1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Reef Akvaryumu Mercan Dünyası

Başlığı 'Deniz Akvaryumları Yeni Başlayanlar' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 20 Nisan 2012 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Reef Akvaryum kavramı deniz mercanlarının yoğunlukla beslendiği akvaryum tank yapısı anlamını taşır. Reef akvaryum kurulumu ortalama olarak 250 litre su hacmine sahip şekillerde kurulur ama 100 litre civarı oluşturulan ve Nano reef olarak ifade edilen akvaryum tarzları da mevcuttur. Maddi külfeti açısından bakıldığında finansal ve ev veya iş yeri ortamındaki imkanlar çerçevesinde de hacimler değişkenlik gösteriyor. Reef Akvaryum genellikle oluşturulmak istenen şartları açısından birçok soru işaretine gebedir. Akvaryist kafasında Reef Akvaryum ortamına sahip olmayı kurgulamış ise bu sorulara yanıt bulabilmek için çeşitli makaleleri okumayı, forumlar çerçevesinde sorularını sorarak destek almaya çalışıyor. Reef Akvaryum kurmak isteyen herkes elbette bunu uygulamıyor. Bazıları okumayı ve öğrenmeyi es geçerek sadece kafasındakileri sorarak genel hatlarını kestirmeden öğrenmeyi de hedefliyor.

    Reef Akvaryum Araştırma Eksikliği:

    Reef Akvaryumu.jpg

    Reef Akvaryum acaba bu oranda karmaşık mı? Bu sorunun yanıtı hem evet, hem de hayır olarak verilirse yanlış olmaz. Ancak araştırma aşaması iyi gerçekleştirildiğinde karışık ifadesi ortadan büyük oranda kalkar. İlginç bir benzetme yapmak gerekirse, araba satın alırken yapılan inceleme ve araştırmanın yarısı dahi Reef Akvaryum için yapılsa mükemmel akvaryumlar oluşturulabilir. Bu noktada Reef Akvaryum adına bir gerçek ortaya çıkıyor ki, tek başına 1 makale tüm bilgi ihtiyacını barındıramaz. Reef Akvaryum kurulumu 100 litre olmasıyla 300 litre olması arasında inanılmaz ekipman ve su şartları bakımından değişkenlik gösterebilecek bir yapıdır. Reef Akvaryum baktığınızda böyle geniş bilgi kazanılması gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Mümkün olduğunca araştırmalar daha titiz yapılmalıdır. Reef Akvaryum için yapılan eksik araştırmalar neticesinde maddi imkan normalin üç katı olabilir. Tamamen araştırmadan ve öğrenmeden yüzeysel ilerlendiğinde veya platformlarda sadece sorular üzerinden ilerlendiğinde, soran da, yazan da ve okuyan da Telef olacaktır.

    Reef Akvaryum Kurulumu:

    Bu yazının amacı Reef Akvaryum kurulumu nasıl olurdan ziyade, başlangıç kılavuzu olarak faydalı olabilmesidir. Genel hatları ve gerekliliği üzerinden kafanızda bir oluşturmaya çalışacağız. Diğer kurulum adına tüm gerekenleri parçalar halinde sayfalarımızda zaten bulabilirsiniz. Ortalama 300 litre ve üzerinde Reef Akvaryum seçimi daha yüksek başarı oranını yakalamak ve daha sağlıklı akvaryuma sahip olmanız konusunda iyi seçim olacaktır. İster soft mercan, SPS sert mercan, NPS mercan Akvaryum, LPS Akvaryum veya sadece yosun olsun ne besleyeceğimize karar vererek araştırma yaparak işe başlamak en sağlıklısı olacaktır. Canlılar ve türleri akvaryum donanımlarınıza ne kadar uygundur sorusunun yanıtı mümkün olduğunca alınmalıdır. Araştırma aşaması satın alma sürecinde başarıda büyük etkiye sahip olacaktır. Reef Akvaryum kurarken bunun önemli bir taahhüdü olduğunu anlamamız ve unutmamamız gerekir. Doğrudan doğadan gelen canlıları korumak ilk hedef olmalıdır. Aksi halde akvarist değil doğa katili olunur. Bu nedenle, canlıları mümkün olan en iyi koşullara sahip şekilde tutmaya çalışılmalıdır. Reef Akvaryum başarısı anlamında yorum ancak 2 yıl sonra canlı sağlığına bakılarak potansiyelinin kararına varılarak yapılabilir. Reef Akvaryum kurulumdan itibaren içinde keyifsiz canlıların olduğu bir akvaryuma sahipseniz zaten sizin için işkence başlıyor demektir ve çoğu zaman hazin son ve terk edişle biter.

    Reef Akvaryum ısı sorunu kurulumdan itibaren düşünülmesi gereken ve çözüm bekleyen bir konudur. Bu yüzden hacimler mümkün olan en yüksek litrede tutulmalıdır. Soğutucu eklemek, fan kullanmak, klima kullanımı düşünülmeli ve bir şekilde çözümü sağlanmalıdır. Akvaryum seçerken derinliği ile yüksekliği eşit akvaryumlar seçmeye dikkat edilmelidir. Aydınlatma kolaylığı sağlarken, ısı sorununu soğutucu dışında farklı şekilde çözmek gerektiğinde yüksekliği ve derinliği iyi dengelenmiş bu tarz akvaryumlar T5 florasan kullanımına imkan sağlayacaktır. Güneş ışığından uzak kurun gibi sıradan ve ağızda sakız olmuş söylemler tersine, doğal gün ışığını günde bir kaç saat alan bir reef akvaryum için sorun değil. Çünkü ışık seven omurgasızlar için aslında oldukça yararlı olabilir. Bu inanç doğal güneş ışığının alg sorununa neden olduğundan kanıtsanmıştır. Düzgün ve değerleri yerinde olan bir reef akvaryum için, günde birkaç saat gün ışığının faydalı olduğunu ve bu söylemlerin saçmalık olduğunu göreceksiniz. Temel Gereksinimlerini sıralamak gerekirse, bir Reef akvaryum için bence beş ana etken vardır. Bu faktörler dikkate alınmamışsa başarılı olmanız söz konusu değildir. Sıcaklık, su hareketi, ışık, besin ve su kimyası. Eğer sistem içerisinde er ya da geç ısı sorunu yaşamaya başlarsanız bozulma gerçekleşir. İdeal sıcaklık 72 ° F ve 78 ° F. arasındadır (22 ÷ 26°C) (22 ÷ 26 ° C)

    Suyun hareketi Reef Akvaryum kavramında çok önemlidir ama daha akvaryumda beslenecek canlıların ne olduğu sorulmadan felanca güçte ve marka akıntı motoru lazım diye başlamak yerine, beslenecek canlıların önce akıntı vs ihtiyaçlarını belirlemek gerekir. Gereğinden fazla akıntı poliplerin açmaması anlamına gelecektir. Düz akıntı yerine değişken akınıt yakalamak önemlidir. Canlıların besin ve ihtiyaçlarını su hareketleri olmadan sağlamaları mümkün değildir. Yüzey hareketi yine önemlidir ve Suyun filtreye yüzeyden yönlendirilmesi tabaka oluşumuda önleyecektir. Aydınlatma konusunda geniş bilgiye platfom içerisinden ulaşılabilir.

    Eğer pH, alkalite ve kalsiyum uygun düzeyde tutulmak isteniyorsa, reef akvaryumlarında su değerlerini takip etmek gerekir. Mercanlar büyüdükçe, akvaryumdaki element oranları değişir ve aylık olarak kontrolleri gerekir. Test kitleri ne yazık ki, tam olarak sonuçları vermiyor. Kaliteli ürün seçimi önem kazanıyor. Temel olarak, filtrasyonu üç ana kategori ile sınıflandırılabilir. Mekanik, biyolojik ve kimyasal. Bu üç filtre sisteminden birini tercih ettiğinizde ve platforma konu olarak açtığınızda tartışmalar başlar. Çünkü başarı kıstaslarıda hobicilere göre değişmektedir. Bu yüzden bile giriş kısmında sözünü ettiğimiz araştırma konusu doğru karar almak açısından daha doğrudur. Reef akvaryum başarınızda size ekipmanlar hakkında verilen veya alınan bilgiler akvaryum başarınızı garanti edemez. Bir akvaryumda başarılı olan uygulama malesef diğer akvaryumda olmayabilir. Genel olarak tüm teknoloji karmaşasına ve ürün çokluğuna ramen neresinden bakarsanız bakın reef akvaryum için aydınlatma , kaliteli protein skimmer, kaliteli canlı kaya ve tüm bunlar yanında suyun genel olması gereken şartlarıyla birlikte uygun bir tasarım başlangıç anahtarı olarak görülmelidir. Bu şartlar yerine getirildiği takdirde ancak o arzu edilen canlılar beslenebilmektedir.

    Reef Akvaryum Mekanik Filtrasyon:

    Reef akvaryum tarafında ana hedef katı atıkların toplanmasıdır ve bu filtrasyon sistemi genellikle sump sistemi kullanılarak yakalanır. Sump sistemine kule sistemi ekleyerek desteklemek iyi bir seçimdir aynı zamanda. Elyaf kullanımı reef akvaryum kavramında göreceli bir konu. Bir çok kabuklu yumurtası besin değeri taşıyan çökeltiler elyafla birlikte çöpe gitmektedir. Suyu süzen canlılar acısından eksi bir durumdur. Kullanımı durumunda sünger ve elyaf sık değiştirilmelidir. Biyolojik filtrebakteri kolonilerine yeterli alan oluşturarak doğal temizliği hedef alan bir filtredir. Birçok farklı bakteri türleri sayesinde akvaryum içinde zararlı maddelerin kontrol altına alınmasıdır. Bu istenmeyen maddeler, amonyak, nitrit, ağır metal gibi zararlı maddelerdir ve Reef akvaryum için tehlikelidir. Neyse ki, bu maddeler bakteriler için daha az zararlı maddelere dönüştürmek zor değildir. Son halka olan Nitrat denitrification bakterilerine oluşturulan alan sayesinde akvaryumlardan uzaklaştırılabilmektedir. Ancak bu sistemin önemli ve dikkat edilmesi gereken yanları vardır. Bir resif akvaryumu için biyolojik filtrasyon konusu ilginç tartışmalar çıkabilir. Bazı modern filtre sistemlerini önerenler de var, en iyi yolun canlı kaya olduğunu söyleyenler, damlatma sistemli filtrelerden verim alanlarda çıkabilir. Bu sistemler her şekilde araştırma ister. Su değerlerine olumsuz etki etmeleride söz konusudur. Canlı kaya reef akvaryum sağlığında ciddi öneme sahiptir.

    Canlı Kaya nedir diye düşünürsek, adını üzerindeki zengin yaşam formlarından alıyor diyebiliriz. Çoğu mercan kayalıklarından gelmez, gelen, komşu bölgelerden veya yerel denizlerimizden toplanır. Yerel toplama yasal olmadığı gibi, kayalar bazen lağımdan çıkmış haldedir. Canlı kaya bir damlama filtreden daha fazla bakteriye alan sağlar. Her ne kadar canlı kaya ifadesi günümüzde dillerde sakız olmuş olsa da, temelde canlı olmayan aynı kayalar ile resif akvaryumu kurulabilir. Aynı zamanda canlı kayaların çıkarıldıktan sonraki taşınma şekilleri su dışındadır genel olarak ancak bunu itiraf edene pek rastlanmaz esnaf bazında. İthal kayaların ise, su içinde getirilmiş olma ihtimali sadece gülücük ifadesi oluşturan bir sır olarak kalmıştır. Bu açıdan canlı kaya alırken ben ne alıyorum diye düşünmek gerek. Yani ne kalitede kaya aldığımızı iyi araştırmalıyız. Uzun vade de canlı kaya kalitesi başarının üzerindeki etkisini ortaya koyacaktır. Dekor yapımı yine reef akvaryum için önemlidir. İnce uzun kayalardan köprüler oluşturmak canlı dizilimi ve su hareketinin tüm kayalığı etkilemesi için unutulmaması gereken konulardandır. Reef Akvaryum için canlı kaya miktarını tek bir sistem üzerinden değerlendirmek zordur. Çünkü kaya kalitesi bu noktada belirleyici olabilir. Yüksek kaliteli protein skimmer başarının yine kilit bir ekipmanı olacaktır ve iyi seçim yapmak zorunda olduğunuz bir reef akvaryum tarafı olduğunu unutmamanız gerek. Protein Skimmer Çalışma prensibi sahilde gezinirken karaya vuran köpüklü suyun geri çekilirken köpüğü kumsalda bırakmasına benzer. Kaliteli protein skimmer atık kabında görünen köpük birçok istenmeyen meddelerin uzaklaştırıldığı anlamını taşır.

    Tüm Reef Akvaryum yazılarında olduğu gibi bu yazınında birçok eksik yanı kalmıştır mutlaka. Size düşen bu eksik yanlarıda araştırarak, gerekli ön bilgiden sonra kuruluma başlamaktır.
     
    Düzenleme: 7 Mayıs 2016
    hiter, Sinan09, cenking ve diğer 12 kişi bunu beğendi.
  2. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Cevap: Reef Akvaryum

    Güzel reef akvaryum makalesi Temel abi, ellerine sağlık. :ay: toka:gif
     
  3. syucel

    syucel

    Mesajlar:
    226
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Serdar Yücel
    Cevap: Reef Akvaryum

    Yeni reef akvaryum kuranlara kılavuz olma ve bizlerinde bilgilerimizi tazelememiz için güzel çalışma, teşekkürler.
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Reef Akvaryum

    Ben teşekkür ediyorum arkadaşlar. Kurulumu anlatmaktan ziyade reef akvaryum sahibi olmaya karar veren arkadaşların başlangıç aşamasının araştırma ve bilgi edinme şeklinde olması gerektiğine dikkat çekmek istedim.
     
  5. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Reef Akvaryum

    Klavyene sağlık abi sabitlenecek kalitede bir konu tebrikler.
     
  6. yekim

    yekim

    Mesajlar:
    946
    Yer:
    Samsun
    Benim gibi yeni reef akvaryum kuranlara kılavuz olma açısından güzel çalışma, teşekkürler abi.

    Yanlız sosyetik ve tornadan çıkan reef leri göremedim link ölü herhalde
     
  7. mangusta

    mangusta

    Mesajlar:
    302
    Yer:
    Edirne
    İsim:
    fuat boran
    Temel abi ellerine sağlık yine yol gösterici yine ayndınlatıcısın
     
  8. Kadir Aytar

    Kadir Aytar

    Mesajlar:
    35
    İsim:
    Kadir Aytar
    Temelcim ellerine sağlık. Gerçekten tüm üyelerin birbirine saygı ve sevgiyle yaklaştığı, yeni ve farklı yöntemlerin törpülenmediği tam tersine desteklendiği bir forum ortamı yaratmışsınız. Çok uzun süredir forumlara yazasım yoktu, tekrar forum takip etmek ve yazmaktan keyif aldım.
     
    Alparslan, barbs ve BulentS bunu beğendi.
  9. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Kadir biliyorsun yıllar önce Türkiye deniz akvaryumuyla yeni tanışmışken sen Kanada'da taş bakıyordun senin bilgi ve tecrübelerin bizim için çok önemli.
     
    barbs, Resif İstanbul ve BulentS bunu beğendi.
  10. Kadir Aytar

    Kadir Aytar

    Mesajlar:
    35
    İsim:
    Kadir Aytar
    Elimden geldiğince ne biliyorsam keyifle paylaşırım.
     
    seaman038 ve cimlikaya bunu beğendi.
  11. caliskanw

    caliskanw

    Mesajlar:
    3
    İsim:
    Volkan
    Açıklamalar için teşekkürler
     

Sayfayı Paylaş