1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Deniz Akvaryumu Kurulum Maliyeti

Başlığı 'Deniz Akvaryumları Yeni Başlayanlar' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 29 Eylül 2012 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Deniz akvaryumu kurulum maliyeti tam hesap çıkarmak deveye hendek atlatmaya benzer. Tuzlu su kurmak konusunda maliyet çıkmazı nedenlerinin başında farklı hacimler tercihi, farklı deniz akvaryumu canlıları tercih etmesi, bir kesim arkadaşlarımızın akvaryuma daha iyi bakması ve çok düzenli bakım yapmasıyla bazı ekipmanlardan tasarruf edilebilmesi gelir. Herkesin hayalinde ve aklında bir deniz akvaryumu fikri oluşur. Fikrimiz ne ise zikrimiz de odur diyerek yola çıktığımızda bizi hayal edilen yapının deniz akvaryumu maliyeti karşılar. Öncelikle hayaliniz nedir?

    Deniz Akvaryumu Kurulum Maliyeti Nedir ve Nasıl Bir Akvaryum Seçmeliyim

    deniz akvaryumu maliyeti.gif

    Deniz akvaryumu kurulum maliyeti açısından bir liste hazırlanmaya çalışılsa önümüze karmaşık akvaryum hacimlerine farklı fiyatlar, akvaryum kurmak isteyenlerin beslemeyi arzu ettiği türlerin ne olduğuna kadar önümüze bir hayli içinden çıkılamaz çeşitlilikte farklı istekler çıkar. Elbette her her arzu edilen akvaryum tarzının belirlenebilir bir deniz akvaryumu kurulum maliyeti var ve bu noktada yapabileceğimiz sadece kafanızda bir fikir oluşabilmesi. Size en uygun akvaryum ne olabilir? deniz akvaryumu sahibi bir akvarist olma aşamasında öncelikle ortalama kurulum hacimlerini baz almamız gerekirse, bu hacim 300 Litre olur. Daha büyük boyutlara sahip bir akvaryum sahibi olmanın bedeli elbette deniz akvaryumu kurulum maliyeti açısından gücümüze bağlıdır ve bunda sınır bütçedir. Deniz akvaryumu hacim önerisi yapmak bu noktada gereksiz olur. Nedeni ise, büyük hacimli akvaryumların maddi yükünü kaldırmak sonrası bakım ve idaresinde pek sorun çıkmaz. Deniz Akvaryumu Kurulumu (A-P) bazında 300 litre sump sistemli deniz akvaryumu kurulum maliyeti ortalama 600 Lira civarına çıkar. Çevrenizdeki veya bilindik güvenilir bir akvaryum esnafına yaptırmak mümkündür. Esnaf bazında yaptırmak isterseniz ölçülerini siz belirleyebilirsiniz. Hazır sistemlerde ölçü belirlemek gibi bir avantajınız yoktur ancak hazır sistemlerin farklı ölçüleri size uyuyorsa bu tercih de kullanılabilir, genel tavsiyemiz yaptırmanız yönünde olur.

    Deniz Akvaryumu Kurulum Maliyeti Olarak Nasıl Ekipman Seçimi Yapmalıyım

    Beğendiğimiz akvaryumu edindikten sonra deniz akvaryumu kurulum maliyeti hesabımıza deniz akvaryumu aydınlatma maliyetini eklemeye geçebiliriz. Deniz akvaryumlarında aydınlatma önemli bir unsurdur, satın alınan ekipmanda strateji hatası hata yapmak veya tasarrufa kaçmanın bize geri dönüşü yol ve su olmaz. Bu açıdan yukarıda önerilen veya gücünüz oranında belirlediğiniz hacme uygun aydınlatmayı deniz akvaryumu genel tecrübeleri içinde kendini kanıtlamış ürünlerden seçmelisiniz. Ortalamayı baz aldığımız 300 Litre akvaryumunuza 5X 24 WAT T5 Floresan önerisinde bulunabiliriz. Böyle bir armatürün maliyeti lambalar dahil 700 ile 900 lira civarında olur. Yeni yeni artık kabul gören Led akvaryum aydınlatma sistemleri ile deniz akvaryumu kurulum maliyeti daha aşağı çekilebilir. Elbette burada bir hatırlatma yapmak gerekirse, hazır led armatürler oldukça pahalı, led armatürü konusunda amaç maliyeti düşürmek ise kendiniz yapma seçeneğini de değerlendirebilirsiniz.

    Deniz Akvaryumu Kurulum Maliyeti Farkları Nereden Kaynaklanır

    Deniz akvaryumu maliyeti yurt dışı ile ülkemiz arasında bir hayli farklılık gösteriyor. Biz kendi deniz akvaryumu maliyeti listemizi oluşturmaya Protein skimmer ile devam edebiliriz. Protein Skimmer Ne işe Yarar diye merak ediyorsanız linki ziyaret edin. Potein skimmer aynen aydınlatma gibi deniz akvaryumu kurulumu konusunda önemli ekipman durumunda. Aslında başarınızın kalbi olabilecek bir ekipman olduğunu da ifade edebilirim. Tasarruf etmek adına giderek işlevsizleşen modellere yönelmek hata olur. Verilen linki incelerseniz deniz akvaryumu kurulum maliyeti listesini kabartan öncü ekipmanlardan olduğunu görürsünüz. 300 Litre akvaryumda ortalama yumuşak mercan, Lps mercan ve balık karması düşünürsek ortala hacim birimimiz olan 300 litre akvaryumu yürütecek bir protein skimmer fiyatı en düşük 350 Lira ve en ideal model için 900 Liradır. Deniz akvaryumu kurulum maliyeti listesi şişmeye devam ediyor. Sırada deniz akvaryumu akıntı konusu var. Su hareketi deniz akvaryumu için yine sıralanan ekipmanlar kadar önemlidir ancak su hareketi sağlama konusunda hafif de olsa tasarrufa kaçmak mümkündür. Bunun anlamı dalga yapıcılar yerine düz akıntı motorları kullanılabilir veya sump dönüş motorunun akıntısından destek alınabilir, yine akıntı ihtiyacı düşük canlı yükü seçimi ile deniz akvaryumu kurulum maliyeti düşürülebilir. Seçiminde önemli olan suyu ısıtmayacak marka ve modellerden seçilmesidir. Ortalama belirlediğimiz hacim 300 litre olduğuna göre karşılıklı 2 adet 3000 saat litre gücünde akıntı motoru yeterli gelir. 2 adet dalga motoru maliyeti ortalama 240 Lira olur.

    Deniz akvaryumu kurulum maliyeti şekillenmeye başlarken sırada Canlı kaya var. Canlı kaya seçerken yapılması gerekenler linkte verilmiştir. 300 Litre ortalaması olan akvaryuma gereken canlı kaya miktarı aşağı yukarı 40 ile 50 kg civarındadır, kg fiyatı ortalama 8 Lira olup, toplamda 400-450 lira civarın tutar.

    Deniz akvaryumu kurulum maliyeti listesini akvaryum kumu ile şekillendirmeye başlayalım. 300 litre akvaryuma 10 kg kum yeterlidir. Aşağı yukarı 10 kg kum maliyeti 50 lira civarında olur.

    Deniz akvaryumu maliyeti şekilleniyor, listeye son olarak deniz akvaryumu tuzu ilave edebiliriz. 10-11 kg tuz 300 litre akvaryuma yeterlidir. 10 kg tuz 80 lira civarı tutar ama elinizin altında fazlası her zaman bulunmalıdır.

    Devridaim motoru maliyetini unutmayalım. Sump sisteminden temiz suyu akvaryuma taşıyacak olan akvaryum kafa motoru baz aldığımız 300 litreye uygun güçte düşünürsek, ortalama güç olarak saatte 2500-3000 litre su çevrimi yapamn motor uygundur. Marka olarak seçime bağlı olarak fiyat değişse de ortala 150 lira fiyat biçebiliriz.

    Deniz Akvaryumu Kurulum Maliyeti Listesini Belirledikten Sonra Elde Ne var

    Deniz Akvaryumu Kurulum Maliyeti.jpg

    • Akvaryum 600 Lira
    • Aydınlatma ortalama 800 Lira
    • Protein skimmer ortalama 500 Lira
    • Akıntı motoru 240 Lira
    • Canlı kaya 400 Lira
    • Kum 50 Lira
    • Deniz tuzu 80 Lira
    • Devridaim motoru 150 Lira
    • Bu rakamlara su gideri, boru tesisatı vb olarak 150 lira ekleyebiliriz.

    Toplam deniz akvaryumu kurulum maliyeti canlılar, bazı sonraki katkılar hariç 2.820 Lira civarında oldu. Çıkarmaya çalıştığımız deniz akvaryumu kurulum maliyeti elbette canlı türü seçimindeki hedefler noktasında, daha fazla ilgi ile daha mütevazi ekipmanlara yönelme veya kendin yap kavramında bazı malzemelerin yapımıyla aşağı çekilebilir ve yine tercihleriniz noktasında artabilir. Deniz akvaryumu kurulum maliyeti konusunda kafanızda fikir oluşması adına faydalı olmasını dilerim.

    Akvaryum Portalı
     
    Berk bey, Sinan09, ANIL/ÇANAKKALE ve diğer 13 kişi bunu beğendi.
  2. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Bu ekleri göremiyorum ben.
     
  3. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Kimse göremiyor merak etme :)
    Temel in süprizi çıkacak galiba içinden .
     
    YMR_AY bunu beğendi.
  4. Hele şükür be abi kurulum için kaç adama sordum maliyeti nasıl olur diye, sağlıklı bir sonuç alamamıştım. Emeğine sağlık.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Deniz akvaryumu kurulum maliyeti konumuzun fotoğraflarını düzenledim, konu güme gidiyordu az daha.:D
     
    Alparslan, domurcukgül, YMR_AY ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  6. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Hele şükür :)
     
  7. Eagle43

    Eagle43

    Mesajlar:
    120
    Yer:
    Kütahya
    İsim:
    Tolga
    Temel abi yazı çok güzel olmuş zevkle okudum, inş. herkes hayalindeki kurulumu gerçekleştirir.Deniz akvaryum kurulumu baya maliyetli iş'miş :)
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    En ucuzunu çıkarayım dedim ama bu çıkmış. Sonra baktım 'yahu bu kadar tutar mı bu dedim' ama iş işten geçti, konu açıldı vb. Hesap bu, abartı var mı içinde bilemiyorum.
     
  9. inifnity

    inifnity

    Mesajlar:
    1.020
    İsim:
    ismail işçi
    Fikir vermesi açısından ,130 litre arkadan sumplu nano kurulum maliyetim:
    Akvaryum + sehpa 250 tl
    Ps aquamedic 400L 200 tl
    Aydınlatma DIY led 21*3w 150 tl
    Canlı kaya 10 kg 100 tl
    Canlı kum 9 kg 80 tl
    Tuz red sea 7 kg kova 60 tl
    Devir daim motoru sobo1200L 35 tl
    Dalga motoru tunze6025 120 tl
    Su damacana 7 adet 40 tl

    Toplam: 1035 tl
     
  10. eshquia

    eshquia

    Mesajlar:
    66
    İsim:
    Ayhan Balbunar
    Tam 20 kere "Deniz akvaryumu kurulum maliyeti" demişsiniz. Bu da bir istatistik olarak kenarda dursun. :)
     
  11. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Dıy kabiliyet varsa fiyat biraz düşer...
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Alışsan iyi olur Ayhan abi. :)
     
  13. tepe07

    tepe07

    Mesajlar:
    11
    Yer:
    Antalya/Merkez
    İsim:
    HÜSEYİN GÖKTEPE
    Selam foruma yeni üye oldum ama yaklaşık bir aydır takip ediyorum.Form içerisinde olağan üstü paylaşımlar var ve yardımlaşmalar var bu çok güzel bir şey.

    Ben de 120x60x60 durso sistemli bir akvaryum yapmak istiyorum bunun için elimde 10mm kalınlığında camdan 85x30x30 ebatlarında bir akvaryumum var bu sump yapmak için benim işimi görür mü bölmelerini nasıl yapmalıyım?

    120x60x60 ebatlarda resif ve en fazla 8 adet balık beslemeyi düşünüyorum bunun için bir malzeme listesi oluşturmak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.

    Böyle bir akvaryum yapmak istiyorum.

    DSC00704.jpg
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  14. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Merhaba hoş geldiniz yeni kurulumunuz hayırlı olsun,sump için bu 85x30x30 ölçü biraz dikkat etmek lazım Ps nin çalışma derinliği genelde 25-27cm aralığı,aslında olur da...:)
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  15. tepe07

    tepe07

    Mesajlar:
    11
    Yer:
    Antalya/Merkez
    İsim:
    HÜSEYİN GÖKTEPE
    120x60x60 ölçülerindeki bir akvaryuma sump için siz ne önerirsiniz..teşekkür ederim cevapladığınız için.
     
  16. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    İmkanınız varsa tatlı ( denge ) su ilave tankı da yapacaksanız onu da düşünün ve yükseklik 35- 40 cm daha iyi olur abi...:)
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  17. tepe07

    tepe07

    Mesajlar:
    11
    Yer:
    Antalya/Merkez
    İsim:
    HÜSEYİN GÖKTEPE
    Anladım 40 yapalım o zaman biz onu.
     
    Alparslan bunu beğendi.
  18. Toygar NİRON

    Toygar NİRON

    Mesajlar:
    1.372
    Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Başka bir yerde bu rakam çıkarılsa uygun bulurdum ama burada bulmadım. Bir yerlerde benim kurulumum yer alıyor olmalı. Bu forumdan edindiğim bilgiler, DIY çalışmalar ve dostluklarla sanırım 500TL civarındaydı toplam maliyeti ve buna temel canlılarda dahildi. Biraz göz korkutuyor bu rakam. Heves kaçırıyor.
     
    Saruman bunu beğendi.
  19. Kızıldeniz Akvaryum

    Kızıldeniz Akvaryum

    Mesajlar:
    2.220
    Yer:
    MANİSA
    İsim:
    ilyas özden
    Toygar bey uzun zamandır yoktunuz ortalarda, hoşgeldiniz:)
    Ekipman konusu her ne kadar göreceli olsada baştan kaliteli ekipman ile başlamak emin olun daha ucuza geliyor..
    Mesela geçenlerde bir türlü alamadığım Vortech tedariğinden sonra bir hesap yaptımki, şimdiye 1500 tl den fazla akıntı motorlarına vermişim..
    Biraz uç örnek oldu ama umarım anlaşılmıştır demek istediğim..
     
    TencoMelih ve cimlikaya bunu beğendi.
  20. Toygar NİRON

    Toygar NİRON

    Mesajlar:
    1.372
    Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Evet şehir ve iş değişimi biraz uzak düşürdü beni. Size hak veriyorum iyi ekipmanla başlamak her zaman bir avantaj ve mali açıdan bir kazanç uzun vadede. Söylemek istediğim her 100 kişiden ancak 2-3 tanesi istikrarını koruyor ve tuzlu su dünyasının güzelliklerinden vageçmeden kendini geliştiriyor. Yüzlerce sonu gelmeyen kurulum günlüğü bulunuyor hak verirsinizki. 1-2 ay sonra sıkılıcak biri neden bir ATB alıp bin liralar versin? Yada gerçekten bu işe gönül verecek kişi 3 bin liralık bir rakamı görüp neden vazgeçsin ?

    Edindiğim tecrübe deniz akvaryumunun çocuk işi olmadığı. Deniz akvaryumu sahibinin belirli bir olgunla gelmiş sorumluluk sahibi bir birey olması ve kesinlikle önce tecrübe edinmesi gerektiği yönünde. Aynı kurulum başlıkları son model cihazlarla başlayıp hiç bir başarı yakalayamayan bireyleride içeriyor. Önce deneyim diyorum. Bunun için yüksek bir bütçe gerekmiyor. Sizler gibi konuya hakim, bilgi sahibi, paylaşımcı iyi insanlar ve akvaryumportalı yeterli. Sonra ben herşeyin en iyisini aldım yüzlerce lira verdiğim balıklar, mercanlar neden ölüyor olmasın iş. Hep derim keyif işi bu keder işi değil.
     
    _Huqqa_, Tugay Dereli, TencoMelih ve diğer 6 kişi bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş