akvaryumlarında uygulanmamalı. Bu yöntemi sorgulanabilir olarak gördüğümü belirtmek isterim. Balık kist parçalanmasının ardından serbest yüzüş döneminde daha çok etkili olacağı düşüncesindeyim. Ancak kendi düşünceme ilave olarak yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir.Uv filtresi kullanımıyla birlikte faydası artacaktır. Ben yine ilave olarak bu aşamada yüzey dalgalanmasının artırılmasını öneririm. En iyi sonuç için bu yöntem 4-6 hafta süreyle istihdam edilmelidir. Bu süreçte önemli bir konuda pH ve alkalinitenin izlenmesi gerektiğidir. Bu olası stres ve etkilenmenin önüne geçecektir. Tatlı suyu baz alırsak (KH) ve mineraller düşük olacaktır. Bunu önlemek için SeaChem Marine Buffer gibi ürünlerin kullanımı faydalı olacaktır.

    Yeni Yöntem Beyaz Benek Hastalığı Tedavisi

    Beyaz benek hastalığı ozon, Ozon kullanımı tıpkı Uv filtresi prensibinde patojen öldürülmede kullanılabilir. UV sterilizatörleri benzeri bir tepki ile parazitleri öldürmektedir. Ozon ile UV arasında işleyişi etkileyen pek fark yok ama ozon parazit nötralize etmede ve daha önemlisi su kalitesini geliştirilmesine yardımcı olur. Çünkü ozon akvaryumlarda az bulunur. ve su berraklığı sağlar. Ozon ve UV arasındaki diğer büyük fark, hastalığın bir daha çıkma olasılığını kaldırmasıdır. Bunu elbette nispeten düzgün bir akvaryum suyunda yapabilir. Wilkie ve Gordon (1969) bir akvaryumda ozon kullanımı ile 21 gün içinde enfekte ile yerleştirilen parazitlerin istilasını tamamen önlediklerini bildirmiştir. Çok geçerli kaynaklara dayanan ve test edilip onaylanmıştır. Yaygın olarak Ozon beyaz benek tedavisinde son yıllarda kullanılmaktadır. Her hastalıkta ve her tedavide olduğu gibi elbette kesin tedavidir denemez ama biliyoruz ki bu yakın zamana kadar bu parazitin yaşam döngüsü çok iyi anlaşılmış değildi. Hastalık hakkında tarihsel veriler artık kesin olarak kabul edilebilir. Ozon kullanımında büyük dezavantaj doz aşımı yapıldığında tüm sistemdeki her şeyi öldürmesidir. Ozon bir monitör kullanılarak uygulanmalıdır / denetleyici.

    Gıda Yolu ile beyaz benek hastalığı ilacı, ilaçların kullanılması bazı akvaryumlarda mümkün değil bildiğiniz gibi. Üstelik sadece bu yüzden değil tedavi sürecinde balıkların bağışıklık sistemini güçlendirmek içinde gıda yoluyla ilaç kullanımı çok önemlidir. Karantina akvaryumu olmayan veya balıkları yakalama zorluğu bulunan akvaryumlarda yine etkin bir yardımcı olacaktır. Genellikle vitaminlerin balığa aktarılmasında kullanılır ancak flagyl olarak bilinen metronidazol tarzı antibiyotikler bağışıklık için önemli bir destek. Bu yüzden direk balığa ulaştırma odaklı müdahalelerde kullanılmalıdır. Bilindiği gibi sarımsak suyu emdirilmiş gıdaların balıklar üzerinde yine bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Dez avantaj bari bu yöntemde karşımıza çıkmasın diye düşünebiliriz ancak boşuna düşünmemek lazım. En klasik eski tedavilerde bile bulunan dez avantajlar gıda yoluyla sağlanan ilaçlar içinde geçerli malesef. (Dr. Charles Moon, aka moonpod, pers. Comm.) Bakteriyel nüfusun yaşam sisteminde antibiyotik özelliklerinin herhangi bir ilaç için geçerli olarak daha Dirençli bakteri gelişimini uyardığını bildirmiştir.

    Zencefil tedavisi, şimdi zencefil nerden çıktı sarımsak varken diyebilirsiniz ama zencefil yeni homeopatik bir çözümdür.

