1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Angel (Melek) balıkları

Başlığı 'Angel Melek Balıkları' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Deniz akvaryumu Balıkları Angelfish türlerinin yaşam alanları Kızıldeniz ve doğu Afrika kıyılarından başlayarak Hawai kıyılarına kadar uzanırken, kuzeyde ise güney Japonya'dan başlayarak Avusturalya kıyılarına kadar uzarnır. Angel türlerinin çok çeşitli ve değişken boylarda olduğunu görüyoruz. Aynı tür, aynı balık olmasına karşın angeller bölgelere göre bazı değişiklikler gösteriyor. Renk desen ve sırt yüzgeç gibi farklılıklar görülmektedir. Bu çeşitliliğin genel olarak akvaryum içerisinde davranış ve uyum konusunda da bulunması dikkat çekiyor. Benim Angel türüne karşı ilgim ilk büyük melek balıklarının asaletli yüzüş ve duruşlarını gördükten sonra başladı. Deniz akvaryumunun ilk yıllarında bu türü beslemek bir statü iken, günümüzde resif akvaryumlarının ön plana çıkmasıyla ve yine bakım zorlukları nedeniyle, tercih edilmeleri azalmıştır. Ancak içerisinde büyük melek balıklarının olduğu bir akvaryum halen çok ilgi çekmekte ve izleyenleri büyülemektedir.İyi bakılan bir akvaryumda angeller 15 yıla kadar yaşayabilir. Genel olarak agresif yapıları itibari ile bazı türlerin yavruları farklı desen ve renk taşır. Yavru bireylerin resif içerisinde rahatça erişkin bireyler içerisinde bulunması bu sayede sağlanır. Geçmişte bu farklı desende olan yavrular uzunca bir süre farklı bir tür olarak kayıtlarda bulunmaktaydı. Ancak yavrularıyla aynı renk ve desende bulunan türleride mevcuttur. Genel olarak akvaryum içerisinde omurgasızlara yem olarak bakmasalarda zaman içerisinde merak ve sıkıntıdan vurmakta ve zarar vermekteler. Yavru bireylerde bu sıkıntı yok denecek kadar az olsada büyüdükçe bu ilgi artacaktır. Cüce melek türlerinde omurgasızlara verilebilecek zarar balıktan balığa çok değişkenlik göstermektedir. Omurgasızlara hiç ilgi göstermeyen bazı cüce meleklere rastlamak mümkünken aynı tür bir angel diğer akvaryumda çok zarar verebilmektedir. Bunu akvaryum içerisinde bulunan hareket alanı azlığına ve sıkıcı ortam şartlarına bağlayabiliriz. Her ne kadar çok iyi beslenen balıkların bu omurgasızlara ilgisinin azalacağı söylense bile, bu durumun yine çok değişkenlik gösterdiği ortadadır. Akvaryum şartlarına alışmış bir büyük Angel balığı akvaryuma yeni eklenen her şeye inanılmaz meraklı tavırlar sergilemekte, bu merak eklenen balık bile olsa devam etmektedir. Bu şartlarda akvaryuma eklenecek Angel türlerinin ekleme sırası çok önem kazanmaktadır. Bazı büyük Angel türlerinin gırtlaktan ses cıkartma özelliği vardır. Bu özellik doğada bölgeci balıklar olmaları sebebiyle, bölgelerini korumada ve dişilere kur yapmada kullanılmaktadır. Akvaryuma eklenecek büyük Angel türlerinde, bu özelliği olan angelları daha sonra eklemek akıllıca olacaktır. Bu ses diğer balıklar açısından son derece caydırıcı olduğundan, kendilerini daha rahat koruyabilirler. Son eklenmeleri bu açıdan mantıklı olacaktır.

    Erişkin birey ve yavru birey renk farkını gösteren örnekler:

    [​IMG] [​IMG]

    Aynı tür olmasına karşın bölge farkından renk ve desen farkı gösteren örnekler:

    [​IMG]

    [​IMG]

    Akvaryumda beslenmek istenen Angel türleri, akvaryuma eklendikten sonra bazı sorunlar çıkarmaktadır. Bu sorunların başında gözlere sis perdesi inmesidir. Nedeni su şartlarından, yeni ithal edilmiş olmasından, kötü su şartlarında tutulmuş olmasından ve hepsinden önemlisi büyük Angellerin esareti kolay kolay kabul etmemesinden kaynaklanmaktadır. Bu sorun eğer nedeni giderilmez ise büyük sorundur ve balık kaybedilebilir. Ben akvaryum şartlarının mükemmel olduğu durumlarda dahi gözlere sis(puslanma) indiğine şahit oldum. Akvaryum ışıklarının adaptasyon döneminde kapalı tutulması ve ileri seviyelere doğru hastalığın ilerlemesi halinde tatlı su banyosu iyi gelmektedir. Bu aşamalarda akvaryumun su değerleri çok iyi takip edilmeli, su şartlarının yerinde olduğu kesin bilinmelidir. Adaptasyon gerçekleştirilip Angellar akvaryumumuza alıştıktan sonra, yem konusunda yavru bireyler pek sorun çıkarmasada erişkin bireyler kuru yem almada zorluk çıkarabilmektedir. Akvaryumda kuru yeme alıştırmada nori yosunu büyük kolaylık sağlayacaktır. Kuru yeme ve size alıştıktan sonra sizi bir çok süpriz bekliyor olacak. Büyük Angeller beslenmesi son derece zevkli balıklardır. Sizi tanımanın yanında, değişik yem ve gıdalara ilgileri sizi şaşırtabilir. Zaten bu onları beslemenin en zevkli yanlarından biridir. Sizi şaşırtan diğer yanları yemi gövdelerinin yarısını su dışına çıkararak dahi almalarıdır. Akvaryumunda büyük Angel balıklarını beslemek isteyenlar, bazı dikkat edilmesi gereken konular olduğunu untmamalı ve bilmelidir. Akvaryumda filtrasyon üst seviyelerde olmalı, ps seçiminde tasarrufa gitmemeli ve uv filtresi bulundurmalıdır. Yem tüketiminin aşırı olması nitrat sorunu yaratmakta bununla birlikte, akvaryumda istenmeyen yosunlar oluşabilmektedir. Bunun için filtrasyon son derece önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Akvaryumda bulundurulacak olan temizlikçi karideslerle ilşkileri ise son derece faydalı olacaktır.

    Akvaryumlarında büyük Angel balıklarını beslemek isteyenler hiç bir omugasızı besleyemez diye bir kural yoktur. Ben bu açıdan kendi akvaryumumu örnek gösterebilirim. Zaman içerisinde edindiğim tecrübe, akvaryuma dokunmayacaklarına inandığınız bir omurgasız eklediğinizde, karşınızda bu omurgasıza aşırı ilgi görecek ve bu ilgi o kadar aşırı olacak ki zarar verdiklerini, olmayacağını düşüneceksiniz. Oysa bu ilgi geçicidir. Bu olumsuz durumu yemle oyalama ve omurgasızları bir süre koruma ile atlatılabilir. Tabi bu omurgasızlar tüm omurgasızlar değildir. Dokunmadıkları omurgasızlar benim gördüğüm kadarı ile şunlardır. Exenia, Mushroomlar, Ricordialar, tüp Anemonlar, Anemonlar, yeşil Buble coral, Leather long fınger bu omurgasızlar benim dokunmadıklarına şahit olduğum omurgasızlardır.Ancak akvarist yine kendi gözlemini yapmalı ve balıklarını tanımalıdır.

    Ülkemizde en çok rastlanan angel türleri:

    [​IMG][​IMG]

    Majestic angel: Blue Face angel:





    [​IMG] [​IMG]

    Blue Ring Angel: Maculosus angel:

    İmparator Angel:

    [​IMG]

    Artık ithalatları eskisi kadar zor olmasada gerek fiyat, gerek az yakalanmaları yüzünden çok sık esnafta göremiyoruz. Kızıl deniz kökenli olan türler daha pahalı olmaktadır. Sebebi ülkemize ithalatı farklı ülkeler üzerinden gelmesi ve az yakalanmalarıdır. Fiyatlarının pahalı olması sebebiyle akvarist arkadaşlar sistemlerini tam ve eksizsiz kurmalıdır. Bu türlerin bazıları diğer türlere göre kuru yem almada daha problemli türlerdir.Ülkemizde çok sık gelmeyen sipariş üzerine getirilen bazı angel türleri.



