1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Fritz Zyme 460 Tuzlu Su Akvaryumu Bakteri Kültürü

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde muzaffer6292 tarafından 12 Kasım 2012 başlatılmıştır.

  1. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Yabancılar kullanınca; Hımmm bir bildikleri vardır, hadi bizde uygulayalım, inceleyelim.
    Garip temo yapınca ; Delidir ne yapsa yeridir, kanalizasyondan tanka sumu koyulur, balıklara doğal ortamlarında olmayan ürünler mi yedirilir, hadi taşlayıp forumdan atalım.....
    Yabancı düşkünlüğünü nasıl aşarız bilmiyorum ama yerel düşünce ve uygulamalara değer verilmedikçe daha çooookkkk kerkiliriz!.
     
    zipkinteam bunu beğendi.
  2. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Hakan bey öncelikle değer vermemiz ve inanıp araştırmamız gereken en önemli şey okyanus bilimi .Biz mercan akvaryumlarında okyanusu taklit ediyorsak ana referansımızda okyanus bilimi olmalı kimya ve biyoloji bu bilimin kapsamında incelenmeli.
    Yaptığımız denemeler ve çalışmalar ise tamamen bu bilimin gösterdiği yönde olmalı burda doğru çalışmayı elin taiwanlısı veya Temel abinin yapıyor olması önemli değil önemli olan sonuçlarının sizin elinizdeki kapalı sistemin canlılarına zarar vermeden işe yarayacak olması .
    Temel bey birsürü deneme yapıyor üşenmeden sıkılmadan faydalı olabilmek için bu konuda birazda yalnız olduğunu düşünüyorum açıkçası kendi imkanları ve kendi tankını tehlikeye atarak ve risk alarak yapıyor.
    Benim akvaryumumumda bir deneme tahtası aslında kafamdaki akvaryumu oluşturmadan önce üzerinde denemeler yapıp teorik bilgilerin pratiğe çevrilerek deneyim arttırılması için kuruldu.
    Ama herkez bu şekilde kurulum yapmıyor veya risk almıyor yada alamıyor çünki pahalı bir hobi ile uğraşıyoruz bugünün şartarında bir sps akvaryumu 5-10 bin tl den aşağıya kurulmuyor .
    Temel beyin bazı denemelerini ileriye taşımak gerekir bence daha farklı canlıların bulunduğu tanklarda denemek lazım risk almak lazımki evde yapılan çalışmaları biraz daha veri elde ederek ileriye taşıyabilelim.
    Bizim forumlarda bu sıkıntı var bir konu açılıyor denemesi yapılıyor 5-10 sayfa konuşuluyor ama deneyen adam bir anda ortadan kayboluyor veya sonuçları süreci gözlem yaparak sistematik şekilde paylaşmıyor.
     
    korkmaz33 ve zipkinteam bunu beğendi.
  3. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Onur Bey aslında bir olaydan genelleme yapmak istedim, yabancı özentisi toplum olarak bizde çok fazla.Temel abiyi de örnek vermem ise konumuzla alakalı, tamamen göz önünde ve marjinal bir örnek vermek içindi.
    Bu hobi bana göre çok yönlü.Kimi tamamen sorunsuz hiç uğraştırmayacak tank kurmak isterken, kimi sorunlardan kurtulmamak için adeta çaba sarfediyor, kimi malzeme denemesini seviyor, kimi yeni icatlar çıkarma derdinde, kimi bozup kurmayı seviyor, kimi.... örnekleri arttırabiliriz.
    Kimseye neden ya da niçin yapıyorsun diyemeyiz elbette, ancak neticede canlılar ile uğraşıyoruz ve onlara verdiğimiz zararı minimumda tutmalıyız.Yoksa isteyen istediği şeyi denesin kimsenin karışacağı yok.
     
    Pennywise, MESUT_KERİM ve veysel bunu beğendi.
  4. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Bence hobiyi sevenler ilk tank kurduklarında basit bir kaç canlı besleyince ben bu işi kaptım deyip hemen gözüne hoş gelen canlıyı alıp akvaryumlarına atıyorlar. Level atlamak için hobide belli bir zamanı kolay canlı beslenmesi ve hobi adına makale ve tecrübeleri okuyup araştırması gerek diye düşünüyorum. Bu zaman zarfında canlı ihtiyaçları(aydınlatma, tuz, sirkilasyon vs.) bilgi edinmesi ve ileriki seviyelerde bu tip(süt,bal,votka vs) uygulamaları yaparak ilk başlarda kazanılan edinimlerin üstüne koyarak ilerlemeli.

    Sonuçta her tankın biyolojisi kurulum aşaması ( filtrasyon, kaya kum gibi) ilerlemesi farklı, bir tankta mesela süt girerken olumlu diğer tankta olumsuz etkileri olabilecektir.
     
