1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

La Reef A Bella

Başlığı 'AP Portal Blog- Üye Tank Tanıtımları' kategorisinde basma tulumba tarafından 1 Ekim 2017 başlatılmıştır.

  1. Moliro

    Moliro

    Mesajlar:
    678
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Cengiz
    Kum tozu neden fosfat olsunki?
     
    MESUT_KERİM bunu beğendi.
  2. ZodiJackly

    ZodiJackly

    Mesajlar:
    274
    İsim:
    Ümit MARAŞLIOĞLU
    Bu forumda bazı şeylere anlam veremesekte anlamış gibi görünmek gerekiyo :okey: :bilmem: Hiç kurcalama ustam..
     
    MESUT_KERİM ve veysel bunu beğendi.
  3. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    :D Bu iyiydi bak. Sorsak şimdi ne diyecekler demektense.:D
     
    MESUT_KERİM ve ZodiJackly bunu beğendi.
  4. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Sizin söylediğiniz pislikleri halının altına süpürmekle eşdeğer. Görünmüyorsa yoktur mantığı geçerli bir söylem değil.

    Ayrıca ;

    Kumda uçuşan ıvır zıvırın içeriğinde ne olduğunu haliyle bilemesek te ciddi sps yapılacak bir tank için renk söz konusu olduğunda dikkatli olmak gerektiği kısmına katılıyorum. ( fosfat değil sadece ama o da dahil olabilir ).

    Bende kumu yıkamakla bu kadar uğraşmayıp Ps ile toplatma yolunu seçerdim sanırım. Mahir’in de söylediği gibi beyaz tortu çamurunu gayet iyi topluyor Ps. Kumdan gelecek fosfat v.s. ise bence eser miktarda olacağından dikkate alınması gerekmiyor diye düşünüyorum. Tabi bu söylediklerim marka olarak güvendiğim kum için geçerli, diğer türlü kullanma riskini baştan almam zaten.

    Neler mesela?

    Çünkü biz Portal olarak söylediğinizin tam aksine aslında kurcalamayı özellikle çok severiz. Dikkat ederseniz Burhan arkadaşımız kendi yöntemini açıklayarak kurulum gerçekleştiriyor. Titiz bir kişiliğe sahip olduğundan bende dahil bir çok hobicinin belki de hiç dikkat bile etmeyeceği konulara özen gösterebilir. Siz kumda fosfat olmayacağı yönünde kesin bir görüş belirtebilir misiniz? Şahsen ben, olduğu veya olmadığı yönünde kesin konuşamam. Uygulamada eser miktarda olduğunu varsayarak es geçebilirim sadece.

    Mesajınızdan Portal için bir önyargıya sahip olduğunuz rahatlıkla anlaşılabiliyor. İlginç olan ise şu; kendimde dahil bir çok hobicinin saçma sapan hatalı uygulamalarıyla ilgili bile Portal önyargılı davranmadı. Doğru, hatayı yaparak ta öğrenilebiliyor çünkü ve buradaki dostlar mantalite olarak kestirip atmayıp samimiyetle konu hakkında kendi görüşlerini dile getiriyorlar.

    Siz de rahat olunuz ve düşüncelerinizi paylaşmaktan imtina etmeyiniz. Fikir yaftalama hevesinde olan veya cüret edenler genelde pek fazla barınamıyorlar Portalda. O sebeple gönül kırmadan söylenen sözler ve yapıcı tartışmalar bizim nazarımızda el üstünde tutulur her daim.
     
    harfuzmani, Divin, MESUT_KERİM ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  5. ZodiJackly

    ZodiJackly

    Mesajlar:
    274
    İsim:
    Ümit MARAŞLIOĞLU
    Yo, ben de görüşlere karşı olabilirim ancak hepimiz yardımlaşma veya tartışma için buradayız. Yani veysel hocamın söylediği gibi konuyu kurcalamak istemesem de, sizin bana sorduğunuz soruyu ben size sorayım. Kirli veya suyu bulandıran kumda fosfat olacağını veya olduğunu belirten bir görüş varsa bende onu görmek isterim. Ki var diyelim, başka bir arkadaş veya siz PS'in beyaz çamur topladığını söylemişsiniz. Söz konusu fosfat ise bunu toplamak PS' e mi düşüyor? Yoksa topladığı fosfat değil de nitrat mı?
     
  6. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Burhan biraz fazla titiz davranmış :) Tahminimce gözle görülen bulanıklığın %80 kum tozudur ve zamanla oturur Ama üşenmeyip diğer içeriğine yorum yapamayacağım %20 yi bertaraf etmeye çalışmış. Buna direk fosfat nitrat demek yanlış olur ama ilerde bunlara yol açıp açmayacağı bellli değil.
    PS oksijen molekülüne bağlanan herşeyi sudan toplar organik atıklar mikro kumlar ve hatta tuzun içindeki mineraller ;)
     
    ZodiJackly bunu beğendi.
  7. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Burhan Abi sana saygılarımı iletiyorum buradan, 10 KG kum için tüm günümü gecemi verdim. Çeşme suyunda yıkadım, fırında kuruttum. RO su ile temizledim. Ve her olayda ölçüm yaptım. Sonuçlar gerçekten şaşırtıcı. Çeşme suyunda yıkanıp süzülmüş kumları fırında 200C de turbo fanlarla 20 dk boyunca kuruttum. Sonra RO su ile durulamaya geçtim. 5TDS olan RO suyu 225-250 TDS değerlerine çıktı. Demek ki Burhan Hocamın var bir bildiği. Sonuçlarda bunu gösteriyor. En son RO su ile durulaya durulaya 45-50 TDS değerini yakaladım. Sonra tekrar süzerek akvaryuma yerleştirdim. NOT: (Hala su dupduru olmuyordu...)
     
    gokhantiknaz ve veysel bunu beğendi.
  8. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Üst yazımda sorduğun sorunun cevabını zaten vermişim, tekrar etmenin manası yok. Dikkat edersen ben kesin ifadelerle konuşmuyorum senin gibi ve hatta kumdan gelecek fosfat (olsa bile) eser miktarda olabileceğinden dikkate almayacağımı da belirtmişim. Diğer yandan ilk kurulum itibarıyla dahi bir tankta fosfat ölçülebilir. Sebepleri ise su-tuz-kaya ve kum ( evet kum) seçeneklerinden biri veya birkaçı olabilir. Bu konuda benimle iddialaşmana gerek yok çünkü senin ne dediğinden ziyade kurulum itibarıyla kullandığım Hanna HI 736 ULR 'ye güvenirim. Yanlış hatırlamıyorsam 2 ppb gibi bir değer çıkmıştı ve tekrar ediyorum bu rakam biraz önce saydığım etkenlerin bir veya birkaçından gelmiş OLABİLİR.

    Tank ilk kurulduğunda kum ile birlikte çok ince uçuntu şeklinde toz da giriyor sisteme. PS suda serbest halde yüzen bu küçücük partikülleri yakalamak için iyi iş yapıyor. Süreci kısaltmak için filter bag veya elyaf ile de desteklenir genelde ( ya da ben öyle yapıyorum ). Bu şekilde su kısa zamanda netleşir. PS'nin toplamış olduğu bu çamurdan hızlıca fosfat konusuna tekrar geçiş yapmışsın, o sebeple ben de ayrıca paragraf açmayıp devam edeceğim. Skimmerin fosfatı toplamadığını sana söyleyen muhterem ( doğrudur, toplamaz) nitratı da toplamadığını söyleseydi keşke. İyi olurdu bu çünkü sana üzülerek söylüyorum PS NİTRAT'TA TOPLAMIYOR.