    Homeopati ile beyaz benek hastalığı tedavisi, nedir Homeopati, öncelikle bedenin bilgeliğini kabullenip, onun savunma ve bağışıklık sistemlerini güçlendirerek, iyileşme sürecini başlatan bir iyileştirme yöntemidir. Cerrahi müdahale gerektiren durumların dışındaki hastalıkların büyük çoğunluğunda homeopati kullanılabilir. Genellikle iyileştirir; iyileştiremediklerine ise kesinlikle hiçbir zarar vermez ! Bu konuyla alakalı reef central sitesinde açılan tartışma 11 sayfa ve 260 mesaj ile tamamlanmıştır. Tartışmada büyük çoğunluk deneme sonrası gıda yoluyla verilen zencefilin faydalı olduğunu belirtmiş. Ben yeni gıdalar denediğim için açıkça eleştirilmiştim yıllar önce bilen bilir ve yıllardır faydasını gördüğüm tere bunlardan biridir. Fakat ileri ülke hobicisi tartışarak ve ardından deneyerek ortak karara varabiliyor gördüğünüz gibi. Yeni bir şey denediğiniz için suçlamak sadece kısır kafaların işidir. Ülkemizde de bolca bulunur. Yurt dışında bu tarz kişilerin neslinin tükenme tehlikesine aldırış edilmiyor çünkü kaynağının bol bulunduğu ülkeler halen mevcuttur.

    Uyuşturucu biber ile beyaz hastalığı tedavisi, bildiğimiz baharat başka bir tedavi yöntemidir. Kırmızı pul biber veya türevi biberleri tüketen balığın mukozasından farklı bir koku yaydığı belirtilmektedir. Aslında son dönemlerde konularda biz yazdıkça. Mukoza korumasını artırdığı kaynaklara geçmiş durumda. Konun ve balık mukozasının salgıladığı madde parazitleri uzaklaştırmaktadır. Bu da parazitleri ortadan kaldırmak için iyi bir yoldur deniyor. Ticari tedavi ürünü olarakta piyasaya sürülmüştür. Tabi bu ürünü elde etmek şart değil gıda yoluyla aynı etki sağlanabiliyor. Ticari ürün tarafımızca test edilmiş değil bunun için edinmeniz durumunda iyi araştırıp tüm şartlarını okumanız gerekir.

    Beyaz benek Hastalığı Tedavi Gizemi

    Yazı içerisinde görüldüğü üzere gerek yıllardır uygulanan ve gerekse yeni açılımlar olan beyaz benek hastalığı tedavi önerilerinin kesin bir dili yok. Aslında bu çok doğal çünkü her akvaryumdaki şartlar ve bu şartlara bağlı olarak hastalıkların dereceleri farklı. Kimiz zaman basit bir ısı yükseltilmesi tüm sorunu çözerken bazen aynı hastalığa bakır bile çözüm olamaz. Bu yıllar içerisinde tecrübe ile sabittir. Yukardaki tedavi önerilerinin klasik olanları yıllar içerisinde hep uygulanmış yöntemlerdir. Yeni açılımlar artık ortaya çıkmaktadır ve zaten faydası görülenler derhal ticari ilaç olarak piyasaya sürülmektedir. Bu ilaçların içeriğini oluşturan ana madde hepimizin elimizin altındaki gıdalar oluyor kimi zaman. Her zaman dediğimiz gibi sağlıklı balık besleme modeli en iyi tedavilerin başında gelir çünkü güçlü bir bağışıklık sistemine sahip balık size mücadele için zaman tanır yoksa hiçbir müdahaleye fırsatınız olmaz. Bu gibi faydalı gıdaları menüye dahil etmek yarinde görünüyor. Bu hastalığı önlemek için yardımcı olabilecek çeşitli uygulamaları paylaşmaya çalıştık. Mercan omurgasızlar tedaviyi zorlaştırırken bu tarz akvaryumlarda suyun genel kararlığını takip etmek yanında sisteme dahil edilecek balık seçimi önemli rol oynuyor. Kapalı sistem şartlarına alışmış balıkları seçmek riski büyük oranda indirecektir.