    MESUT_KERİM ve Fatih BARLAS bunu beğendi.
  5. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    Dünya hepimiz için dünya bunun yabancısı yerlisi yok. Kaynaklar elementler mineraller Yaşam kaynakları bellidir. Biraz okuyup öğrenmek lazım. Ben bal konusunda tesadüf eseri buldum o konuyu dedim acaba başka deli var mı ilk araştırmamda karşıma çıktı.

    Ben risk almam doğru olanı yaparım bunu da bilgi birikimimi sürekli amatörce arttırmam sayesinde oluyor. Şimdi biri milk diye ticari ürün çıkarıyor alıp kullanıyorsun tanka içinde ne olduğunu bilmeden. Sonra elindekiler ölüyor bunun hesabını sorabiliyormusun üreticiden? HAYIR. Çünkü cevap hazır benle bir ilgisi yok. Alt yapı yok çünkü. Benim bunu doğal yollarla denememle bana satılan arasında ne fark var biraz mantıklı olalım lütfen.

    Tekrar söylüyorum bir insan metabolizmasının çalışma şekli ile bir bakterinin çalışma şeklinin aslında hiç farkı yok biri karmaşık biri basit. Besin zinciri bu ihtiyaçlar belli. İçinde milyarlarca hatta belki daha fazla yaşayan bakteri seni ayakta tutuyor. İyisi var kötüsü var. Bunun dengesini sağlayan organların var.


    Bilimsel bakmak hiç bir zaman özentilik değildir.
     
    Pennywise, MESUT_KERİM ve veysel bunu beğendi.
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Onur öncelikle üstteki ilk mesajını 3 kez okudum, ellerine sağlık. Mesaj içeriği kendi bakış açıma çok uygun ama olsun olmasın düşünmeye, anlamaya veya kafada şimşek çaktırmaya yönelik olmasıyla da ayrı güzel. Başarı kıstasları herkesin farklı oluyor.

    Düşünün ki bir yöntem veya yol yazıyor insanlar burada, örnek olarak Fatih üzerine basarak ana element ihtiyacı hariç birşey diyor son günlerde, 'Sps mercanın ihtiyacı ışık ve akıntı hepsi bu' gibi. Bu mesaj ilginç şekilde hem %100 doğru ve hemde %100 hatalı. :) Tankını sergiler ve bizler görünen ile yazılanlara anlamlar yükler saygı duyarız ama insanlar sorabilir o zaman neden bal denemesi, bu karbon merakı neden var bu söylem yanında? Çünkü iki çeşit sps hobicisi olduğunu düşünüyorum artık.

    Okyanus bilimi veya deniz bilimi evet esas alınmalı ama taklit mutlaka birçok alanda veya biyolojik çeşitlilikte ve yine makro zenginlikte tıkanır. Ana hatları ile evet bu bilimi referans alarak ona çok tezat olmayan yenilikler veya denemeler yaparak alternatifler bulmak zorundayız.

    İşık ve akıntı ile sert mercan bakılabilir ama yüzeysel, koydum tanka renk bakalım ne olur veya çoğu tankta olan yeşil renk ağırlığına dönüş vs ile giden bir sps tankı olur.

    Şu sps bu renk diye bir kesin dil olmaması gerektiğini yaşıyorum son günlerde. Olacağı söylenen veya rengi bu denen mercanlar değişiyor bu çok net. Pink millepora maviler çıkarıyor vb. Kısaca akışına bırakılmış sıradan sps tankı ve renklere hakim olunmuş, besin düzeyleri ile oynanan ayrı bir dünya.

    Nutrient renk konusunda bence tahmin edilenden önemli, ışık şekli, mercanların bölge konumu doğaya renk olarak elbette şekil verir ama resif alanlarının her farklı bölgesi de farklı besin düzeyleri içerir.

    Akşam Mahir kardeşime telefondan bir görsel atarak nutri kısmına kafayı taktım bu işte bir kolaylık olmalı dedim ve ona sence suda çözünen besinler mi olmalı veya partikül bazlı besin mi mantıklı diye sordum. Bu esnada nette kafamdakine uyan bir şeyler ararken yolum enzimlere düştü, o yoldan sağa dönünce çözünen posalar ve cözünmeyen posalar otobanına girdim. Gişelerde karşıma çözünen posaların en çok olduğu besinlerden elma ve soya çıktı....yani soyanın besin formları fazla olunca soya dedim. Bu gün mesajın sonrası yazanlara bakarken Mahir'in Singapur'da soya sütü deneyen vs mesajını gördüm. Moralim çok bozuldu açık yazayım, bir ipin ucunu daha tutuk derken adamlar denemiş bile. :)

    Soya sütü bilim tabanına oturuyor ve çözünen posa orada işin sırrı yani olay sadece süt değil.
     
    Düzenleme: 5 Mayıs 2015
    YMR_AY, zipkinteam, MESUT_KERİM ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  7. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    Tümü denenmiştir Mahirim :)...

    Peki bunu şöyle değiştirsek soya sütü inek sütü yerine hindistan cevizi sütüne ne dersiniz :)

    Hem tropik okyanustan alıyor suyunu besinini
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Burada canlı canlı yaşamadık mı? :) Bredsis diye başımıza iş açtık millet faydalansın ve başka türlü başımız ağırmasın diye de vergi veren şahıs firması yapıp alın dedik. Aynı şeyi Wertex paketledi ve Bredsis paketledi hepsi bu ama kimse almadı. :) Ama Allah var şimdi hatırlayın aynı şeyi ben YIKIKTEMO olarak ilan açtım fazla malzeme diye kendime ayırdığımı bile aldılar.:D Marka değeri ve marka merakı bu ülkede öyle fazla öyle fazla ki Hakan kerkiliriz demiş hafif kalmış. Daha çooook öpülürüz. Demek ki bende markayım. :p
     
    YMR_AY, Alparslan, zipkinteam ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  9. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
  10. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Abi öperim diyorsun yani.:D
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    İlginç linkler ve fotoğraflar daha ilginç. Tabii burada yine ortaya her akvaryumun farklı tepki vereceği konusu çıkmıyor mu? Çok güçlü skimmer kullananların alacağı verim ve ps yüzünden doz miktarının ne olacağı, zayıf ps bulunan tanklarda oluşacak hasarlar vb. Herkes için değişken sonuçlar çıkaracağı çok açık.
     
    veysel bunu beğendi.
  12. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Kesinlikle her tankda verilecek tepki çok farklı olur nedenide canlı turkeri ve sayısı kadar kurulumda seçilen malzemeler ve girilen diğer katkıların miktar ve içerikleri.
    Bu hobiyi güzel yapanda bu değilmi zaten deney ve gözlem ile başarıyı arttırma çabası ile güzelliklere sahip olma isteği;)

    Linkleri yukarıda soranlar için paylaştım ama 150- 200 sayfa okumak lazım hepsini gelişimi ve karşılaşılan sorunları özellikle alg patlaması sorunu dikkatle izlenmeli.

    Aynı adam balda dozlamış zamanında sürle beraber faydalarınıda görmüş ama sonrasında bırakmış balı.

    Bu uzakdoğuluların ve güney amerikalıların yaptıkları dikkatlice uygulanmalı daha önce hayran olduğum bir tankın birebir denemesini yapmaya çalıştım ama olmadı sonradan anladıkki adam suyu ve mercanları evin önündeki denizden almış .sürekli aynı su ile su değişimi yapıyormuş:)
    Hiçbir tuz tropikal bölge deniz suyu ile aynı etkiyi veremez çünki içerisinde deniz suyunda bulunan mikroskobik hayatı barındırmıyor.
    O mikroskobik yaşamın etkilerini akvaryumda yakalamak için sps de çok paralar harcıyoruz ama o adamlara bedava:)
     
    korkmaz33, zipkinteam ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  13. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Bu arada alvaryumda karbon ile beslediğimiz veya para verip tüplerde eklediğimiz bakterilerin ne olup ne olmadıkları nerelerde yaşadığı vs.. Gibi konularda çok güzel bir yayın var ingilizce olarak umarım ingilizcesi benden iyi bir arkadaş çevirip birgün paylaşır ne kadar ezbere gittiğimizi anlamak açısından güzel bir yayın.
    http://www.im.microbios.org/0703/0703219.pdf

    Karbon döngüsünün nasıl olduğunu temel hatları ile anlayabilirsek daha bilinçli denemeler yapabiliriz.
    Bu arada bizim fritzdeki bakteri familyası bacillus .

    Birde karbonun makro allglerce nasıl besin olarak kullanıldığı ve kapalı sistemlerde istenmeyen alg patlamalarına nesen olması ile alakalı bir bilimsel makaleyide çevirip eklemeye çalışıcam
     
    Montimahir, Alparslan, YIKIKTEMO ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  14. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Bu kimya beni bozuyor. :)
     
