1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bitkili Akvaryumlarda Aydınlatma

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde volkantr34 tarafından 22 Mayıs 2010 başlatılmıştır.

  1. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Merhabalar

    Mecit abinin Bitkili akvaryumda akıntı gerekli mi , konusu akıntıdan çok aydınlatmaya doğru yöneldiği için dedim böyle bir konu açayım.Dilim döndüğünce birşeyler yazdım.Grafiklerlede desteklemeye çalıştım.Hadi şimdi http://www.akvaryumportali.com/vbi/...mda-ak%FDnt%FD-gereklimidir&p=67735#post67735 linkteki konuyu burdan devam ettirelim.

    Sylvania Grolux
    [​IMG]

    Sylvania Daylightstar
    [​IMG]

    Sylvania Aquastar
    [​IMG]

    Grafikli olarak konuşmak daha kolay olacak.. Sabah biraz boş vaktim vardı.Üstün körü biraz daha araştırma yaptım.. Hala her ışık için ayrı şey söyleniyor.. Yukarda ki grafiğe bakılırsa daylightstar'ın grolüx'ten daha yüksek değerlerde olduğunu söyleyebiliriz.Grolüx'ün kırmızı specturumu biraz daha fazla ama bu benim "biraz" benzetmemi görüntü olarak dikkate alınız lütfen.Çünki etkisi hiçte biraz değil. Basitçe ve kafa karıştırmadan çok düz bir şekilde ifade etmek istiyorum.

    Kırmızı spectrum bitkileri boyuna uzatır , mavi spectrum bitkileri enine doğru genişletir. Sarı ışığın fazla bir etkisi yok.Dengeyi çok iyi kurmak gerekiyor burda.. Mavide co2 fazla kullanılıyor , yeşil ve sarıda çok az kullanılıyor kırmızıda ise gene co2 kullanımı çoğalıyor.

    Engelmann Deneyi diye 1883'te yapılan bir deney buldum.Bu deneyde hangi ışık renginde daha fazla fotosentez yapıldığını tespit etmişler.Aynen aşağıya geçiyorum.

    Hangi Renklerde Fotosentez Daha Fazla Olur?

    Engelmann Deneyi ​

    Her iki klorofil-a ve klorofil-b'de en yüksek ışık emilimi, mavi-mor ve kımızı ışınlar bölgesinde olmaktadır. Bu durumu Theodore ENGELMANN (Teodor Engelman) 1883'te yaptığı alg deneyinde gözlemiştir.ENGELMANN görünen ışığı bir prizmadan geçirerek (kırmızı, sarı, turuncu, mor, yeşil, mavi ışınlar) yeşil bir alg üzerine düşürmüştür. Bu deneyde, fotosentezin hızını ölçebilmek için oksijen seven bakterileri kullanmış ve deney sonunda bakterilerin en fazla mavi, mor, daha sonra da kırmızı ışınların alg üzerine düştüğü bölgelerde çoğaldığını görmüştür. Bakterilerin bu bölgelerde toplanmaları, oksijenin fazla üretildiğini dolayısıyla fotosentezin hızlı olduğunu gösterir.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Deney ile ilgili bilgiler ve grafikler www.fenokulu.net adresinden alınmıştır.

    Hadi şimdi kafamızı iyice karıştıralım :) Gerçi bu konuda çok konu yazılmış edilmiş ama benim kafamı karıştıran durum ise niye 10000 kelvinlik florasanları gözümüze gözümüze soktular.. Grolüx ve Aquastar'lar co2'yi fazla kullanıyor ve o2 üretiyor.Yani ortaya bir enerji çıkıyor ve buda bitkiyi geliştiriyor.Bizde elimizde makasla geziyoruz yanılıyor muyum ? Ama sarı ışık içinse yosun yapar alg yapar deniyordu.Fakat yeşil ve sarı ışıktada co2 tüketimi az oluyor.Çünkü ışık az emiliyormuş.O zamanda gelişim yavaş oluyor.Yani bizim istediğimiz olay.. Yanılıyor muyum ?

    Birde karıştırılan diğer bir durum var kanımca.. Işığın az olması ve ışığın az alınması.. Hani bitki ışığı az aldığı zaman ışığa kavuşmak için boyuna uzar denir ya bu aslında loş aydınlatmalar için geçerli.Yoksa lt başına 0,5 watt kullanmışsınla ilgisi yok.Eğer az ışık vermekle bitkiler daha fazla ışık için boyuna gitselerdi low techçiler high techçilerden daha fazla bitki budama işlemi ile uğraşırlardı yanılıyormuyum ?? Bitkinin ışığı almak için hızlıca boyuna uzama olayı aydınlatmanın tankımıza eşit olarak dağıtılamadığı zamanlarda bariz bir şekilde ortaya çıkıyor.. Yada bitkimizin ışık ihtiyacına göre yanlış yere dikildiği durumlarda. Akvaryumumun uzunluğu 80 cm fakat eski armatürüm 60 cm'likti.Armatürü kullanmak için uyduruk olarak yaptığım çerçeve sağdan soldan 10'ar cm'lik yerleri yeterince aydınlatamıyordu ve ordaki bitkiler anında uzuyordu.Yani loştu.Işığı azda olsa alıyorlar ve daha fazla almak için normalinden hızlı uzuyorlardı.

    Şimdi yukarda ki grafiğe bakılırsa mavi - sarı ve kırmızı specturumlu florasanları çok iyi dengelememiz lazım.. Ve buda her tanka göre farklılık gösteren bir durum.Hepimizin tank ebatları , bitki yoğunluğu , bitki çeşitliliği , aydınlatma , taban yapılarımız ve co2 takviyelerimiz farklı yada yok.. Hepimiz birimizden bişeyler alıp kendimize göre uyarlayıp tecrübesini zamana yaymalıyız.Bunun başka yolu yok..

    Hem bitkilerimizin sağlıklı olmasını istiyoruz hem high tech olmasını istiyoruz.Gübrelemeyi sabit tutarak aydınlatma üzerinden konuşursak yanlış olmaz heralde.. Sizlerde düşüncelerinizi ve tanklarınızda ki gözlemlerinizi burda paylaşırsanız eğer aydınlatma olayını farklı bir şekilde yorumlayabiliriz.. Belki Amerika'yı baştan keşfedeceğiz ama okuduklarım beni kesmiyor.Bitki gelişimini yavaşlatmanın , bitkiyi bozmadan , yosunlanmadan bir yolunu bulmak istiyorum.

    Yukarda yazdıklarım tümüyle benim tecrübelerim ve okuduklarımı kendimce yorumlamamdır.% 100 doğrudur demiyorum kesinlikle.. İsteyenlerle doğruyu yanlışı hepberaber konuşalım.. Atladığım yada bağlayamadığım yerler varsa kusura bakmayın.Sabah sabah kafama takıldı hemen klavyeye döktüm. :)

    Evet ne diyorsunuz....
     
    alpayelik, darkaura, vanlyy ve diğer 10 kişi bunu beğendi.
  2. rappier

    rappier

    Mesajlar:
    320
    İsim:
    Mecit BAĞCI
    Volkan kardeşim hayırlı olsun. Senin bitkilerdeki boylanma sorunu bence aydınlatmadan değil tankında akıntı olmadığından dolayı oluşuyor super:gif

    Sende tankında karşı akıntı oluştur eminim bitkilerinde uzama durup kısalma bile başlayabilir aliye:gif
     
  3. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Ne alakası var canım akıntıyla bitki boyu uzamasının :yazik: Murat abide akıntı o biçim var bitki boyunda duraklama var mı ? :) Lotusları gösteren fotoğraflara bakmadın heralde saygılar:gif
     
  4. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Senin dediğin gibi olsa, benim tankta yavaşlar Mecit. :)

    Aydınlatmanın, aralıklı yanmasına bağlayacağım ama, Volkan'da direk, atıyorum 10 saat yanıyor. Bende aralıklı olarak 8 saat yanıyor. Buda değil..

    Konuya cevabın bu başlığa taşınmıştır....
     
  5. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Yok Murat abi bende timer'la 12:00 - 18:00 arası yanıyor sonra sönüyor tekrar 20:00 - 24:00 arası yanıyor. Öğlen 12'ye kadar gene kapalı ve azar azar gün ışığı alıyor.. Evet yorumları bekliyorum.. :) Güzelce derleyin toplayın dalın konuya :)
     
  6. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Bende ise, 10:00 - 14:00 arası yanıyor, 14:00 - 18:00 arası sönüyor, 18:00 - 22:00 arası yanıyor, toplam 8 saat. Tabandada Glossotigma var, dikkatini çekerim. Tabandaki Glossotigma'ların uzama nedeni ışık değil, Wallichii'lerin gölgesinde kaldı iki hafta. Lotus'ların sebebide Wallichii'ler.

    Daha önce direk 10 saat yanıyordu, Güller'in ve Rotala'ların halini biliyorsun. Kolay bitki olduğundanda olabilir... Avatarıma bakman yeterli..........

    Yeni peysajda direk 10-12 saat vereceğim birde öyle deneyelim, nedersin? hemianthus callitrichoides ''Cuba'' düşünüyorum, şu Glossotigma'ları satayım, gör peysajı....

    Abicim millette bizim floresan tiplerinden kullanıyor, yosun oluşmasını bir nebze engellesin diyede aralıklı aydınlatma yapıyor ben anlamıyorum.

    Baksana, Mecit ne zaman aldı Blyxia'ları bilmiyorum ama, kök bile vermemiş, bende sekiz kök iki ayda 250 kök oldu, biliyorsun.

    Gübre desen, gene millet Tunç SÖNMEZOĞLU kullanıyor. Hadi diyelim benim tabana pro kullanmışım, eeee senin taban Aquaclay, nasıl olacak bu iş....
     
  7. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Bitkinin hızlı yada yavaş uzaması aslında ne ışıkla bağlı nede besine. Enerji üretimleri ışık altında karanlık ortamda yada kimyasal güdüler sayesinde gerçekleşiyor. Siz ışık vermezseni karanlık evre dönemi artar ve kimyasala daha önem verir bu istenmeyecek bir durumu oluşturur bitkilerimiz kendi yaşam koşullarını sağlamak için kendine tekrar tasarlamaya kalkar. Işığı fazla versek bitki sırf enerji alır enerjiye daha kolay ulaşır daha hızlı enerji depolar. Bitki her türlü ışık değerlerinde enerjisini sağlar ama bazı değerler bunu hızlandırır bazı değerler yavaşlatır. Besin ihtiyacına gelecek olursa bitki kendi için besinini depo eder mineral değerleri değişkenlik gösterse bile bitki bu durumdan etkilenmesi güçtür çünkü zamanla kendisinin ihtiyaçlarını değiştirebilir. Bitkilerin uzamasıdoğal bir durum değildir akvaryumda kesin bitkinin istemediği derecede bir durum yaşanıyordur çünkü kendini düzenlemek için çok çaba harcıyor bitkileriniz için yaşanabilecek koşul düzgün ise bitki boyuna değil etrafına doğru uzayacaktır çünkü dengelemek istediği birşey yoktur bazal metobolizma değerlerine ulaştığı anda gelişimi duracaktır anabolizma olaylarının aksine kendini bulunduğu ortamı korumaya adayacaktır aşırı kök verme gibi durumlar gözlenir o besin değerleri sağlandığı zaman su değerlerini sabitler. O andan sonra balıklarınızın ve bitkileriniz için cennetin kapıları gözükmeye başlamıştır çünkü gerçekten çok mutlu olacaklardır.

    Yukardaki verdiğim bilgiler sadece biyolojik anlamda bitkilerin yapısı hakkindeki bilgileri yorumlamaktan geçiyor belli bir gözlem değildir.
     
  8. rappier

    rappier

    Mesajlar:
    320
    İsim:
    Mecit BAĞCI
    Valla espri yapayım dedim ama onuda anlatamadım galiba :)

    Bana göre tankta aydınlatmada önemli olan doğayı taklit etmek. Nede olsa en doğrusunu doğa bilir. O yüzden sadece mavi ağırlıklı bir aydınlatmanın yanlış olduğunu düşünüyorum. Doğada ne sadece mavi nede kırmızı var. Bu ikisinin bir arada olduğu bir ortam var. Bu yüzden akvaryumlarımızda tüm renk tayflarından ışık vermeliyiz diye düşünüyorum. Tabiiki ışık seçiminde öncelikli seçim ihtiyaçları giderici şekilde olmalı. Ve bizim ihtiyacımız çoğunlukla ışığın mavi tarafı... yinede tanka bir tanede olsa kırmızı (sıcak) ışık veren bir florasan koymakta fayda olduğunu düşünüyorum.

    Murat hocam blyxia'lar alalı 2 aydan fazla oldu. Bende temel sorun tabanın yetersiz olması. Bugün blyxia'ları önerin üzerine söktüm ve küme içerisinde 4-5 kök bikti oluştuğunu gördüm. Onları ayırıp 2 gruptan 7-8 yeni küme çıkarttım. Bilemiyorum blyxia'lar tabandan kendiliğinden yayılıyormu ama bende sadece tabanda derine doğru kök vermişler. Aydınlatmanın blyxia'lar için yeterli olduğunu düşünüyorum. Okuduğum bir yerde bu bitkinin yüksek ışıkta uç kısımlarının kızardığı yazıyordu. Bendeki bitkilerde aynı kızarma olayını gördüm.
     
  9. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    İki ay olduy ise Blyxa'ları alalı, benim Blyxa'lardır, 200 adet satmıştım aldığın yere.:F

    Yanlız, sendekiler Aubertii, yani ışıkta kızarır, Japonica olsaydı full yeşil kalırdı. Malesef Mecit, korkunç derecede kök oluşturuyorlar, yeni filizleri söküp dağıtman iyi olmuş, onlarda yeni filizler oluşturacaktır.....
     
  10. Onur G. HİTİT

    Onur G. HİTİT

    Mesajlar:
    855
    Yer:
    İlkadım/SAMSUN
    İsim:
    Onur G. HİTİT
    Dün alışveriş yaparken bir florasan gördüm. Küçük akvaryumlardan birinin florasanını değiştirmeyi düşünüyordum. Osram marka bir florasan dikkatimi çekti. Fiyatı sanırım 4-5 lira bir şeydi. Florasanı aldım. Akvaryumlardan birinin florasanını değiştirdim.

    Az önce akvaryuma bakarken, fotosentezi direkt gözlemledim. Özellikle florasanın tam altındaki bitkiler akvaryuma havataşı konmuş gibi fokur fokur fotosentez yapıyorlardı. Küçük akvaryumlar için çok uygun sanırım.

    Florasan budur:

    [​IMG]

    Pek net değil, ama fotosentez anından bir kare:

    [​IMG]
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ellerine sağlık Volkan mükemmel bir makale olmuş Aydınlatma konusunda başlıklarda yazışıyorduk ve genel aydınlatma makaleleri yanında bitkli üzerine linki verilecek bir paylaşım olmuş. Müsadenle sabit başlık yapalım.

    Aydınlatma konusunda sizlerin güzel eklemelerine yapabileceğim ilave...akvaryumlarınızın aydınlık olmasıdır. :ay:
     
  12. Mert Çimagil

    Mert Çimagil

    Mesajlar:
    19
    İsim:
    Mert Çimagil
    Cevap: Bitkili Akvaryumlarda Aydınlatma

    Cidden çok başarılı bir çalışma olmuş size teşşekür ederim
     
  13. ahmet375

    ahmet375

    Mesajlar:
    7
    İsim:
    ahet ahmet
    Size bir sorum olacak arkadaşlar 50*19*31 ebatlarda akvaryuma sahibim ve 8 w 6500 K tasarruflu ampul kullanmaktayım ışık sizce yeterlimi yoksa bir tane daha 8 w takayım mı?
     
  14. Gmsy

    Gmsy

    Mesajlar:
    840
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Hüseyin GÜMÜŞAY
    Onur bey acaba lamba kac kelvin? Küçük bir bitkili yapıcam da acaba bu lamba yeterli olurmu 30*25
     
  15. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Hüseyin osramın 20 w tasarruflu ampülü yeterli gelir şık olsun diyorsan akvaryum kenarına asılan bitki için hazır led armatür var satılan 59 lira lin veririm sana.
     
  16. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Birde foto ekleyeyim led armatürden 6500 kelvin değeri.
    3301_1.jpg
     
    helios2007 bunu beğendi.
  17. ahmetakif

    ahmetakif

    Mesajlar:
    4
    İsim:
    Recep Kutlu
    Merhaba epeydir takip ediyordum üyelik yeni nasip oldu. Forumdaki diger konular gibi faydalı ve güzel bir konu olmuş. Ancak sarı ışık az alg yapar tezinize cevap gelmemiş onu merak ettim.

    Teşekkürler.
     
    veysel bunu beğendi.
  18. Sezer han

    Sezer han

    Mesajlar:
    115
    Ben kırmızı led kullanıyorum balıklarımı rahatsız etmesin diye parlaklığı çok yüksek değil, bildiğiniz üzre ledler normal aydınlatıcılardan çok daha parlak ve göz alıcı. Ben ayarı düşük bir led aldım akvaryumumun her yerine eşit oranda ve yeterli bir aydınlatma sağladığını düşünüyorum. Acaba led ışık bitkilerimin ışık ihtiyacını karşılar mı ? Petshopcu bir tanıdığım karşılayacağını söyledi fakat ben ikna olmadım.
    Bitkilerim yarın gelecek büyük ihtimalle, ışıklandırma sistemimi değiştirebilirim eğer led ışık bitkiler için bir fayda sağlamayacaksa..
     
  19. sinan1962

    sinan1962

    Mesajlar:
    90
    Yer:
    Ataşehir / İSTANBUL
    İsim:
    Sinan
    Merhaba,
    Ben bitki akvaryumu için uygun adınlatma aramaktayım.Bu konuda yardımın olabilirmi ? 70 -70-70 cm.
     
  20. Fatih HORASAN

    Fatih HORASAN

    Mesajlar:
    6
    Yer:
    UŞAK
    İsim:
    Fatih
    Led ile aydınlatma daha güzel ve çekici gözüküyor ama diğer aydınlatmalara göre daha zor bir sistem bitkiler Ledlere uyum sağlayamıyorlar florasan tip aydınlatmaların daha çok verimli olduğunu çoğumuz biliyoruz.
     

Sayfayı Paylaş