    Beyaz Benek Hastalığı Öneriler

    Tuzlu Su Akvaryum Kimyası beyaz benek hastalığı tedavisinde en büyük ilaçtır. Alkalinite 240 ppm, Kalsiyum 400-450 ppm, Redoks -300 mV üstü. Amonyak, nitrit yok ve Nitrat dengeli. Banyo veya yeni satın alınan balığa karantina işlemleri yapılması adına platform içinden daha fazla bilgi edinebilirsiniz. UV Sterilizasyon ile beyaz benek tedavisi; Oodinium beyaz benek hastalığı için kesin yöntem olmasa da tedaviye destek olur. Filtre sisteminde imalatçının önerdeği debide pompa kullanılarak parazit, virüs ve suda yüzen alglerin etkisiz hale getirimesinde kullanılır. Resif akvaryumlarından çok balık akvaryumlarında kullanılır. Olmazsa olmaz bir ekipman değildir. Uv filtresinin nasıl kullanılması gerektiği ve ekipman kalitesi dahil olmak üzere daha fazla bilgi edinin. Balık sizin için iyi bir kaynak. Eğer balık ve diğer deniz yaşam canlıları için birincil satın alma kaynağını iyi seçerseniz bunca beyaz benek hastalığı tedavi yöntemiyle daha az boğuşursunuz. İyi Bakım uygulamaları, düzenli ve verimli temizlik prosedürlerini izleyin. Akvaryumun kurulum aşamasından itibaren doğru bir süreçte ilerlemek gerekir. İyi ve dengeli beslenme. Her türün kendi diyet ihtiyacı bulunuyor. Örneğin imparator melek beslenmesinin içinde sünger veya bu besinin eksikliğini kapatacak içerikte gıda ile beslemeye özen gösterilmeli. Beyaz benek hastalığı akvaryumunuza uğramasın temennisi ile.

    Tamamı tarafımca Akvaryum Portalı İçin hazırlanmış ve yazılmıştır.
     
  2. Bennety

    Bennety

    Mesajlar:
    76
    İsim:
    Murat Alemdar
    Beyaz Benek OODINIUM (Amyloodinium Ocellatum)

    Çok güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler. Alışıla gelmişin dışında anlatım tarzı çok güzel.Kağan bey gibi bende ilk mavi tang eklediğimde bu hastalığa yakalandı.Sabırlı olun demeseydiniz ilaç milaç ne bulduysam kullanırdım açıkcası.3 gün sonra düzelmişti.
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Beyaz Benek OODINIUM (Amyloodinium Ocellatum)

    Konuyu bir haberim olduğundan güncellemek istedim. Öncelikle bu hastalığın bir illet olduğunu hepimiz biliyoruz. Uzun süre balık ağırlıklı akvaryumlar yürüttüğüm için zaman zaman bu sorunu yaşadık zorunlu olarak. Yukardaki tedaviler aslında nispeten yeni yani gerçek manada yeni tedavi uygulamaları olsa da sanırım başarı oranı yüksek bir tedavi yöntemi daha kazandık artık. İnşallah yakında bu sinemada.

    Anlatımı beğenmenize teşekkürler. Sabır önemli bu hastalıkta ancak malesef ki balıktan balığa değişir. Mesela blue tang balığında bir anda müdahale edilmez ama örnek olarak aslan balığında müdahale gerekir, bu konuda balığımızı tanımamız gerekir.
     
  4. Saruman

    Saruman

    Mesajlar:
    591
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Gökhan GÖKYAR
    Cevap: Beyaz Benek OODINIUM (Amyloodinium Ocellatum)

    Harika bir haber, çünkü benim 2 Tang beyaz benek oldu sanırım.Bayağı bir araştırdım, stres beneği de denilen bir durum da olabilirmiş ama can sıkıcı bir durum olduğunu söylemeliyim.Dün akşam gördüm, küçük Tang de 5-6 kadar benek varken, büyük olan da 3-4 civarı.Hemen sarımsaklı yem tedavisine başladım.Bu akşam büyük <tangde ki benekler yok olmuş gibiydi.Küçük Tang de ise sayı artmamış ama aynen duruyor. İştahlarında sorun yok...

    Her şey yolundayken böyle bir durumun olması sanırım üstte ki makalede yazıyor... Tuzluluk oranındaki ani değişiklik... Evet bu hatayı yaptım.Normalde 10 litreye koymam gereken tuzu 14 litreye koydum ve su değişimini o şekilde yaptım.2 gün sonrada benekler ile tanıştım.İnşallah düzelirler.
     
  5. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Cevap: Beyaz Benek OODINIUM (Amyloodinium Ocellatum)

    O kadar değişiklik gün içindeki buharlaşmadan bile olabilir. Bu kadar hassas bir değişiklikte benek oluyorsa gerçekten zor bir iş blue tang bakmak hele de blue powder ise.
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Beyaz Benek OODINIUM (Amyloodinium Ocellatum)

    Bence de o kadar tuz farki benek yapmaya sebep olmaz. Bazi turler tepkiyi en kucuk degisiklikte verebiliyor. Balik uzerinde oyle sayabilecegimiz kadar 5-6 adet benek olmasi iki kosulda ele alinabilir. Balik bagisiklik sistemi dayandigindan parazitler az sayida yerlesebilmis ama istila devaminda bu direnc kirilir ve tamamen balik parazitle kaplanabilir.

    Digeri ise, stres benegi denilen daha iri ve sayilabilir yapida olan seklidir. Cok kisa surede atlatilir genelde. Bu aylarda isi faktoru sogutucu yoksa bircok sekilde akvaryuma etki yapabiliyor.


    Cep mesaj...
     
  7. Saruman

    Saruman

    Mesajlar:
    591
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Gökhan GÖKYAR
    Cevap: Beyaz Benek OODINIUM (Amyloodinium Ocellatum)

    Evet bendekilerde dediğiniz şekilde daha büyük ve sayılabiliyor, yani deri üstünde büyük beyazlıklar şeklinde. Bu sabah küçük Tang de göremedim. Bundan sonra daha dikkatli olmak en iyisi.. Hastalık başlamadan bu başlığı okusaydım daha iyi olacaktı.:hasta:
     
  8. Saruman

    Saruman

    Mesajlar:
    591
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Gökhan GÖKYAR
    Cevap: Beyaz Benek OODINIUM (Amyloodinium Ocellatum)

    Benim Tanglerin beyaz benek oluşunun 13. günü.13 gündür herhangi bir hastalık belirtisi göstermediler, yani yeme ilgileri ve yüzmelerinde herhangibir değişiklik gözlemlemedim. 4-5 sefer sarmısaklı yem verdim ama ev leş gibi kokunca vazgeçtim.

    Sonuç itibarı ile üzerlerindeki benekler yokolmuş gibi ama yaralanırsınız ve izleri belli olur.Şu an o durumdalar.Bu saatten sonra öleceklerini sanmıyorum.

    Aklıma takılanlar; 13 gün boyunca Beyaz benek diğer balıklara neden bulaşmadı? Beyaz beneğin çeşitleri olabilir mi? Stres beneği denilen beyazlıklarda 20 adet ve üzeri çoğalabilir mi? Stres beneği balıkların kayalara sürtünmesine sebeb olur mu? Bu yazdıklarım benim balıklarda oldu.Ayrıca 1 kez temizlikçi karidesin tangin üzerine çıkıp temizlediğini gördüm.
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Beyaz Benek OODINIUM (Amyloodinium Ocellatum)

    Hocam kollayıp akşam saatlerinde beneklerin ortaya çıkıp öğlen saatlerinde yok olup olmadığını yazar mısın.
     
  10. Saruman

    Saruman

    Mesajlar:
    591
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Gökhan GÖKYAR
    Cevap: Beyaz Benek OODINIUM (Amyloodinium Ocellatum)

    Temel Bey benimkiler sanırım değişik bir beyaz benek hastalığı idi, benekler çoğaldı ama hiçbir zaman sayılamayacak kadar minicik ve çok sayıda değillerdi. Şu an için akşamları çoğalma yok, zaten belirttiğim gibi yaralanma berelenme şeklinde izler kaldı balıkların üzerinde, tabir yerindeyse façalandılar.Ara sıra kayalara sürtündüklerini görüyorum ama çok şükür şimdilik sağlıkları yerinde.Gelişmeleri buraya yazarım.
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Beyaz Benek OODINIUM (Amyloodinium Ocellatum)

    Benek olmayabilir kanımca gördüklerin. Kuyruklarında yüzgeçlerinde mi görüyorsun ağırlıkta?
     
  12. Saruman

    Saruman

    Mesajlar:
    591
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Gökhan GÖKYAR
    Cevap: Beyaz Benek OODINIUM (Amyloodinium Ocellatum)

    Kuyruk ve yüzgeçten ziyade gövde üzerinde.Açıkcası kuyruk ve yüzgeçte hiç görmedim.
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Beyaz Benek OODINIUM (Amyloodinium Ocellatum)

    İlginç evet durum, fotoğraf eklenebilirse daha net fikir sahibi olunur. Bazen Ph kaynaklı uzun soluklu benek sorunu yaşanabilir veya yaşam döngüsünü az da sürdüren parazitler olabilir.
     
    Saruman bunu beğendi.
  14. ahmetzbfb

    ahmetzbfb

    Mesajlar:
    157
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    ahmet UMUROĞLU
    Cevap: Beyaz Benek OODINIUM (Amyloodinium Ocellatum)

    Çok faydalanabileceğimiz bir paylaşım.Sarımsaklı yem tarifini ve uygulanışını da anlatırmısınız.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Beyaz Benek OODINIUM (Amyloodinium Ocellatum)

    Teşekkürler yoruma. Oldukça izinsiz kopyalanıp başka yerde paylaşılan bir makale diyebilirim.

    Sarımsaklı Yem konusunda kafamızı karıştırmamıza hiç gerek yok. Kullanımı oldukça net ve kolay. Eğer http://www.akvaryumportali.com/sps-...besini-mutfak-diy-yapim-10973.html#post125051 şeklinde bir yem hazırlıyorsak zarı soyulmuş sarımsak dişlerini miktara göre karışıma katabiliriz.

    Direk sarımsak vermek istiyorsak o zaman balığımıza göre hareket edebiliriz. Bazı balıklar vardır ki buna tatlı su veya tuzlu su balıkları dahil küçük parçalara ayrılmış sarımsak parçalarını direk yem gibi alır. Bu tarz balıklarımız varsa yediklerini görerek yani deneyerek bu şekilde yedirebiliriz. Bazıları bu şekilde yemezler ama karides etiyle karıştırınca yerler, bazıları ise parça olarak kabul etmez ve balıklar boyut olarak küçük olabilir. Onlara ise sarımsağın suyunu kendi yemlerine emdirerek verebiliriz.
     
  16. Daytm

    Daytm

    Mesajlar:
    29
    İsim:
    derviş toygar
    Cevap: Beyaz Benek OODINIUM (Amyloodinium Ocellatum)

    Hazır satılan thera A+ bu yemi öneririm.Thera A+, içerdiği sarımsak özü olan Allicin (Allium sativum) sayesinde balıklarda bağışıklık sistemini güçlendirir ve iç parazit oluşumunu engeller. Balığın kondisyon kazanmasını sağlar.
    Akvaryuma balık eklenmesi, hastalıktan kurtulma evresi, yavru balık için ayrılması ve balığın yer değiştirmesi gibi balığın stres altında olduğu zamanlarda kullanılması özellikle uygundur.
    Thera A+ bir ilaç değildir, hastalıkla mücadelenin eş zamanlı devam ettirilmesi uygun olacaktır.
    Thera A+ Formula 1 mm. ölçüsünde granür halde hazırlanmaktadır.
    Su kirliliğine yol açmaz. Etçil, otçul ve her iki türde beslenen balıklar için uygundur.
    [​IMG]
     
  17. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Beyaz Benek OODINIUM (Amyloodinium Ocellatum)

    Gerçekten güzel bir yem, uzun zaman kullandım bu yemi. Kendim yem arayışlarını severim ama elimde kaliteli 3 çeşit yem de eksik olmaz.
     
  18. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Beyaz Benek OODINIUM (Amyloodinium Ocellatum)

    Temel abi nedir bu 3 kaliteli yem ?
     
  19. balıkosman

    balıkosman

    Mesajlar:
    257
    İsim:
    Osman Tuna
    Beyaz benek hastalığı üzerine gördüğüm en uzun ve detaylı makale olmuş hocam. Çoğumuz zamanla uğraştık bu hastalıkla,yazanlara dikkat edilse zaten beyaz benek hastalığı kapıdan girmez.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  20. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Teşekkürler dostum, biraz geniş bir yazı olmuş evet geriye dönük bakınca. Fakat tüm beyaz benek hastalığı tedavi kanalları masaya yatırılmış daha ne olsun.:)
     

Sayfayı Paylaş