    [​IMG] [​IMG]

    Personifer Angel: French Angel:

    [​IMG] [​IMG]

    Goldtail Angel: Black Velvet Angel:

    Büyük angellerden farklı olarak, cüce melek olarak adlandırılan türlerde mevcuttur. Bu türler daha uyumlu olarak göze çarpsada kendi türüne karşı serttir.Reef akvaryumlarında bazen bulundurulmaları tercih ve tavsiye edilsede, zaman zaman omurgasızlara zarar vermesi sebebiyle çıkarılmak zorunda kalınmıştır. Örnek olarak;

    Rock beauty angel:

    [​IMG]

    Deniz akvaryumlarında sert mercan ve omurgasızlar yerine, büyük angel ve uygun omurgasızları beslemek isteyen akvaristler için büyük melek balıkları her zaman keyifli bir hobi olacaktır. Zaman içerisinde akvaryuma bıraktıkları atık fazlalığı, sürekli düşme eğilimde olan bir ph sorunu getirecek, buna ilave olarak istenmeyen yosunlar oluşacaktır. İyi bir araştırma ve bakımla bu sorunlar altından kalkılmayacak sorunlar değildir. Bilmemiz gereken, bu balıklar için sistem çok daha güçlü olmalıdır. Akvaristin bilgili ve arştırmacı olması bakımlarını ve uzun süre yaşatılmalarını sağlayacaktır.
     
    sinan1962, Nadir, basma tulumba ve diğer 7 kişi bunu beğendi.
  2. kerem11

    kerem11

    Mesajlar:
    874
    İsim:
    Kerem Ürütürk
    Öncelikle Tebrik Ederim Temel Abi.

    Cinsiyet ayrımları nasıl oluyor .
    Konudan yazdığı halde gözümden kaçtıysa Özür Dilerim. !
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Konuda yazdığımı sanmıyorum yani yok çünkü cinsiyet ayrımını gözle yapabilmek imkansız gibi birşey. Anüs vent ile cinsiyet ayrımı üzerine bile tuzlu suda fazla bir bilgi yoktur, daha doğrusu üzerine çok fazla eğilen yok. Akvaryumda üreyen tür değil. Üremeleri üzerine bile fazla bir bilgi yok. Bazı türler kendilerini genel gövde üzerinde bazı noktalarda bazı renklerin eksik oluşundan belli ediyor mesela personifer angel türünün bazılarında sarı renk eksikliği olur. Ancak genelde bir bariz belirginlik yoktur.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  4. Lake Tanganyika

    Lake Tanganyika

    Mesajlar:
    1.888
    Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar
    Tebrikler Temel hoca'm çok güzel bir makale olmuş ellerine sağlık.. Angellar gerçekten harika bir canlılar ama aynı türü aynı akvaryuma koyunca olmuyor ne yazıkki.. Tekrardan ellerinize sağlık...

    Saygılar...
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Angel türleri birlikte yaşarlar Yavuz. Tabi tam demek istediğin aynı türden balıklar birlikte durmuyor ise yine dururlar ancak akvaryum kalabalık olmalı ve boyutlar büyük ve küçük tutulursa sorun daha az yaşanır.
     
    TencoMelih ve Lake Tanganyika bunu beğendi.
  6. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Temel abi bende Angel türleri beslemek üzere karar vermiş bulunmaktayım ilk olarak bicolor angel almayı düşünüyorum yada senin tavsiye edeceğin bir balık var mı? Teşekkürler.
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    3 yıl emek verdiğim ve işin aslı esnaftan ölecek durumda olduğu için üçte bir fiyatına aldığım Musa French angel fotoğrafımı sunuyorum. French angel olmayan balık akvaryumu balkonu olmayan ev gibidir. Öncesinde eklemeyi düşündüğün büyük angel türlerinin sırasını yazışmamış gerek, zira kavga vb sorunları en aza ancak bu şekilde indirebiliriz.

    french angelfish.jpg
     
    TencoMelih, DaPhNe, MOVACIKLI ve diğer 5 kişi bunu beğendi.
  8. KGEYGS

    KGEYGS

    Mesajlar:
    4.468
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Yusuf Şahin
    Abi konu açarak elindeki canlıları koyarak işe başlayabilirsin. Sistemi de yazarsın tabi. Biz de merak ediyoruz bir angel akvaryumu. temo4
     
  9. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Dur acele etmeyelim Yusuf hele bir düze çıkayım. Malum tatil zamanı yaklaşıyor, alış veriş derken okullar kapanıyor anneler günü yaklaşıyor offff offff ne halt edecem ben...
    Konu açılacak aç.
     
    KGEYGS bunu beğendi.
  10. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Merak etme Temel abi en kısa zamanda rahatsız edecem seni.
     
  11. basma tulumba

    basma tulumba

    Mesajlar:
    2.556
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Burhan Mutlu
    Şöyle bir bakayım dedim, akıp gitti makale. Daha uzun olsa, bir sigara yakıp devam ederdim. Genişletilmesi ve zenginleştirilmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyorum. Angellar cidden akvaryumlarımızda az yer verdiğimiz ya da hiç yer vermediğimiz canlılar. Oysaki canlı gören biri ya da tankına koymuş olan biri kolay kolay vazgeçemez bu balıklardan. Hatta reef yapmayı bırakıp, marine tanka bile dönebilir.
    Oysa ülkemizde ne yazık ki, goby-blenny, tang ve palyaço tankları görüyoruz hep.
    Bence bunu aşmak ve bu zengin dünyadan daha fazla faydalanmak gerek artık.
    Gerçekten sizce de öyle değil mi? Canlıların zorluğu ve uyum problemleri kabul; öte yandan 500 türden fazla canlı içinde tanklarda neden hep aynı 20-30 tür?
     
    ybarbaros, TencoMelih, veysel ve diğer 4 kişi bunu beğendi.
  12. kayhan

    kayhan

    Mesajlar:
    397
    Yer:
    izmir
    İsim:
    coskun
    Benim 1 sene boyunca tankım da Koran angel ve cream angel vardı carpet anemon ekledikten sonra sattım bakması izlemesi cok güzel canlılardı. Ama carpet anemonu yemeye başladılar akvaryuma ne atarsan yiyorlar mercan beslemek imkansız oluyor onlar olunca ama marin tankında olması gereken türlerden diye düşünüyorum
     
    TencoMelih ve basma tulumba bunu beğendi.
  13. KGEYGS

    KGEYGS

    Mesajlar:
    4.468
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Yusuf Şahin
    Tek itiraz ettiğim, sigara kullanımı özendirmeyelimtemo8
     
    basma tulumba bunu beğendi.
  14. Vetman

    Vetman

    Mesajlar:
    119
    Yer:
    Balıkesir
    İsim:
    Yağmur Gülsoy
    Bende de koran angel ve keyhole angel var. Zoalarıma vuruyorlar ama öyle yiyip bitirme gibi bir durumları da yok. Bunun yanında torch coral ve yeni eklediğim xenialara vurduklarını görmedim. Bence tankta belli bir sayıyı aşmadıktan sonra cüce angeller ve büyük türlerin yavru formlarının beslenmesinde çok da sıkıntı yok.
     
    TencoMelih ve basma tulumba bunu beğendi.
  15. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Çok yeniyim yıllarca tatlı su akvaryumu besledim. Tuzlu su akvaryumuna bugün geçtim. Angellar gerçekten çok güzel ama resif olarak da birkaç canlı olsun diyorum. Sırf bu sebeple mercan olmasın mı demeliyim? Peki hangi türler ile yaşamasında sıkıntısı yoktur bu balıkların?
     
    YMR_AY, Nadir, TencoMelih ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  16. Nadir

    Nadir

    Mesajlar:
    700
    Yer:
    Karabük/SAFRANBOLU
    İsim:
    Nadir AYAĞ
    Levent, tatlı su akvaryumunu neden besledin ki? Keşke içine balık da koysaydın. ;)
     
    YMR_AY ve Pennywise bunu beğendi.
  17. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Şekeri bırakınca akvaryumu kaldırdım abi. Balıkları koymaya fırsat kalmadı :)
     
    YMR_AY ve Nadir bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş