1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Coraline Alg

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Üretim Forumu' kategorisinde Toygar NİRON tarafından 3 Aralık 2013 başlatılmıştır.

  1. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Size tankımdan resimler göndermek isterim, şöyle güzel bir makro çekimli ama malasef öyle bir şansım yok.Carolinlerin kayaların gözeneklerini nasıl kapadığına, sps mercan gibi kalkerli pürüzsüz bir yapı oluşturduklarını görmenizi isterdim.Bana göre carolinalgler gözenekli kayaların çalışmalarını önleyici bir rol üstleniyorlar.Bu yüzden fazla olmaları tanklar için sakıncalı.Katılır yada katılmazsınız çok önemli değil.Üzeri tıkanmış bir deliği kalın kum tabakası ile kıyaslamak ne derece doğru olur bilemiyorum.
    Podların alg ile beslendikleni biliyorum ancak carolinalg ile beslendiklerini şimdi sizden öğreniyorum.Yeni kurulmuş carolinalg olmayan tanklarda sürüsüne bereket pod oluyor ya da refigiumlarda.Demek oluyor ki şayet carolin ile beslenebiliyorlarsa bile çokta ihtiyaçları yok. :)
     
  2. Toygar NİRON

    Toygar NİRON

    Mesajlar:
    1.372
    Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Hakan Bey işte bunları tartışıyoruz zaten:) Fikirler önemli ve evet çekimleri görmeyi isterim. Ne kadar çok görsel okadar çok fikir.
     
  3. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Coraline alg kaplanmış kaya ölü kayadır.
     
    harfuzmani ve Alparslan bunu beğendi.
  4. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Gözenekli kaya candır...
     
  5. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bu konuda yazılanları okudukça birçok noktaya itiraz edesim geliyor, ben zaten yıllarca insanlar neden benim gördüğümü görmüyor sorusunu sorarak bu akvaryum olgusunda çok şey ortaya attım. O zamanki yapı bunlara hep güldü, itiraz etti ama zaman geçtikçe bir çoğu yeni insanların katılımıyla daha net anlaşıldı. Herkes benim gibi düşünmek zorunda değil evet ama o zaman bana arslanlar gibi elde veriler ile gelinerek bunları curutmek gerekirdi ama kimsenin paçasi yemedi...ancak gag gug ve öyle olmaz ile üste çıkmaya çalışıldı.

    Teoman abi bu süreçleri canlı yaşayan biridir ve o bile halen benim anlamadığım ve itiraz edesim gelen şeyler yazıyor. Ben kendi suyumu bulacağım dediğimde bana ilk inanan kişi ve sonrasında 8 yıl Marmara deniz suyu kullanan kişidir ama benim o dönemde bu suda coraline alg olmuyor diyerek gözümü elementlere cevirdigimi de çok iyi bilir. Coraline alg kesinlikle kaya tabanına yayılan hiçbir mercanı engellemez.

    Coraline alg kaya gozenegi kapatsa ne olur kapatmasa ne olur? Bakteri diye yazıştığımız canlılar bakın her yerde iki nokta ile ön plana çıkar. Oksijeni Nitrat'dan alanlar ki bunlar oksijen olmayan kaya derinliklerinde yaşar. Diğerleri ise cam, üst katmanlar veya kumda yani her yerde yaşar.

    Soruyorum? Hanginizde çok kaya var diye Nitrat yok, hangi çok kayası olanda Nitrat sorunu yaşanmamış? Hakan neden biopellet rektörü aldı veya hüseyin neden refugium kuruyor? Amonyak ve nitrit bakterileri her yerde ise ve asıl işe yarayan onlar ise coraline alg üzerinde de yaşarlar. Kısaca belkide doğru olarak kabul görmüş coraline gözenek tıkar algısı boş iştir. ..kim bilir değil mi, en azından ben biliyorum. :)
     
  7. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Temel abi o zaman niye gidip fiji aldın soruyorum sana.Madem gözenek lazım değil bahçede duran kayaları sallayalım tanka. :D
     
    cimlikaya bunu beğendi.
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Üstüme gelmeyin şimdi benim.:D Mahir gözenekleri nedense dışa bakan kısımdan ibaret saymış. Bu gozenekler tersi taraftan kayanın iç kısımlarına su akışı yapmıyor mu? Hadi tamamen akışı kesildi hapis kaldı diyelim o zamanda bundan akvaryuma ne?:D

    Ben özellikle Fiji aramadım *******'de bunlar vardı. Bunları biraz olsun genel biyoloji için aldım, Nitrat için almadığımı benden iyi biliyorsun. :D

     
  9. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Corallin alg oluşumunda bir çok etmen var, etmenlerin çoğunu ne kadar etkili olduğunu test etmek zor olsa da bazı şeyler çıkarılabilir sonuçta: benim gözlediğim.

    Korallin algler oluşmak için yüksek ışığa gerek duymuyor, adeta karanlık ve loş bir ortamda bile korallin alg oluşabiliyor., şöyleki şartlar uygun olursa bazı korallin algler uzun sürede de olsa sumpın içinde bile oluşuyor. Bunun doğada da kanıtları var korallin algler bazı doğal deniz ortamlarında 80 metre derinlikte bile oluşabiliyor, 80 metre en berrak ve ışık geçirgenliği yüksek denizde bile karanlık diyebileceğimiz bir derinlik.

    Düşük ama tamamen sıfırlanmamış fosfatta hızlı gelişiyorlar, aynı zamanda akıntılı ve oksijenli ortamları seviyorlar. mesela benim gibi ps'niz akvaryumun içinde ışık alan bir yerdeyse ps nin içinde o kadar hızlı koralin geliştiğini görüyorsunuzki şaşırırsınız. 9 ayda 3 kez ps'yi dışarı çıkarıp tuz ruhu ile koralinleri temizledim.

    delikleri tıkama mevzusuna gelince bence böyle bir şey olmakta ama bunun olması için kayanın her yerinin kaplanması gerekli diye düşünüyorum.

    birde şöyle bir şey var korallin alg her ne kadar ilk bakışta büyük kısmı kireçten oluşmuş bir yapı olarak gözükse de aslında alg olmasından dolayı çok yüksek miktarda organik madde içeren bir canlı. şöyleki eğer korallin alg kaplı bir akvaryum cihazını tuz ruhunun içine bırakırsanız tüm kalsiyum karbonattan oluşan kısmı eriyip giderken geriye büyük oranda algin organik dokusu kırmızı, yumuşak jöle gibi bir materyal kalıyor. burda demek istediğim akvaryumda büyük alanlar halinde korallin ölümü tankta fosfat ve nitratı çok fena patlatabilir. zaten bu canlıya kırmızı-mor güzel rengini veren bu organik kısmı, korallinin ölüp bayazlaşması bu organik maddenin bozunup akvaryuma katılacağı anlamına geliyor. uzun zamandır kullandığım ve heryeri korallinle kaplı bir dalga motoru atıl hale düşünce kaldırıp nemli olan diğer malzemelerin içine atmıştım. gün geçtikçe ince ince pis bir koku gelmeye başladı bir yerlerden. malzeme kutusunu açtığımda dalga motoru adeta ölü balık gibi kokuyordu üzerindeki tüm korallin leş gibi çürümüştü.
     
  10. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Benim göbeğim çatladiydi bu coralin yüzünden her halde forum da en geç koralin oluşan tank benimki dir çünkü seramik kaya kullanmiştim.
     
    KGEYGS bunu beğendi.
  11. zorvolkan

    zorvolkan

    Mesajlar:
    576
    İsim:
    volkan zor
    uzun zaman olmuş ama lütfen yardım edin arkadaşlar, işin acemisiyim, sizce cyano mu coraline alg mi,

    valla sıyırmak üzereyim

     
  12. Cyano ile hiç ilgisi yok, yeşilden bu renge döndülerse kesinlikle coralin olmalılar. Zaten parmağınızla dokunuyor olmanıza rağmen kopmuyor, dağılmıyorlar. Cyano olsa hemen dağılırdı dokunduğunuzda.

    Saygılarımla..
     
  13. zorvolkan

    zorvolkan

    Mesajlar:
    576
    İsim:
    volkan zor
    Valla hocam bir nebze olsa içimi rahatlattınız, dediğim gibi bu işte acemiyim tank kurulumu hemen hemen 40 gün oldu. Canlı yok sadece chonc var. Cynao dediler üst düzeyde hemde dediler, nerdeyse tankı bozacaktım o duruma gelmiştim..
     
  14. zorvolkan

    zorvolkan

    Mesajlar:
    576
    İsim:
    volkan zor
    Aslında tam tersi dostum önce var gibiydi sonradan alt kısımlarda böyle pembeleşmeler başladı, oldugu durumda ne yapmam gerek peki
     
  15. Toygar NİRON

    Toygar NİRON

    Mesajlar:
    1.372
    Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Ust duzey cyno enteresan bir yorum olmus:)


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
  16. onur_0606

    onur_0606

    Mesajlar:
    179
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    onur akbulut
    Bu kayalarda cyano da var coralin de var gibi. İlk dokunduğunuz yerdeki cyano bariz dağılıyor. Kayalarınız çok girintili çıkıntılı o yüzden dağılma çok anlaşılmıyor. Şırınga ile su püskürtürseniz kayalara daha net anlarsınız. Fakat cyano için tank bozulmaz. Cyanosuz tank da olmaz-cyano problemi olan tank olur. Eski oturmuş tanklarda bile seneler sonra aniden patlak verebiliyor. Kurtulması da çok kolay özellikle mercan yoksa.
     
    Düzenleme: 29 Eylül 2017
  17. zorvolkan

    zorvolkan

    Mesajlar:
    576
    İsim:
    volkan zor
    mercan yok hocam tank boş , kurtulmak için ne önerirsiniz
     
  18. onur_0606

    onur_0606

    Mesajlar:
    179
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    onur akbulut
    Valla ben kendi haline bırakın derim ama bazılarının canını çok sıkıyor bu durum. Benim başıma kahve cyano geldi illet bir şey. 11-12 tane macrol attım gözüm döndü yani gemileri yakacaktım ama sandığım kadar kuvettli bir etki yapmadı. Macrol Kırmızı cyanoyu 2 günde öldürdü. Kahverengiye dokunmadı. Balıklarda- mercanlarda olumsuz bir etkisini görmedim bu ultra doz aşımıyla. Amonyak-nitrat hiç bir şey fırlamadı. Size yarım hap yeterli gelir 3 günde hepsi gider ama ilaç son çaredir bunu da hatırlatayım.
     
  19. zorvolkan

    zorvolkan

    Mesajlar:
    576
    İsim:
    volkan zor
    Bende şu anda akışına bıraktım , bir süre devam edeceğim bakalım neler olacak, tank zaten boş 2 tane tomato var. Dediğiniz macrol 500 dimi ?
    bu arada test ölçümü yaptım, kh:10,9 nitrat:10 fosfatta:0,03 lerde çıktı salifert test kiti
     
  20. onur_0606

    onur_0606

    Mesajlar:
    179
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    onur akbulut
    Evet Macrol 500.
     

Sayfayı Paylaş