1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

250x27x50h Yapacaz Olacak Portal Tankı

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde Tarık KÜÇÜK tarafından 8 Ağustos 2017 başlatılmıştır.

  1. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    Merhaba Portal Ailesi,

    Genel Tuzlu Su Konuları ve Tartışmalar bölümünde bir süredir üstüne düşündüğümüz fikirler yürüttüğümüz duvara monte (gömme değil) tank fikri için kafa yoruyoruz. Sonuç olarak önceki 60x60x50h tankımdaki ekipmanları değiştirmekle işe başladım, yeni ekipmanlar tamamlanıyor. Yeni ekipmanlardan bahsetmeden önce tartışma ve araştırma geliştirme konusu olan tankı duvara asma konusuna değinmek istiyorum. Portaldaki Muhittin Bey'in duvara asılı tankının 3.yılını doldurması şerefine bende böyle bir tank yapabilirim 150x17x50h tank 3 yıldır çok canlı ve güzel şekilde idame ediyorsa benim düşündüğüm neden olmasın ki diyerek bu işe koyuldum. Tank imalatı için görüştüğüm 4-5 imalatçı da bu ölçüler olmaz dedi ben yinede ısrar edip fiyat çıkarın dedim değişik ilginç fiyatlar çıktı ortaya. 2 imalatçı 10mm cam yeterli derken 2'si 12mm'den yaparız dedi, diğer 1 imalatçı cam kalınlığı hakkında bilgi vermek istemedi (meslek sırrı herhalde). Fiyatlar ise 1050, 970, 770, 450, 420TL. 420 TL olan kayıt kuşak buhar camı vs alayını dolduruyoruz abi dedi :D
    Duvara asma konusunda bu yükü normal tuğla duvarın taşıyamayacağını bu nedenle kolonlara sabitleyerek duvara yük binmeyecek şekilde Moliro Cengiz Bey bir çizim yaptı. Ben her ne kadar ona paintle alternatif çizimler yapmış olsamda benim düz mantık bir noktaya kadar gitti :rolleyes: Sonuç olarak Cengiz Bey'in çizimi üzerinden bir kaç yerden fiyat istedim, kullanılacak demirler UNP 160, UNP 140 ve UNP 65 olacak ancak fiyat istediğim yerler teknik resime göre imalat yapan makina imalatçıları olduğundan eve gelip ölçü alma yada raf hazır olduğunda eve teslim gibi seçenekleri yok. Ayrıca rafta bitmiş haliyle 400-450 kg civarı olacağından benim alıp monte etmem de imkansız oluyor. Bu nedenle bir sürü yorum ve tavsiye almaktan kurtulamayacağım babamdan yardım isteyeceğim, buradaki küçük sanayideki demircileri vs o tanıyor. Bugün yada yarın tanıdığı bir demirciye gidip önce çizimi gösterip kabaca işi anlatacağım üstüne gidip evden ölçüyü aldıracağım.

    Gelelim esas tartışmaya sebep olan tank ölçülerine; kafamdaki ölçü 250x27x50h raf ölçüsü de 340x28 olacak. Rafın bu ölçüde olmasının sebebi tankı koyduktan sonra mobilya giydirmesi olarak mutfak dolabının devamı niteliğinde aynı renk mobilyadan yaptıracağım.

    Gelelim ekipmanlara:
    PS: Tunze 9211
    Dalga motoru: Jebao CP-55 (dik olarak kullanacağım)
    Aydınlatma: 2x 4x54W T5 olacak. Sağ ve sol olarak 2 adet 4x54W grup yapacağım.
    Kum: 1,5-2mm Mercan Kırığı
    Kaya: Tamer abinin çıkardığı kayalardan seçilecek. Eski tanktan sadece üzerine mercan yapışık olan Carib Sea kayalar alınacak.
    Kafa Motoru: Nyos Viper 3 (sump olmayacağından sadece soğutucuya su basmak için kullanılacak)
    Soğutucu: Resun CL280'le devam edilecek. Şu an tankın kurulacağı duvarda klima var o sökülüp karşı duvara alınacak ve duvarda kalan klima ünitesi hortumlarının geçtiği deliği kullanıp soğutucuyu klimanın sökülen dış ünitesinin yerine koyacam ve hortum giriş çıkışını o delikten yapacağım.

