1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

İnsanın Kişiliği Akvaryuma Yansır mı

Başlığı 'Akvaryum Kahvesi' kategorisinde bulents tarafından 7 Temmuz 2012 başlatılmıştır.

  1. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    İnsanın kişiliği akvaryuma yansır mı sorusunu duyan hemen herkesin aklına "akvaryumun kişilikle ne alakası var" sorusu gelebilir. Aslında bu soru, modern hayatımızın yoğun temposu içerisinde, biraz mola vermek için yaşam alanlarımızda yarattığımız kendi kişisel dünyamızı, yani akvaryumlarımızı daha iyi tanımak ve idame ettirebilmek için sık sık kendime sorduğum bir sorudur. Aldığım cevapları, yaptığım çıkarımları kendi çerçevemden, kalemimin yettiği kadar anlatmaya çalışayım. İnsan aslında çok karmaşık bir canlıdır, genel olarak ihtiyaçları diğer canlılar gibi belirgin (beslenme,barınma,vb) olmasına rağmen, her zaman ihtiyaçlarının karşılanması memnun olacağı anlamına gelmez. Hatta doğada ihtiyaçları dışında beslenen ve sahiplenmeye çalışan tek canlıdır. Karnı tok olsa da yiyebilir, ihtiyacı olmayan malzemeleri sınırsızca alabilir. Mesela barınmak için alacağı evde aradığı özelliklerde, barınma dışında her özelliği arar. Asansörü olsun, havuzu olsun,şu kadar odası olsun, duvarı kağıt,taşları şundan olsun gibi insani dürtülerle hep daha fazlasını isteriz. Az yada çok her insanda kontrol dışı gereksiz bir sahiplenme duygusu vardır. Ölçüyü aslında her insanın karakteri belirler. Karakteri yumuşak, daha özverili, duyarlı olanlarımız daha ölçülü davranır. Egosu yüksek daha zor tatmin olan karakterlerde ise durum tam tersidir.

    Karakterimiz ise ebeveynlerimizden geçen genlerden başlayarak, tüm hayatımız boyunca şekillenir.İnsanın kişiliği akvaryuma yansır mı sorusunun cevabı aslında burada gizlidir.Her farklı karakter nasıl farklı bir yaşam alanı yaratıyorsa, evlerimizde kurduğumuz akvaryumlarımız da karakterimizden daha kurulum,planlama aşamasında nasibini alır. Tankın büyüklüğünden,kullanılacak ekipmana hepsi karakterimizi yansıtır aslında. Daha büyük daha görkemli veya daha sevimli daha şirin.Bazı kişiler risk sevmez, hep olumsuzluklara odaklanır. Ekipmanların en iyisini kurmak bu tip için herşeyden daha önemlidir. Ozon cihazından uv ye herşeyi başta düşünür. Yosun olmasın,beyaz benek için önlem alayım,su fazla kirlenmesin gibi olumsuzlukları önleyici tedbirler almaya çalışır. Karakteri daha özgür ve cesur olan başka bir tip için marka model ekipmanın ne olduğu önemli değildir. Minimum gereksinimler ne ise onu edinmeye çalışır. Onun için sonuçta elde edeceğinden çok, sonuca ulaşırken katedilen yol daha önemlidir. Başarılı olup olmaması onu pek ilgilendirmez.Tüm ekipmanlarını sınırlarının ötesine kadar zorlar. Eczaneden veya hammadde satan sitelerden çıkmaz. Sonuçları bilinen hazır denenmiş sistemleri daha ucuz maliyetli olsa dahi tercih etmez. Aslında bu tamamen parayla ilgili diye bağıranları duyar gibiyim. Kesinlikle parayla alakası yok. Evet doğru duydunuz. Eğer,tüm iş para olsaydı herkes sahip olduğunun belirli bir yüzdesini bu işe ayırırdı. Neden bazıları gelirinin %5 ini ayırırken diğerinin %80 ini ayırdığını düşünün. Ayrıca bu tipler kesinlikle toplamda diğer tiplerden daha fazla bütçe ayırır.
    Karakterimiz akvaryumumuza başka açılardan da yansır. Dekorundan içindeki canlılara kadar kendimize uydurmaya çalışırız aslında akvaryumlarımızı. İçimizdeki sevecenlik ağır bastığında bir tang balığı, bir çift percula, ego tavan yaptığında bir trigger veya aslan bulunur tankımızda.Camdaki yosunları kaç günde bir temizlediğimizden, ekipmanı bağlama şekline kadar karakterin etkisi vardır. Kimimiz camdaki-kayadaki küçücük bir yosundan tankı dağıtacak kadar rahatsız olurken bazılarımız ise görmez o yosunu. Birçoğumuz ise tankımızın, ekipmanınızın kaldıracağı yükü çoktan aştığını bilmemize rağmen hep alırız o esnaf vitrinlerinde beğendiğimiz canlıyı. O yada bu şekilde her zaman kendi kişiliklerimize uygun kurulur tankımız, yaşamın bizim istediğimiz gibi sürmesi istenir orada da. Bütün çabalara rağmen işler yolunda gitmez çoğunlukla. Hatalar yapar canlı kaybeder, yenisini alır hata yapmaya devam ederiz. Oysa doğada yaşam mükemmel bir döngü/denge içindedir. Ne yazıkki unuturuz hep sahibi değil, bir parçası olduğumuzu yaşamın. Bir an bile olsa ne olduğumuzu hatırlatabilmiş olmak dileklerimle.