    Onurs bunu beğendi.
  15. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Levent bey haklısınız benide bunaltıyor bazen :) çok detaylı bilmeye gerek yok nihayetinde ama genelde forumlarda bir bilgi kirliliği var malesef yıllar önce deneyimli bir hobici bir başlığa bişeyler yazıyor 10 sene herkez aynı şeyleri ezberden yayın dolayısı ile herkezde uygulamalarını bu yanlışa göre ayarlayıp eziyet çekiyor ama bunları düzelteceğimiz yer yine bu forum gibi nezaket çerçevesinde herkezin düşünce ve araştırmalarını paylaşacağı ve tartışacağı ortamlardır.
    Derinlemesine olmasa bile yüzeysel olarak bu bilgileri paylaşmamız lazım yoksa yeni hobiciler hep aynı ezberler ile devam edecekler malesef .
    Örnek suyun oturması lazım,kayaların kızarması lazım gibi klişelerden bahsediyorum.
    En çokda şu suyun bir otursun cümlesinin hayranı ve hastasıyım bu cümlenin gerçek anlamını bilen bir tane esnaf varmı bu piyasada acaba Deniz beyi ayrı tutarak söylüyorum.
    Adamlar 10 günde sps akvaryumu kuruyor yurt dışında bizde hobiye yeni başlayanların aylardır suyu oturacakda adamcaz balık koyacak :)bide kayalarının kızarmasını bekleyecek sanki coraline alg güzel bişeymiş gibi ya bildğin para düşmanı bir zararlı alg işte:)
     
    zipkinteam, Ahmet Solmaz ve harfuzmani bunu beğendi.
  16. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Valla onur bey kimya yüzünden fen bölümünden tm bölümüne geçtim.
    Ama aklıma halk ağzı şu geliyor. Süt iç kemiklerin gelişir. :) Yillarca kalsiyum içeriği olduğundan bahsettiğimiz sütün spslerin gelişimine faydalı olması bence normal sonuç olur. Cahil aklıma uyuyor.

    Balda da bolca e vitamini var. Geçen fatih diyordu fire clownfishler sapıttı diye. E vitamini Sperm gelişimi için faydalı. Balıkların düz duvara tirmanmasi normal. Hatta köpekbalığı olsa saldirabilir bile :)

    Amaaaa işin diğer durumu karbon. Orası beni bozuyor. Lazımsa dokelim, gereksizse bekleyelim.
     
  17. Divin

    Divin

    Mesajlar:
    101
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Mert Yılmaz
    Akvaryumda karbon dozlama ile ilgili kafama takılan birkaç nokta var. Kendim KZ ZeoStart kullanıyorum. Organik karbon kullanımı ile sudaki bakteri popülasyonunu beslemek hedef alınmakta. Burada da bakterilerin hücresel olarak %50 karbon, %20 oksijen, %14 nitrojen, %8 hidrojen, %3 fosfor ve kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir ve sülfür olmasından yola çıkılmış. Burada Zeovit metodunda tercih edilen denitrifikasyon bakterilerinin çalışmasından öte bakteri popülasyonunu arttırarak sudaki nitrat ve fosfatın bekteri hücrelerinde kullanılması ve bu bakterilerin kuvvetli skimming ile sudan uzaklaştırılması oluyor. Keza aynı şekilde heterotrof bakteriler de sudaki organik atıkları parçalayarak bu işleme yardımcı oluyorlar. Ortaya çıkan organiklerin bir kısmı aktif karbon, amonyak ise zeolit tarafından tutuluyor.
    Benim merak ettiğim ise gerçekte denitrifikasyon bakterileri akvaryum ortamında gerekli mi? Bir de uygulanabilir mi? Çoğu denitrifikasyon bakterisinin fakültatif anaerob olduğu belirtilmiş. Bu durumda akvaryumda derin kum yatakları harici çok efektif olmayacakları söylenebilir mi?
     
    Ahmet Solmaz, YIKIKTEMO ve Fatih BARLAS bunu beğendi.
  18. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    Peki biri açıklasın votka yöntemi kullanıldığında neden nitrat ve fosfat düşüşü olur?
     
    Düzenleme: 6 Mayıs 2015
    Ahmet Solmaz bunu beğendi.
  19. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Üsteki Mert'in mesajı çok güzel ve aşağı yukarı aynı sorular kafamda olurdu.

    Fatih'in bu sorusu da çok güzel soru, merak ettim şimdi bak.:)
     
    Düzenleme: 6 Mayıs 2015
    Ahmet Solmaz bunu beğendi.
  20. Ahmet Solmaz

    Ahmet Solmaz

    Mesajlar:
    475
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Ahmet Solmaz
    Söylediklerinizde çok haklısınız, herzaman yeni şeyleri denemek lazım.
    Suyun oturmasına gelirsek, hazır oturmuş suyla değil 10 günde 2 günde bile sps ekleyebilirsin. Ama yeni sıfır suyla kurduğun tankta su tabiki oturacak, döngü oluşacak, çıkan azot sudan uzaklaşacak. Sps ler için özellikle su dengesini bulacak..
     

Sayfayı Paylaş