    Bu yeni kurulum heyecanıyla ve arada kurup bozduğum ufak tefek bir sürü tankla İzmir'deki Ankaralılar Şubesi olmaya aday oldum sanırsam :)

    Durum bundan ibaret hazır iç işleri bakanı bayrama kadar bitir bu işi bana bi daha temizlik işi çıkarma diye olaya hız da vermişken çalışmalara tam gaz devam ediyorum.
    Bu aşamada tüm Portalın yardımına ihtiyacım var fikir, görüş, tavsiye, öneri, eleştiri olarak :portaliseviyoruz:

    Malum Duvar:
    IMG_4115.JPG

    Cengiz Bey'in raf projesi:

    upload_2017-8-2_13-10-53.png
     
    veysel, ANIL/ÇANAKKALE, MESUT_KERİM ve diğer 5 kişi bunu beğendi.
  2. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    Kaynaklı imalat için çizimi gönderdiğim bir firma detaylı ölçü almak için ziyaret etmek isteriz diye cevap verdi, bu cevaba mutluluğum tarif edilemez :) Ayrıca eski çalıştığım yerden kalitesini bildiğim Sika markası konusunda Türkiye distribütörüyle görüşüp danıştım ve Sikaflex 256 önerdi, araba camlarını yapıştırdıkları yapıştırıcı. Tankı yaptırırken imalatçıya bundan vereceğim camları onunla yapıştırsın. Biraz ezber bozan bir tank olacak bittiğinde temo2
     
    MESUT_KERİM bunu beğendi.
  3. burak ozu

    burak ozu

    Mesajlar:
    1.583
    Yer:
    Bursa
    İsim:
    burak özügeldi
    Dalga motoru dik kullanilirken kumlar ucusmaz mi ?
     
  4. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    İnanın bende bilmiyorum deneyip göreceğim. İlk defa kullanacağım bu dalga motorundan, bir de su yüzeyinde de hareketlilik olsun diye yüzeye mümkün mertebe yakın monte edip denerim.
     
    MESUT_KERİM ve cystein bunu beğendi.
  5. Ufuk_Arslan

    Ufuk_Arslan

    Mesajlar:
    1.103
    Yer:
    Istanbul - Sefaköy
    İsim:
    Ufuk
    yaşayan örnekleri olan bir proje. güzel bir işcilik cıkacagı kesin. Tarık önemli olan 2 şey var bu konuda biri taşıyıcılar digeride camın yapıştırması. bunu çözdükten sonra geriye kalan herşey halledilecek şeyler.

    takipteyim bu tankı temo10
     
    MESUT_KERİM ve cystein bunu beğendi.
  6. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    Taşıyıcılar maşallah beton gibi Cengiz Bey'in çiziminde. Bu akşam mesai sonrası eve davet ettim yaptırmayı düşündüğüm firmayı, hem gelip ölçü alsınlar hem de tam olarak istediğimi anlatayım. Tüm yük kolonlara binecek duvara sadece tankı yaslayacaz hiç bir yük vs olmayacak duvarda. Camın yapıştırılmasında Sikaflex 256 kullanmayı düşünüyorum. Aktüatörü de var karıştırıp kullanılacak 24 saat sonra beton gibi olur hiç bi şekilde kazımadan ayıramazsın dedi. Hem yapışma mukavemeti çok yüksek hem hafif esnek bir malzeme basıncı tolere etmek için. Bu haftasonu 60x60 tankı boşaltıp kaya ve canlıları büyük saklama kabına alıp üzerine metal halide bağlayacam. Duvarda işimiz bitip döngü başlayana kadar saklama kabında duracak mercanlar.
     
    MESUT_KERİM bunu beğendi.
  7. Özel bir nedeni var mı bilemiyorum ama neden yeni tankı kurana kadar mevcut tankı devam ettirmiyorsunuz? Taşınma sırasında da bu saklama kapları ile falan sorun yaşayıp canlı kaybettiğinizi hatırlıyor gibiyim. Yeni sistemi kurup sonra bunu bozsanız daha iyi olur gibi geliyor bana?

    Saygılarımla..
     
    MESUT_KERİM bunu beğendi.
  8. Ufuk_Arslan

    Ufuk_Arslan

    Mesajlar:
    1.103
    Yer:
    Istanbul - Sefaköy
    İsim:
    Ufuk
    ufak bir sorum olacak ama yanlış anlama Tarık. yanlış hatırlamıyorsam yakın zamanda taşındın bu eve.
    Ev seninmi? bukadar ugraşıp emek harcadıktan sonra bir taşınma hepimizi üzer acıkcası
     
  9. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    Çok güzel bir noktaya değindiniz Bedreddin Bey. O zaman şöyle açıklama yapayım, eski tankı kaldırmamdaki amaç evde yeni yürümeyen başlayan ikiz bebeklerime yer açmak. Bu nedenle tankı duvara almak istiyorum. Evimiz de çok büyük değil salon mutfak bir olduğu için ve yeni yapacağım tank şu an eski tankın önünde durduğu duvara yapılacağından eski tankı yenisi kurulana kadar tutacağım bir yerim yok. Yoksa dediğiniz gibi yenisi kurulup döngü oturana kadar eski tank devam etse hiç bir sorun olmaz ama tek sorun yer sıkıntısı.
     
    Okurt, MESUT_KERİM ve cystein bunu beğendi.
  10. Durum anlaşılmıştır :) Buna izin veren bir eş de büyük şans :) Şu ölçülere bakınca tek düşüncem derinliği biraz arttırıp yüksekliği düşürmek ve uzun sığ bir tank yapmak olası mıdır? Geçenlerde balık aldığım İbrahim Beyin tankı çok hoşuma gitti doğrusu. İleride eğer yeni bir kurulum yaparsam kesinlikle uzun-sığ bir tank edinmeye çalışacağım.

    Saygılarımla..
     
    MESUT_KERİM bunu beğendi.
  11. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    Yok yanlış anlar mıyım hiç, evet ev kendimizin. Eski evimiz 3.kattı ama asansör yoktu. İki çocukla inip çıkamıyorduk bu nedenle onu satıp burayı aldık. Burada asansör var ama ben üst dairelerden sıkıldığım için artık zemin kat istedim. Tahminen bi 10 yıl kadar buradan taşınmayız :)
     
    MESUT_KERİM, cystein ve Ufuk_Arslan bunu beğendi.
  12. Ufuk_Arslan

    Ufuk_Arslan

    Mesajlar:
    1.103
    Yer:
    Istanbul - Sefaköy
    İsim:
    Ufuk
    hanımdan izinleri aldıysan cok düşünme hocam sök ozaman ne var ne yok keyfine göre yap tankını. istanbuldan bir ihtiyacın olur isede haber ver bakalım hemen. ;)
     
    MESUT_KERİM bunu beğendi.
  13. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    Hanım artık akvaryum işlerine kafa yoramadığından ne yaparsan yap karışmıyorum, sadece bayrama kadar bütün işini bitir beni bi daha temizlikle uğraştırma dedi :) Ben tankı yukarı yapacağım için aslında sığ olması bir görsellik katmayacak çünkü tank yağlı boya tablo misali çerçeve içinde kalacak üstten hiç görünmeyecek. Tankın tahminen olacağı yer burası.

    IMG_4111.jpg

    İç işleri bakanlığı izinleri tamam, vazgeçmeden apar topar yapmam lazım bu işi. İstanbul'dan bir ihtiyaç olduğunda hemen haber veririm :)
     
    MESUT_KERİM ve cystein bunu beğendi.
  14. ANIL/ÇANAKKALE

    ANIL/ÇANAKKALE

    Mesajlar:
    198
    Yer:
    Çanakkale/Manisa
    İsim:
    ANIL/ÇANAKKALE
    Bu iş için Manisa Kızıldeniz Aslı hanimla görüşün. Fakat yazdığınız fiyatların 2-3mislini gözden çıkarın
     
  15. Bu biraz DIY proje sanıyorum ki..
     
    Tarık KÜÇÜK bunu beğendi.
  16. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    Öneri için teşekkürler Anıl Bey. Evet Muhittin Bey'in tankının kurulumunu onlar yapmıştı ama 2-3 misli para vermeye gerek yok. Sonuç olarak yapılacak iş belli ekipmanlar tamamlandı. Şu an tek eksik duvara yapılacak olan taşıyıcı raf. Bedreddin Bey'in dediği gibi DIY bir proje bu. Her hangi bir akvaryum sistemi kuran firmaya başvursanız bu tip bir tankı tahminen 15bin'den aşağı kuramazsınız. Ben o parayı vermektense hem kendi hemde portal tecrübesini kullanmayı tercih ediyorum.
     
    MESUT_KERİM ve cystein bunu beğendi.
  17. ANIL/ÇANAKKALE

    ANIL/ÇANAKKALE

    Mesajlar:
    198
    Yer:
    Çanakkale/Manisa
    İsim:
    ANIL/ÇANAKKALE
    Benim kafadasınız Tarık bey. Kurulan tanklar sadece izlemekten ziyade bir uğraşı olunca zevkli oluyor. Nacizane fikrim bu ölçüleri bu sistemi defalarca yapandan da fıkır alisverisinde bulunun derim.
     
    Tarık KÜÇÜK bunu beğendi.
  18. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    Aynen Anıl Bey kendimiz de emek katınca ayrı bir güzel oluyor. Aslı Hanım ve İlyas abiye de danışırım fikir alırım. Kemal abiden fikir istedim o da olmaz bu iş dedi en başta :D Bu kadar olmaz diyene inat yapacağım bende, sonra boy boy fotoğraf koyacam alın oldu diye temo11
     
  19. ANIL/ÇANAKKALE

    ANIL/ÇANAKKALE

    Mesajlar:
    198
    Yer:
    Çanakkale/Manisa
    İsim:
    ANIL/ÇANAKKALE
    İnşallah Allah'ın izniyle siz istedikten sonra olur.
     
    Tarık KÜÇÜK bunu beğendi.
  20. Moliro

    Moliro

    Mesajlar:
    678
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Cengiz
    Kurulum konusuna dönüşmesi güzel, bekliyorum gelişmeleri :)

    Bugün geleceklerse ölçüme bir noktayı tekrar hatırlatayım, betonarme kolonlara 4 bölgeden bağlantımız var;

    upload_2017-8-8_16-3-11.png

    Arkadaki sarı kirişlerin uçlarında da dübeller olacak, hatırlatın konsol kalmasın ;)
     
    cystein bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş