1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

50X50X40(h) Nano Reef (Skimmersız Kurulum)

Başlığı 'Nano Reef Akvaryum Kurulumları' kategorisinde LostRua tarafından 7 Ocak 2018 başlatılmıştır.

  1. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Öncelikle herkese merhaba, uzun zamandır ortalıkta çeşitli sebeplerden dolayı yoktum, daha önceden sump olarak kullandığım akvaryumu şimdi nano olarak değerlendirme kararı aldım. Sizlere danışmak istediğim bazı konular var.

    Öncelikle bir komidin buldum. Ölçüleri 46*46 kenarlardan 1,5 cm taşacak akvaryum bu şekilde koymam bir sakınca oluşturur mu bilemedim. Size danışmak istedim.

    Akvaryumun içerisinde balık eser miktarda bulunacak. O sebeple protein skimmer ve mekanik filtrasyon kullanılmayacak. En geç 10 günlük su değişimleri ve dip çekimleri ile mekanik olarak temizliği de yapacağımı düşünüyorum. Tamamiyle bir low - tech sistem üzerine işlem yapmaktayım.

    Işık burada belimi bükecek tek problem, amazon.com üzerinden https://www.amazon.com/LED-Aquarium-Light-Hipargero-Saltwater/dp/B0727V8C5Q/ satın almayı düşünüyorum. Bütçe olarak fazla açılmak istemiyorum. Kalıcı bir sistem olarak görmüyorum. İleride ne yapacağıma karar verip kendi evime çıkana kadar masraftan uzak durmaktayım.

    Onun haricinde bir de dalga motoru gerekli yüzey akıntısını sağlayacak. Onun içinde SOBO WP 300M modelini düşündüm. Fiyat olarak 45-50 TL değerinde bir şey tek akıntı kaynağı olacağı için yeterli geleceğini düşündüm. Hatta fazla bile gelebilir mi size sormak istiyorum.

    Kum olarak 3-5 mm mercan kırığı kullanacağım. 10 KG yeter galiba.

    Kaya olarak isterim ki canlı kaya olsun. Kaliteli olsun taban alanı az olsun ama yüzeyi geniş olsun. Bu konuda özellikle Ankara ekibinden yardım istiyorum.

    Yakın bir zamanda Ankara - İstanbul seyahatim olacak. Bu sırada umarım forumda yeteri kadar ilan açılır. :)

    Seyahate çıkmadan akvaryum ve dalga motoru elimde olsun istiyorum. 10-15 gün gezerken en azından kendi haline takılır. Ankara'dan veya İstanbul'dan kaya alabilirsem dönüşte onları koyarım. Tatil dönüşü amazondan aydınlatmayı sipariş ederim.

    Ondan sonra da temizlik ekibi, su değişimleri bulabildiğimiz güzel renkli canlı 3-4 farklı balık. Olabildiğince Soft-LPS mercanlar ile uzun vadeli güzel bir projeye imza atarız. Fazla biyolojik yük olmadığı için biyolojik filtrasyona yardımcı oalcak güzel kayalarla destekleyici su değişimleri ile de en azından düşük maliyetli örnek bir kurulumda olur.

    Katkılarınızdan dolayı herkese teşekkür ederim.
     
    mekatronik, veysel ve MESUT_KERİM bunu beğendi.
  2. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Doğuş duramadın di mi yine ;) Akvaryumun yan camları taban camının üstüne basıyorsa sehpayı kullanabilirsin ancak yandan yapıştırma ise bir süre sonra sıkıntı yaratacaktır. Bunu da akvaryumun taban ölçüsünde bir sunta-mdf kestirerek çözebilirsin ;)
     
    veysel bunu beğendi.
  3. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    ps'siz akvaryum olur, ama hem ps siz hem sumpsız akvaryum oksijen sıkıntısı yaşanabilir. bir hva motoru veya küçük bir iç veya şelale filtre olmalı diye düşünüyorum.
     
    veysel bunu beğendi.
  4. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Doğuş ufak bir nano yapasana.
     
  5. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Abi dayanamadık yine, insan vakit bulamayınca sorun olmuyor da boş kaldığı zaman hemen akvaryum videoları açılıyor. :)

    Bu konuda benimde endişelerim var, çok haklısınız. Dalga motoru ile yeterli yüzey akıntısını yaratabilirsem sorun çıkmayacaktır. Elimde şelale filtre de mevcut ama sanıyorum ki motor mili seramik değil. Çok acil durumlarda karbon vb... koymak için elimde bulunduruyorum. Hiç olmadı güzel bir şelale filtre temin ederim. Ama ben yine de yüzey akıntısının yeteceğini düşünüyorum. Gece gündüz arasında pH farkını tolere edebilirsem bitti bu iş.

    Abi ilk başta niyetim oydu, öyle mobilyalı şık bir nano yapmak istiyordum ama duygusal sebeplerle eldekileri değerlendirmek istedim. Hatta 40x40x40 gibi bir ölçülerle yola çıkmıştım, ya bizim çatıda akvaryum duruyordu dedim konu buraya döndü. :)

    Ama abi şu seçeneğimizde var, şayet tatminkar bir aydınlatma bulabilirsek. Ben sehpaya uygun bir akvaryum yaptırabilirim 45*45*40 gibi arkadan 12-15 cm sump koyarsak sadece mekanik filtrasyon ilave etmiş olacağız. Bende mekanik filtrasyon için su hacmimizi düşürmek istemedim. Gerekirse her yer kaya olsun diye düşündüm.
     
    veysel bunu beğendi.
  6. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    [​IMG]

    Akvaryuma destek için böyle bir şey yaptım, 3m 34x34 den gayet şık ve işlevsel oldu.

    [​IMG]

    İşlevsellik burada ortaya çıkıyor. Elimde bulunan ikea aydınlatmayı kullanacağım. Amazonda satılan E27 duylu led aydınlatma kombinasyonunu almak için. Böylelikle hem şık hemde ayarlanabilir olacak.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Şimdilik gelişmeler bunlar, iki cephe fon kaplanacak. Gerekli malzemeler temin edilecek sonra da suyu dolduracağız. Kumu mercan kırığı tercih edeceğimden iyice yıkayıp kayaları yerleştirmeden suyu doldurmayı düşünmüyorum. Buyuk ihtimal kayalarda çoğunlukla canlı kaya tercih edilmeyecek.


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
    veysel, Ufuk_Arslan, Montimahir ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  7. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    [​IMG]

    Son halimiz budur. Pazartesi Ankaraya yola çıkacağım. Kaya - Tuz eksiğim kaldı bir tek. Dalga motoru almıştım (Sobo WP100M) beğenmediğim için geri iade ettim. Aklımda bir düşünce var. Dalga motoru yerir saatte 800-1000 litre çeviren bir şelale filtre tercih etsem sofr ve lps için yeterli gelir mi? Hem o boyuttaki şelale filtrelerin hazneside büyük oluyor. Yeteri kadar malzeme sığdırabiliriz ihtiyaç halinde.


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
  8. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Dalga motoru yerini tutmaz, ama küçük slim bir şelale filtre mekanik temizlik yapar, medya filtrelerini bu şelale filtre içinde kullanabilirsin. Fosfat tutucu silikat tutucu gibi.
    Ayrıca yüksek kapasiteli şelale filtreleri bu tank için dophin veya fluval gibi markalardan alman lazım ki is yapsın. Bu markalarda 200 -350 arasında fiyatları var.
     
  9. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Abi çok teşekkür ederim, elimde zaten ufak bir iki gözlü elyaf ve sünger koyabileceğim şelale filtre mevcut. Motorunun mili seramik değil. Ama bozulana kadar kullanılabilir diye düşünüyorum. Koralina 1600 L/S almaya niyetlendim. Geniş açılı olduğu söyleniyor. İşimi görür umarım.
     
    veysel bunu beğendi.
  10. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Hydor motorlar genelde geniş açılı işe yarar. Ama bunlarda da debi düşüşü fazla oluyor. Fiyat olarak da biraz fiyatı var hatırladığım kadaríyla.

    Bence sobo nun 50 olan kucuklerinden iki adet al bir biri ile čarpışsın akıntíları daha efektif olur.
     
    ZodiJackly bunu beğendi.
  11. ZodiJackly

    ZodiJackly

    Mesajlar:
    274
    İsim:
    Ümit MARAŞLIOĞLU
    Kullaniyorum, öneririm. Wp50.
     
  12. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Ses durumu nasıl acaba? Gözlemlerinizden yola çıkarak artı ve eksilerinden de bahsedebilirseniz çok memnun olurum.