    Bu noktada Azot çevrimi, Nitrifikasyon ve Denitrifikasyon konularına bakıp bilgilerimizi pekiştirmek iyi olacaktır. Alet edevat iyidir elbette fakat bir akvaryumda asıl önemli olan bakteriler ve atık yükü oluşturabilecek etkenleri tüketen çeşitli mikro-makro organizmaların faunasıdır. Başarılı şekilde ilerleyen bir akvaryum için illaki 5000 tl'lik Skimmer gerekmez ama işini iyi yapan bir mikro fauna elzemdir.

    Matematikte elmalarla armutlar toplanmaz, ayrı ayrı hesap edilir. Bu sebeple gördüğümüz her N veya P kökünü, asıl işi adı üstünde protein zinciri v.s. toplamak olan bir cihaza toplatmayı bekletmek güzel bir hülyadan öteye geçemez maalesef.

    Özellikle N-P limitasyon sıkıntısı ile uzun süre uğraşmış birisi olarak yazdım bunları. Bu noktada ise en önemli husus aslında bahsettiğimiz ölçülebilir iki parametre dışında C faktörü olmuştur benim için. O sebeple ben ps Fosfat mı toplar yoksa Nitrat mı diye düşünmedim çünkü gerek görmedim. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok ama öyle değil mi ? Yoksa var mı? ;)

    Oksijen kabarcığı demek istedin galiba Mesut çünkü O'ya bağlanan herşey dediğinde CO2-(NO2-3)-PO4 v.s. hepsini toplaması gerekir fakat maalasef. Mineral kısmında haklısın, özellikle potasyum mesela- ki önemli bir husustur skimmeri büyük gelen tanklar için.
     
    Burcu, MESUT_KERİM, Ontheway ve diğer 5 kişi bunu beğendi.
  9. burberrysboy

    burberrysboy

    Mesajlar:
    321
    İsim:
    umut sayın
    Bu vesileyle böylesine bilgilendirici tartışma ortamını yarattığınız için ben kendi adıma sizlere teşekkür ediyorum gözden kaçırdığım bazı şeyleri öğrenmiş ve pekiştirmiş oldum.
     
    MESUT_KERİM ve Süleyman aras1 bunu beğendi.
  10. basma tulumba

    basma tulumba

    Mesajlar:
    2.556
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Burhan Mutlu
    Konu altında, insanların birbirini kırmadan bu şekilde güzel bir tartışma ortamının yaratılması hoşuma gitti.

    Öte yandan yaklaşık birkaç senedir savunduğum bir mevzu da gün yüzüne çıktı böylelikle. İnternetin bir karadelik gibi doğru yanlış her şeyi içine çektiği dünyamızda, "doğru bilgiyi değerini anlayacak kişilerle paylaşma güdüsü" idi bu. Belki hastalıklı ya da hatalı bir düşüncedir, bunu kabul edebilirim ancak bu hobinin içinde olan birçok kişi bana katılacaktır ki; amme hizmeti yaparcasına bilgi paylaşımında bulunduğunuz kişilerin gün gelip de 5-10 liralık frag ya da üç beş fazlasına sattığı malzemeler için "işine geleni yapması" durumudur. Ben edindiğim bilgilerin %99 unu kendi çabalarımla, okuyarak araştırarak ve hatta geceler boyunca tercüme yaparak edindim. Yetmedi tüm bildiklerimi de uygulayacak tanklar kurdum. Bu vesile ile al satçı yaftası da yedim. Kaybettiğim canlılar ile sıfır bi mercedes alacağımı da üç beş kişiden fazlası bilmemektedir bu konuda. Vel hasıl ben bundan böyle hobiyi gerçekten yapmak isteyen kişilere yardım etmeyle geçirdiğim için, belki yazdıklarımla yeterince açıklama yapamıyor olabilirim. Bu konuda da kusuruma bakmayın.

    Ele alalım.
    Kum?
    Mesela mercan kırığı?
    Nedir, mercan kırığı
    Fosilleşmiş ölü mercan iskeletleri?
    Akvaryumunuzda bir mercan öldüğü zaman, yosunlanma neden direkt bu mercan iskeleti üzerinde oluyor?
    Çünkü fosfat yatağı.
    Biraz üste çıkacak olursak; kum nedir? Fosfat yatağı. Bunu bir defa kafaya yazalım.

    İkincisi,
    Zamanla akvaryumdaki kum miktarı neden azalır?
    Kum erir ve suya karışır.
    Nasıl?
    Kalsiyum reaktörünü hatırlayacak olursanız Co2 iri taneli mercan kırıklarını eriterek sisteme kalsiyum ve Kh verir. Yanında fosfat da verir mi? Tabii ki verir. Geceleri PH tamponlaması ve fosfatı çökertmek için kalkwasser kullanılması da bu sebepledir.
    O halde kumun içindeki toz halindeki kumcuklar erimeye daha müsait fosfat kaynaklarıdır, diyebilir miyiz? İsterseniz demeyin :)

    Peki neden aragonit kum daha çok tercih edilir?
    Bölgesi itibari ile, Bahama civarından gelen bu kumun bulunduğu denizlerde yaşayan mercanların çoğu non fotosentetiktir ve yapılarındaki fosfat miktarı fotosentetik mercanların yaşadığı denizlerde söz gelimi Filipinlerden gelen mercan kırığına göre daha azdır.

    Yaklaşık 1 hafta süre ile devir daim ettim ancak kumdaki toz miktarı çok fazlaydı. Her gün elyafları değiştirdim ama kesmedi arkadaşlar ne yazık ki. Kumun markası natures ocean samoa pink ölü olanı. Bu yüzden bu yöntemi uygulamak zorunda kaldım.
     
    muratmuratt, Cuneyt K, gokhantiknaz ve diğer 6 kişi bunu beğendi.
  11. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Burhan şahsen konunu ilgiyle takip ediyorum. Hobiciler olarak benimsediğimiz yöntemler farklılık gösterebilir gayet doğal olarak ve hatta daha da ilerisinde bazen anlamlandıramayabiliriz de. Uygulamada her birimizin zaman içerisinde yaşadığı zorluklar ve stres kaynakları aslında bir sonraki kurulumlarımızı da belli oranda şekillendiriyor. Fosfat diyoruz ya mesela, sen kumdan kaynaklanabilecek olası artışın önüne ilk etapta geçmeye çalışırken bense zamanında fosfat yokluğundan büyük dertler yaşadım. Yüksek canlı yükü ve o kadar yemlemeye karşı peki ne oldu da bende sonuç böyle oluyordu. Baştan şunu söyleyeyim; mercan iskeletlerinde bulunan çökelti fosfat varsayımının aslında senin bakış açınla mantığını anlayabiliyorum. Gözümüzü korkutan fosfat olmasaydı eğer aslında bildiğimiz yaşam formu “ hayat” olmazdı en başından sanırım. Çünkü hücrenin tükettiği kimyasal enerjinin temelinde bu nükleotid bulunur, yani ATP (Adenozin trifosfat) ve hal böyle olunca bünyede birikme ihtimali teorin akla oldukça yatkın ve makul görünüyor. Redfield’de yaptığı çalışmalarla bu konuya ışık tutmuştur bizler için ((106C-16N—1P). Sonradan yapılan bilimsel çalışmaların neticesinde oranın sürekli aynı olmadığı ve her canlının farklı değerde kullanmasına karşılık sonuç olarak CNP’nin kesinliği konusunda tartışmaya mahal vermeyecek bilimsel veriler elde edilmiştir günümüzde. Konu hakkında yazdıklarıma zaten belli oranda hakimsiniz, hatta bazı dostların kabaca anlattıklarımın üzerine ekleyebileceği çok daha fazla bilgi ve tecrübesi de muhakkak ki vardır. Kısaca özet : Bir akvaryumda fosfat şarttır ve olmazsa olmazdır. Tartıştığımız mevcut uygulamaya aslında cevap niteliğinde değil yazdıklarım fakat diğer yandan konu içerisindeki soruya verebileceğim cevabın temelini oluşturduğundan öncesinde yazmam gerektiğini düşündüm.

    Bilimsel kastıktan sonra, önceki iki yazımda izah etmeye çalıştığım şekilde soruyu kendi kendime tekrar soruyorum: Sıfır kumda fosfat olur mu? Cevap : olabilir tabi, ama olsa ne yazar? Eser miktardaki fosfat benim ihtiyacım olan bir şey ve hatta zaten çok daha fazlasını da kendi ellerimle ve isteyerek zaten ekleyeceğim çünkü buna ihtiyacım var. Kuma gömeceğim bir karides, yemler veya bakteri besinleri zaten fosfat kaynağı nitekim benim için. Bakteri ve alg çalışmaya başladıktan sonra zaten fosfat ve hatta özellikle nitrat kalmayacak tankta. Bu sebeple kumdan kaynaklanabilecek olası fosfat yükü benim için dikkate alınmayacak bir kriterdir.

    Sonuç itibarıyla bir atazözü iyi olur bu noktada. Her yiğidin yoğurt yiyişi ayrıdır. Aklımıza yatanı alıp kullanmalı, yatmayan fikri de pas geçebilmeliyiz. Uygulamalar çok fazla çeşitlilik gösteriyor ve bazen öyle sonuçlarla karşılaşıyoruz ki dumura uğruyoruz. Bilimsellikten tamamen uzak! yönetilen ama sonuçları itibarıyla efsane olmuş akvaryumlar gördüm. Bu gibi durumlarda konuşmayı bir kenara bırakıp hayranlıkla sarı veya uçuk pembe Acro’ları izlerken diğer yandan dostumun beni ayar etmek için Nusret edasıyla kolunu büküp balıkları yemlemesini hayranlıkla izliyorum. Susup izlemek bazen bana gerçekten çok büyük keyif veriyor.
     
    ataysemerci, MilesDavis, Burcu ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  12. burberrysboy

