1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Mandarin Balığı

Başlığı 'Gobi-Blenny-Dragonet' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 14 Nisan 2012 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Mandarin Balığı tüm sevimli yanıyla, akvaryum bakımı ve beslenmesi konusundaki inadıyla, fiyatı ve yine renkleri ile deniz akvaryumu hobisinde sevilen ve yine vurdum duymaz tavırlı balığıdır veya olma adayıdır. Mandarin Balığı yem olarak nazlıdır ve bu yüzden ekleneceği akvaryumdaki tank arkadaşları önemli bir konudur. Her ne kadar büyük hacim veya yoğun canlı kaya dekoruna sahip akvaryumlarda makro kabuklu avı konusunda rakipleri bulunabilecek olsa da mümkün olduğunca bu besin tüketiminde rakibi olmamasına dikkat etmek gerekir. Mandarin Balığı son derece uysal, hatta bildiğim en uysal deniz balığı durumundadır. Ancak ne yazık ki Mandarin Balığı hobici elinde ölen balıklar arasındadır. Mandarin balıkları fiyat olarak aşağı yukarı 30 ila 40 USD arasında satılmaktadır.

    Mandarin Balığı Genel Tanımı:

    [​IMG]

    Latin İsmi: Synchiropus splendidus

    Yaşam alanı ve Anavatanı: Batı Pasifik

    Nasıl Beslenir: Mandarin balığı akvaryumda kendiliğinden türeyen (Zamanla) Pod adı verilen minik kabuklu ile, artemi ve diğer minik kabuklular diyetlerindedir. Pod karides türü akvaryumda sürekli ürüyor konumda olmalıdır. Yeterli sayıda canlı kaya, refugium pod üremesi için uygundur. Genel olarak Mandarin Balığı satın alınmadan önce nispeten bu şartlar var olmalıdır.

    Akvaryum tavırları: Kendi Türlerine zaman zaman agresif olabilirler. Bazen sorun çıkmadığı gözlemlenmiş olsa da ya tek beslenmeli ya da uyumlu bir çift bulundurulmalıdır.

    Mandarin Balığı Üremesi: Erkeklerin dişilere göre daha büyük ve renkli olduğu bilinmektedir. İlave olarak dorsal yüzgeçler dişilere oranla daha uzun ve gösterişlidir. Balıklar kurlaşmanın ardınan yumurtaları döker ve yumurtalarla ilgilenmezler. Yenmemesi ve filtre edilmemesi için yumurtalar ayrılmalıdır. 18 saat içinde lavra haline gelirler, 2 hafta içinde ise kumda gezer duruma gelirler. Mandarin balığı yavruları Copepod nauplii gibi deniz infuseriaları ile beslenmelidiriler. Alınırken balığın çekik karınlı olmamasına dikkat edilmelidir.

    Işık: Normal

    Tuzluluk: 1.023

    Sıcaklık: 24 - 26 ºC

    En Fazla Büyüdüğü Boy: 10 cm

    Reef Uyumu: Uyumlu

    pH: 8.2

    Mandarin Balığı Akvaryum İsteği:

    Mandarin Balığı renklerinin güzelliği karakterine vurmuş dersek sanırım doğru bir ifade olur. Canlı yem konusunda rakip olabilecek türlerin olmaması, onu rahatsız edecek sert balıkların bulunmaması, akvaryum suyunda bakır sülfat gibi ağır metal içerikli maddelerin atılmaması gerekir. Beyaz benek hastalığına karşı dirençli gibi görünürler ancak suda aşırı oranda konak arayan parazit bulunması durumunda oldukça rahatsız olurlar ve anlık ölümler yaşanabilir. Mandarin balığı ağır ilaç kullanımına toleransı düşük bir balıktır. Akvaryum dostlarından gelebilecek son derece agresif tavırlara karşı herhangi bir savunmaları tavır anlamında yoktur, bu yüzden direk Mandarin Balığını hedef alan balıklar ile beslenmemelidir. Mandarin Fish satın alma aşamasında kesinlikle gözlem esastır. Balık araştırmacı olmalı ve etrafa karşı duyarsızca yem arayışını sürdürüyor olmalıdır. Bir kenarda hareketsiz duran Mandarin Balığı bireyleri tercih edilmemelidir.

    Mandarin Balığı Kuru Yem:

    Mandarin Balığı kuru yem konusunda anlaşılacağı üzere oldukça inatçı. Aslında bu inadını zamanla kırmak mümkündür ama kesinlikle hazır olmayan, makro ve mikro canlı yaşamının başlamadığı akvaryumlara nasıl olsa yer düşüncesi ile eklenmemelidir. Bunun sonu büyük oranda hüsran olur. Bu yüzden 3 ay gibi bir zaman dilimi ardından nispeten yoğun canlı kaya ve kabuklu yaşama uygun taban malzemesi bulunan akvaryumlara eklenebilirler. Kuru yeme alıştırmak için test cam tüpü benzeri bir malzeme içine çeşitli yemleri koyarak dolaşma sırasında ilgisini çekerek sokulması sağlanabilir. Böyle bir cam tüpün amacı diğer balıkların kuru ve hazır yemlere ulaşamaması içindir. Mandarin balığı nispeten küçük ve bu tarz yerlere girme konusunda daha rahattır. Bundan faydalanarak denemeler yapılarak zaman içinde Mandarin balığının kuru yem yemesi sağlanabilir. Akvaryumlara asla mandarin balığı yiyecek diye çok fazla yem tabana düşürülmemelidir. Kuru yem aldığını gözlemlemesi oldukça zor bir balıktır. Bu açıdan bu hareketler gereksiz ve zararlıdır. Mandarin balığını kısaca sizlere tanıtmaya ve satın alma aşamasında akvaryum şartlarınızın uygun olup olmadığına dikkat çekmeye çalıştım. Sağlıklı Mandarin balığı beslemeler dilerim.

    Akvaryum Portalı;
     
    Düzenleme: 5 Mayıs 2015
    Nadir ve murat parin bunu beğendi.
  2. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Mandarin Balığı

    Mandarin balığı gibi nedense hep güzel alımlı balıklar zor oluyor . Klavyene sağlık güzel bir yazı dizisi olmuş üstat senin tosun mandarin nasıl bu arada ?
     
  3. iuzunok

    iuzunok

    Mesajlar:
    625
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    ismail uzunok
    Cevap: Mandarin Balığı

    Mandarin balığı, favorim işte bu.
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Mandarin Balığı

    Benim mandarin ilk geldiğinde Sixline Wrasse tarafından 5-10 kere kafadan didiklendi ama sonra ortalık duruldu. Sixline Wrasse ortak sevmiyor anlaşılan. Şimdilik iyi durumda, geziniyor.
     
  5. Courageous

    Courageous

    Mesajlar:
    2.404
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Özkan Yürekli
    Cevap: Mandarin Balığı

    Halil aslında zor balıklar değiller, bizler zor balık yapıyoruz. Şartları sağlamayan sistemlere, hazır olmayan sitemlere zorla balıkları adepte etmeye çalışıyoruz.
    Doğru şartları sağladıkdan sonra ve sağlıklı balık aldıktan sonra sorun oluçağını düşünmüyorum.
    Önemli olan sabırlı olmak, balığı iyi araştırmak ve gerekli şartları sağladıktan sonra misafirimizi almalıyız.
     
    bhdrbl bunu beğendi.
  6. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Mandarin Balığı

    Mesela benim yaptığım hata gibi hatalar abidesi olacağım yakında nanoya chelmon ekleyip bir sürü yem denemesi yapmak ve 3 günde 30 nitrat ve inthar eden bir percula.

    Velasıl doğru düşünüp doğru karar vermek lazım. heyecanla sistemini düşünmeden almak yanlış. Dediğin gibi özkan abi iyi oturmuş bir sistem de sorun olmadan devam eder.
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Mandarin Balığı

    Halil hatalar herkese mahsus ama beslenmek istenen balığı tanımak gerek. Mandarin balığı satın alınacaksa pod ve diğer minik kabuklu yaşamının başlamış olması gerekiyor.
     
  8. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Cevap: Mandarin Balığı

    Bu Pod ve kabuklular nekadar zamanda ürerler. 1 yıl falan mı?
     
  9. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Mandarin Balığı

    Evet abi sana katılıyorum ayrıca mandarine ortakçı olmaması lazım chelmon dotyback gibi. dotyback ler ciddi boyutta pot avcısı.
     
  10. Courageous

    Courageous

    Mesajlar:
    2.404
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Özkan Yürekli
    Cevap: Mandarin Balığı

    Akvaryumundan akvaryumuna, kurulduğu sudan tutun birçok etken etkiler pod oluşumunu. Benim akvaryum kurduğum andan itibaren pod var oldu, sağ olsun hiç yanlız bırakmadılar, hata bir ara bol miktarda missi de bulunuyordu.

    Bu arada benim kurulum 1000LT Marmara Doğal suyu ile kuruldu.
     
  11. saruhan

    saruhan

    Mesajlar:
    224
    İsim:
    Saruhan Genel
    Cevap: Mandarin Balığı

    Harika bir balık fakat %75 riskli...
     
  12. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Picassonun tabloları gibi bayıldım renklere, edinmem lazım.:temel:

    Risksiz balık yok ki, bakıma göre degişir o. Güzel canlı riske değer.
     
  13. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Cevap: Mandarin Balığı

    Aslında bir risk yok, yani alıpta her istediğini yerine getirince gene gidip ölen bir balık değil sanırım, tek istediği akıllı uslu akvaryum arkadaşları ve yaşamını idame ettirecek kadar akvaryumda pod, kurtcuk vb canlı bulunması, portalde de bazıları bir heves gidip alıp açlıktan öldürmüşlüğü var sanırım.
     
  14. falconx

    falconx

    Mesajlar:
    26
    Yer:
    İstanbul, bakırköy
    İsim:
    Nafiz TİMUROĞLU
    Cevap: Mandarin Balığı

    Güzel bir balık bir yıldan uzun süredir dört adet arada sırada gÖzÜkerek hayatını idame ediyorlar, renkleri harika hele yan yüzgeçlerini döndürerek yüzmesi harika.
     
  15. suret

    suret

    Mesajlar:
    2.115
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    Burak N
    Cevap: Mandarin Balığı

    Cüssesine göre akvaryum ve diğer türler seçilmeli. Büyük akvaryumlarda çok küçük kalması, kendisine nazaran büyük balıklardan tedirgin olması ve sırf bu yüzden sürekli saklanması yaşadığım problemlerdendir.
     
  16. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Cevap: Mandarin Balığı

    Burak abi uzun bir aradan sonra Hoş geldin.Ufukta yeni projeli bir akvaryum var mı,yoksada gene katıl senin tecrübelerinden faydalanalım...
     
  17. barbs

    barbs

    Mesajlar:
    992
    Yer:
    İstanbul
    İnşallah tankım oturursa tankımda yaşıyacak familya dan olucak.
     
  18. tristan

    tristan

    Mesajlar:
    174
    İsim:
    kutlu
    Değerli arkadaşlar,
    Bende bugün mandarin fish aldım, akvaryumumda pod var diye. Ama, ama diyorum çünkü şimdi ikileme düştüm. Akvaryumum eski. Kayalarımın oyukları arasında, çalıştırmadığım dalga motorunun içinde, camda yapışık duran sileceğin üzerinde yüzlerce ufak karides yavrusuna benzer canlılar var. Ben bunları pod sanıyordum ve bu yüzden mandarinin faydalanabileceğini düşünmüştüm. Ama şimdi forumlarda takılırken mysis shrimpde olabileceği kanısına vardım.
    Eğer o canlılar pod değilde mysis shirimp ise mandarin bunlarıda yer mi?

    Cevap için şimdiden teşekkürler ...
     
  19. Oktay Kuştutan

    Oktay Kuştutan

    Mesajlar:
    553
    Yer:
    YunusEmre / Manisa
    İsim:
    Oktay Kuştutan
    Kutlu Bey, Hoşgeldiniz. Sizleri de burada görmek mutlu edici. Ben yiyecekleri kanısındayım, sorun olacağını sanmıyorum. Saygılar.
     
    tristan bunu beğendi.
  20. tristan

    tristan

    Mesajlar:
    174
    İsim:
    kutlu
    Oktay bey, saygıdeğer insan, selamlar.
    Ben bu foruma 2011'de kayıt olmuş, ara ara takip etmiş ama ilk mesajımı bu sabah atmak kısmet oldu. Neredeyse 5 yıl sonra :) Sizleri de burada görmek memnuniyet verici. Artık sık sık inşallah buralarda olacağım. Soruma cevap verdiğiniz için teşekkürler, umarım yer, sıkıntı olmaz...

    Ama yinede özellikle Temel beyden cevap bekliyorum. Bakalım o ne diyecek. İnşallah olumlu olur.
     
    YIKIKTEMO ve Oktay Kuştutan bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş