1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Siporax Medyasının Nitrat Düşürücü olarak Kullanımı

Başlığı 'İleri Seviye Deniz Akvaryumu Konuları' kategorisinde Ontheway tarafından 26 Ekim 2015 başlatılmıştır.

  1. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Nette gezerken bu fotoya rast geldim. Fabrikasyonu var galiba bu isin.

    images-1.jpg
     
    tristan, ka2n, Ontheway ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  2. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    İlk düşündüğüm dış filtre idi zaten. Olabilir neden olmasın. Sadece, oksijen çok limitli olacağından sistem durursa sülfite doğru gitmesi kolay olur.
     
  3. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Biraz da bu konudaki gelişmelerden bahsedelim ve aklımızdaki soruları paylaşalım.

    Yukarıdaki bahsettiğim eggcrate içindeki sistem halen sumpta duruyor ancak 2 gün önce yerini ps nin olduğu sump bölmesinden kafa motorunun olduğu kısma aldım. Burdaki su hareketliliği daha düşük göründü gözüme. Henüz siporax medyasının gözle görülür bir etkisi kaydedilmiş değil, bunda daha onceden bulunduğu yerdeki aşırı dalgalanmaya artı ps nin oksijence zengin su çıkışına maruz kalmasına bağlıyorum. Yurt dışında aynı yapıyı deneyenlerden bir tanesi ile görüşmemizde sump'inin 3 bölmeli olduğu ve eskiden DSB amaçlı olarak kullandığı orta bölmeye koyduğunu söyledi siporaxları. Bu bölmenin özelliği, suyu bir alttan bir üstten şeklinde değil, giriş yaptığı baffle dan üstten girmesi ve çıkış baffle ı
    ndan da yine üstten çıkması. Yani siporax ların alt kısmında zemine doğru su hareketliliği yok denecek kadar az. Bu da oksijensiz ortamın oluşmasında büyük fayda sağlıyor anlaşılan. Benim böyle bir şansım olmadığından aklıma gelen tek yöntem, siporaxları yine sump içinde ancak kapalı bir kutu içine alıp küçük bir motor vasıtasıyla içine su basıp taşarak suyun kutudan sirküle olmasını sağlayacağım. Ancak biraz daha beklemekten zarar gelmez.
    O arada boş durmadım ve elimdeki işe yaramayacağına kanaat getirdiğim CO2 reaktörünü bir "Siporax Denitratörü" haline çevirdim.
    20151202_075013-768x1024.jpg

    Bu sistem yaklaşık 3 haftadır çalışıyor. Ve günlük yaptığım testlerde kurulumda yaklaşık 8-10 gün sonra nitrit kaydetmeye başladım. Yani, denitrifikasyon un başladığına en güvenilir işaret.
    20151202_144031-600x800.jpg
    Üstteki en uctaki açık pembe, nitrat. Bir altındaki, nitrit.
    Ancak uzun süre bu şekilde gitti ve nitrit miktarının biraz daha artması gerekirken (açık pembeden koyulaşması gerekirken) bir değişiklik olmadı.
    Ben de artık daha fazla sabredemedim ve içine denitrifikasyonda gerektiğini bildiğim ve eksik olduğunu düşündüğüm maddeyi ekledim, yani elektron donörünü. Adına kısaca metanol diyelim. Bu işlemi önceki akşam yaptım ve dün akşamki testte nitrat ve nitrit pik yapmıştı.

    Bugün az önce yaptığım testin sonucu aşağıda;
    20151211_205857-600x800.jpg

    İşte bu noktadan sonra işlemci su kaynatmaya başlıyor:).

    Demekki denitrifikasyonun bitmesi için Anaerob ortam kadar, karbon kaynağı da eşit derecede gerekli. Peki standart bir akvaryumda bu karbon kaynağını (votka vinegar vs dozlamaz isek), bu bakteriler nerden temin ediyor? Bu kaynak acaba DOC diye bahsedilen şey midir? Eğer DOC ise, biz denitrifikasyon bakterilerinin karbonunu PS vasıtasıyla ellerinden alıyoruz aslında. Sudaki DOC'u hangi besin/katkı vs en fazla oluşturur? Biraz buna bakmak lazım galiba.

    Çünkü, açıkça, denitratöre koyduğum akvaryum suyunda halihazırda bulunan organik karbon, içindeki 10 civarındaki nitrat ın tamamını halletmeye yetmedi.
     
    Düzenleme: 11 Aralık 2015
    burak ozu ve ka2n bunu beğendi.
  4. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS


    What is the carbon?


    BARREEF
     
  5. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    ka2n bunu beğendi.
  6. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Çalışma güzel takipdeyim benimde kafamda deli sorular var.
    Yıllar önce kurduğumuz akvaryumlarda biyolojik filtrasyon uygulardık ve su berraklığını inanılmaz olurdu yoksun oluşumu düşük seviyelerde olurdu açıkçası nitrat fosfat ölçmezdik elyaf değiştirip yolunuza devam ederdik. Tabi hassas spsler beslemiyordukki zaten yoktuda piyasada ancak monti ve plate bulunurdu onlarda ateş pahası fiyatlara satılırdı ( şimdi plate i atacak çöp bulamıyoru :) )
    Şimdi olayları kavradıkça herşeyi daha basite indirgedik.
    Sumplar bomboş ve bölmesiz hiçbir medya yok dozaj pompasında bir votka akvaryumda 60 tane balık günde 4-5 kere yemleme ve nitrat fosfat okunamaz düzeylerde .
    Ancak eski tanklardaki den daha çok yorsun oluşunu meydana geliyor bu konu benim kafamı çok kurcalıyor özellikle camlar da oluşan yosunlar Çok can sıkıcı Kz firması bunları biomate isimli bir bakteri kültürü ile minimuma indiriyor.
    O zaman ortaya şöyle bir SORU çıkıyor eski akvaryumlarda olan şimdi ise O zaman ortaya şöyle bir SORU çıkıyor eski akvaryumlarda olan şimdi ise kz biomate ile sağlanan ama yeni sistemlerimizde olmayan nedir bakterinin her türlüsünü ekliyoruz nitrat ve fosfat değerlerimizi sıfırda tutuyoruz demekki oksijensiz alanda Denitrifikasyon yapan bakterilerin farklı bir işlevi daha var yada bu alanlarda farklı bir oluşum daha var
    Acaba bu eksik nedir nedir?

    Su ile alakası yok eskiden damacana veya dinlendirilmiş şebeke suyu kullanırdık.
     
    burak ozu ve harfuzmani bunu beğendi.
  7. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Daha önceki bir yazımda da bahsetmiştim. Doğada çarkların işlemesini sağlayan temel faktörlerden biri de autotroph'lar yani fotosentezciler. Onların işlevsiz bırakıldığı bir sistemde bence sorun çıkması kaçınılmaz. En alttaki tuğla ile, üstteki tüm yapının her türlü, bir şekilde bağı vardır diyor bana mantığım.
     
  8. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Usta zaten votka ile abartılı biçimde fotosentetik plankton besliyoruz ama zooplankton besleyemiyoruz sanırım bu konuyu biraz araştırayım ben emin olamadım zooplanktondan ve diğer plankton türleri hakkında
     
  9. inifnity

    inifnity

    Mesajlar:
    1.020
    İsim:
    ismail işçi
    Elimde 2 litre sporaks vardı, uzun zamandır uygun bir şekilde sumpa koymayı düşünüyordum ama çözüm bulamamıştım. Filtre torbasından ziyade biraz daha kapalı bir sistem düşünüyordum. Biraz delikler fazla olmuş olabilirama su şişelerinden birşeyler yaptım bakalım, umarım faydası olur :) 20151219_210016.jpg 20151219_222809.jpg
     
    Montimahir, burak ozu ve Pennywise bunu beğendi.
  10. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Sumpta nasıl bir bölmeye konulacak?
     
  11. inifnity

    inifnity

    Mesajlar:
    1.020
    İsim:
    ismail işçi
    Refi tarzı bir bölme, su üstten geçiyor. Sumpu yaparken bu mereti düşünüp yapmıştım o bölmeyi zaten. Bir de Kaan'ın temin ettiği büyük blok seramiklerden de 10 tane falan var onları mecburen suyun indiği bölmeye koyacağım.
     
  12. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Bölmenin dizaynı doğru ancak kaç litre siporax ve benzeri medya alır onu da bilmekte fayda var. Genelde önerilen 100 litreye 1-3 litre arası siporax.
     
  13. inifnity

    inifnity

    Mesajlar:
    1.020
    İsim:
    ismail işçi
    Yeterli gelir diye düşünüyorum 180 litre için. O bölmede 2 litre, sumpta dış alanda da bi o kadar var diğer seramikten. TLF Bactiv8 NPX bakteri kültürü de ekledim bakalım sonuçları göreceğiz.
     
  14. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Çok kısa sürede birsey beklememek lazım. Ancak, 1-4 ay arasında birseyler değişmeye başlayabilir. Bölmenin su derinliği kaç cm? Bir de siporaxları koyunca üstte kaç cm su kalıyor?
     
  15. inifnity

    inifnity

    Mesajlar:
    1.020
    İsim:
    ismail işçi
    Bölme derinliği 22 cm, üstte de 8 cm falan su kalıyor tahmini.
     
  16. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Gayet makul görünüyor mesafeler. Umarım sonuç çıkar.
     
  17. Katastrophe

    Katastrophe

    Mesajlar:
    33
    İsim:
    Fatih Çelebi
    Sonuçlar ne oldu ?
     
  18. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Kısaca özetleyelim, siporax medyası yaklaşık 3 aylık sürenin sonunda tam anlamıyla işlev görmeye başlıyor.
    3 Aydan sonra nitrat ölçülemeyecek seviyeye geldi, hala da orda durmaya devam ediyor. Ancak ben sistemi biraz değiştirdim, kare menfez kullanmak yerine minik bir tatlı su akvaryumuna doldurdum siporaxları ve içindeki pH düzeyini takip ettim, ph seviyesine göre o tanka, fazlası sumpa taşacak şekilde su eklemesi yaptırdım. bu şekilde devam ediyorum.

    Aşağıdaki linkte detaylı açıklamaları bulabilirsiniz.

    http://www.akvaryumportali.com/thre...-akvaryumu-kurulumu.21921/page-28#post-384229
     
  19. Katastrophe

    Katastrophe

    Mesajlar:
    33
    İsim:
    Fatih Çelebi
    Siporaxların sumpa tam olarak konduğu pozisyonu merak ediyorum, görme şansımız var mı ? Tamamen suyun içinde mi kalıyor çok az bir kısmı mı suya temas ediyor ?
     
  20. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Şu videoda tam olarak ne olup bittiği görülebilir.

     

Sayfayı Paylaş