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
  13. ZodiJackly

    ZodiJackly

    Mesajlar:
    274
    İsim:
    Ümit MARAŞLIOĞLU
    Ben hic sesini duymadim. Siddeti ayarlanabilir basligi var. Kısıp açılabiliyor. Kullandiktan 1-2 gün sonra debisi nerdeyse yariya düsüyor (maksimum verimde). Ancak tam verimli calisinca da mercan, anemon ucurma kapasitesi de var. Gayet kücük. Her yere sigiyor. Debi düsmesini ben problem etmedim. Sonuçta nano ve şu an stabil. Yaklasik 2 aydır. Siddeti su uzerine carpmasindan gözlemliyorum. Debi düsmesi problem olmayacaksa oneririm.
     
    mekatronik ve LostRua bunu beğendi.
  14. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Ayar kapağı gibi bir parčası var onu üstünden söküp aldığınız zaman debi düşmesi pek olmuyor.
     
    ZodiJackly bunu beğendi.
  15. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Gelişmeler hakkında bilgi veriyim, dalga motorları SOBO WP50-M olarak iki adet alındı.
    7,5 KG kaya alındı. Canlı değil. Kuru canlı kayalardan. Temizlenip RO su ile durulanması lazım. Biraz uğraştıracak ama kafamdaki dekorasyona gayet uygun kayaları seçtim.

    Akvaryumun yüksekliği 40cm, kumun ortalama yüksekliği 5 cm 5 cm yukarıdan eksik olsa ki o kadar da olmaz en fazla 3 cm olur yaklaşık olarak 32 cm su yükseliğim var. Taban alanı 50x50. Aşağıdaki üründen 1 adet alıp kullanmak istiyorum. Acaba bu aydınlatma LPS-SOFT mercanlar için yeterli olur mu. İki adet de alabilirim ama o zaman kafamdaki dizayn bozulacak. Buda beni hiç memnun etmez. Akvaryumun içi kadar dışının da göze hitap etmesi için çabalıyorum.

    Armatür sudan 8-12 cm arası bir yükseklikte olacak.

    https://www.amazon.com/gp/product/B01M0PF72P/ref=ox_sc_act_title_1?smid=A2QXJ5P4W1APCD&psc=1
     
    veysel bunu beğendi.
  16. Rubbertooth

    Rubbertooth

    Mesajlar:
    841
    Yer:
    İstanbul
    Mercan olarak soft-lps demişsiniz ama bu ampül ile pek mutlu olacağınızı sanmıyorum.. Özellikle Lps ve kırmızı soft mercanlar konusunda ciddi endişe konusu..
     
  17. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Çok haklısınız aydınlatma konusunda yeni alternatifler üzerinde duruyorum. O sebeple kuruluma 3-5 hafta ara verdim. Bu sırada kayaları kürleyeceğim.


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
  18. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Bu ledler tırt Doguş. Vazgeçmekle iyi etmişsin.
     
    LostRua bunu beğendi.
  19. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Bugün kayaları kürlemeye başladım. Öncelikle %15 yoğunlukta tuz ruhu ile kayaları 15 dakika beklettim. Ardından karbonat ile nötürleştirdim. Şimdi ise %10 çamaşır sulu suyun içerisinde bekliyor. 8 Şubata kadar bekleteceğim. Yani bir hafta ardından kayaları çıkartıp tekrar durulayacağım. Durulamaları maalesef şebeke suyu ile yapıyorum. Sonra ikinci hafta için tekrar %10 çamaşır sulu suda bekleteceğim. Ardından kayaları RO suda bekleteceğim. Hem klor uzaklaşsın, hemde şebeke suyundan emilim olduysa o azalsın diye. Suyun TDS değeri düşürülene kadar su değişecek. Artık ne kadar düşerse. Sonra kurutulup dekor oluşturulacak ve akvaryuma yerleştirilecek. O zamana kadar da aydınlatma hakkında gerekli çalışmalara devam ediyorum. Şimdilik bu kadar, ne kadar temiz gözükse de kayaları kürlemekte fayda var. Benim ilk etap sonrası gözlemlerim bu yönde. Kayaların üzerinde ilk işlemden sonra neler çıktı neler...
     
  20. Rubbertooth

    Rubbertooth

    Mesajlar:
    841
    Yer:
    İstanbul
    Tuz ruhuna giriştiyseniz bence ayrıca çamaşır suyuna yatırmak sizin açınızdan zaman ve emek kaybı olacaktır. Yine de siz bilirsiniz tabii ki :)

    Takipteyim.
     

Sayfayı Paylaş