1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bağlantı Aparatı

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde Toygar NİRON tarafından 14 Ekim 2014 başlatılmıştır.

  1. Toygar NİRON

    Toygar NİRON

    Mesajlar:
    1.372
    Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Aparatlarım geldi ve tam da istediğim gibi oldular.

    Murat Bey; 20 lik delik için gelen 20 lik aparatlarım bir an girmeyecek endişesi yaşasam da, zorlanarak (ki isteyim buydu) yerlerine yerleşti. Ama söylediğinizi ne teyit edebilirim nede edemem.
     
    veysel bunu beğendi.
  2. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Konuyu yeni gördüm, bu resmi daha önce paylaşmıştım gerçi ama, 32'lik bu. marka PİMTAŞ, sitesinde de resimleri var hatırladığım kadarıyla. Silikon vs yapmadım ben de, sadece conta var, o da su tarafında, dışarıya conta da koymamıştım.

    [​IMG]
     
    veysel bunu beğendi.
  3. Toygar NİRON

    Toygar NİRON

    Mesajlar:
    1.372
    Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Bende sizin gibi yapıştırmayanlardanım. Gerekli ekipmanımı konu içindeki siteden temin ettim. Bu hafta içi kurup fotoğraflarını paylaşacağım.
     
  4. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Sistemin çalışır hali içteki conta en baştakinde fark edilir durumda sanırım.

    [​IMG]

    Bu da arka yönden görünüşü, conta yok. Fark ettiğiniz üzere, sadece dişlerde teflon bant kullandım, ancak sıvı contanın daha iyi sonuç verdiğini söylüyorlar, o dönemde elde edemediğim için teflon la idare ettim, 3-4 aydır filan dönüyor, sıkıntı yok.
    [​IMG]
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  5. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Basınç olmadığından sızdırma yapması zor.Ancak sonradan müdahalesi çok zor bir yer olduğundan ben silikon kullanmıştım, eşşeği sağlam kazığa bağlamak lazım.
     
    Ontheway bunu beğendi.
  6. Toygar NİRON

    Toygar NİRON

    Mesajlar:
    1.372
    Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Üstteki mavi aparatlar ve altındakiler nedir? Üç çizgi gibi görünen? İlk kez görüyorum
     
  7. Nuada

    Nuada

    Mesajlar:
    58
    Yer:
    Bandırma
    İsim:
    Volkan Çieçek
    Bende akvaryumun tabanına ve yan camına delik açma derdindeyim. Yan cama animal bean overflow, taban camına ise yeni keşfettiğim 2cmlik akvaryum kulesini yapacağım inşallah. Adaptörler için dün 5-6 yere mail atmıştım. Bugün cevaplar gelmiş.

    1 tanesi benim vietnam arrowana forumundaki tanklarında gördüğüm bağlantı aparatıydı. Adı Sintine rekoruymuş. Bu sarı renkteki metalı arrowana tanklarında görüp çok beğenmiştim. Meğer bizim ülkemizde de varmış.

    32mm : 19.50 TL
    40mm : 25.50 TL
    50mm : 36.00 TL
    [​IMG]

    Metal renkli olanı da var. 32 mm 17.46tl
    http://www.westmarine.com.tr/urun/sintine-depo-bag-rekoru-krom-3080

    [​IMG]

    Plastik olanı 32 mm yani 1 inç : 3.50 TL. Pvc adaptörlerden daha uygun bence.

    http://www.shop.gen.tr/Plastik-Sintine-Baglantı-Rekoru
    [​IMG]


    Plastik olarak ise aşağıdaki ürünü buldum. Fakat o da koli halinde 10 tane birden satılıyormuş. Fiyat istedim bakalım.

    [​IMG]
     
  8. Nuada

    Nuada

    Mesajlar:
    58
    Yer:
    Bandırma
    İsim:
    Volkan Çieçek
    Mesajımı editleyemedim. Metal olanı akvaryumda kullananlar. Bunların tepesi kapalı ama. Açık olanlarda vardı ama arşivime tam bakamadım. Plastik olarak da modifiye ediyorlar.

    [​IMG]
    [​IMG]



    [​IMG] [​IMG]

    [​IMG] [​IMG]

    Konuyu biraz kirlettik ama metal olandan mı alsam yoksa plastik mi karar veremedim. Yan camlar için plastik tercih ederim. Çünkü içten overflow için 90 derecelik pvc takılacak. Taban için metal tercih edebilirim.
     
  9. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Mavi aparatlar, hortum takılabilecek hava çıkışları, 3 çizgi gibi görünen şeyler de körtapa, PVC yapıştırıcısıyla yapıştırıldılar. Diğer bütün vidasız borulama da aynı şekilde, yapıştırıldı. Yapışkanın adı Tangit.

    Plastik malzemenin tipi U-PVC diye geçiyor, http://www.pimtasplastik.com.tr/ adresinde u-pvc linki altında resimleri vd bilgiler görülebilir. Yukarıdaki linkte siyah olan da güzel görünüyor, bendeki lastik conta bu turuncu kadar kaliteli görünmüyor açıkçası.

    Kingdevil; alıntı yapamadım, tuzlu suda metal kullanımı iyi sonuç vermez, plastikten şaşmamak lazım.
     
    Mehmet Berk Arslan bunu beğendi.
  10. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Bir genel tavsiye daha, özellikle yeni başlayan arkadaşlar, borulama bittikten sonra tuzlu suyu basmayın hemen. Özellikle de tabandan çıkış verdiyseniz, bir karış normal su ile 3-5 gün bekletin, akma sızma olursa, su fazla olmadığından ev batmaz, müdahalesi kolay olur, ve tuz da ziyan olmaz. Ben sistemi kurduktan sonra RO su ile doldurdum, 10 gün kafa motoru ile döndükten sonra (bütün borulardan ve diğer ıslak zeminden RO su geçtikten sonra) 350 litre suyu wc'ye boşaltıp tekrar ro su ile doldurdum, sonra tuzu diğer şeyleri ekledim.
     
  11. Nuada

    Nuada

    Mesajlar:
    58
    Yer:
    Bandırma
    İsim:
    Volkan Çieçek
    Kusura bakmayın ben tuzlu su bölümü olduğunu fark etmedim. Benim akvaryumum tatlı su. Adaptör konusu olunca bende yazdım :).

    Şuan Bandırma'yı dolaştım. Su işi ile uğraşan bir dükkandan adaptör buldum. Metal sarı renkte olandan boy boy vardı. Paslanma yapmaz dedi. 32mmlik 10tl.

    Plastik olarak bulkhead adaptörünün aynısının beyazı vardı. 40mm sanırım mm olarak ben anlamam 1 buçukluk dedi adam. Oda 10 tlydi.

    Ben daha deliklere karar vermediğim için almadım. Zaten delik delecek panç bulamadım. 1 yerde vardı 30mmlik onu alsam 32mmlik pvc geçmez sanırım. Onada 25-30 tl felan dedi. Başka yere sordum beton için olan elmas pançlar var dedi. Onlar cam delmez sanırım ?
     
    veysel bunu beğendi.
  12. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Gayet güzel bir konu oldu, örnekler tecrübeler kullanılmak istenen malzemeler baz alındığında merak edenler ve bilmeyenler için kaynak oldu.
     
  13. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Cam delme tecrübeniz yoksa siz delmeyin, götürüp tecrübeli ellere bırakın, çatlayıp patlarsa da kırıkları evden çıkarma derdiniz olmaz en azından :) Genişlik olarak 36-37 mm ye kadar çıkabilirsiniz problem olmaz, conta var, sızdırmaz. Sızdırma zaten bağlantıların zayıf öpüşmesinden olmuyor, o kadar su basıncı yok, esas sıkıntı, suyun vida yollarından (thread) dışarıya yolunu bulması, eğer bean animal yapacaksanız, vida oyuntularından su ve hava sızmasını engellemeniz lazım. Su sızmayan yerden hava kesinlikle sızabiliyor, o da hava kabarcığı problemine yok açıp sifonlamayı aksatır. Burda kullanımı tavsiye edilen en iyi malzeme Rectorseal T Plus 2'dir. Amerikada bol bol bulunmaktadır. Türkiyede Kesici diye bir şirket getiriyor(du), hala var mı bilmiyorum, bendeki telefonu 0212.2386157 Bana 10 gramlık tüpü göndermeyi başaramamışlardı.

    Bu arada, boru ve aksesuarları için bir diğer adres daha buldum, belki birilerinin işine yarar.
    http://www.cpvcboru.com/

    Schedule 40 ve 80 boru var ellerinde, bağlantı aparatları da var görünüyor.
     
  14. Nuada

    Nuada

    Mesajlar:
    58
    Yer:
    Bandırma
    İsim:
    Volkan Çieçek
    Cevabın için Teşekkür ederim Alper abi. Cam delme işi şu şekilde; Eğer sıfır akvaryum yapmaya kalkarsam camları aldığım yerde delinmesini isteyeceğim. Yani sanayide. Umarım deliyorlardır. Sıfırdan yaparsam animal yapmayı düşünüyorum evet. Kafamda akvaryumu tasarladım. Bütün ülkelerin forumlarını geze geze birkaç yöndemi birleştirerek akvaryum yapmayı planlıyorum. Overflow şu şekilde olacak: Akvarumun dışında olacak .

    [​IMG]

    Aşağıya inen borularıda masayı delip oradan sumpa sokmak istiyorum. Pvclerde dönüş olmayacak yani.
    [​IMG]
    Bu akvaryuma birde tabandan 40 veya 50mmlik delik açtırıp 2c eninde yeni keşfettiğim kule sistemini de yapmak istiyorum. Sadece nasıl çalışacağını merak ettiğim için. Yoksa animal overflow yeterli :) .

    Tabi elimdeki akvaryuma delik açmaya karar verirsem yani elimden çıkartamazsam kendim delmem gerekecek. Dükkanı taşıyacağım için 3-4 gün boş kalacak. O zaman zarfında delik açıp overflowboxdan kurtulayım diyorum. Hortumlar hava almıyor 3 senedir ama görüntüsünü sevmiyorum. Delik açmasam animal overlfowu yapmam için yan camın üst seviyesinden 3cm kestirmem gerekli. Aslında bunu bir başarabilsem hiç derdim kalmayacak. Camlar yapışıkken kesilmez de sanırım...
     
  15. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Cama delik açtırmada hiç bilgim yok, benim camlar yapışmadan önce kesilmişti. Belki mümkündür ama titreşim olacaktır. Ben kısmi overflowdan ziyade coast-2-coast yani kıyıdan kıyıya overflow u tercih ettim, sakin sakin dökülüyor su, 90 cm boyunca, surface skimming de yapılıyor bu arada, o dişli taraklı şeylerin ne kadar gerekli olduğu biraz tartışmalı. Onun yerine boru ağzına süzek tarzı birşeyler koymak daha mantıklı gibi. Bir de üstteki resimde 5 boru koymuşlar, beşinin de ağzı yanlış görmüyorsam aşağıya bakıyor. Bu nasıl bean animal ben anlamadım. Google amcada "bean animal iniş sistemi" diye arattırırsan, daha önce bu konuda yaptığım bir çeviri vardı diğer bir forumda. Ordan bazı ipuçları yakalanabilir.
     
    Nuada bunu beğendi.
  16. Toygar NİRON

    Toygar NİRON

    Mesajlar:
    1.372
    Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Volkan Bey; Fotoğrafta görülen sistem hatalı, gereksiz, ve yanlıştır. Eskiden bu tür şaşalı taşırmalar oluyordu o da bilgisizlikten şimdi yalın sade şık yer kaplamayan sistemler daha uygun. Bir de estetik var değil mi. Ayrıca şu tabandan kapaklı sisteme bayıldım. Kullanmayacağım ama farklı bir sistemde deyerlendireceğim. Çok basit DIY bir çalışma olmuş.
     
    Ontheway bunu beğendi.
  17. Nuada

    Nuada

    Mesajlar:
    58
    Yer:
    Bandırma
    İsim:
    Volkan Çieçek
    Abi makaleni buldum okuyacağım şimdi. Üstteki 2 resim kafanı karıştırmasın abi. Overflow kısmını üstresimdeki gibi yapıp, inen boruları da 2. resimdeki gibi masada delik açarak masa altına geçireceğimi anlatmak istedim. :) Enlemesine coast-2coast yapacağım ama senin akvaryumun içinde mesela ben dışarıdan yapacağım. Yani şu videonun aynısı olacak. Bu videodaki akvaryum beni gaza getirdi zaten.

     
  18. Nuada

    Nuada

    Mesajlar:
    58
    Yer:
    Bandırma
    İsim:
    Volkan Çieçek
    Toygar bey merhaba. Konunuzu kirlettim öncelikle özür dilerim :).
    Resimleri sadece derdimi anlatabilmek için paylaştım. Bire bir aynısını yapmayacağım tabiki. Şuan hatasız çalışabilecek şekilde olarak yapacağım. Yani öyle umuyorum.

    Tabandaki sistem muhteşem değil mi ? :) Onu bizde kullanan daha görmedim. Normalde bizimkilerin tepkisi şu olurdu: akvaryumun suyu nasıl oluyor da komple boşalmıyor. Onunda sistemi şu şekilde çalışıyor.
    [​IMG]
    Bu şekilde olunca hem tabandan emiş sağlanıyor hem de akvaryumun suyu bitmiyor. Chekvalf felan kullanmıyorlar. Daha ayrıntılı resimler var. Onlar arşivimde. Daha sonra paylaşabilirim.
     
  19. Toygar NİRON

    Toygar NİRON

    Mesajlar:
    1.372
    Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Örnek olması açısından kendi sistemimden bir görüntü ekliyorum. Bu arada borular 26 lık ve ana Tank 600L bilmenizi isterim. Öyle 50 lik borular emniyetler biraz mazide kaldı.

    [​IMG]

    Birde cam deldirmek konusunda yine kendi sistemimdeki geri dönüş fotoğrafını ekliyorum. Daha şık bir görüntü sağlıyor. Geri Dönüş de 20 liktir. Aynı zamanda vidalı olması ucuna 90 yada 45 derece açılı aparatları basitçe ekleyerek yüzey akıntısı tamamen geri dönüşe verilebiliyor yada daha güçlü bir motorla akvaryum içi sirkülasyonu sağlanabiliyor.

    IMG_2670.JPG
     
    Nuada bunu beğendi.
  20. Nuada

    Nuada

    Mesajlar:
    58
    Yer:
    Bandırma
    İsim:
    Volkan Çieçek
    Demek istediğinizi anladım. 50mmlik delik bana saçma ve abartı geliyor zaten. Bende zaten sadece 30mmlik panç bulabildim.
    Aslında tamda benim istediğim cam kesim şekli sizinkisi gibi. O şekil bir kestirebilirsem (akvaryumu dağitmadan yani) istediğim çalışmayı yapabilirim. Reef Saavy var facede. Onların akvaryumlarından örnek aldığım sistem bu şekilde sizinkisi gibi. Adamların işciliği mükemmel.
    [​IMG] [​IMG]
     

Sayfayı Paylaş