1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

60*50*40 İlk deniz kurulumu

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde zorvolkan tarafından 14 Kasım 2017 başlatılmıştır.

  1. zorvolkan

    zorvolkan

    Mesajlar:
    576
    İsim:
    volkan zor
    Arkadaşlar merhaba, öncelikle sistemi anlatim size
    Tank:60*50*40 arkadan sumplu (sum hariç 60*40*40 şeklinde)
    PS:Buble magus new qq
    Aydınlatma: 4*24w t5 armatür( floresanlar yeni alındı(sylvania ) 2 adet actinic blue , 1 adet grolüx,1 adet marinestar 15000k) günlük 6 saat aydınlatma
    Dalga motoru: Jebao Rw 4
    Tuz:Reef lowers reef salt
    Ro sistemi: Za tek arıtma (5 aşamalı silikay reçineli)

    19.10.2017
    Nitrat 10
    Kh 10.9
    Fosfat:0,3

    31,10,2017
    kh:9,3
    nitrat:9
    fosfat:0,3


    14,11,2017
    kh:12,6
    nitrat:11
    fosfat:0,3

    testler salifert marka


    Biraz uzun olacak ama kurulumdan bu zamana kadar yaşadıklarımı yazmak sorunu sizinde yardımınızla çözmek istiyorum.

    Kurulum başlangıcım benim bilgisizliğimden dolayı petshopcu arkadaşın tabiri caizse beni gaza getirip heveslendirmesiyle oldu.
    Kayaları kumu ve akvaryumu ben sana temin edeceğim gerisinide hallederiz demesiyle açıkcası.

    Neyse bu şekilde başladık, kendi akvaryumu kumu ve geçmişini bilmediğim kayalar ile(söylediğine göre kayalar kullanılmış , daha sonra ölmüş ve kenarda kalmış kayalar) kuruluma başladık.

    Başlangıçta osmos cihazım yoktu, damacana su ile kurarız dedi ve erikli marka damacana alıp işe başladık.
    o dönemde elindeki kullandıgı tuzu bilmiyorum dükkanında kova kova vardı ve benım kurulumu yaptıktan kısa bir süre sonra tüm tuzları geri iade etmiş (beğenmedi veya bir şey vardı bana söylemedi, abi olan bana oldu denemeyi sanki benim tankımda yapmış gibi hissettim)

    bu şekilde sistem dönmeye başladı. 12/08/2017
    Bundan 1 hafta bile geçmeden su içinde sap saman çöp hatta örümcek gibi canlılar görmeye başladım(ölü)
    Daha sonra arkadaşa bunu söylediğimde 'ya abi takma onu kafana kaybolur gider desede' benim içime sinmedi(geçte olsa) sistemdeki suyu bidonlara alıp kayaları küvette sıcak suyla yıkadım(ne kadar doğru bilemiyorum) sonra yine başlangıçtaki suları bidonlardan akvaryuma ekledim ve sistem devam etti( 1 saatte yapılan bir işlem)

    19/08/2017 de olan bu işlem o günden bu güne aktif olarak çalışıyor. İlk 20 gün kadar eksilen suyu damacana ile tamamladım, daha sonra osmos cihazı alıp su değişim ve eksilen suyu osmos cihazından yaptım ve öylede devam ediyorum (tds:0,02)

    Diatom süreci başlayınca conch salyangoz ekledim, ve başka canlı girmedim..

    İşte herşey diatom sürecinden sonra başladı, kayalar ve kum üstleri kızarmaya başladı, sanki üstü boyalı gibi, cyano olduğunu düşündük bazı kişilere danıştım bir kısım cyano derken bir kısım coraline alg dedi, ama hiç bir şekilde net bir çözüm bulunamadı, bende bir süre akışına bıraktım, sadece düzenli su değişimi yaptım ve tankı izlemeye başladım

    Ama geçen bu süre zarfında pek bir değişme olmadı ve kayalar ve kumdaki kırmızılık hala bulunmakta. cyano gibi dağılmıyor, dalgalanma olmuyor. Su değişimi yaptığım zaman vakumlamaya çalışıyorum , bazı kısımlar kalıp gibi çıkıyor ama bazı kısımlar ise öylece kalıyor, yani tam olarak nedir ne değildir bilemiyorum, ama açıkcası beni rahatsız ediyor.

    Şu anda akvaryumda 2 tane balık 1 tane karides (teke) 1 parça xenia 1 parça mushrom yine ufak 2 parça mercan var. Akvaryumun genel fotosunu videosunu ve bölge bölge fotoğraflarını paylaşıp siz tecrübeli arkadaşların yardımlarını bekliyorum. Birde son olarak sistemdeki aydınlatma ilk başta hoparın t5 leri ni kullandım yaklaşık 1.5 ay daha sonra slvyina floresanları aldım
    Sizce durum nedir ne yapmam lazım nasıl bir yol izlemeliyim.

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    veysel bunu beğendi.
  2. zorvolkan

    zorvolkan

    Mesajlar:
    576
    İsim:
    volkan zor
     
    veysel bunu beğendi.
  3. zorvolkan

    zorvolkan

    Mesajlar:
    576
    İsim:
    volkan zor
    77 kişinin gördüğü forumda 1 kişi bile birşey yazmaması çok ilginç
     
    istinye bunu beğendi.
  4. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Merhaba,

    Bu tarz oluşumların fotoğraf ile tespiti oldukça zor olduğundan problemin ismini çoğu zaman tank sahibinin kendisi koyması gerekiyor. Yine de son derece kısıtlı bilgi ve tecrübeme dayanarak fotoğraflardaki oluşumların büyük kısmının coraline olmadığını söyleyebilirim.

    Anlatımınıza göre tanka dışarıdan herhangi ekleme veya rutininizde bir değişiklik yapmadığınızı düşünürsek problemin en büyük şüphelisi geçmişi mechul kayalar. Öncelikle bu hobinin temel esaslarından biri olarak ani müdahalelerden, büyük değişikliklerden kaçının. Kurulumunuzun yeni olduğunu da dikkate alırsak tankın dengesini kendi kendine bulmasına izin verin. Bu esnada istenmeyen arkadaşa besin sağlamamak adına yemlemeyi olabildiğince azaltın. Su değişimlerine ve sifonlamaya düzenli şekilde devam ederek kaliteli bir bakteri kültürü kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak bence kesinlikle bakteri besinlerinden kaçınmak gerekiyor. Son olarak uygun miktarda aktif karbon kullanımı da filtrasyona destek olacaktır.

    Bu tarz ufak destekler ile gözlemlemeye devam edin, problemin artma veya azalma eğilimine göre ve bol araştırma ile yol haritanızı çizeceksinizdir.

    Imkanlar dahilinde kayaların Fiji/Endonezya gibi kaliteli kayalar ile değiştirilmesi de düşünülebilir ama kendimi bu tarz köklü değişikler için tavsiye verecek yetkinlikte görmüyorum :)

    Sitem yerine başlığı da güncel tutarsanız hepberaber bir şekilde üstesinden gelinecektir.

    İyi akşamlar.
     
  5. zorvolkan

    zorvolkan

    Mesajlar:
    576
    İsim:
    volkan zor
    Sena hocam öncelikle ilgin ve yorumların için sonsuz teşekkür ederim.

    Sitemim konusundan başlamak gerekirse , kurulum öncesinden de bu zamana kadar portalı sürekli okuyorum takip ediyorum, ciddi anlamda tecrübeli bilgili insanların olduğunu daha önceki kurulumlar da sorunlar da vb konularda görüyorum ama sanki insanlar birşeyden bunalmışta kendini çekmiş gibi, zaten çoğu yerler de bilgi kirliliği varken böyle bir yerin bu şekilde sessiz kalmasının verdiği üzüntüden dolayı sitemim olmuştur kusura bakmasın kimse...

    Akvaryumum konusundan devam etmek isterim tekrardan,

    Diatom süreci başladıktan kısa bir süre sonra bu kızarmalar oluşmaya başladı ve bu sürece kadar da devam etti, ayrıca belirtmeyi unutmuşum, ilk zamanlarda yakın arkadaşımın tankından da su alarak 2 defa su değişimi yaptım (15 lt kadar) o tankta zamanında birinden hazır sistem olarak alınmış ve mercanlarla dolu olan bir tank..

    Bulunduğumuz bölgenin kısıtlı olmasından dolayı da canlıları yeri geliyor başka şehirden almamız gerekiyor, bu sebepten dolayıda tabiki masraf artıyor,aslında ona fazla takmamakla birlikte canlı girmeye korkuyorum bir sorun yaşarım diye.Başlangıçtan bu zamana kadarda akışında bıraktım tankı, müdahele etmedim anormal birşey yapmamaya çalıştım, düzenli su değişimi ile devam ettim. Fakat bir değişiklik olmalı (belki de ben çok sabırsız davranıyorum)

    Bu 3 aylık dönemde yine konuları bu sorunlarla alakalı konuları okumaya devam ettim . Genelde herkes bu sorunu farklı yöntemlerle çözmeye çalışmış veya çözmüş. Banada yaş maya , sumpa çivi atarak, bazı cyano ilaçları kullanarak veya antibiyotik kullanarak çözebileceğimi söylediler. Açıkcası kafam daha da karışmış bir durumun içine girdi.

    Biraz uzun yazdım kusura bakmayın...
     
  6. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Öncelikle ben olsam bu dertten kurtuluncaya kadar yeni canlı eklemem ki benzer problemlerle uğraşan biri olarak aylardır eklemedim :)

    Maya olayını duymamıştım ne amaçla tavsiye edildiğini bilemiyorum, bakterilerin çoğalmasını sağlıyor olabilir ama ezbere yapılacak bir iş değil gibi sanki.

    Akvaryumda çivi paslandırmak fosfatı düşürmek için kullanılıyor. Dün gece gözümden kaçmış ancak fosfat ölçümleriniz yüksek gözüküyor (İdeali 0,0x şeklinde olmalı yanlışım varsa düzeltin). Geçenlerde tecrübeli üyelerden biri detaylı yazmıştı ama nerede okudum hatırlayamıyorum. Çivileri güzelce yıkayıp üzerindeki yağdan arındırıp sumpta akıntılı bir bölgeye bırakabilirsiniz. Veya fosfat tutucu bir medya da deneyebilirsiniz. Sonrasında gözlem ile devam eder veya çıkartırsınız.

    Yemlemenin azalması, düzenli su değişimi neticesinde nitrat da bir miktar düşecektir. Bakteri desteği ile birlikte de umarım en kısa sürede kurtulursunuz.

    İlaçtır, antibiyotiktir bence en son aşama olmalı. Cyano ile uğraşırken canlı kayıplarım artınca son ne olacaksa olsun deyip antibiyotik uygulamıştım. Cyano gitti, etkisi var mıdır bilmiyorum ama şimdi de dino ile uğraşıyorum veya öyle olduğunu sanıyorum :) .
     
    YMR_AY bunu beğendi.
  7. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    Merhaba, kumunuzun iri mercan kırığı olduğunu tahmin ediyorum. Benzeri irilikte bir kum kullanmış biri olarak zamanla bu mercan kırıklarını da coralin kapladığını hatta kuma düşen mercan poliplerinin burada kumu tutarak çoğaldığını gördüm. Kum üstündeki oluşum bana cyano gibi geldi sonraki fotoğraflardakiler coralin gibi gelirken fotoğrafların birindeki kırmızılığın üzerindeki hava kabarcıkları yeniden cyano düşüncesini ön plana çıkardı. Fosfatı indirmek için Rowa phos kullanabilirsiniz bir miktar. Su değişimlerinde sifonlama yaparak değişimi devam ettirin ışıklandırmayı 1 saat kadar daha kısaltın bir süre. Tuz markanız nedir onu da öğrenelim?
     
  8. zorvolkan

    zorvolkan

    Mesajlar:
    576
    İsim:
    volkan zor
    Bu işin sonu yok gibi sanırım dostum. Bir dert bitince sanirim diğeri başlıyor Canli giremiyorum zaten ama bazen oyle uygun guzel canlilar ele geçiyor mecbur alamayınca üzülüyoruz Peki sumpa civi ekledikten sonra paslanma olunca bu civi kalmaya devam mi edecek ilersinde neler yapmak lazim . Duzenli su degisimi yapiyorum.
    Rowa nin fosfat tutucu malzemesi de var acaba onu kadin corabina koyup sumpa eklesem faydasi olur mu ki
     
  9. zorvolkan

    zorvolkan

    Mesajlar:
    576
    İsim:
    volkan zor
    Evet kum mercan kirigi ve iri taneler var aralarinda dedigini gibi mesela xenia dan kopan parcalar kumdaki iri parcalara tutunmalar gozlemledim bende. Rowa phos u kadin corabina doldurup sumpa ekleyerek kullansam faydasini gorurmuyum acaba ? İsiklandirmayi 4 saate düşürdüm. Duzenli su degisimi yapiyorum hatta bugunde su degisimi yaptim ve sifonlamaya calistim ama kalip gibi sifonlama olmuyor. Acikcasi ben cozemedim bu durumu bununla alakali video da cektim buyrun. Bu arada kullandigim tuz reef lower reef salt


    Birde ben ne zaman su degisimi icin sistemi durdursam ps kafa motoru vb videoda da gordugunu gibi sanki bitkili akvaryumda fotosentez olurya ayni o sekilde görüntü oluyor kabarciklar cikiyor. Video da cok net farkedeceksiniz
     
  10. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Bir derdi bitirirken diğerlerine sebep oluyoruz gibi bence =)

    Elinizde Rowa varsa çividir çekiçtir macera aramaya gerek yok. Kullanım talimatlarına uygun miktarda ekleyip düşen fosfata tepkiler nasıl diye izlemeye başlayın.
     
  11. zorvolkan

    zorvolkan

    Mesajlar:
    576
    İsim:
    volkan zor
    Elimde rowa yok ama sipariş verip alabilirim 2 günde elimde olur, kadın çorabına koyup sumpa eklesem iş görür sanırım
     
  12. burberrysboy

    burberrysboy

    Mesajlar:
    321
    İsim:
    umut sayın
    Kadın çorabında rowa yı zor kullanırsınız çamur gibi oluyor cünkü, seachem phosban daha iri tanecikli o kadın çorabında daha efektif olur.
     
    zorvolkan bunu beğendi.
  13. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Volkan bey oluşum cyano.Kayalardaki sorunları bende dahil pek çoğumuz yaşıyoruz bu aralar.Siz birde kurulumun başlarında kayaları alıp banyoda musluk suyuyla yıkamışsınız.(Doğru anladıysam) Bu durumda şebeke suyundaki istenmeyen tüm elementleri emmiştir kayalar. Çivi uygulamasını denemeyin o çok daha profesyonel bir adım. Bulabilirseniz iyice ro su ile yıkayarak çorap içinde Rowaphos kullanabilirsiniz.Bu ara su değişimlerine ara verin bence.Cyanonun her su değişiminde dahada yayılma yaptığı gözlemlenmiştir.
    Tank düzelene kadar kesinlikle canlı almayın.
     
    zorvolkan ve Sena bunu beğendi.
  14. Moliro

    Moliro

    Mesajlar:
    678
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Cengiz
    Daha önce de konunuzda oluşumların bence cyno olduğunu söylemiştim, düşüncem yeni fotolarınıza göre de değişmedi bence cyno...

    Normalde reset atmayı son çare olarak gören ve tüm seçeneklerin sabırla denenmesi gerektiğini düşünen birisi olarak söylüyorum, bence sistemi komple bozup tekrar kurun.

    Çok zaman geçmemiş, zaten 3 ay gibi bir sürede patinaj çekerek ilerlemişsiniz. Kayaları ve kumu degistirip tekrar bastan kurulum yapin derim, bu 3 ayı da tecrube sayın ;)
     
    zorvolkan bunu beğendi.
  15. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul

    :) Sizden çekindiğimden ben yazamadım Cengiz bey.Ben olsam bu işkenceye devam etmez hemen resetlerdim.
     
    zorvolkan bunu beğendi.
  16. zorvolkan

    zorvolkan

    Mesajlar:
    576
    İsim:
    volkan zor
    Aslinda resetlemeyi bende cok defa düşündüm ve halada aklimda dediginiz gibi bu 3 aylik donem bana tecrube olur. Ama bu sorunlari yine yasayacaksin yine ayni seyler olacak diyorlar. Yani atiyorum sistemi bozdum tekrar kurdum yine diatom surecinin pesine ayni seyler olursa bu sefer benim icin husran olur. Bu kurulum icin kullanilan kaya ve kum sonucta çöp olacak ve yeni kurulum icin tabiki masraf yapmak gerek( kesinlikle masraftan çekilmiyorum tek cekindigim nokta yine ayni seyleri yasayacaksiniz denilmesi)

    Karar verdik diyelim sistemi resetlemeye.

    Kafamda olan bazi sorular şu sekilde
    1. Akvaryumu bosalttiktan sonra temizlik nasil yapilmali akvaryumda
    2. Bilinen bir yerden canli kaya mi almak dogru olur sıfır olü kaya mi ? ( canli kaya olan akvaryumda durum nedir bilmiyorum sadece tanidik birisi)
    3. Denize 50 metre uzaklıktayim. Samsun da yasiyorum sizce yeni kurulumu denizden alinan suyla yapmak ne derece dogru olur.

    Görüşlerinizi bekliyorum
     
  17. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Yeniden tekrarlanacak diye bir şey yokki.Bence tanktaki canlı sayısı fazlalaşmadan yapılması gerekir.Balıkları küçük bir kovaya ısıtıcı ve şelale filtreyle alırsınız,hatta mercanlarıda.Göz karartıp kaya ve kum alınır.Yeni suyla yeni kurulum yapılabilir.Hiç eski suyla aşılama bile yapmayın.Mercanları hemen koyabilirsiniz.
     
  18. zorvolkan

    zorvolkan

    Mesajlar:
    576
    İsim:
    volkan zor
    Mercanlari ve baligi arkadasin tankina emanet birakabilirim. O zaman resetleme işine gitmek en temizi. Şu anki su kaya kum hepsi atilacak. Siz sanirim deniz suyundan kurulumu yapmayi önermiyorsunuz. Peki kaya olayi icin düşünceniz nedir . Tanidik birinden canli kaya mi yoksa sifir olu kaya mi ?
     
  19. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Bende denize yakın oturuyorum.Bir ara bana ilk kurulumu deniz suyuyla yapma ama su değişimlerinde denizden alabilirsin demişlerdi.Denzi suyuyla gelebilecek zararlı mikroorganizmalarda olabilir.Kaya için bilemedim.Ben tüm kayalarımı çamaşır suyuyla sıfırladım.Henüz kurumadıkları içinde 1 tanesini bile kullanmayarak tanıdığım bir arkadaşın kayalarını aldım.Bu hobinin cilveleride var ne yazıkki.Ölü kaya dediğiniz kutuyla alınanlardan sanırım.Onlardan kullanılabilir.Nasıl olsa mercan kayalarıyla aşılanma olacaktır.
     
    zorvolkan bunu beğendi.
  20. Moliro

    Moliro

    Mesajlar:
    678
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Cengiz
    Tevazunuza tesekkur ederim, bana katkiniz buyuk, hoca daima hocadir yagmur hocam ;)
    Hala reset demezdimde bastan beri zincir gitmis hatalar ve sorunlar, duzene gormeyecek gibi bence...
     
    zorvolkan ve YMR_AY bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş