1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Aiptasia pallida Aiptasia pulchella mücadelesi

Başlığı 'Hastalık/Parazit Tanı ve Tedavileri' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 19 Mayıs 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Aiptasia pallida ve Aiptasia pulchella akvaryumlarda "parazit" olarak görülüyor.

    Akvaryumlarda genellikle saydam kahverengi anemon benzeri bir canlı gördüğünüzde orada Aiptasia olması muhtemeldir. Ortalama 4 cm boya kadar ulaşabilirler. Kahverengi renkleri zooxanthellae ile simbiyotik ilişkiden gelmektedir. Aiptasia ile temas eden mercanlar stresini açıkça işaret ederler ve ilerleyen süreçte ölümlerde görülebilir. Aiptasia hızla bir akvaryuma yayılabilir.

    [​IMG]

    Nereden geliyor?

    Genelde yaşam alanları kayalar olarak bilinmektedir. Doğal olarak dekorlarımızı kurduğumuz canlı kayalar ile akvaryumlara girmekteler. Çoğu zaman gözden kaçmış canlı kaya içinde gelir veya bazı mercanların tabanına sıkışmış olarak gelir. Aiptasia besin açısından zengin tropik ortamlarda bulunur.

    Neden ve nasıl bu kadar hızlı ürerler?

    Aiptasia hızla özellikle bazı tanklarda çoğalırlar. Bazı tanklarda çoğalma görülmez ve hatta yok oldukları bile gözlemlenir. Bu tam olarak bilinen bir konu değil. Ancak yüksek besin ve atığın çok olduğu ortamlara eğilimli oldukları görünür. Genellikle Aiptasia yolu üzerinde ince doku ve küçük bir parça bırakarak diğer Aiptasiaların büyümesini sağlar. Aiptasiaların kötü zarar görmüş parçaları tamamen düzelebilir.

    Nasıl bunlardan kurtulurum ?

    Ne yazık ki net hiçbir cevap yok .... Mükemmel bir yol mücadelesinde gösterilemez. Ama temel olarak iki şekilde mücadele yöntemini ele alabiliriz.

    İlki kimyasal yaklaşım. Bu yöntemin başarılı olduğu bazı hobiciler tarafından ve mağazalar tarafından bildirilmektedir. En basit yöntem kalsiyum hidroksit kullanımıdır. Bir şırınga ile doğrudan Aiptasia ağız içine sıkılarak mücadele edilir. UNUTMAYIN, bu çözümü uygularken karışımı tutarken dikkatli olmak gerek. Yakıcı bir maddedir. Bu uygulamadan sonra Aiptasia dağılmaya başlar ve sifonlama ile temizlenebilir.

    Bu mücade şeklinde akvaryumun pH değerinde oynama yapabilir. Bu açıdan da dikkatli kullanılmalıdır. Deneyim gösteriyor ki iyi sonuç veriyor... Ama daha fazla veya daha az derecede Aiptasia her zaman hızlı bir şekilde yeniden geri dönebilir.

    Aiptasidan kurtulmanın kimyasal olarak diğer yolu epoksi kullanımıdır. Kayayı kaldırarak Aiptasianın bulunduğu deliğe uygulamaktır. Uygularken dikkatli olunmalıdır, aiptasianın kaçacağı bir açıklık bırakılmamalıdır.

    Kurtulmaya doğal yaklaşım:

    Chelmon rostratus ve Chaetodon kleinii (kelebek balığı) için Aiptasialar diyet listesindedir. Ama zor türlerdir ve erişkin Aiptasialara dokunmadıklarıda gözlemlenmiştir. Akvaryumda bu tarz besinler tükendiğinde ise balıkların kaybedilmesi gerçekleşebilir. Bu durumlarda diğer bu tarz sorunu olan hobicilerle takas yapmak gerekebilir. Chelmom rostratus ile olumlu deneyimlerini aktaran hobiciler bulunmaktadır. Ancak ne var ki Aiptasia yanında Chaetodon kleinii mercan yiyebilir.

    Lysmata wundermanni yine Aiptasia tüketebilecek bir canlıdır. Ancak malesef bu türde mercanlara zarar verebilir ve reef akvaryumlarına önerilmez.


    Rhynchocinetidae sp. mağazalarda zaman zaman bulunabilir veya sipariş üstüne getirilebilir. Mercan olan resif akvaryumlarına tavsiye edilmez.

    [​IMG] [​IMG]

    Berghia verrucicornis bir yırtıcı canlıdır ve belki de en yeni bulunan Aiptasia ortadan kaldırılma potansiyeline sahip türdür. ;) Ana dezavantajı ise sadece Aiptasia yemesidir. Tabi dez avantaj olması tartışılabilir, ancak akvaryumda Aiptasia kalmadığında akvaryumda tutmanın manası yoktur. Çünkü muhtemel sonuç ölüm olacaktır. Bu açıdan aynı soruna sahip hobicilere verilmesi gerekir.

    Akvaryum Portalı
     
    messiah, Heliak, Çağatay ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  2. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    Temel abi makale için teşekkürler . Bu işe kimyasal yaklaşmak istesek bu kimyasalları nereden temin edebiliriz ?
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Okan selam, Kalsiyum hidroksit akvaryumcularda, tabi büyük ihtimalle tuzlu su üzerine yoğun yerlerde bulunur. Bence bu işlemden önce bulunduğu oyuğu kapatmayı denemelisin. Gerek kalmayabilir kalsiyum uygulamasına. Alt tarafı bir adet apista var.
     
  4. sezgintr

    sezgintr

    Mesajlar:
    55
    Aiptasia pallida Aiptasia pulchella mücadelesi

    Bende en büyük boy pepperment schrimp var aiptasia ne büyüklükte olursa olsun tam 2dkda bitiriyor. Herkese tavsiye ederim yerli üretimleride bulunuyor temizlikçi karidesle aynı fiyattalar. Akvaryumumda rahat 50 kadar aiptasia vardı 1 haftada kökünü kuruttu 2-3 aydırda akvaryumda süper temizlik yapıyor.
     
  5. bonsaireef

    bonsaireef

    Mesajlar:
    42
    İsim:
    Tarık Fincan
    Aiptasiayı kontrol altına almak için yıllarca kaynar su kullandım. Oldukça başarılı şekilde öldürüyor. Sırıngaya kaynar su çekip aiptasianın olduğu deliğe yavaşça sıkıyorsunuz. Tabi etrafında başka mercanlar varsa bu yöntemi uygularken çok dikkatli olmak lazım. Çok küçük bir bölgede coralin alglerde beyazlama yapıyor ama kısa sürede toparlanıyor.

    Sıcak su harici artık CaCl2 kullanıyorum. Bu da başarılı şekilde öldürüyor ama bunu direk içine sıkmanız lazım. Çoğu zaman tam başaramıyorsunuz ve aiptasia tekrar toparlanıp meydana çıkıyor.

    Bir sorum olacak; peppermint shrimp aiptasiaları bitirdikten sonra beslenme sıkıntısı olur mu? Mercanlarla arası nasıl?

    Teşekkür ederim.
    Saygılar.
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Peppermint aslında gerçekten etkili oluyor gördüğüm kadarıyla ve aiptasia kalmadığında ihtiyacı olan bir diğer akvariste vermek en güzel çözüm gibi. Diğer mercanlara zararını duymadım açıkcası. Kaynar su sıkılması tamamen ortadan kaldırır mı yoksa bir süre sindirir mi tam bilemiyorum ama diğer CaCl2, iyot gibi enjekte uygulamalarında dikkati olmak lazım çünkü su değerlerini oynatır bu elementler.

    Bunun yanında tuhaf olacak ama yakından gözlerimizle tecrübe ettiğimiz bir aiptasia istilası Teoman abinin akvaryumunda söz konusu şu anda. Teoman abinin akvaryumunda neredeyse 8-9 cm aiptasilar çeşitli yerlerde ve yüzlerce akvaryuma yayılmış durumda. Xenialara olumsuz yönde etkisi sıfır, Leather corale sıfır, Glove Polibe sıfır, Octobus corale sıfır diyebilirim bizim gördüğümüz. Kısacası en azından belli ölçüye kadar öcülük kavramının büyütüldüğünü düşünüyoruz.
     
    bonsaireef bunu beğendi.
  7. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Aiptasialar, cam anemonu olarak geçiyorlarmış. Ve bi kaç türkçe kaynaktan araştırdım, Lugol ile de ölümleri kolaymış.


    Lugol;
    Laboratuvarda iyot çözeltisi olarak kullanılır. İçinde iyonik şekilde bulunan İyodun yanısıra, KI yani Potassium Iodide(Potasyum İyodür de denebilir) de var. Belli ve sabit bir karışım hazırlama oranı ve formülü olduğundan, herhangi bir kimyasal satış yerinde Lugol diye sorsanız bulabilirsiniz. Fiyatı oldukça ucuzdur. Seachem gibi firmalar, İyot takviye sıvılarını hem iyonik şekilde hemde Lugol olarak satarlar(SeaChem's Lugol). Tabi üstüne marka yapıştırıldığında fiyatı inanılmaz fahiş oluyor. Halbuki Lugol her yerde Lugol'dür!
    Akvaryumun ihtiyacına ve canlı yüküne göre ekleyeceğiniz miktar ve zaman aralığını hesaplayabilirsiniz. Her 1ml lugol, suda çözülmüş 100mg KI ve 50mg I2 (saf iyot) olur.

    Enjektör yardımı ile lugolü hayvanın gövdesine enjekte ettiğimiz zaman hayvan 1 - 2 saat içerisinde ölüyor ve sümüksü bi yapı kalıyormuş sadece geriye. Ayrıca kayadaki yanında bulunan yavruları da bu sıvıdan etkilenip ölüyorlarmış tecrübe eden birinin yazdıklarına göre. Deneyen var mı Lugolü bilemem ancak; hayvanın gövdesinin tam ortasına enjekte edilmesi çok önemli deniliyor. Zira bir aiptasia nın kenarına enjekte edip denemiş; aiptasianın yarısı erimiş diğer yarısı kalmış. Yavru aiptasialarında lugol enjekte olmuş kayadan ayrılıp yüzmeye başlamaları üzerine sifonlama yaparak kurtulmuş bu tecrübeyi yapan kişi. Belki yardımı olur diye paylaşmak istedim.
     
  8. bonsaireef

    bonsaireef

    Mesajlar:
    42
    İsim:
    Tarık Fincan
    Cevap için teşekkürler.
    Peppermint sıkıntılı gibi göründü. Sonrasında verecek kimse bulamazsam ve beslenme sorunu olursa üzülürüm.

    Sıcak su gerçekten öldürüyor. Bununla ilgili yıllardır denemeler yapıyorum. Sıcak su sıkılan bölgeden çıktığını görmedim. tabi su gerçekten sıcak olacak ve efektif şekilde sıkılacak. Yoksa bir süre sindirmekten öteye gidemez. Yalnız coralinlerde beyazlama yapabildiği için şu sıra CaCl2 kullanıyorum.

    CaCl2 yi kalsiyum takviyesi için de kullandığım için sorun çıkarmıyor. Yalnız nereden edindiğiniz önemli. Eşim farmakolog olduğu için o getiriyor bana ve saf oluyor.

    Aiptasia çok hızlı çoğalıyor. Bendeki zoanthid ve mavi clove polip pek hoşlanmıyor. Ayrıca balıklarında hoşlanacağını düşünmüyorum. Belki sevmediğimdendir bilemiyorum görüntüsü de hiç hoşuma gitmiyor. (Sanırım artık sevmediğimden çünkü yaşadığım ilk istila öncesi "ne güzel anemon çıktı" deyip bol bol beslemiştim. :) Sonrasında önünü alamadım. Akvaryumda yavruları sağdan sola serbest yüzüyorlardı. Yosunla beslenen 2 deniz tavşanım bunlar yüzünden öldü. Birkaç kez yakalandılar ben kurtardım.)
     
    Vlkn7 bunu beğendi.
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryumdaki hassas canli yelpazesine gore Zarar etkisi artar elbette. Benim akvaryumda hic olusmadi ilginc olarak. Ilginc ifadesini kullandim cunku zaman zaman gordugum olmustur akvaryumda. Ozellikle teoman abiden alinan fraglarda ve esnaftan alinan canlilarin ka)alarinda. Bunlara mudahaleyi genellikle kayanin o kismini kirip atarak yapmistim ama dekor altlarinda vardi ve kendiliginden yok oldular.
     
  10. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Abi sevmemişler senin akvaryumu demekki :D :F
     
  11. bonsaireef

    bonsaireef

    Mesajlar:
    42
    İsim:
    Tarık Fincan
    Kesinlikle haklısınız Temel bey. Canlı yelpazesine göre etkisi değişiyor. Xenialar bende etkilenmiyor.
    Çok iyi bir foto çekemedim ama aşağıda gördüğünüz gibi zoantidin kimisi kapalı. Açılmış olanlarında aiptasiaya değen kısımları kapalı.

    [​IMG]



    Siz çok şanslısınız Temel bey. Sizin akvaryumu sevmemişler. :)
     
  12. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Birşey sormak istiyorum.. Şimdi bu canlılardan kurtulmak istiyorsunuz ama her canlının bir oluşma sebebi vardır deriz ya bunların hiçbir faydası yokmu acaba ? Yada zararları çok mu fazla ? Tuzlu su olayından bir haber olduğumu ve meraktan sorduğumu belirtmek isterim. :)
     
  13. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Bunlarda birer canlı elbette. Diğer mercanlara görüldüğü üzere zararı var tabi ki. Ama eko sistemdeki yerleri vardır elbette diye düşünüyorum ?
     
  14. bonsaireef

    bonsaireef

    Mesajlar:
    42
    İsim:
    Tarık Fincan
    Volkan bey bonsailerle de ilgilendiğim için bitkilerden örnek vereyim. Yaprak bitleri bir tür parazittir. Bitkide bulunması hoş bir görüntü değildir. Bitkiye cansız düşürür ve sonunda öldürebilirler. Tabi bu dediğim kültür bitkilerinde.
    Doğada uğur böcekleri tarafından dengede tutulur. Karıncalar bunları korur ve karşılığında bunlardan şeker alırlar. Doğada böyle bir denge vardır.
    Ama üreticiler sevmezler çünkü ürün kalitesini düşürür.

    Bu aiptasialar da bence bir tür parazit. Yukarıdaki fotoda gördüğünüz gibi zoantidlerimin bir kısmı bunun yüzünden açmıyor. Sayıları orada çok artsa hiçbiri açamayacak ve belki ölecekler. Akvaryum ortamında düşmanları yok. Gerektiğinde biz akvaryuma ekleyebiliyoruz ama genelde akvaryumlarımızda bulunmuyor. Çok hızlı çoğalıyorlar. Her yeri kaplıyorlar. Kötü görüntüye neden oluyorlar.
    Ama doğada böyle değil. Bir denge içerisinde yaşamlarını sürdürüyorlar. Deniz kenarlarında incelemelerimde bu aiptasialardan gördüm ama hiçbir zaman akvaryumlardaki kadar çok değildi. Tek tük bulunuyorlar. Çünkü bir sürü düşmanları var. Besin zincirinin bir halkası.