    burberrysboy

    Mesajlar:
    321
    İsim:
    umut sayın
    Yaşadığım uzunca bir süre devam eden fosfat sorunum şu şekildeydi 2016 yılının temmuz ayında nano tankımı kurmuştum 2017 şubatına kadar tankım'ın ölçüsünün elverdiği bakmak istediğim omurgalı omurgasız soft lps tüm canlılara bakmıştım hiç bir problem yaşamadan (2 balık atlaması hariç) onu da tel kafes çözümüyle halletmiştim,neyse efendim şubat ayın'da kiracısı olduğum daire satıldı alelacele taşınmak zorunda kaldım takdir edersiniz ki hemen ev bulup şubat ayazında taşımak ayrı bir külfet bu süre zarfında tankımdaki büyük miktar suyu taşımış olmama rağmen tam manasıyla düzgün transfer yapamamdan dolayı 15 gün kadar canlılar,canlı kayalar, başka bir tankta nispeten cok yetersiz led ışık altında kalmak zorundaydı,ben yeni evde tankı kurup armatürümü, ekipmanlarımı tam manasıyla çalıştırıp kumu yenileyip canlı kayalarımı ve canlıları transfer edene kadar geçen bu süre zarfında bakteri popülasyonumun inanılmaz miktarlarda yok olduğuna inanıyorum,bundan 4 ay önce o nano tankıda bozdum artık karantina göreviyle hizmet veriyor,yeni tank yaptırdım canlıkaya ilavesi,tanka uygun ekipmanlar,fosfat reaktörü,refigium derken aklımda ki tanka hemen hemen kavuştum ama inanın 1 yıldır fosfat mücadelesi veriyordum bu ay artık istediğim düzeye gelmeye başladı fosfatım çünkü bu öyle karmaşık bir kimya ki nitratınız düşmeden fosfatınız düşme eğilimine girmiyor mg yi yükseltmek için ca düşürmek mantıklı ca düşmesi için kh la baglantısını halledeceksiniz komplike sorunların içinde dağılıp gitme potansiyeliniz de hayli yüksek sabır o yüzden bu işin anahtarı deniliyor neyse ki benim için avutucu taraf bu süre zarfında bu kadar sorunla boğuşmama rağmen tek bir canlı kaybetmedim ki bu benim için yeterince büyük ödül oldu,lafın kısası ben kendimden örnek vererek şu noktaya gelmek istedim tek bir neden olsaydı keşke her sorunun kaynağı şak diye düzeltirdik her tankın kendi hikayesi var,benim kayalarım emdiği fosfatı kusa kusa bitiremedi,bir başkasının kumu sıkıntılı çıktı,diğerinin ro-di cihazı buna sebep oldu vs vs düşünün günde minicik minicik 2-3 defa yem veriyoruz ona bile acaba diye yaklasırken daha büyük kütleli sorunlar neden olmasın diyorum,ERdoğan Beyin açıklamaları benim tankım için birebir örtüşüyor kendisine teşekkür ediyorum bilmediğim,gözden kaçırdığım noktalarıda bu vesileyle iyice bellemiş oldum,herkese keyifle karşısında ayaklarını uzatıp çayını,kahvesini yudumlarken huzur verecek tankları olmasını diliyorum.
     
    ataysemerci, MESUT_KERİM, Ontheway ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  13. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    747
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    Makale tadında bir konu olmuş üşenmeden yazan herkese teşekkürler . Hobiye yeni başlayan biri olarak çok yararlandım
     
  14. basma tulumba

    basma tulumba

    Mesajlar:
    2.556
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Burhan Mutlu
    İçimden bi ses sürekli; boş ver Sps yi. Yap güzel bir azoox reef deyip duruyor. Gorgonia lar güzel olmaz mıydı? Biraz da pipe fish, deniz atı falan. Ya kırmızı süngerler...
    Ama yandan sump ile biraz fazla fantezi olur gibime geliyor ne yazık ki :(
     
    gokhantiknaz ve veysel bunu beğendi.
  15. gokhantiknaz

    gokhantiknaz

    Mesajlar:
    844
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Gkohan tiknazoglu
    Karidea yapalım. Full cuba taban. Yükselti veririz biraz. Engebeli bi zemin. Aha ben yapıcam valla.

    bir yerlerden bir şekilde gönderildi
     
    veysel bunu beğendi.
  16. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Gelir döverim sizi.:D
     
    gokhantiknaz bunu beğendi.
  17. gokhantiknaz

    gokhantiknaz

    Mesajlar:
    844
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Gkohan tiknazoglu
    maxresdefault.jpg
     
    veysel bunu beğendi.
  18. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Vay green machine haaa.
    Crimson sky isterim ben o zaman. O daha cezbedici.:D
     
    gokhantiknaz bunu beğendi.
  19. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    IMG_20180113_232501.jpg
    Geliyor crimson sky deniz versiyonu, rotuşlar kaldı.:D
     
    Burcu, gokhantiknaz ve Montimahir bunu beğendi.
  20. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Dövün bunları Veysel bey.Biri canım kayalarını bana verir sonra onumu yapsam bunumu yapsam der.Öbürü benden kıskanıp tanklarını satar sonra maydanoz dereotu tankı kurmaya kalkar.
    Bakın arkadaşlar tankı bozdum ama hala evde.Delinin aklına taş düşürüp o tankı bana civciv yuvası yaptırmayın :D
     
    veysel ve gokhantiknaz bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş