1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Clownfish Larva Tankı Tasarımı Nasıl?

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Üretim Forumu' kategorisinde Oceanic tarafından 23 Mayıs 2013 başlatılmıştır.

  1. Oceanic

    Oceanic

    Mesajlar:
    154
    Zeolitin fazla kullanımının su değerlerine etkisine göre resimdeki gibi bir larva tankı oluşturulabilir mi acaba? Kırmızı işaretli, larva tankından taşmayı sağlayacak filtre sistemi kafamda oluşmadı tabi henüz. Sistem düşük debili bir kafa motoruyla kendi içerisinde dönecek, fazla miktarda zeolit ve aktif karbonun içerisinden geçtikten sonra süzülerek larva tankına dökülecek.

    SUMP.JPG
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Çizimine göre çok düşük debili bir filtreli larva tankında mümkün ve zaten ben larva tankını her şekilde kullanmak için tasarladım. Senin çizimde kafa motorunun yerinin neden sağ taraf olduğunu anlayamadım. Ps ve ısıtı bölmesi olarak çizdiğin yerde kafa motoru olabilir, su zeolit ve karbon haznesi olarak çizdiğin yerden geçerek sol bölmeye gelebilir. Su ilk ps bölmesine gelsin istersen yer değişimi yapılabilir. Rotifer ve larva geçişini engellemek elek ile zor değil. Fakat bağımsız hava taşı ile oluşturulan larva tankları basit ve başarılı oluyor.
     
  3. Oceanic

    Oceanic

    Mesajlar:
    154
    Temel abi konu için teşekkürler. En sağdaki çok düşük debili kafa motoru, larva tankından taşan suyu borulama sistemiyle tekrar PS ve ısıtıcının bulunduğu ilk bölmeye taşıyacak. Sistemde PS olması larva tankında hava taşı kullanma gereksinimini ortadan kaldırabilir. Su PS bölmesinden sonra zeolit ve aktif karbondan geçerek neredeyse camdan süzülerek larva tankına dökülecek. Basit bir valfle sistemin devir daim hızı ayarlanabilir.

    Ancak Mahir Beyin belirttiği gibi 53 mikron filtre kullanımında kısa sürede rotiferler tarafından filtre tıkanabilir.
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Filtre tıkanması kısmı zaten bu işin can alıcı noktası ama bu tasarım meselesi, yani aşılabilir.:) Larva tankına ilave oksijen, ısıtıcı bağlanmasını o hazneler engellemez bunu aklından çıkar.:) Çok düşük debi de su bölmeye gidip ısınıp gelene kadar kışın larva tankı ısısı 12 dereceye düşer, oksijen ise az gelebilir ama bunun kurtarma şansı var.
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Evet o yüzden en çok tercih edilen basit hava taşlı ve bol su değişimli sistem ilk denemelerde daha mantıklı geliyor bana da. Belki çok basit bir tasarımla filtrasyonlu larva tankı denenebilir ve zaten denemeyi düşünüyorum larva görürsek.:D
     
    Oceanic bunu beğendi.
  6. Oceanic

    Oceanic

    Mesajlar:
    154
    E
    Evet düşününce bu proje zihni sinir projeleri gibi rafa kaldırılabilir :koptum: Bu sistemin başından kalkıp uyumaya gitmek bile büyük risk aslında acaba filtre tıkanacak mı, tıkanan filtreden larvalar kafa motoru bölmesine taşacak mı, PS bölümüne geçen larvanın halini düşünmek bile istemiyorum :)

    Eğer amaç larvalara sağlıklı, amonyak ve nitratsız su değerleri sunmaksa su değişimine destek olacak basit bir sistem oluşturulabilir mi?
     
  7. Oceanic

    Oceanic

    Mesajlar:
    154
    Mahir bey yazdıktan sonra gördüm mesajnızı, soruma cevap oldu aslında sadece pratik başka şeyler yapılabilirmi diye düşünüyorum :)
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Amonyak burada en tehlikeli olan kıstas, bu açıdan file içinde zeolit kullanmak mümkün bu çok rahatlatır. Ayrıca su değişimlerinin azaldığı dönemlerde ana element ilavesini çok hassas yapmak fayda sağlayabilir.
     
    Montimahir bunu beğendi.
  9. Oceanic

    Oceanic

    Mesajlar:
    154
    Güzel ürüne benziyor. Kullanım tablosunda 10 ppm amonyak olan 380 litrelik bir tankta 120 gr kullanmak yeterli görünüyor. Larva tankları için gayet güzel olurdu.
     
  10. DACUF

    DACUF

    Mesajlar:
    25
    İsim:
    Barışcan Ergün
    Adam larva tankını şöyle yapmış burada larvala gidere takılmaz mı?Büyük larvalar için sanırım bu...

    [​IMG]
     

Sayfayı Paylaş