    Kendimden örnek vereyim, Mersinde yerel bir deniz akvaryumu kurmuştum bu işe yeni başladığım zamanlarda (2003 falan). Aiptasianın zararlı bir canlı olduğunu bilmiyordum ve bir tane büyüğünden bulup akvaryuma eklemiştim. Anemon olarak düşünüyordum ve besliyordum. O zaman için seviyordum. Sonra halk arasında domuz balığı olarak bilinen yerli trigerden(ismini bilmiyorum) ekledim akvaryuma. Ve akvaryumdaki herşeyi yediği gibi aiptasiayı da yedi gözümün önünde. Daha bizim bilmediğimiz bir sürü doğal düşmanı sayesinde bir dengede doğada güzel güzel yaşıyor.

    Ama akvaryumda malesef sevimliliği kalmıyor. Düşmanı da olmayınca başımızı ağrıtmaktan öteye gitmiyor.
     
    ozgun_cyprus bunu beğendi.
  15. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Açıklayıcı bilgiler için çok teşekkür ederim Tarık bey.. Şekli ilk görüşte fena değil gibi gelmişti ama sizler daha iyi bilirsiniz tabii ki.. Büyüklüğünü bilmeden konuşuyorum ve belkide saçma gelebilir ama kesilerek falan bunların soyu kurutulamıyor mu :) Kendini tamamlayabiliyor mu ? Bunu illa ki düşünen olmuştur gerçi ama şırınga olayı ve ölçeklendirmesi fazlasının akvaryum suyuna karışması biraz riskli gibi geldi bana.. Sizin tankların ayarları çok hassas ellemeye gelmiyor o bakımdan..

    Temel abide şimdi içinden düşünüyordur , Volkan kolay kolay tuzlu suya tebrik yazısından başka bişey yazmazdı acaba niye ilgileniyor diye :)))) Tatlıdayım henüz , asayiş berkemal.. :)
     
  16. bonsaireef

    bonsaireef

    Mesajlar:
    42
    İsim:
    Tarık Fincan
    Aslında dediğim gibi başta hoşuma gidiyordu ama birkaç kez akvaryumumu istila edince artık güzel gelmiyor.
    Keserek yok etmek imkansız. Kayada kalan kısmı yeniden kendini tamamlıyor.
    Akvaryum dengesini bozmayan sıcak su var. Bence iyi bir yöntem.
     
    Courageous bunu beğendi.
  17. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    http://www.youtube.com/watch?v=MAIBS15iXSc

    linkinden Peppermit shrimpin videosunu izleyebilirsiniz. Çok ilginç geldi bana. Hatur hutur dalıyor shrimpler aiptasia ya. :)

    [video=youtube;MAIBS15iXSc]http://www.youtube.com/watch?v=MAIBS15iXSc[/video]
     
  18. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Aiptasia da aiptasiaymmış ama haa. One öyle yaa kocaman.:crazy1: Duman ettiler aiptasiayı dans:
     
  19. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Benim ilgimi çeken aiptasia öyle kuzu kuzu duruyor. Ben de bazen aldığım mercan kayalarında oluyor ve temizleyip mercanlı kayayı koymadan önce yok edip koyuyorum ama valla anında kaçıyorlar kaya ouyuğuna. Maşallah videoyu izleyince aiptasia kuzu gibi görünüyor. Önceden üzerine bir madde sıkılmış olabilir.
     
  20. myillar

    myillar Marmara Tuzlucu Üstad Üye

    Mesajlar:
    1.189
    Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    Hocam olay benimde dikkatimi çekti aiptasia fazlasıyla savunmasız normalde koluna dokunulduğunda anında yok olur bence o bölgedeki kayanınrengi daha açık yani kaya kırılmış yada başka bişey var normalde o kadar savunmasız bir yere aiptasia yerleşmez düz zemin sanki?
     

Sayfayı Paylaş