1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Arkadaşlar yaz geliyor..! tank ısısını düşürmek için tavsiyeleriniz..?

Başlığı 'Genel Tuzlu Su Konuları ve Tartışmalar' kategorisinde gani tarafından 6 Nisan 2018 başlatılmıştır.

  1. 8020_r31s

    8020_r31s

    Mesajlar:
    1.410
    Yer:
    İstanbul Anadolu
    İsim:
    ibrahim cengiz
    Yanlış anlamadıysam su yüzeyinden geçen hava neme doymuş havayı itiyor ve bu sayede neme doymayan hava gelip doymaya çalışıyor. Basınç düştüğü için buharlaşma sıcaklığı düşüyor. Daha düşük sıcaklıkta buharlaşma gerçekleşiyor.

    Peki su buharlaşırken mi etraftan ısı çekiyor yoksa buharlaşmış olan su buharı mı ısı çekiyor?
     
  2. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
  3. ZodiJackly

    ZodiJackly

    Mesajlar:
    274
    İsim:
    Ümit MARAŞLIOĞLU
    Konuyu baştan sona okumadım ama yüzeyden soğutma gibi bir muhabbet geçmiş. Yüzeyden soğutmada söylenenlere katılıyorum. Yüzey soğutmasının ben gibi ve siz gibi faydasız olacağını düşünenler için, illa faydası var ancak buharlaşmaya azaltmak için diyelim, alttan sumplı sistemlerde (ben öyle yapıyorum) dolap içi zaten dışarıya göre biraz daha soğuk olduğundan fanları buraya kurmanızı öneririm. Bu genel bir öneridir. Sadece başlığı açan üyeye cevap değil. Ana tanka da uygulanabilir ancak görüntü kirliliği olmaması için ben alta kurdum.

    Tank boyutunda esnemeyecek kalın pleksi veya cam kestiriyoruz. Fan delikleri, duruma göre iniş borularının delikleri, ps alanının deliği v.s. bunları da ayarlatıyoruz. Bu yüzden alta kuracaklar için ekipmanları ve kabloları bir köşeye toplamanız önerilir. Camımızı veya pleksimizi tanka koyduktan sonra kenarlarda kalan boşluklar için (sıfıra sıfır kestiremeyeceğimize göre) ps etrafına, veya boruların etrafına v.s. saklama poşetlerinden sarıyoruz (ince, ele kola yapışan olanlardan). Bu sarma işlemini ekipmana yaptıktan sonra kalan kısımlarını da camın üzerine yapıştırıyoruz. Yapıştırma derken, bantla v.s değil. Bu ince poşetler zaten lanet bişey. Camı falan tuttuğu gibi kalıyor orda. Fanlarımızı silikonluyoruz, ve soğuk hava içerde hapsoluyor. Böylelikle buharlaşma konusunda normal buharlaşmanıza göre %50'den fazla kâr edeceksiniz. Ve bu yaptığımız kapalı kutuda buzdolabı gibi oluyor.
    :okey:
     
    gani bunu beğendi.
  4. gani

    gani

    Mesajlar:
    98
    İsim:
    Gani
    Kafamın takıldığı birşey var sumpda havayı kitleyip üstüne fan deligi açip havayı içine bastığımızda
    Bu içeriye basılan hava nereden çıkacak
    Anlamadım :/
     
  5. ZodiJackly

    ZodiJackly

    Mesajlar:
    274
    İsim:
    Ümit MARAŞLIOĞLU
    İceriye basilan havanin cikmasi gerekmiyor. Mesele olan o havayi muhafaza etmek. Soguk havayi kacirmamak.
     
  6. gani

    gani

    Mesajlar:
    98
    İsim:
    Gani
    S
    Bu diy ( Su soğutmalı paltier )
    Çok deneyen oldu yanlız olumlu sonuç aldım diyen kimseyle karşılaşmadım maalesef
     
    veysel bunu beğendi.
  7. 8020_r31s

    8020_r31s

    Mesajlar:
    1.410
    Yer:
    İstanbul Anadolu
    İsim:
    ibrahim cengiz
    Peltier tuzlu su temasında bozulur. Arada tampon bölge olursa verimi düşer. En güzeli klima motoru ile bu işi halletmek.Ben geçen yıl let go dan 2. el taşınabilir klimayı 250 TL ye aldım.Aslında onun motoru ile yapabilirim fakat iş titanyum boruda ve kiracı iken duvarı delmede takılıyor
     
    gani ve veysel bunu beğendi.
  8. EmirG

    EmirG

    Mesajlar:
    149
    Yer:
    Erenköy/İstanbul
    İsim:
    Emir Giresunlu
    sürekli pozitif basınç altında tutamazsınız, hava kesinlikle bir yerden kaçmalı, zaten soğutma hedefleniyorsa ısı enerjisini alan havanın sistemden uzaklaşması gerekiyor.
     
    gani bunu beğendi.
  9. 8020_r31s

    8020_r31s

    Mesajlar:
    1.410
    Yer:
    İstanbul Anadolu
    İsim:
    ibrahim cengiz
  10. İbrahim Bey Merhaba,

    Su yüzeyinden geçen hava suyun hemen üzerinde bulunan neme doymuş havayı oradan uzaklaştıracaktır haklısınız ancak bu durum basıncı düşürmez. Basıncı düşürmeyi genel olarak söylemiştim ben, açık bir sistemde rüzgarın oluşturduğu basınç düşüşü ihmal edilebilir. Bu arada evet gaz ve sıvı akışı ile ilgili bir teoremdi bu. Akış halinde olan sıvı veya gazların basıncı düşer, Bernoulli Denklemi diye hatırlıyorum adını yanlış değildir sanırım. Ancak konu o değil.

    İkinci paragrafta bahsettiğiniz gibi bir sıvı buharlaşırken etrafından ısı emer. O cümlede bahsettiğiniz iki durum da doğru. Su buharlaşırken etrafından ısı çeker ve o ısı su baharına aktarılır. Daha gözde canlanması için; bildiğiniz gibi su molekküleri 2 hidrojen ve 1 oksijen atomundan oluşur. Bu moleküllerin arasında zayıf hidrojen bağı denilen bir bağ da vardır. Su saf iken, 1 atmosfer basınçta 0 ile 100 santigrat derece arasında sıvı formunda bulunur. Bu esnada su molekkülleri sürekli hareket halindedir. Birbirleri ile ve bulundukları alanın sınırları ile sürekli çarpışma halindedir. Eşik enerjiye sahip yüzeye yakın moleküllerin bazıları ise atmosfere geçer. Buharlaşma dediğimiz olay da bu zaten. Eşik enerjiyi aşan molekül sayısı ile sıcaklık arasında doğru orantı var. Su ısındıkça molekküller daha hızlı hareket edip daha fazla oranda atmosfere geçer. Ancak buharlaşma için belli bir sıcaklığa erişim gerekmez buharlaşma atmosferik basınç ve atmosferin bağıl nem oranına bağlı olarak her sıcaklıkta ancak farklı hızlarda devam eder. Su üzerinde rüzgar estirmek su tabakasının hemen üzerindeki bağıl nemi düşürüp buharlaşmayı hızlandırmanızı sağlar. Hızlı buharlaşma da buharlaşan sıvının etrafından ısı emip ortamın sıcaklığının düşmesine neden olur. Bu fenomeni karasal iklimde özellikle geceleri sulak yerlere yakın olduğunuzda deneyimlersiniz. Mesela İç Anadolu'da özellikle gece geç saatlerde sulak bölgeler etraflarına göre çok daha serindir. Buharlaşan su etraftan ısı emerek civarı daha da soğuttuğu için oluşur bu durum.

    Bir de bu olayın tam tersi var. Buharlaşan sıvılar etraflarından ısı emerken yoğunlaşan gazlar da etraflarına ısı verirler. Bunu da yine karasal iklimin hüküm sürdüğü yerlerde deneyimlemek olası. Çok ayazlı havalar karın yağdığı anda hemen fark edilir şekilde yumuşar. Su buharı kar olarak yoğunlaşırken içinde bulunan gizli ısıyı etrafına verdiği için olur bu durum.

    Saygılarımla..
     
    gani bunu beğendi.
  11. ZodiJackly

    ZodiJackly

    Mesajlar:
    274
    İsim:
    Ümit MARAŞLIOĞLU
    Ben illa hava aldırmak istiyorum derseniz, atıyorum 2 fan takacaksanız, veya 4-6-8 kaç taneyse, 1-2 tanesini ters bağlantı yaparsınız. Diğerleri hava sokar, ters olan çıkarır
    :okey:
     
  12. gani

    gani

    Mesajlar:
    98
    İsim:
    Gani
    Aynı fikirdeyim sonuçta neme doymuş havayı dışarıya atıp sürkülasyonu tamamlamalı
     
  13. gani

    gani

    Mesajlar:
    98
    İsim:
    Gani
    Evet arkadaşlar biraz geç oldu ama :) ben konuyu neticelendirdim
    1 ad dijital termostat aldım
    1 ad 12 w , 54 Amper fan aldım ve fanı dik değil..! hafif yatay vuracak şekilde konumlandırdım.
    Şu an tek fan ile minimum 25, maksimum 26 derecesinde sabit tutmayı başardım
    Yaklaşık 1 ay dır sıkıntısız çalışıyor
    Tabi bu 300 lt tank için, İstanbul şartlarında.
     
  14. Rubbertooth

    Rubbertooth

    Mesajlar:
    841
    Yer:
    İstanbul
    Gunluk buharlasma ?
     
  15. gani

    gani

    Mesajlar:
    98
    İsim:
    Gani
    Tam ölçmedim ama gün sıcaklığına göre değişiyor Yaklaşık 4 lt civarı gibi
     

Sayfayı Paylaş