1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Beyaz Benek Hastalığı Tedavisi

Başlığı 'Hastalık/Parazit Tanı ve Tedavileri' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 25 Kasım 2009 başlatılmıştır.

  1. Özgür Cihan KISACIK

    Özgür Cihan KISACIK

    Mesajlar:
    50
    Yer:
    Balıkesir
    İsim:
    Özgür Cihan KISACIK
    Çocukluğumuzda sokakta çok oynayıp terleyip tulumbadan ya da dolaptan su içince ağzımızın içinde beyaz renkte acıyan noktalır oluşurdu.Annanem de böğürtlen yapraklarını kaynatıp ağzımızı çalkatırdı günde 2-3 defa... Nasıl bi antiseptikse artık normalde 3-4-5 günde iyileşen ağız bir günde acısı kesılır 2. gün tamamen iyileşirdi. O geldi aklıma bu konuyu görünce.... ????
     
    YMR_AY bunu beğendi.
  2. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    @mekatronik @YIKIKTEMO
    bir gergedanmi kaldı demiştiniz bu hobide deneme bitermi hiç :)
     
    Pennywise ve Özgür Cihan KISACIK bunu beğendi.
  3. Özgür Cihan KISACIK

    Özgür Cihan KISACIK

    Mesajlar:
    50
    Yer:
    Balıkesir
    İsim:
    Özgür Cihan KISACIK
    Ondan sonra "palyaçom akvaryumda neden atlar" bu denemelrle bana bile atlar vallahi :) başıma gelmedi benek hastalığı kimseninde gelmesin aman.. ama temelde insandaki de balikta ki de aynı nedenden..ani ısı değişimi+bünyenin güçsüz kalması.ve fırsat bulan bakterinin aktif olması.. sizce??? Koca karı ilaçlarında hep bir saygı duymuşumdur zaten..çünkü yüzyılların birikiminden gelirler.
     
    Pennywise bunu beğendi.
  4. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Her blue tang beyaz benek olacaktır. :)
    mantık doğru stres de eklenebilir.
     
  5. basma tulumba

    basma tulumba

    Mesajlar:
    2.556
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Burhan Mutlu
    Bakır içerikli bir ilaç tavsiyesi olan var mı? Piyasada bulunabilecek türden.
     
  6. jildrime

    jildrime

    Mesajlar:
    118
    İsim:
    yıldırım çetin
    ithalat ve üretim izni yok diye biliyorum, eğer öyle bir ilaç varsa elde bulundurmak iyi olabilir
     
  7. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Yerli üretim olanı var bunu piyasada satılıyor ama mark olarak hatırlayamadım şimdi yalnız işe yararlığı sorgulanabilir
     
  8. istanbulls

    istanbulls

    Mesajlar:
    4
    İsim:
    istanbulls
    Acil yardım gerekiyor.
    Ben ilk defa tuzlu su akvaryumu kurdum, yaklaşık 5 ay kadar oldu, balıkları yavaş yvaş aldım ve ekledim, su değerlerinin oturmasını bekledim, 3 aydır baktığım sapa sağlam balıklara geçen hagta aldığım 1 powder blue tang, 1 clown tag ekledim. bu balıkları ekledikten sonra balıkların kayalara s sürtünmeye başladıklarını farkettim, parazit ardır diye temizlik için 1 doktor wrassse, 1 doktor karides ve 2 ateş karides aldım ve 2 gün önce onları da akvaryuma ekledim. Balıkların hepsi çok hareketli ve yem yiyordu ama ne olduysa dün işden eve geldiğimde clown tang ve 3 aydır baktığım 3 balığın öldüğünü gördüm, sonra da powder tangin her yerinde beyaz benekleri farkettim. Aynı akşam kötü durumda görünen ve yüzmesinde gariplik olan powder blue tang'i karantinaya aldım fakat sabaha o da ölmüştü. Bu balıkların hepsi bir kaç saat içinde neden ölmüş olabilir? Beyaz benek bu kadar hızlı öldürebilir mi üstelik hepsini aynı çok kısa süre içerisinde? 3 aydır baktığım small blue tang gayet sağlıklıydı o da ölen balıklar arasındaydı. Sadece 2 clown fish kaldı onların da durumu hiç iyi görünmüyor. Su sıcaklığı 25 - 26 derece civarında, Ph değeri 8.1 civarında, tuzluluk 1021 civarıydı.
    Yardımcı olursanız sevinirim. Ne yapmak azım sebep ne olabilir?
     
    veysel bunu beğendi.
  9. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Geçmiş olsun baya sıkıntılı olmuş, beyaz benek ağır geçen durumlarda bu şekil ölümlere sebep olur. Ph dalgalanması gece gündüz arasında fazla oluyorsa bu balıklar Hassas balıklar olduğu için benege sebep olur.
    Burada karantina tankınin önemi yine karşımıza cikiyor.
    Bu saatten sonra en az bir-bir buçuk ay balık girmeyin tanka ki benek olmasınlar.
    Aldığıníz yerde de benek geçirmiş yada emareleri olmuş olabilir.
    Stresten dolayı benek yapmış olabilir, konu içinde bir çok anlatımda var zaten benek hakkında.
    Tekrar geçmiş olsun.
     
    Düzenleme: 29 Kasım 2018
  10. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    746
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    Benek salgını bir başladımı çok balık eski bile olsa gidiyor. Yeni eklenen balık her zaman büyük risk. UV filtre en faydalı ürün böyle durumlarda ama o bile balık ölümlerini tam olarak durduramıyor. Benim ilk salgında tüm balıklarım 2. Salgında ise balıkların %50 si ölmüstü
     
    veysel bunu beğendi.
  11. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Karantinaya aldığınızı söylemişsiniz tuzluluk seviyesi nedir karantinada? Mümkünse ana tanktakinden 1 derece düşük olarak başlayın ve 2-3 dereceye kadar "yavaş yavaş" düşürün 1018 civarı olabilir mesela, geçici düşük tuzluluk balıkları rahatlatır parazitler açısından. Bir de tuzluluk kalibrasyonunuzun doğru olduğundan kesin emin olun. Farklı bir yerde test yaptırın gerekirse.
     
    veysel bunu beğendi.
  12. istanbulls

    istanbulls

    Mesajlar:
    4
    İsim:
    istanbulls
    Karantinaya aldığım balık dahil 1 clown fish hariç tüm balıklarım ne yazık ki öldü, o da heran gidebilir gibi görünüyor. Büyük ihtimalle akvaryumcudan 1 hafta önce aldığım powder blue tang bu illeti bulaştırdı akvaryuma ve paraziti temizlemesi için aynı akvaryumcudan ölümler başlamaadan 2 gün önce aldığım dr.wrasse de yeni parazitler taşımış olabilir akvaryuma, o yeni balıkları ekleyinceye kadar hiç sürtünme ve belirti yoktu eski balıklarda. Beyaz benek nasıl bu kadar bulaşıcı olabildi ve nasıl bu kadar kısa sürede bütün balıkları öldürebildi? Böyle bir durum yaşayan oldu mu aranızda? Ben daha önce tatlı su akvaryumları kurmuştum, ne canlı doğuranda ne de chiclid akvaryumlarımda böyle toplu balık ölümlerine rastlamamıştım.
     
  13. istanbulls

    istanbulls

    Mesajlar:
    4
    İsim:
    istanbulls
    1019 civarındaydı fakat ne yazık ki bir kaç saat içinde karantinadaki powder blue tang de öldü.
     
  14. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    746
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    Dr wrassenin benek yediğini hiç duymadım.
    Powder serisi ve blue Tang türleri benek mıknatısıdır .
    Tuzlu suda benekten kaybettiğimiz balıkların maliyeti yerine öncesinde iyi bir UV filtre gelecek için iyi bir yatırım olacaktır. Benek popülasyonunu kontrol altında tutar
     
  15. istanbulls

    istanbulls

    Mesajlar:
    4
    İsim:
    istanbulls
    Beyaz benekleri ölümler başlayana kadar farketmemiştim. Balıklar kayalara vs sürtündükleri için üzerlerinde farklı parazittler oluşmuş olabilir diye düşünerek dr karides ve dr wrasse almıştım, powder blue tang aldıktan hemen sonra sürtünmeler başladı, sürtünmeler başladıktan 1 hafta sonra temizlik dr. ekibini aldım, bunları akvaryuma ekledikten 2 gün sonra ölümler başladı, ölümler başlamadan önce powder blue tang ve diğer balıkların üstünde beyaz benek görmemiştim, ölümler başladığında powder üstündeki benekler bariz ve yaygın şekilde görünmeye başlamıştı.
     

    Ekli Dosyalar:

  16. shanghai

    shanghai

    Mesajlar:
    21
    İsim:
    shanghai
    çok geçmiş olsun tekrardan.. 2 yıllık picasso triger balığım (..... akvaryumcudan aldığım 2 palyaco ile) 2 hafta içinde öldü...taşlara camlara surtune surtune öldü. bir hafta sonra palyaçolar öldü. sakın sakın isim vermek istemiyorum bilen bilir o akvaryumcuları (yeşil sulucular). Bu akvaryumculardan sakın balık almayın.. Hobici arkadaşlar var onlardan isteyin derim
     
  17. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Maalesef akvaryum hobisi böyle birşey, belirli bir altyapı olması lazım. UV filtresi işe yarayabilirdi gerçekten. Ama öncelik karantina tankındaydı. Ana tanka konacak her canlı, bildiğiniz bir hobiciden gelmiyorsa mutlaka bir ayını karantina da geçirmeli.
     
  18. Cuneyt K

    Cuneyt K

    Mesajlar:
    44
    İsim:
    Cuneyt Kuyumcu
    Arkadaşlar kendime nazar etmiyeyim ama benek ile yaşıyor benim tank. Stres yükü eklenince benek oluyor tangler ama çok sıkı besliyorum Sarımsaklı nori pellet ve ara ara pul yem.. 2 dr karides var 1-2 güne atlatıyorlar sonra bir iki nokta görüyorum oda geçiyor acaba beslemeyi çeşitli tutmak ve günde 2 kere kuvvetli beslemek haftada 3-4 nori vermek ilerisi için sizlerimde rahat ettirir mi bilmiyorum ama bende işe yarıyor

    Birde zaten Xxx nedenden stres olmuş canlılara benek geçsin diye eklenen önlemler daha çok stres yaratır mı? Örnek UV Eminim yararlı bakterilerde gidiyordur, ısıyı değiştirmek, tuzluluk vs bunlar hepsi ciddi ortam değişikliği

    ICHi uzak tutmak imkansız gibi bunun için gerekli prosedürleri yerine getirebileceğimizi sanmıyorum ... kabuklular bile 72+ gün karantina yapılmadı gerekiyormuş ICH tüm evrelerini atlatıp ölmesi için..cupper dozluyorlar karantina sürecinde buda zor riskli bir süreç

    Selamlar




    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
  19. EmirG

    EmirG

    Mesajlar:
    149
    Yer:
    Erenköy/İstanbul
    İsim:
    Emir Giresunlu
    beyaz benek bana da uğradı, evden taşınma operasyonu sırasında balıklar tüm gün kaya altından korkudan çıkamamışlar, haliyle blue tang beneklendi, bir süre sorna geçti, 1 aydır da tekrar benek uğramadı.

    sarımsaklı formula two yem, hikari seaweed kullanıyorum. ara ara da mysis veriyorum.
     
    Cuneyt K bunu beğendi.
  20. ZodiJackly

    ZodiJackly

    Mesajlar:
    274
    İsim:
    Ümit MARAŞLIOĞLU
    Temel abi veya diğer bu konuyu inceleyen arkadaşlar, konuyla ilgili halen bir nokta atışı yapılmadı mı? Ben de uğraşıyorum şu aralar. Beyaz benek konusu en uzun soluklu bu başlık altında konuşulmuş olduğu için hortlatmaya karar verdim. Nokta atışı yapılmamış olsa bile temel tedavi yöntemleri olarak neler öneriliyor? İlaçsız mümkünse.
     

Sayfayı Paylaş