1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tang Balıkları Akvaryum Tür Uyumu

Başlığı 'Tang Balıkları' kategorisinde bulents tarafından 2 Ağustos 2013 başlatılmıştır.

  1. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Tang balıkları hemen her deniz akvaryumunda gördüğümüz gösterişli deniz balıkları. Tanıdığım her akvaristin tankında birkaç tane mevcut. Benim de en beğendiğim türlerden birisi.
    Güzel ve alımlı olmalarının yanında tang balıkları akvaryumda yosun kontrolü için de faydalandığımız en etkili silahlardan birisi.
    Tang balıkları o kadar güzeller ki satış vitrinlerinde her gördüğümüzde onu tankımızda görmek dışında pek birşey düşünmüyoruz sanırım.
    Aslında burada 3 temel soru var karar vermemize yardımcı olan.
    • Tank hacmimizin canlı için yeterliliği
    • Sistemimizin canlının atık yükünü kaldırıp kaldıramayacağı
    • Tankımızdaki diğer canlılarla uyumu
    Soruların cevapları çok ta 3 bilinmeyenli denklem gibi değil aslında.
    • Canlılının hacim ihtiyacı için internette kaynak bol. Ben genellikle liveaquaria dan yararlanıyorum. Örneğin Sohal tang için ideal hacim 250 galon (946 litre) olarak verilmiş.
    • Sistemlerimizin atık yükünü kaldırıp kaldıramayacağı aslında çok ta keskin çizgileri olan bir konu değil. 500 litrelik sistemimde 6 tang var şu anda. İdealini 3-4 diyenlerle de karşılaşırsınız,7-8 diyenle de. Burayı hiçbirimizin pek kafaya taktığını düşünmüyorum ;)
    • Tang balıklarının tanktaki diğer canlılarla uyum konusunda başvuracağımız ilk kaynak "Aquarium Industries Marine Fish Compatibility Chart". Aşağıda göz gezdirebilirsiniz. Çok fazla uyumsuz olduğu canlı olmadığını söyleyebiliriz.
    Peki, türler içerisinde diğer türler ile bu kadar uyumlu olan tang balıklarının, kendi türünden tang balıklarıyla uyumu nasıl acaba? İşte orada biraz duralım :)
    Genelde her hobicinin sorun yaşadığı kısım işte burası. Balık davranışları konusunda çalışmalar olmasına rağmen,bu konuda yapılmış bilimsel bir çalışma yok maalesef. Tecrübe paylaşımından öteye geçemiyoruz. Aşağıdaki sebeplerden dolayı galiba standart bir kalıba sokmak ileride de mümkün olmayacak.
    Tecrübeler bize yellow ile purple ın her zaman sert kavgalar yapacağını söylese de, birgün bir bakıyorsunuz bir hobici "bende ilk günden beri hiç birbirine bulaşmıyorlar. Kardeş kardeş yaşayıp gidiyorlar" yorumu yapıyor. Başka bir hobiciden aldığını balığın karakteri sizin tankınızda 6 ay sonra değişebiliyor. Böylece işin içinden çıkmak mümkün olmuyor.
    Bu kadar karmaşa ve bilinmezlik içinde dönelim tankına tang balığı alacak hobicimize. Hemen örnek bir alışveriş yapalım. Örnekte kendinden parçalar bulanlar üzerine alınmasın.
    Ne zamandır resimlerden beğendiğimiz,hafiften aşık olduğumuz clown tang vitrinde.Tablomuza baktık,herşey yolunda, hacim ihtiyacı neydi bunun dur bi bakiim, 1 ton hımm, benimki de 700 litre yaw çok fark yok, idare etsin kerata, koy sepete.
    Birşey unutmadık mı sizce. Yok ya diğer balıklarla uyumlu işte, hacim baktık idare eder, sistem güçlü bende ne ps çalışıyo biliyon mu? Başka tang de yok tankımda. Hepsi tamam işte.
    İşte burada asıl cevabı zor soru geliyor."Başka tang türü eklemeyi düşünüyor musun?"
    Bu soruyu hem tecrübeli hobicilerden hem de esnaftan sık sık duyarız.
    Soruya "tabi ekliycem, kaç tane kaldırır benim tank :D" cevabı verdikten sonra ağzımızın suyu akarak etrafa bakınmaya devam ediyoruz.
    Esnaf/tecrübeli hobici anlatmaya devam ediyor.
    "Maalesef Tang balıkları kendi türlerine karşı agresif balıklar. Önce giren diğerini öldürür, küçük eklersen birşey yapmayabilir, onunla bu asla olmaz,bunları ve şunları koyacaksan bekle hepsini beraber atalım...."
    Devam edip gidiyor macera. Beğendiğin 5 tang balığını ülkemizde aynı anda bulmanın imkansız oluşu,tanesi 200-300 tl den 5 balığı aynı anda almanın maddi yükü, balık bulamazken istediğin boyda balık bulmanın imkansızlığı bizi tek tek ekleme yapmaya zorluyor. Bunun benzeri tablo ile karşılaşmayan hobici sanırım çok azdır.
    Yeni ekleme yapacak arkadaşlara örnek olması, bu karmaşık yolda biraz olsun fikir vermek için biraz da kendi tecrübelerimden bahsedeceğim.
    Yukarıda bahsettiğim veya benzer sebeplerden ben de deniz akvaryumumu ilk kurduğum dönemlerde detaylı bir araştırma yaparak daha sakin-uyumlu tang türlerinden kendime bir liste yaptım.
    Listenin başında yer alan kole tang i eklemem 6 aydan fazla sürdü. İlk eklediğim convict tang 3 ay yanlız başına akvaryumda dolaştıktan sonra, görerek beğendiğim orange shoulder tang aynı boyda ikinci eklediğim balık oldu.
    Hiç sıkıntı yaşamadım dersem yalan olmaz. Hemen arkasından üçüncü eklediğim balık yellow tang diğerlerine göre agresif olmasına rağmen, söylenene göre daha küçük boy olduğu için bana göre huzurlu bir ortama girdiği, 1. derece rakibi olmadığı için sıkıntısız adapte oldu.
    4.eklediğim tang balığı yine yellow boyutlarında köle tang de sorunsuz adaptasyon yaşadı.
    Bu kadar sakin balıktan sonra şeytan dürtmez mi, dürter tabii. Convict tang boyutlarına yakın ama ondan daha büyük boy sohal tang sürüye dahil oldu.
    İlk bir hafta sadece yellow tang sohal ile didişip durdu. Aşırı agresif bir kavga olmadı. Haftasını bulmadan sohal Yusufun deyimi ile yellow a "olum bak git" modundan çıkarak, tankın lideri olan convict tange karşı sürekli bulaşma moduna geçti. Convict liderliği bırakmadı, sohal de hala aynı modda devam ediyor :)
    Sonrasında Doğan da boşa çıkan tüm balıklarımdan büyük purple tang sürüye dahil oldu.İlk tanka koyduğum anda yellow un büyük taarruzuna maruz kaldı ve iki hafta boyunca 15 cm bir kaya kovuğundan burnunu çıkaramadı. Orada ayrıca pipet ile besledim purple tangi.
    İlginçtir Sohal in saldırmasından çekinerek eklediğim purple tang ile sohal in sıfır teması oldu. Hala yellow ile didişmeleri devam ediyor.Durum biraz değişti şimdi purple yellow u taciz ediyor.
    Purple eklemesi ile Tang balığı sayımız 6 ya ulaştı.
    Convict,Sohal,Kole,Orange shoulder,Yellow,Purple
    Son 6 aydır eklenen balık olmadı hiç. Bu canavarların arasına tang falan girmez artık derken,balık konusunda uzman bir arkadaşımızın "senin balıkların bununla işi olmaz,hiçbiri birinci derece rakip değil " yorumu ile geçtiğimiz haftalarda formunu çok beğendiğim, benimkilere göre çook küçük ve sevimli bir blue tang i tankıma ekleyeceğim son tang balığı olarak aldım ve uzunca bir süre alıştırdıktan sonra tanka saldım.
    Ne mi oldu, sonuç; benim istemediğim ama beklediğim , uzman arkadaşımın aklı hayaline gelmeyen,videoyu seyrettikten sonra hayrete düştüğü"ben böyle birşey görmedim" dediği şekilde sonuçlantı tabii. Garibim blue tang in akvaryumdaki toplam geçirdiği süre 1 dakika 36 saniye. Hayati tehlike baş gösterince hemen kafese alıp tanktan çıkardım. Alttaki video da izleyebilirsiniz.
    Bu son tecrübe ile, her akvaryum ortamının tang balıklarının karakterlerine ve agresif olup olmamalarında farklı etki yarattığını düşünüyorum.
    Siz de kendi Tang balığı tecrübelerinizi paylaşırsanız karmaşık ilişkileri anlamamıza katkısı olacaktır.
    Keyifli Hobiler.
    Bülent
     
  2. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Bülent abi eline yüreğine sağlık her şeyi anlatmışsın,bende tengler hakın da benim tecrübelerimi yazacağım.
    Videoyu seyrederken maşaya koptum,Kasımpaşalık var her halde...:D
     
    bulents bunu beğendi.
  3. KGEYGS

    KGEYGS

    Mesajlar:
    4.468
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Yusuf Şahin
    Abi yolda giderken yazdın herhalde, kısa olmuş :D
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Balığı boyutu küçük, rengi zıt diye satın alıyorsun ama olmuyor işte bazen. Kolay değil fazla sayıda tang türünü sıfır sorunla adapte etmek.

    Maşa işe yaradı mı peki?:)
     
  5. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Yolda molda, yazıyorum en azından :D
    Maşa falan takmadılar temel, aldım birbuçuk dakikada dışarı. Ne yazıkki yine boydan boya yarık vardı blue da. İyileşti ama kerata. Harcatmadık canavarlara :)
     
    KGEYGS bunu beğendi.
  6. Öncelikle yazı için teşekkürler, güzel bir anlatım olmuş. Akvaryumlar farklı oldukça,
    tecrübe ve gözlemler farklı olacağı için ezber bozan gelişmelere hep tanık oluruz gibime geliyor.
    Kendi akvaryumumdan örneklendirmek isterim;
    Şu anda akvaryumumda 9 tang balığım var. Tabii ki hepsini aynı anda alamadım :D
    İlk grup; 3 yellow 1 purple 1 sailfin oldu. Bir süre sonra çapı 1 TL kadar olan purple hakimiyeti eline aldı.
    2 yellow purple'la bir olup kalan yellow tangi dışladılar. Akvaryumdan çıkardım sump'a aldım, bekledim orda besledim bir süre.
    Daha sonra bir akşam tekrar saldım suya ve tekrar taarruza geçtiler, ilginçtir balık kepçesine doğru kovaladıklarını dahi gördüm.
    Sonra malum son, yellow akvaryumdan çıkar. Whıte Tail girişi yaptım, aslan gibi suda süzülüyor ozamanlar hiç bir sıkıntıda yok.
    Daha sonra Unicorn, Sohal derken kadro genişledi. Ama hiç bir arıza yok arada olan tatlı sürtüşmeler harici.
    Naso tang ve son olarak browne tang girişini yaptım. Hiç birinin birbiri ile işi olmuyordu taa ki Browne Tang girene kadar.
    Allah'tan purple'dan biraz daha çaplıydı, akvaryuma girer girmez purple deli gibi saldırıyodu, bende son çare ışıklarını kapadım akvaryumun. Sabah ki manzara; Browne'u gören Purple saniyede kayıp. Anlaşılan gece bir diyalog olmuş. :)
    Şimdi hepsi aradaki ufak gövde göstermelerin haricinde gül gibi geçiniyolar ve böyle devam eder diye umuyorum.

    Gerçi anlatım biraz uzun sürdü ama ne yapalım bizim hane kalabalık :D

    :portaliseviyoruz:
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bu arada balıkla işleri olmaz diyen uzman arkadaşını merak ettim Bülent?:)
     
  8. traxxas

    traxxas

    Mesajlar:
    30
    İsim:
    muratcan üçüncü
    Her tang türünün farklı huyları mesela brown tang ıle yellow pek anlaşamazlar veya purple ile yellow pek anlaşamazlar gibi önemli olan sırayla koymak söyleki sert türü sona saklamak genelde insanlar kafalarına göre koydukları için sıkıntı çıkıyor aslında
    Ben tang türlerinde sürüyüde oldukça sevmekteyim mesela kendi akvaryumumda yellow tang sürüsü var izlemesi keyifli tavsiye ederım
     
  9. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Bence balığın türünden ziyade karakteride çok önemli.Hatta bir tankta çok uyumlu olan bir balık, çıkıp başka bir tanka girdiğinde bambaşka bir karaktere bürüneniliyor.Bir arkadaşımızın çok uyumlu dediği balıklar başkasında geçimsiz bir çifte dönüşebiliyor.Misal benim Doğan'dan almış olduğum yellow tangler onda çok uysallardı.Bana ilk geldiklerinde bu dört tang'i benim xs boydaki yellow tang ile 70 lt nanoda 2 hafta misafir ettim.Bu süreçte tek bir didişme dahi görmedim.
    Ne zamanki büyük tanka aktardım aralarında hır gür hiç eksik olmadı.Hatta beyaz benek atlattılar ve geç iyileşen en küçük yellow tangin canına okuyup öldürdüler.Ötle çizmeyi geçtim.Üst yüzgecini ağızlarıyla yakalayıp, köpek gibi sağa sola salladıklarını dahi gördüm.Müdahale ettim ama geç kalmıştım.Bu grupta en büyük olanın bir küçük boyu var ve tankta terör estiriyor.Sonradan eklediğim ne tang türü olursa olsun ilk bir hafta hayvanları canından bezdiriyor.Öyle sinir ediyor ki beni bazen tankı bozup o uyuzu yakalayasım bile geliyor.Sadece kendi türlerine değil ekleme yaptığım 3 tane cüce angel türlerine dahi aynı muameleyi yaptı.Hadi onlar büyük balıklar rakip görüyor, yeni eklenen antias sürüsündeki bireylere bile kafa tutan bir manyak kendisi.
    Balık mı zor iş kardeşim!


    Tapatalk...
     
  10. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Bu doğan dan çıkan tang ler ne hikmetse sonradan sapıtıyor :D
    Bende de purple var ondan gelen. Çok sakindi onun tankta, hatta kuzu kuzu kepçeye geliyordu. Bende canavar kesildi.
    Ne yediriyorsa artık hayvanlara :eek:
     
    Alparslan ve harfuzmani bunu beğendi.
  11. KGEYGS

    KGEYGS

    Mesajlar:
    4.468
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Yusuf Şahin
    Bülent abi yazıyı tekrar okudum, acele ile ufak nüansları kaçırmışımdır diye. Video'dan da ayrı bir keyif aldım (sadist olduğumu düşünmeyin:)) Ezilen balıktan ziyade, Mahallesini koruyan cengaverler etkiliyor beni. Aynı şeyleri kendi tankımda gözlemledim. Buna çıplak gözle (mesut sakın:D) şahit olmak cidden çok şaşırtıcı,etkileyici benim için. Geçen sene bu zamanlar tuz'u sadece sofrada görmüştüm, türleri de digitürk fonda çalan müzik eşliğinde.

    Bir biri ile anlaşamayan türlerin yanı sıra, tanklar da iki tür bölgeciler var. Biri kısmi, diğeri tamamen bölgeci. Tanka yeni giriş olduğunda, giren nereden ne gelir bilmiyor. Kendini bir an önce güvenli alana atmak istiyor. Bölgesel bölgecilerden uzak dursa da, Tankın ağababası ile tanışmak zorunda. Dayak yeme süresi, giren vatandaşın inadına, gücüne, hızına, büyüklüğüne,agresifliğine göre değişiyor. Ya boyun eğecek ya da dik durup ben de varım diyecek. Benim tankıma giren Yelloz ve çubuklu formalı clown buna iyi bir örnek. Yellow, yediği dayağa rağmen kayaların arasına kaçmadı. İthalattan yeni gelen bir balık olsa idi kesinlikle şansı yoktu. Clown, Sailfine karşılık verdi. Cüssesini kullandı. Şuan süt liman. Gece mavi ışıklar yanınca, artık iki nöbetçim var. Biri Sailfin, diğeri Clown. 1-2 saat daha yüzer, asayiş tamamsa uykuya geçerler.

    Şimdi cevap bekleyen bir sorum var. Bülent abinin videosunu izledikten sonra sıkıntı bastı :eek: Eklemek istediğim Naso Tang ve Blue tang var. Kendi konumda irdeleyeceğim ancak, bu konuyu es geçmek istemedim. Bol tangli günler :çiçek:
     
    TencoMelih, Erdem. ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  12. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Bence en iyi tang :p
     

    Ekli Dosyalar:

    • tang.bmp
      Dosya Boyutu:
      139,3 KB
      Görüntüleme:
      1.336
    Hector ve KGEYGS bunu beğendi.
  13. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Yusuf
    Benim eklediğimden daha küçük boy bulabilirsen kayalara saklanarak kendisini koruyabilir. Ya daha ürkütücü boylarda alıp "hadi sıkıyosa buna takıl da görelim" modu yapılabilir :D
    Eni ,konu balıklardan fazla stress yapacağın açık .
    Hakan ramazan olduğu nasıl belli, aklın fikrin yeme içmede.
     
    Alparslan ve KGEYGS bunu beğendi.
  14. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Sarı tang'ler sarı wrasselere de çok kötü musallat oluyor. Allahtan çok hızlı bir balık ve ortamdan hemen toz oluyorlar.

    bir de genel geçer bir şey var akvaryum hobisinde, balık yoğunluğu bazen düşükse saldırganlık daha da artıyor veya bazı balıklar daha kolay hedef haline gelebiliyor. mesela cikletlerde bu durum vardır, balıklar rahat olsun diye akvaryumda balık sayısını azaltırsınız bu seferde iyice bölgecilik başlar. belki akvaryumu büyük olup, bol tang'i olanlar buna benzer bir davranıs görüyor olabilirler ve yorum yapabilirler.
     
    Montimahir ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  15. Özdemir abi bölgecilik evet var, mesela bir oyuk, mağara veya mercan yanı bir tanesi orayı sahiplenmişse
    bir diğerini sokmuyor. O da zaten dönüp dolaşıp kendine başka bir yer buluyor. Cüsselerini siper ederek çıkarıyorlar ve kovuyorlar.
     
  16. Valla öyle abi onlar bile uykuya önem veriyor :)
     
  17. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Yusuf şu salifin tang de ne buluyorsun bilmiyorum ama bana sorarsan ondan kurtul ve yerine sohal nazo ve blue tang al derim.
     
  18. KGEYGS

    KGEYGS

    Mesajlar:
    4.468
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Yusuf Şahin
    Abi sailfin seneye akvaryumda dönemez, öyle güzel gelişiyor.
     
  19. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Seneye akvaryumda büyür zaten sıkıntı olmaz abi...:D
     
    KGEYGS bunu beğendi.
  20. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Zaten seneye akvaryumda büyürse evde büyür Alpi....:)
     

Sayfayı Paylaş