     
    jam, Burakak123, HKNK ve diğer 11 kişi bunu beğendi.
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Çok güzel bir makale Bülent, ellerine emeğine sağlık. Beni anlatan yerleri var baya.:) Hayatta yapılan her iş insanın kişiliğini ortaya koymuyor mu, akvaryumda neden olmasın.
     
  3. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Bülent abicim elerine emeğine sağalık tam da ben düşünürken çok güzel oldu, bu yazıdan çok şeyler aldım sağol. :temel:
     
  4. taakaa

    taakaa

    Mesajlar:
    2.442
    İsim:
    Doğan AYDIN
    Her işe adamın kişiliği yansır,benim tank bitince agresifliğinden anlaşılır:)
     
  5. edi

    edi

    Mesajlar:
    268
    İsim:
    Erdogan Yilmaz
    Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık.
     
  6. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Bülent abi ellerine sağlık çok güzel bir yazı olmuş. Temel abinin dediği gibi ondan çok şey katmışsın. :)
     
  7. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Hepimizden birşeyler var Halil.
    Satır aralarında seni de tarif ettim :)

    Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
     
  8. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Fark ettim abi okuyunca. Teşekkür ederim.
     
  9. Durul Baykara

    Durul Baykara

    Mesajlar:
    425
    İsim:
    Durul Baykara
    Çok güzel olmuş abi. Ben de katılıyorum buna benim kurduğum tankların hepsi dağınık düzensiz oluyor. İş yerinde masam da öyle, yaptığım işler de.. Herkes yaptığı her şeye -bu akvaryum olur, yaptığı iş olur- karakterini yansıtır.
     
  10. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Bulent abi guzel bir yaziydi ama her akvaryumcu bizim gibi değil, biz şaka maka oldukça rahatsisiz. Rahatsizlarin hepsi takilip kaliyor buralara, sonra birbirimizi gaza getirip daha da rahatsizlaniyoruz. :) :)

    .
     
    suret bunu beğendi.
  11. suret

    suret

    Mesajlar:
    2.115
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    Burak N
    aynen
     
  12. ogurcay

    ogurcay

    Mesajlar:
    2.336
    Yer:
    Silivri/İSTANBUL
    İsim:
    Ozan Gürçay
    Harika bir yazı abi......bence akvaryum bizi birebir yansıtan bir ayna gibi....bence böyle
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Çok işe yarar bu makale güzel oldu hatırlattığınız.:D
     
  14. KGEYGS

    KGEYGS

    Mesajlar:
    4.468
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Yusuf Şahin
    Hiç sıkılmadan bir nefeste okudum. Tebrik ederim Bülent bey. Sonra durup kuracağım tankı düşündüm:) Merkeziyetçi yapım itibariyle hepsinin ortasındayım galibatemo11
     
    BulentS bunu beğendi.
  15. DALGIÇ

    DALGIÇ

    Mesajlar:
    350
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Koray akpınar
    Benimde tam tersi oluyor. Normalde dağınık bir insanım ama akvaryum dizaynlarım derli toplu olur. Biraz agresif ve çabuk sinirlenen bir yapım var aksine beslediğim balıklar daha sakin uysal türler olur. Karanlığı aydınlıktan daha çok severim ama akvaryumlarım ışıl ışıl aydınlık olur:koptum:
     
  16. akvaryumtayfun

    akvaryumtayfun

    Mesajlar:
    44
    İsim:
    Tayfun
    Geçer sanırım. Kedi bile sahibine çekiyor :D
     

Sayfayı Paylaş